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Dear Senator Shapiro: 

You ask whether a home-rule municipality may operate a cemetery. 

Chapter 711 of the Health and Safety Code sets forth various provisions relating to 
cemeteries. Section 711.02 1 thereof provides that “[a]n individual, corporation, partnership, firm, 
trust, or association may not engage in a business for cemetery purposes in this state unless the 
person is a corporation organized for those purposes,” and imposes certain requirements upon 
entities wishing to maintain and operate a cemetery. TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 5 

711.021(a) (Vernon Supp. 2003). Subsection (g) of that statute, however, specifically declares that 
. 66 [t]his section does not apply to,” inter alia, “a public cemetery belonging to this state or a county 

or municipality.” Id. 9 7 11.02 1 (g). 

Section 7 13 .OO 1 of the Health and Safety Code provides: 

The governing body of a municipality may: 

(1) purchase, establish, and regulate a cemetery; and 

(2) enclose and improve a cemetery owned by the 
municipality. 

Id. 8 713 .OOl . Because section 713.001 specifically fails to include the word “operate,” you ask 
whether the absence of “a specific grant of authority for the operation to be vested in a city” prohibits 
a home-rule municipality from operating a cemetery, thus requiring the city “to contract with a 
qualified corporation” under section 7 11.02 1. ’ 

‘Letter from Honorable Florence Shapiro, Chair, Senate Committee on Education, to Honorable John Cornyn, 
Texas Attorney General at 2 (Sept. 30,2002) (on file with Opinion Committee). 



The Honorable Florence Shapiro - Page 2 (GA-0044) 

The authority to “purchase, establish, and regulate a cemetery” includes the authority to 
operate it. First, section 713.002(a) indicates that a municipality may operate a cemetery: “A 
municipality that owns or operates a cemetery or has control of cemetery property may act as a 
permanent trustee for the perpetual maintenance of the lots and graves in the cemetery.” Id. $ 
713.002(a) (Vernon 1992) (emphasis added). Second, nothing in subchapter A of chapter 713, 
regarding municipal regulation of cemeteries, suggests that a municipality must contract with a 
private entity to operate a cemetery that the municipality itself owns. 

Finally, a home-rule city, unlike other types of municipality, by virtue of the home-rule 
amendment to the Texas Constitution, article XI, section 5, has broad authority to exercise all powers 
not prohibited by statute. See TEX. CONST. art. XI, 0 5; TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 9 5 1.072(a) 
(Vernon 1999) (a home-rule “municipality has full power of local self-government”). A home-rule 
municipality need not look to the legislature for grants of power but only for limitations on its 
powers. Proctor v. Andrews, 972 S.W.2d 729, 733 (Tex. 1998). A legislative limitation on the 
authority of a home-rule municipality may be express or implied, but the intent of the legislature to 
impose such a limitation must appear with “unrnistakable clarity.” City of Sweetwater v. Geron, 380 
S.W.2d 550, 552 (Tex. 1964). 

In the absence of any statutory limitation, either express or implied, on the power of a home- 
rule municipality to operate a cemetery, we conclude that a home-rule municipality is authorized to 
operate a cemetery. 
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SUMMARY 

A home-rule municipality is authorized to operate a cemetery. 

Very tn.-$y yours, 
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Attom neral of Texas 
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