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Dear Mr. Rodriguez: 

On behalf of the Ysleta Independent School District, you ask whether and to what extent 
section 22.004 of the Texas Education Code requires a school district that does not participate in the 
Texas School Employees Uniform Group Health Coverage Program (“TRS-ActiveCare”) to provide 
health coverage to retired persons eligible for coverage under the Texas Public School Retired 
Employees Group Insurance Program (“TRS-Care”) who have, as you put it, “returned to work under 
so-called ‘retire/rehire’ provisions.“’ 

Section 22.004(b) of the Education Code, originally adopted in 1991, provides, in relevant 

Part 
A district that does not participate in [TRS-ActiveCare] shall 

make available to its employees group health coverage . . . [that is] 
comparable to the . . . Texas Employees Uniform Group Insurance 
Benefits Act . . . . The board of trustees of the Teacher Retirement 
System of Texas shall adopt rules to determine whether a school 
district’s group health coverage is comparable to the basic health 
coverage specified by this subsection. 

TEX. EDUC. CODE ANN. 8 22.004(b) (Vernon Supp. 2004). Section 22.004(c) provides that the cost 
of such coverage “shall be shared by the employees and the district” using state contributions as well. 
Id. 8 22.004(c). Thus, a district that has elected not to participate in TRS-ActiveCare is required to 
provide comparable basic health coverage to its employees. Your question is whether employees 

‘Letter from Honorable Jo& R. Rodriguez, El Paso County Attorney, to Honorable Greg Abbott, Attorney 
General of Texas, at 1 (June 5,2003) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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for this purpose must be construed to include retirees who are working for a district under a 
retire/rehire plan, and who are eligible for coverage under the TRS-Care plan for retired employees. 
See Request Letter, supra note 1, at 1. 

TRS-ActiveCare, established pursuant to what is now chapter 1579 of the Insurance Code, 
is a group health insurance program in which, by statute, all school districts with 500 or fewer 
employees are required to participate. See TEX. INS. CODE ANN. 9 1579.15 1 (Vernon Supp. 2004). 
Section 1579.1525 of the statute permits, but does not require, larger districts to participate in the 
program “if [the Teacher Retirement System of Texas] determines” that such participation “would 
be administratively feasible and cost-effective.” Id. $ 1579.1525. A brief from the Teacher 
Retirement System of Texas informs us that such a determination was made “[b]y resolution dated 
November 20,2002,” and that accordingly now “all large school districts are eligible to participate 
in TRS-ActiveCare.“2 

The Teacher Retirement System brief also points out that there may be persons who have 
retired under TRS who do not qualify for TRS-Care because of differences between the eligibility 
criteria for retirement under the system and for participation in TRS-Care. See TRS Brief, supra 
note 2, at 1. 

Generally, “a retiree is not entitled to service or disability retirement benefit payments, as 
applicable, for any month in which the retiree is employed in any position by a Texas public 
educational institution.” TEX. GOV’TCODEANN. 5 824.601 (Vernon 1994). However, under section 
824.602 of the Government Code, as you point out, “certain educational personnel can be re- 
employed by Texas school districts, without foregoing their retirement benefits, under certain 
specific conditions and circumstances.” Request Letter, supra note 1, at 1. “Pursuant to this 
provision, numerous TRS retirees have returned to active employment with Texas school districts.” 
Id. Your question is whether retirees eligible for TRS-Care coverage must also be afforded coverage 
under section 22.004(b). See id. 

Section 22.004(b) of the Education Code does not define the term “employee.” See TEX. 
EDUC. CODE ANN. 8 22.004(b) (Vernon Supp. 2004). Ordinarily, the term means “every person in 
the service of another under any contract of hire, express or implied, . . . where the employer has the 
power or right to control and direct the employee in the material details of how the work is to be 
performed.” Riverbend Country Club v. Patterson, 399 S.W.2d 382,383 (Tex. Civ. App.-Eastland 
1966, writ ref’d n.r.e.). Such a definition would, of course, include any person hired by an 
independent school district to perform services under its direction and control. 

On the other hand, the term is defined for the purposes of TRS-ActiveCare in section 
1579.003 of the Insurance Code: 

“[Elmployee” means a participating member of the Teacher 
Retirement System of Texas who is employed by a participating 

*Brief from Conni H. Brennan, General Counsel, Teacher Retirement System of Texas, to Honorable Greg 
Abbott, Attorney General of Texas, at 4 (July 3 1, 2003) (on file with Opinion Committee) [hereinafter TRS BriefJ. 
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entity and who is not receiving coverage . . . under [TRS-Care]. The 
term does not include an individual performing personal services as 
an independent contractor. 

TEX. INS. CODE ANN. 8 1579.003 (Vernon Supp. 2004). This definition was originally adopted in 
2001 as part of House Bill 3343, which established TRS-ActiveCare to deal with the financial 
implications of the requirement of section 22.004 that school districts provide health insurance 
benefits comparable to the insurance offered under the group plan for state employees. See Act of 
May 28, 2001, 77th Leg., R.S., ch. 1187, 5 1 .Ol, 2001 Tex. Gen. Laws 2667, 2668. Under this 
definition of employee, TRS-Active&-e coverage is not available to retirees who receive TRS-Care 
coverage. 

You argue, as does a brief presented on behalf of the Texas Association of School Boards 
Legal Assistance Fund,3 that reading section 22.004(b) to require that TRS retirees who receive TRS- 
Care also be covered under its separate provision would result in the anomaly that those school 
districts that participate in TRS-ActiveCare need not offer this class of personnel overlapping 
coverage, while non-participating school boards are required to do so. See Request Letter, supra 
note 1, at 2. On the other hand, as noted before, the TRS Brief suggests that the matter is somewhat 
more complicated than you describe because, as a result of the difference between the period of 
service required to qualify for retirement and that necessary to qualify for health care coverage, some 
TRS retirees in fact would not qualify for TRS-Care. See TRS Brief, supra note 2, at 1-2. 

