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Dear Representative Bailey: 

Your predecessor asked whether, for purposes of section 155.003(c)(l) of the Occupations 
Code, an international medical school graduate who trained in the United States in a program of 
graduate medical education that is accredited in a particular specialty but not accredited in the related 
subspecialty in which the graduate received training has received medical education from a program 
accredited “in the same subject” as the specialty.’ See TEX. OCC. CODE ANN. tj 155.003(c)( 1) (Vernon 
2003). Throughout this opinion, the term “international medical school” refers to a medical school 
located outside the United States and Canada. 

The Texas State Board of Medical Examiners (“the Board”) is authorized by statute to issue 
a license to practice medicine to an international medical school graduate who received part of his 
or her medical education through a graduate medical education program in the United States 
accredited by the Accreditation Council for Graduate Medical Education (“ACGME”). See TEX. 
Oct. CODE ANN. 8 155.003(b)-(c) (V emon 2003). Representative Gallego explained that the 
ACGME may accredit a medical training program in one of twenty-four medical specialties, and 
approximately one hundred subspecialties are recognized within those specialties. See Request 
Letter, supra note 1, at 1. For example, the specialty field of internal medicine encompasses 

‘See Letter from Honorable Pete P. Gallego, Chair, Committee on General Investigating, Texas House of 
Representatives, to Honorable John Cornyn, Texas Attorney General, at 2 (Oct. 10, 2002) (on file with Opinion 
Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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sixteen subspecialties, including adolescent medicine, cardiovascular disease, hematology, and 
rheumatology.2 

Until recently, the Board construed relevant statutes and rules to authorize it to license an 
international medical school graduate who “completed subspecialty training [in a program] 
accredited [by the ACGME] in specialty training . . . but not accredited in subspecialty training.” 
Request Letter, supra note 1, at 2. Although the Board has not changed its rules, Representative 
Gallego indicated that the Board now denies licensure to such a graduate, however. See id. at 2. 
Representative Gallego therefore asked whether the Board may deny a medical license because the 
subspecialty training occurred “in a hospital or teaching institution sponsoring or participating in a 
program of a graduate medical education accredited by the ACGME or the Board in a specialty but 
not in a subspecialty.” Id. 

The Medical Practice Act (“the Act”), title 3, subtitle B of the Occupations Code, prohibits 
any person from practicing medicine in this state unless the person has obtained a license from the 
Board. See TEX. OCC. CODE ANN. 5 155.001 (Vernon 2003); see also id. 5 151 .OOl (titling act). 
Under section 155.003(c), an applicant whose medical education has not been accredited by an 
accrediting body recognized by the United States Department of Education may be eligible for “an 
unrestricted license” if the applicant 

received medical education in a hospital or teaching 
institution sponsoring or participating in a program of graduate 
medical education accredited by the Accreditation Council for 
Graduate Medical Education, the American Osteopathic Association, 
or the board in the same subject as the medical or osteopathic medical 
education as defined by board rule . . . . 

. 

Id. 8 155.003(c)(l) (emphasis added); see id. § 155.003(b) (conditioning eligibility for license on 
accredited medical education in United States); 22 TEX. ADMIN. CODE 8 163.1 l(c) (2002) (Texas 
State Board of Medical Examiners, Active Practice of Medicine) (distinguishing between restricted 
and unrestricted licenses). 

Under Board licensing rules, adopted in accordance with the Act’s directives, see TEX. OCC. 
CODE ANN. 8 153.001(3) (Vernon 2003) (authorizing Board to adopt rules necessary to regulate 
medical practice), an international medical school graduate may be eligible for an unrestricted 
medical license if he or she received medical education in the United States at 

a hospital or teaching institution [slponsoring or participating in a 
program of graduate medical education accredited by the Accrediting 
Council for Graduate Medical Education, the American Osteopathic 
Association, or the Texas State Board of Medical Examiners in the 

. 

*See THE AMERICAN BOARD OF MEDICAL SPECIALTIES, RESEARCH & EDUCATION FOUNDATION, Whkh Medical 
Specialistfor You lo-13 (revised Apr. 2002), available at http://www.abms.orP/publications.asp. 
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same subject as the medical or osteopathic medical education if the 
hospital or teaching institution has an agreement with the applicant’s 
school. 

27 Tex. Reg. 10277 (2002) (to be codified as an amendment to 22 TEX. ADMIN. CODE 4 
163.1(13)(G)(i) (2002)) (T exas State Board of Medical Examiners, Licensure) (renumbered as 22 
TEX. ADMIN. CODE 6 163.1(12)(K)(i)) (emphasis added). 

The issue is whether, for purposes of section 155.003 of the Occupations Code and 
renumbered section 163.1(12)(K), title 22, of the Administrative Code, a specialty is “the same 
subject” as a subspecialty within the specialty. See Request Letter, supra note 1, at 2; accord Letter 
from Jennifer A. Soffer, Assistant General Counsel, Texas State Board of Medical Examiners, to 
Susan D. Gusky, Chair, Opinion Committee, Texas Attorney General (Dec. 13,2002) (on file with 
Opinion Committee) [hereinafter Board Letter]. 

