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Dear Ms. Reed: 

You ask whether the county clerk of Bexar County may issue a marriage license to two 
absent applicants.’ The clerk has received a request from an inmate of the Texas Department of 
Criminal Justice Institutional Division. The inmate’s fiance is also incarcerated, and they desire to 
be married. 

Section 2.002 of the Family Code states the procedures for applying for a marriage license 
and provides that “[elxcept as provided by Section 2.006, each person applying for a license must 
. . . appear before the county clerk.” See TEX. FAM. CODE ANN. 0 2.002 (Vernon 1998). Section 
2.006 of the Family Code provides as follows: 

(a) If an applicant is unable to appear personally before the 
county clerk to apply for a marriage license, any adult person or the 
other applicant may apply on behalf of the absent applicant. 

(b) The person applying on behalf of an absent applicant shall 
provide to the clerk: 

(1) the affidavit of the absent applicant as 
provided by this subchapter; 

(2) proof of the identity and age of the absent 
applicant as provided by this subchapter; 

‘See Letter from Honorable Susan D. Reed, Bexar County Criminal District Attorney, to Honorable John 
Comyn, Texas Attorney General (Aug. 20,2002) (on file with Opinion Committee). 
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Id 0 2.006(a), (b)(1)-(2). Proof of identity and age “must be established by a certified copy of the 
applicant’s birth certificate or by some certificate, license, or document issued by this state or another 
state, the United States, or a foreign government.” Id. 0 2.005(b). An affidavit by an absent 
applicant must include: 

(1) the absent applicant’s full name, including the maiden 
surname of a female applicant, address, date of birth, place of birth, 
including city, county, and state, citizenship, and social security 
number, if any; 

(2) a declaration that the absent applicant has not been 
divorced within the last 30 days; 

(3) a declaration that the absent applicant is: 

(A) not presently married; or 

(B) married to the other applicant and they 
wish to marry again; 

(4) a declaration that the other applicant is not related to the 
absent applicant [within a prohibited degree of relationship]; 

(5) a declaration that the absent applicant desires to marry and 
the name, age, and address of the person to whom the absent 
applicant desires to be married; 

(6) the approximate date on which the marriage is to occur; 

(7) the reason the absent applicant is unable to appear 
personally before the county clerk for the issuance of the license; and 

(8) if the absent applicant will be unable to attend the 
ceremony, the appointment of any adult, other than the other 
applicant, to act as proxy for the purpose of participating in the 
ceremony. 

Id. 5 2.007. 

You refer to section (C)(4) of the county clerk’s manual, which states that under “a proxy 
marriage or absent applicant, one of the applicants must appear before the clerk. There cannot be 
a proxy for both applicants of a marriage license.” OFFICE OF COURT ADMINISTRATION, COIJNTY 
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CLERK PROCEDURE MANUAL VIII-6 (1998). This instruction appears to be based upon the former 
language of the statutes. Prior to recodification in 1997, the statutes addressing application for a 
marriage license by an absent applicant differed considerably from their present version. Former 
section 1.02 of the Family Code provided that “[elxcept as otherwise provided by Section 1.05 of 
this code, persons applying for a license shall . . . appear together or separately before the county 
clerk.” See Act of May 15,1987,7Oth Leg., R.S., ch. 195, $1,1987 Tex. Gen. Laws 1468. Former 
section 1.05 provided as follows: “If only one of the applicants is able to appear personally before 
the county clerk to apply for a marriage license, any adult person or the other applicant may apply 
on behalf of the absent applicant.” See Act of May 28,1973,63d Leg., R.S., ch. 577,§ 4,1973 Tex. 
Gen. Laws 1596,1598 (emphasis added). 

In the 1997 recodification of title 1 of the Family Code, however, the statutes addressing 
application for a marriage license by an absent applicant were changed to their present version. See 
Act of Apr. 3,1997,75th Leg., R.S., ch. 7,§ 1,1997 Tex. Gen. Laws 8,9-10 (codified at TEX. FAM. 
CODE ANN. $5 2.002,2.006(a) (Vernon 1998)). Nothing in the legislative history of the 1997 bill 
that recodified title 1 of the Family Code indicates why the language of these sections was changed. 
S~~SENATECOMM.ONJ~SPRUDENCE,BILLANALYSIS, Tex.S.B.334,75thLeg.,R.S.(1997)(“bill 
makes nonsubstantive changes and recodifies Title 1 of the Texas Family Code”). 

Zn Fleming Foods of Texas, Inc. v. Rylander, 6 S.W.3d 278 (Tex. 1999), the Texas Supreme 
Court addressed an apparently inadvertent omission of significant language fi-om a nonsubstantive 
codification of the Tax Code. It determined that the plain language of the codification must be 
effectuated, despite the legislature’s stated intent that no substantive change in the law was intended 
by the codification. See Fleming Foods, 6 S.W.3d at 286-87. See also TEX. GOV'T CODE ANN. 
3 3 11 .Ol 1 (Vernon 1998) (“Words and phrases shall be read in context and construed according to 
the rules of grammar and common usage.“); RepublicBankDallas, N.A. v. Interkal, Inc., 691 S.W.2d 
605,607-08 (Tex. 1985) (directing that statute be construed according to its plain language); Smith 
v. Nelson, 53 S.W.3d 792,796 (Tex. App.-Austin 2001, pet. denied) (court must interpret legislative 
intent as expressed in plain language of statute). 

Accordingly, the plain language of section 2.006 of the Family Code must be effectuated. 
The plain language of section 2.006 allows two absent applicants to apply for a marriage license, 
provided that they each have an adult person apply for the license on their behalf and that person 
submits the affidavit required by section 2.007. See TEX. FAM. CODE ANN. 0 2.006 (Vernon 1998). 
Therefore, the county clerk of Bexar County may issue a marriage license to the two absent 
applicants when each applicant follows the procedures set forth in sections 2.006 and 2.007 of the 
Family Code. 
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SUMMARY 

Based upon the plain language of section 2.006 of the Family 
Code, a county clerk may issue a marriage license to two absent 
applicants who are unable to appear personally before the clerk when 
each applicant follows the procedures set forth in sections 2.006 and 
2.007 of the Family Code. Under those procedures, an applicant for 
a marriage license is not required to apply in person for the license; 
“any adult person or the other applicant” may apply before the 
county clerk on behalf of the absent applicant. TEX. FAM. CODE ANN. 
$0 2.006,2.007 (Vernon 1998). 

Yours very truly, 

BARRY R. MCBEE 
First Assistant Attorney General 

DON R. WILLETT 
Deputy Attorney General - General Counsel 

NANCY S. FULLER 
Chair, Opinion Committee 

Rick Gilpin 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


