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Dear Mr. Knight: 

You ask whether a school trustee may serve as an umpire at school district baseball games.’ 
You explain the fact situation as follows: 

[T]he Beeville ISD obtains official (umpires) for its baseball games 
from the Corpus Christi Umpires Association (the “Chapter”) of 
which the trustee is a member . . . . For the games, the Chapter itself 
assigns one of its members to officiate each game . . . . The district 
directly compensates these umpires serving at the district games 
. . . . [The Umpires Association] is a division of the Texas 
Association of Sports Officials.2 The Umpires Association has a 
board and does training, supervision and assignment of the umpires. 

Request Letter, supra note 1, at l-2. 

Article XVI, section 40 of the Texas Constitution bars an individual from simultaneously 
holding more than one “office of emolument.” TEX. CONST. art. XVI, 5 40. A trustee of an 
independent school district clearly holds an “office,” see Thomas v. Abernathy County Line Indep. 
Sch. Dist., 290 S.W. 152,153 (Tex. Comm’n App. 1927, judgm’t adopted), but because trustees by 
statute serve without compensation, a trustee does not hold an office of emolument. See TEX. EDUC. 

CODE ANN. 5 11.061(d) (Vernon 1996) (school trustees serve without compensation). Thus, a 
school trustee may serve as an umpire at school district baseball games without running afoul of 
article XVI, section 40. 

‘Letter from Honorable Michael J. Knight, Bee County Attorney, to Honorable Greg Abbott, Texas Attorney 
General, at 1 (July 23,2003) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 

2Schools participating in the University Interscholastic League (“UIL”) are required to use officials registered 
with the Texas Association of Sports Officials or the UIL in varsity contests, unless they mutually decide otherwise. See 
UNIVERSITY INTERSCHOLASTIC LEAGUE, 2003-04 CONSTITUTION AND CONTEST RULES, 5 1204(b), available at 
http://www.uil.utexas.edu/athkules/l204.html (last visited Oct. 17,2003) [hereinafter UIL, C&CR]. 
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We must also consider the common-law doctrine of incompatibility, which is independent 
of article XVI, section 40. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0015 (2003) at 1. Three aspects of 
common-law incompatibility have been recognized by the courts and the attorney general: (1) self- 
appointment; (2) self-employment; and (3) conflicting loyalties. See id. The self-appointment aspect 
of incompatibility was described by the Texas Supreme Court in Ehlinger v. Clark: 

It is because of the obvious incompatibility of being both a member 
of a body making the appointment and an appointee of that body that 
the courts have with great unanimity throughout the country declared 
that all officers who have the appointing power are disqualified for 
appointment to the offices to which they may appoint. 

Ehlinger v. Clark, 8 S.W.2d 666, 674 (Tex. 1928). Self-appointment incompatibility is not 
applicable to the situation you pose because the board of trustees does not appoint the umpires. 
Rather, the umpires are appointed by the Corpus Christi Umpires Association, a private organization. 
See Request Letter, supra note 1, at 2. 

Self-employment incompatibility is a doctrine derived from the self-appointment aspect of 
incompatibility. In 1975, the attorney general concluded, on the basis of Ehlinger v. Clark and out- 
of-state authority, that the “positions of public school teacher for an independent school district and 
trustee for the same district are legally incompatible and cannot be simultaneously occupied by the 
same person.” Tex. Att’y Gen. LA-l 14 (1975) at 8; see also Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0371 
(2001); Tex. Att’y Gen. LO-97-034. An umpire in the fact situation you describe is not, however, 
an employee of the school district. Rather, he or she stands in the guise of an independent 
contractor.3 As already noted, the Corpus Christi Umpires Association, a private organization, 
assigns an umpire to officiate each game. Moreover, the situation is unlike that of Attorney General 
Opinion JC-037 1, in which this office said that a school trustee was not permitted “to serve as a 
volunteer, unpaid, part-time history teacher [in his district] for one period a day . . . for a single 
semester.” Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0371 (2001) at 1. That opinion noted that supervision is the 
key to self-employment incompatibility. Id. at 3. Under the circumstances you describe, however, 
the district has no supervisory authority over the umpires that referee district games. Rather, the 
umpires are supervised by the Corpus Christi Umpires Association4 Thus, self-employment 
incompatibility does not prohibit a school trustee from serving as an umpire at district games under 
the facts presented here. 

