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Dear Mr. Rodriguez: 

Rule 13 1 of the Texas Rules of Civil Procedure, which applies generally to a proceeding 
under the Juvenile Justice Code, title 3 of the Family Code, entitles a prevailing party to recover 
costs from his or her adversary. TEX. R. CIV. P. 13 1. Similarly, section 3 1.007 of the Civil Practice 
and Remedies Code, which also applies generally to a proceeding under the Juvenile Justice Code, 
see Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-411 (1996) at 2, authorizes a judge to order a nonprevailing 
party to pay costs, including “service fees due the county.” TEX. CIV. PRAC. & REM. CODE ANN. 
8 31.007(b)(l) (V emon 1997). You ask “whether the state may recover the cost of serving a 
summons in a Juvenile Justice Code proceeding from a non-prevailing child or other non-prevailing 
party under Texas Rule of Civil Procedure 13 1 .“I 

We presume that you do not ask about costs associated with serving a subpoena on a witness 
in a Juvenile Justice Code proceeding. See Smith v. Rankin, 661 S.W.2d 152, 154 (Tex. 
App.-Houston [ 1 st Dist.] 1983, no writ) (requiring juvenile to pay subpoena fee to produce witnesses 
violates juvenile’s constitutional rights). Further, by the term “non-prevailing child,” we assume that 
you refer to a child who is adjudged to have committed delinquent conduct or conduct indicating a 
need for supervision. By the term “other non-prevailing party,” we assume that you refer to any 
other person who is issued a summons under section 53.06(a) of the Family Code. See TEX. FAM. 
CODE ANN. 6 53.06(a) (Vernon 2002). 

The Juvenile Justice Code applies to a proceeding adjudicating conduct alleged to be 
“delinquent . . . or . . . indicating a need for supervision engaged in by a person who was a 

‘Letter from Honorable Jo& R. Rodriguez, El Paso County Attorney, to Honorable John Comyn, Texas 
Attorney General (July 30, 2002) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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child . . . at the time the person engaged in the conduct.” Id. 0 51.04(a); see id. 8 51.03 (defining 
“delinquent conduct” and “conduct indicating a need for supervision”). Generally, a county juvenile 
court has “exclusive jurisdiction” over proceedings under the Juvenile Justice Code. Id. 5 5 1.04(a). 
But see id. 5 51.04(h) (p roviding juvenile court with concurrent, not exclusive, jurisdiction over 
certain conduct). 

Prior to an adjudication hearing, a juvenile court must sunrmon certain persons: 

The juvenile court shall direct issuance of a summons to: 

(1) the child named in the petition; 

(2) the child’s parent, guardian, or custodian; 

(3) the child’s guardian ad litem; and 

(4) any other person who appears to the court to be a proper 
or necessary party to the proceeding. 

Id. 5 53.06(a). A summons must inform the named person of the petition and must order the person 
to appear before the juvenile court at a particular time for the hearing. See id. fj 53.06(b); 
In re Franks v. State, 498 S.W.2d 516,5 18 (Tex. Civ. App.-Texarkana 1973, no writ) (stating that 
written summons must include hearing time and place, must order certain persons to appear before 
court, and must include copy of petition or petition’s allegations). And a named person who is in 
the state and can be found must be personally served at least two days before the adjudication 
hearing. See TEX. FAM. CODE ANN. 8 53.07(a) (V emon 2002). In other circumstances, the person 
may be served by mail. See id. Costs of serving the summons may be paid from the county’s 
general funds. See id. 8 53.07(d). 

Although county funds may be used to pay service costs, see id., you ask in essence whether, 
assuming the state prevails in the juvenile action, the juvenile-court judge may order a nonprevailing 
child or other nonprevailing party to reimburse the county for the costs. See Request Letter, supra 
note 1, at 1. Because both the Texas Rules of Civil Procedure and the Texas Civil Practice and 
Remedies Code contemplate that a nonprevailing party whose interests are adverse to the state’s may 
be ordered to reimburse service costs, we conclude that the judge may issue such an order when the 
state prevails. 

