
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

September 29,2003 

The Honorable Sylvester Turner 
Speaker Pro Tempore 
Texas House of Representatives 
P. 0. Box 2910 
Austin, Texas 787682910 

Opinion No. GA-O 109 

Re: Meaning of the phrase “in the custody of a 
peace officer” for the purposes of article 49.18, 
Code of Criminal Procedure (RQ-0047-GA) 

Dear Representative Turner: 

You ask what constitutes a death in custody for the purposes of article 49.18 of the Texas 
Code of Criminal Procedure.’ At the time you originally requested the opinion of this office, article 
49.18 required the investigation of the death of any person who was in the custody of a peace officer 
or any prisoner confined in a jail or prison, as well as the filing of a report on such an investigation 
with this office. See TEX. CODE CRIM. PROC. ANN. art. 49.18(b) (Vernon Supp. 2003). However, 
at that time, the phrase “in the custody of a peace officer” was not defined by the statute, and 
accordingly, as indicated by correspondence attached to your request, at least one major metropolitan 
police department was undertaking such investigations and filing such reports whenever police were 
present at a death.2 

Senate Bill 826, adopted in 2003 by the Seventy-eighth Texas Legislature, however, includes 
a series of revisions to article 49.18. Among these is a set of definitions to be added as subsection 
(d) of the article. Subsection (d)(2) specifically addresses your question: 

(2) “In the custody of a peace officer” means: 

(A) under arrest by a peace officer; or 

(B) under the physical control or restraint of a peace officer. 

Act of June 1,2003,78th Leg., R.S., S.B. 826, 9 1 (effective Sept. 1,2003) (to be codified at TEX. 
CODE CRIM.PROC.ANN. art.49.18). 

‘Letter fromHonorable Sylvester Turner, Speaker Pro Tempore, Texas House of Representatives, to Honorable 
Greg Abbott, Texas Attorney General (Apr. 24,2003) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 

‘Letter fromRichard H. Cobb, General Counsel, Texas Fraternal Order of Police, to Dennis L. Ward, President, 
Texas Fraternal Order of Police, at 1 (Apr. 4,2003) (attached to Request Letter, supra note 1). 
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Whether in any particular situation a person is under arrest or physically controlled or 
restrained by a peace officer is a question of fact that this office cannot determine in the opinion 
process. See Dowthitt v. State, 931 S.W.2d 244, 255 (Tex. Crim. App. 1996) (determination of 
whether person is in custody must be ad hoc, considering multiple circumstances); Tex. Atty. Gen. 
Op. No. GA-0087 (2003) at 1. However, unless the decedent is either under arrest or under the 
actual physical control or restraint of a peace officer, for the purpose of article 49.18, his or her death 
is not a death in custody. 
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SUMMARY 

Senate Bill 826, as adopted in 2003 by the Seventy-eighth 
Texas Legislature, amends article 49.18 of the Code of Criminal 
Procedure to define a death “in the custody of a peace officer” as the 
death of a person who is either under arrest or under the actual 
physical control or restraint of a peace officer. 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

James E. Tourtelott 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