Read in the light of the rule of statutory interpretation requiring that undefined terms be given 
their ordinary meaning, see TEX. GOV’T CODE ANN. 5 3 11 .Ol 1 (Vernon 1998), section 22.004(b) 
makes unavoidable the discrepancy that concerns you. Certainly retirees who return to work for an 
independent school district are employees of the body in the common parlance, and as such are 
eligible for section 22.004(b) coverage. It has been suggested, however, that such an anomaly may 
be avoided by reading chapter 1579’s definition of employee and section 22.004(b) in pari materia. 

As the Texas Court of Criminal Appeals has noted 

The rule of in pari materia is nothing more than a principle of 
statutory interpretation, a means of devining [sic] and giving full 
effect to legislative intent. Two statutes that are in pari materia are to 
be construed together, “each enactment in reference to the other, as 
though they were part of one and the same law. Any conflict between 
their provisions will be harmonized, if possible, and effect will be 
given to all the provisions of each act if they can be made to stand 
together and have concurrent efficacy.” 

3Brief from JoAnn S. Wright, Walsh, Anderson, Brown, Schulze & Aldridge, P.C. on behalf of Texas 
Association of School Boards Legal Assistance Fund, to Nancy S. Fuller, Chair, Opinion Committee, Office of the 
Attorney General, at 3 (July 17,2003) (on file with Opinion Committee). 
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Burke v. State, 28 S.W.3d 545,546 (Tex. Crim. App. 2000) (quoting Mills v. State, 722 S.W.2d 411, 
413-14 (Tex. Crim. App. 1986)); accord Calvert v. Fort Worth Nat’/ Bank, 356 S.W.2d 918, 921 
(Tex. 1962) (“It is . . . well settled that statutes in pari materia are to be read and construed together 
in arriving at the intention of the Legislature.“). “Similarity of purpose or object is the most 
important factor in assessing whether two provisions are inpari materia. The two provisions must 
have been enacted with the same purpose in mind in order for the doctrine to apply. They must be 
‘closely enough related to justify interpreting one in the light of the other.“’ Burke, 28 S.W.3d at 547 
(quoting Alejos v. State, 555 S.W.2d 444,450 (Tex. Crim. App. 1977)). 

In this instance, the object of both section 22.004(b) and chapter 1579 is to provide health 
care coverage to school district employees. Section 22.004(b) is explicitly intended to make group 
coverage available to employees of school districts that do not participate in TRS-ActiveCare. See 
TEX. EDUC. CODE ANN. 5 22.004(b) (Vernon Supp. 2004). However, section 22.004(b)‘s reference 
to employees predates section 1579.002’s definition of the term by a decade. See Act of May 27, 
1991,72d Leg., R.S., ch. 391, 8 45, 1991 Tex. Gen. Laws 1475, 1493. It cannot be asserted that, 
when section 22.004(b) was adopted in 1991, the legislature had in mind a definition and a 
distinction it did not fashion until 2001. 

Further, both section 22.004(b) as amended and section 1579.002’s statutory predecessor 
were contained in House Bill 3343, as enacted in 2001 by the Seventy-seventh Legislature. See Act 
of May 28, 2001 $9 1.01, 3.18, 2001 Tex. Gen. Laws at 2668, 2686-88. While the legislation 
explicitly refers to the relation of these two statutory schemes, and specifically excepts retirees 
receiving TRS-Care from the ActiveCare definition of employee, it neither refers to that exception 
in section 22.004 nor makes a parallel exception to the definition of employee, but simply leaves the 
term, as it was before, undefined. See id. Since the legislature could have redefined the term 
“employee” for the purposes of section 22.004 in the very bill in which it limited the definition for 
ActiveCare purposes, we presume it was conscious of and intended the distinction between the two 
schemes. 

Finally, as previously noted, the assumption that retired teachers are necessarily entitled to 
participate in TRS-Care breaks down in the case of those employees who had sufficient years of 
service to retire, but not to qualify for health care coverage. The existence of what appears to be a 
gap in the general scheme here is a further argument against reading section 22.004 and section 
1579.002 in pari materia. Accordingly, we cannot read the statutes in that manner, and conclude that 
the word “employees” in section 22.004(b) must be given its ordinary meaning. 

You ask further whether a district must subsidize under section 22.004(c) any coverage 
available to a retiree who is not receiving TRS-Care coverage because he has waived it. See Request 
Letter, supra note 1, at 3. Section 22.004(c) requires that “[tlhe cost of coverage . . . be shared by 
the employees and the district” using certain state contributions. TEX. EDUC. CODE ANN. 8 22.004(c) 
(Vernon Supp. 2004). Again here, nothing in the language of section 22.004 would define the retiree 
in question as anything other than an employee. Given that any person who works for and under the 
direction of the school district is its employee in the ordinary sense of the term, including those 
retirees about whom you inquire, a district subject to section 22.004 must share the costs of group 
health insurance in accordance with the formula of section 22.004(c). 
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SUMMARY 

Section 22.004(b) of the Texas Education Code obliges an 
independent school district not participating in the Texas School 
Employees Uniform Group Health Coverage Program (TRS- 
Active&-e) to provide group health coverage to all of its employees, 
including retired persons receiving such coverage under the Texas 
Public School Retired Employees Group Insurance Program (TRS- 
Care) who have returned to work. Section 22.004(c) obliges an 
independent school district to share the costs of participation of such 
a retiree who has waived coverage under TRS-Care. 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

James E. Tourtelott 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