The phrase “same subject” in the context of section 155.003 of the Occupations Code and 
the corresponding rule connotes a single field of study in terms of the specificity of the topics 
included. The Act and its explicating rules must be construed to protect the public against 
unqualified persons attempting to practice medicine. See TEX. Oct. CODE ANN. # 151.003(l) 
(Vernon 2003) (articulating legislative finding that practice of medicine must be regulated to protect 
public interest); see also Exparte Halsted, 182 S.W.2d 479,482 (Tex. Crim. App. 1944) (noting that 
legislature adopted Medical Practice Act under its general police power to protect public health). 
Neither the statute nor the rules define the phrase “same subject,” and no court has considered the 
meaning of the phrase in this context. The word “same” suggests singularity or identity. See Foust 
v. Ranger Ins. Co., 975 S.W.2d 329, 335 (Tex. App.-San Antonio 1998, pet. denied); State v. 
Simmons, 573 S.E.2d 856,860 (SC. Ct. App. 2002); State v. Watson, 51 P.3d 66,70 (Wash. 2002) 
(en bane); see also XIV OXFORD ENGLISH DICTIONARY 427-29 (2d ed. 1987). The word “subject” 
in this context denotes a field of study or of science. See State ex rel. Harrington v. Randle, 35 So. 
2d 84, 85 (Ala. 1948); see also Indep. Sch. Dist. No. 25 v. Smith, 463 P.2d 332,333 (Okla. 1969); 
Jacoby v. McNamara, 83 N.Y.S.2d 763, 767 (N.Y. Sup. Ct. 1948); XVII OXFORD ENGLISH 
DICTIONARY 27-30 (2d ed. 1987). 

Although the subject matter of a subspecialty may be subsumed within the subject matter of 
a specialty, they are not the “same subject” because they differ in breadth and specificity. Basic 
training for a physician specialist “includes four years of premedical education in a college or 
university, four years of medical school, and after receiving the M.D. degree, at least three years of 
specialty training under supervision (called a ‘residency’).“3 Subspecialty training, which increases 
a specialist’s “depth of knowledge and expertise,” requires “an additional one to three years.“4 The 
ACGME defines the term “general specialty program” as a “primary specialty . . . to which 

3T~~ AMERICAN BOARD OF MEDICAL SPECIALTIES, RESEARCH & EDUCATION FOUNDATION, supra note 2, at 1. 

41d.; accord AMERICAN MEDICAL ASSOCIATION, Becoming an MD, avaiZabZe at http://www.ama- 
assn.org/ama/pub/printcat/2320.html. 
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subspecialty programs are attached.“5 A “subspecialty program,” according to the accrediting 
agency, “[plrovides advanced [graduate medical education] in a narrow field of study within a 
medical specialty.“6 A subspecialty program must be accredited by the accrediting agency, and in 
some cases, the accreditation of a particular teaching institution’s subspecialty program is 
independent of the related specialty program’s accreditation.7 

Given these distinctions, we conclude that a specialty and a subspecialty within that specialty 
are not the “same subject” for the purposes of section 155.003(c)( 1) of the Occupations Code and 
the Board’s rules. Accordingly, the Board may decline to license an international medical school 
graduate who trained in the United States in a program of graduate medical education that is 
accredited in a particular specialty but not accredited in the related subspecialty in which the 
graduate received training. Whether the graduate’s training in the accredited specialty is sufficient 
to issue an unrestricted license under section 155.003(c)( 1) is a question of fact for the Board to 
resolve. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0003 (2002) at 1 (stating that opinion process does not 
determine facts). 

Representative Gallego also asked whether the Board currently may adopt a policy of denying 
licensure to such international medical school graduates when, under the Board’s previous 
interpretation of relevant statutes and rules, it would have issued a license. See Request Letter, supra 
note 1, at 2. The Board, in its letter to this office, “acknowledges” that it has interpreted the term 
“same subject” inconsistently “over the years with regard to whether all medical education, specialty 
and subspecialty training, . . . must be ACGME[-lapproved.” Board Letter, supra p. 4, at 2. Yet, 
continues the Board’s letter, “changes in the Board’s executive directors and Board members 
occasionally lead to different statutory interpretations.” Id. 

The Board’s current interpretation comports with the plain meaning of the phrase “same 
subject” in section 155.003(c)(l) of the Occupations Code. A court may defer to an agency’s 
interpretation of a statute the agency administers unless the agency’s interpretation is unreasonable. 
See In re Am. Homestar oflancaster, 50 S.W.3d 480’490-91 (Tex. 2001). While the fact that an 
agency has interpreted the same statute differently over the years may provide some evidence that 
the current interpretation is unreasonable, it does not establish unreasonableness as a matter of law. 

‘ACGME, Web Accreditation Data System Glossary, available at http://www.acF2me.org/adspublic/ 
glossary/glossary.asp (defining “general specialty program”). 

‘jId. (defining “general specialty program”). 

7See id. 
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SUMMARY 

The Texas State Board of Medical Examiners may decline to 
license an international medical school graduate who received 
training in the United States in a graduate medical education program 
that is accredited in a particular specialty but not accredited in the 
subspecialty in which the applicant trained. A specialty and a 
subspecialty within it are not the “same subject” for the purposes of 
section 155.003(c)(l) of the Occupations Code and related rules. 
Whether such a graduate completed sufficient training in the 
accredited specialty to be eligible for licensing on that basis is a 
question of fact for the Board to resolve. 

The fact that an agency charged with administering a 
particular statute has interpreted the statute differently over the years 
does not mean, as a matter of law, that the agency’s current 
interpretation is unreasonable. 

Very truly yours, 

Attomey@eral of Texas 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General - General Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Kyrnberly K. Oltrogge 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