3Prior opinions of this office have held that an independent contractor does not hold a “position of profit” under 
article XVI, section 40, and that consequently, a legislator is not barred from simultaneously serving as an independent 
contractor for a governmental body. See Tex. Att’y Gen. Op. No. H-l 304 (1978); Tex. Att’y Gen. LO-95-022, LO-93- 
031. 

@Ihere is a procedure for replacing an official who is not satisfactory to the coach. See Request Letter, supra 
note 1, at 1; see also UIL, C&CR, $ 1204(a), supra note 2 (officials must be satisfactory to both parties and agreed upon 
in advance). 
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The third aspect of incompatibility - conflicting loyalties - is derived from the 1927 case of 
Thomas v. Abernathy County Line Independent School District, wherein the court found the offices 
of school trustee and city alderman to be incompatible: 

In our opinion the offices of school trustee and alderman are 
incompatible; for under our system there are in the city council or 
board of aldermen various directory or supervisory powers exertable 
in respect to school property located within the city or town and in 
respect to the duties of school trustee performable within its limits - 
e.g., there might well arise a conflict of discretion or duty in respect 
to health, quarantine, sanitary, and fire prevention regulations . . . . 
If the same person could be a school trustee and a member of the city 
council or board of aldermen at the same time, school policies, in 
many important respects, would be subject to direction of the council 
or aldermen instead of to that of the trustees. 

Thomas ,290 S.W. at 153. Under the conflicting loyalties doctrine, both positions must be offices 
in order for a conflict to occur. See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JC-0054 (1999), JM-1266 (1990). 
Although the position of school trustee is clearly an office, see Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0032 
(2003) (elected official holds an office), that of umpire is not. The test for determining whether a 
person holds a public office was articulated by the Texas Supreme Court in Aldine Independent 
School District v. Standley: 

[T]he determining factor which distinguishes a public officer from an 
employee is whether any sovereign function of the government is 
conferred upon the individual to be exercised by him for the benefit 
of the public largely independent of the control of others. 

Aldine Indep. Sch. Dist. v. Standley, 280 S.W.2d 578, 583 (Tex. 1955). It is manifest that no 
sovereign function of government is conferred upon an umpire assigned by a private organization 
to officiate a public school baseball game. As a result, the conflicting loyalties aspect of common- 
law incompatibility, under the facts you present, does not prohibit a school trustee from serving as 
an umpire at school district baseball games? 

‘We note that two other statutes could conceivably be relevant to your inquiry. Section 11.063 of the Education 
Code provides that “[a] trustee of an independent school district may not accept employment with that school district 
until the first anniversary of the date the trustee’s membership on the board ends.” TEX. EDUC. CODE ANN. $ 11.063 
(Vernon 1996). As we have already observed, however, the trustee in question does not act as a district employee when 
he serves as an umpire. Rather, he acts in the capacity of independent contractor. As a result, section 11.063 does not 
prohibit the kind of arrangement posed by your question. Furthermore, in the unlikely event that the trustee’s position 
as umpire would rise to the level of a sole proprietorship in which he had a substantial interest, he would be obliged to 
comply with the provisions of chapter 17 1 of the Local Government Code. 
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SUMMARY 

A member of the board of trustees of the Beeville Independent 
School District is not prohibited by article XVI, section 40 of 
the Texas Constitution, or by the common-law doctrine of 
incompatibility from serving as an umpire at baseball games in which 
his school district is involved. 
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