Rule 13 1 of the Texas Rules of Civil Procedure allocates costs against a nonprevailing party 
at the conclusion of a civil proceeding: “The successful party to a suit shall recover of his adversary 
all costs incurred therein, except where otherwise provided.” TEX. R. CIV. P. 13 1. The Texas Rules 
of Civil Procedure generally govern proceedings under the Juvenile Justice Code unless they 
conflict with a Juvenile Justice Code provision. See TEX. FAM. CODE ANN. 0 5 1.17(a) (Vernon 
2002); In re SAM., 933 S.W.2d 744,745 (Tex. App.-San Antonio 1996, no writ) (stating that rules 
of civil procedure govern juvenile proceeding). Rule 13 1 ‘s cost provisions do not conflict with the 
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Juvenile Justice Code’s cost provisions: Section 53.07 of the Family Code, which permits a court 
to “authorize payment from” a county’s general fund “of the costs of service,” pertains only to the 
initial payment of service fees and does not refer to possible reimbursement to the county. See TEX. 
FAM. CODE ANN. 9 53.07(d) (Vernon 2002). 

Section 31.007 of the Civil Practice and Remedies Code similarly authorizes a court to 
require a nonprevailing party, including a child or other party adverse to the state in an action under 
the Juvenile Justice Code, to repay the county the amount it expended for service fees under section 
53.07(d) of the Family Code. See TEX. CIV. PRAC. & REM. CODE 8 31.007(b)(l) (Vernon 1997); 
TEX. FAN. CODE ANN. 8 53.07(d) (Vernon 2002). Section 3 1.007 authorizes a judge to allocate costs 
“in any order or judgment,” including “service fees due the county.” TEX. CIV. PRAC. & REM. CODE 
ANN. 8 3 1.007(a) (V emon 1997). Section 3 1.007 applies to a Juvenile Justice Code proceeding. See 
Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-411 (1996) at 2 (determining that juvenile-detention hearing under 
Juvenile Justice Code is civil proceeding and subject to Civil Practice and Remedies Code). 

We do not find support for the proposition that a court may require a person who is issued 
a summons under section 53.06(a) of the Family Code to reimburse the state’s service costs unless 
the person is subject to an order issued under section 54.041 of the Family Code. Section 54.041 
authorizes a court, in certain circumstances, to issue an order affecting parents or other parties to an 
action involving a child who has been found to have engaged in conduct that is delinquent or that 
indicates a need for supervision. See TEX. FAM. CODE ANN. 9 54.041 (Vernon 2002). Rule 131 
indicates that only an “adversary” must reimburse the successful party’s costs. See TEX. R. CIV. P. 
131; c. City of Amarillo v. Glick, 991 S.W.2d 14, 17 (Tex. App.-Amarillo 1997, pet. denied) 
(stating that “prevailing party is one” whom court judgment vindicates). Section 3 1.007 of the Civil 
Practice and Remedies Code pertains to a “party to a suit.” TEX. CIV. PRAC. & REM. CODE ANN. 
5 31.007(a) (V emon 1997). A “party” is “one by or against whom a suit is brought.” Brown v. 
Fullenweider, 7 S.W.3d 333,335 (Tex. App.-Beaumont 1999), rev’d on other grounds, 52 S.W.3d 
169 (Tex. 2001) (per curiam). See generally S. Sur. Co. v. Arter, 44 S.W.2d 913, 914-15 (Tex. 
Cornm’n App. 1932, judgm’t adopted) (canvassing judicial definitions of term “party”). In the 
context of a proceeding under the Juvenile Justice Code, we believe only a person who is a 
nonprevailing child or who is subject to an order under section 54.041 can be said to be an 
“adversary” of the state or a “party” to the action. 
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SUMMARY 

A court may order any nonprevailing party to pay the costs 
incurred in issuing summons to various parties under section 53.06 of 
the Family Code. See TEX. FAM. CODE ANN. 6 53.06(a) (Vernon 
2002); TEX. CIV. PRAC. & REM. CODE 8 31.007(a) (Vernon 1997); 
TEX. R. CIV. P. 131. A court may order a nonprevailing party, 
including a parent, guardian, custodian, guardian ad litem, or other 
necessary party to pay the service costs if the person is subject to an 
order under section 54.041 of the Family Code. See TEX. FAM. CODE 
ANN. 8 54.041 (Vernon 2002). 
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