
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
GREG ABBOTT 

March 4,2003 

The Honorable Eugene D. Taylor 
Williamson County Attorney 

Opinion No. GA-0027 

Williamson County Courthouse, MLK #7 
Georgetown, Texas 78626 

Re: Whether a “member of a fire or police 
department” in section 142.0013 of the Local 
Government Code includes employees other than 
tire protection personnel or licensed peace officers 
(RQ-0595JC) 

Dear Mr. Taylor: 

You ask “[wlhich City employees are considered to be ‘members of the fire and police 
departments[]’ for purposes of determining the applicability of [section] 142.0013(a) and (b)“’ of 
the Local Government Code, which regulates the hours of labor and vacation of members of certain 
municipal fire and police departments. See TEX. LOC. GOV’TCODEANN. 5 142.0013(a)-(b) (Vernon 
1999). 

You are specifically concerned that a member of the fire department’s or police department’s 
“civilian staff’ may be a member of the department for the purposes of section 142.0013. See 
Request Letter, supra note 1, at 2. You describe “civilian employees” as “clerical, administrative[,] 
and building maintenance employees.” Id. at 1. 

Section 142.0013 of the Local Government Code regulates the hours of labor and vacation 
of fire and police department members in certain municipalities. See id. Except in an emergency, 
“[a] member of a fire or police department in a municipality with a population of more than 25,000 
maynot... be required to be on duty more than six days in a week.” TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. 
0 142.0013(a) (V emon 1999). “A member of a fire or police department in a municipality with a 
population of more than 30,000 is entitled to” fifteen paid vacation days each year if the member has 
been employed in either department for one year or more. Id. 9 142.0013(b). And, in general, a 
municipality must grant a fire fighter or a police officer the “same number of vacation days and 
holidays, or days in lieu of vacation days or holidays,” that the municipality grants to other municipal 
employees. Id. fj 142.0013(c). 

‘Letter from Honorable Eugene D. Taylor, Williamson County Attorney, to Honorable John Cornyn, Texas 
Attorney General, at 2 (Aug. 20,2002) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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Section 142.010 of the same code defines the phrases “member of the fire department” and 
“member of the police department”: 

(a) In this chapter, “member of the fire department” means an 
employee of the fire department who is defined as “fire protection 
personnel” by Section 4 19.02 1, Government Code. 

(b) In this chapter, “member of the police department” means 
an employee of the police department who has been licensed as a 
peace officer by the Commission on Law Enforcement Standards and 
Education. 

Id. 6j 142.010 (Vernon Supp. 2003). 

As section 142.01 O(a) makes clear, only fire protection personnel as defined by section 
419.021(3) of the Government Code can be members of a fire department. See id. 6 142.010(a); 
TEX. GOV’TCODEANN. §419.021(3) (Vernon Supp. 2003). Section419.021(3) ofthe Govemrnent 
Code defines “fire protection personnel” as: 

(A) permanent, full-time law enforcement officers designated 
as fire and arson investigators by an appropriate local authority; 

(B) aircraft rescue and fire protection personnel; or 

(C) permanent, full-time fire department employees who are 
not secretaries, stenographers, clerks, budget analysts, or similar 
support staff persons or other administrative employees and who are 
assigned duties in one or more of the following categories: 

(i) fire suppression; 

(ii) fire inspection; 

(iii) fire and arson investigation; 

(iv) marine fire fighting; 

(v) aircraft rescue and fire fighting; 

(vi) fire training; 

(vii) fire education; 

(viii) fire administration; and 
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(ix) any other position necessarily or customarily related 
to fire prevention or suppression. 

TEX. GOV’T CODE ANN. 4 419.021(3) (Vernon Supp. 2003); see also HOUSE COMM. ON 
URBAN AFFAIRS, BILL ANALYSIS, Tex. S.B. 603, 71st Leg., R.S. (1989) (stating that definition 
precludes civilian fire department employees from receiving benefits); SENATE COMM. ON 
INTERGOVERNMENTAL RELATIONS, BILL ANALYSIS, Tex. S.B. 603,71 st Leg., R.S. (1989) (same). 
Whether a particular employee of a fire department is fire protection personnel and, accordingly, 
within section 142.0013’s protections, is a question of fact, and thus is beyond the opinion process. 
See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0003 (2002) at 1 (stating that opinion process does not determine 
facts). 

On the other hand, any police department employee who has been licensed as a peace officer, 
whether or not that employee serves in a “civilian” capacity, is a member of a police department as 
a matter of law. Although section 142.010(b) refers only to a peace officer license obtained from 
“the Commission on Law Enforcement Standards and Education,” we construe section 142.010(b) 
to refer to the Commission on Law Enforcement Officer Standards and Education. TEX. Lot. GOV’T 
CODE ANN. 6 142.010(b) (Vernon Supp. 2003); see TEX. GOV’T CODE ANN. 8 3 11.03 l(3) (Vernon 
1998) (stating that legislature intends statute to accomplish “just and reasonable result”). No 
commission is named the Commission on Law Enforcement Standards and Education; rather, the 
Commission on Law Enforcement gfficer Standards and Education is responsible for licensing peace 
officers. See TEX. OCC. CODE ANN. 0 1701.301 (Vernon 2003) (providing that, in general, no person 
may serve as peace officer unless he or she “holds an appropriate license issued by” Commission on 
Law Enforcement Officer Standards and Education); see also 37 TEX. ADMIN. CODE ch. 2 17 (2002) 
(Texas Commission on Law Enforcement Officer Standards & Education, Licensing Requirements). 
Thus, any police department employee who has obtained a peace officer license from the 
Commission on Law Enforcement Officer Standards and Education is a member of the police 
department for the purposes of section 142.0013 of the Local Government Code. 
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SUMMARY 

Local Government Code section 142.00 13, which regulates 
the hours of labor and vacation of a member of a fire or police 
department in certain municipalities, applies only to a member of a 
fire department, as defined by section 142.010(a) of the Code, or a 
member of a police department, as defined by section 142.01 O(b). 
See TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. $5 142.0013, 142.010 (Vernon 
1999 & Supp. 2003). Section 142.01 O(b) includes as a member of a 
police department any police department employee who has been 
licensed as a peace officer by the Commission on Law Enforcement 
Officer Standards and Education. 
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