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Dear Mr. Malm: 

You ask three questions relating to the authority of a nonvoting member of an appraisal 
district board. For the reasons set forth below, we conclude that, pursuant to sections 6.03 and 6.04 
of the Tax Code, a nonvoting director should be counted in determining whether a quorum exists for 
a meeting of the board. If an appraisal district board consists of six members, the number of 
directors necessary to constitute a quorum is four. We also conclude that, under section 6.04, a tax 
assessor-collector who serves as a nonvoting member is eligible to serve as a board officer. 
Furthermore, an appraisal district board may itself determine whether a nonvoting member has the 
authority to make or second motions. 

Section 6.03(a) of the Tax Code provides, in relevant part: 

The appraisal district is governed by a board of directors. Five 
directors are appointed by the taxing units that participate in the 
district as provided by this section. If the county assessor-collector 
is not appointed to the board, the county assessor-collector serves as 
a nonvoting director. 

TEX. TAX CODE ANN. 9 6.03(a) (Vernon 2001). Likewise, section 6.04(a) of the Tax Code declares: 

A majority of the appraisal district board of directors constitutes a 
quorum. At its first meeting each calendar year, the board shall elect 
from its members a chairman and a secretary. 

Id. 8 6.04(a). You indicate that the Midland County Tax Assessor-Collector has not been appointed 
to the Midland Central Appraisal District Board (the “Board”). Consequently, under the terms of 
section 6.03(a) of the Tax Code, the Midland County Assessor-Collector “serves as a nonvoting 
director.” Id. 9 6.03(a). You first ask whether the Assessor-Collector is counted as a member of the 
Board in determining a quorum. 
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When a statute is clear and unambiguous, its words are given their common meaning. Ex 
parte Evans, 964 S.W.2d 643,646 (Tex. Crim. App. 1998); Raines v. Sugg, 930 S.W.2d 912,913 
(Tex. App.-Ft. Worth 1996, no writ). As the Texas Supreme Court has noted, “it is cardinal law in 
Texas that a court construes a statute, ‘first, by looking to the plain and common meaning of the 
statute’s words.’ If the meaning of the statutory language is unambiguous, we adopt, with few 
exceptions, the interpretation supported by the plain meaning of the provision’s words and terms.” 
Fitzgerald v. Advanced Spine Fixation Sys., Inc., 996 S.W.2d 864,865 (Tex. 1999) (citing Liberty 
Mut. Ins. Co. vs. Garrison Contractors, Inc., 966 S.W.2d 482,484 (Tex. 1998)). 

Section 6.03(a) of the Tax Code states that “[tlhe appraisal district is governed by a board 
of directors.” TEX. TAX CODE ANN. 8 6.03(a) (Vernon 2001). Furthermore, a county assessor- 
collector who has not been appointed to the board “serves as a nonvoting director.” Id. Section 
6.04(a) declares that “[a] majority of the appraisal district board of directors constitutes a quorum.” 
Id. 6 6.04(a). In our opinion, it follows from the “plain and common meaning” of the statutory 
language that the Assessor-Collector is a member of the Board for purposes of determining the 
presence of a quorum. Thus, there are six directors comprising the Midland Central Appraisal 
District Board. Because a quorum is defined in Texas law to mean a “majority,” it follows that the 
presence of four members of the Board is necessary to constitute a quorum. See TEX. GOV’T CODE 
ANN. 8 311.013(b) (V emon 1998) (“A quorum of a public body is a majority of the number of 
members fixed by statute.“). 

We must also address a prior opinion of this office that would appear to require a contrary 
result. In Attorney General Opinion DM- 160 ( 1992), this office considered a request fkom the Board 
of Licensure for Nursing Home Administrators as to whether three ex officio, nonvoting members 
should be counted in determining the presence of a quorum. The opinion concluded that “the ex 
officio, nonvoting members on the board should not be counted in determining whether a quorum 
is present.” Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-160 (1992) at 3. The principal authority cited for this 
proposition is a 1957 middle-level appellate case from Tennessee, which in turn relies solely on a 
quotation from a legal encyclopedia. See Bedford County Hosp. Dist. v. County of Bedford, 304 
S.W.2d 697,704 (Tenn. Ct. App. 1957) (“Ordinarily, a quorum means a majority of all entitled to 
vote. 74 C.J.S. Quorum p. 171.“). 

A later and better reasoned case, in our opinion, supports the contrary view. See Petition of 
Kinscherfl, 556 P.2d 355 (NM. Ct. App. 1976), cert. denied, 558 P.2d 620 (N.M. 1976). A New 
Mexico statute provided for a “county valuation protests board” to be created in every county. Each 
board consisted of three appointed voting members and three county commissioners as ex officio 
nonvoting members. Id. at 357. The particular board at issue in Kinscherff argued that only the 
voting members could be counted in determining the presence of a quorum. The court disagreed: 

Had the legislature intended that the non-voting members of the 
Board be considered as mere supernumeraries they would have so 
stated. Or, had the legislature intended that the presence of two of the 
voting members would constitute a quorum they would have so 
specified. Absent any such statutory provisions the common-law 
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rule applies, i.e., a majority of all of the members of a board or 
commission shall constitute a quorum. 

Id. Although there is admittedly little in the jurisprudence of other jurisdictions to guide us, we 
believe that the Kinscherff case reliably states the common law rule - that a nonvoting member of 
a board or commission should be counted in determining the presence of a quorum. As a result, we 
overrule any statement to the contrary in Attorney General Opinion DM- 160 (1992). 

You also ask whether the Midland County Tax Assessor-Collector may serve as an officer 
of the Board. Section 6.04(a) of the Tax Code declares that “[a]t its first meeting each calendar year, 
the board shall elect from its members a chairman and a secretary.” TEX. TAX CODE ANN. 9 6.04(a) 
(Vernon 2001). As we have previously noted, section 6.03(a) clearly states that an assessor-collector 
who is not appointed to the board of an appraisal district “serves as a nonvoting director.” 
Id. 0 6.03(a). B ecause the Assessor-Collector is thus a “member” of the Board, he is eligible, under 
the terms of section 6.04(a), to serve as the Board’s chairman or secretary. 

Finally, you ask whether the Assessor-Collector, as a nonvoting member, may make and 
second motions. In our opinion, whether an assessor-collector may do so is an internal matter of an 
appraisal board, and consequently, the Board may opt to allow or disallow the Assessor-Collector’s 
authority to make and second motions. Although there appears to be no relevant law on this matter, 
we may infer an answer from several sources. In the first place, section 6.04(b) of the Tax Code 
states that “[tlhe board may meet at any time at the call of the chairman or as provided by board 
rule.” TEX. TAX CODE ANN. 0 6.04(b) (Vernon 2001) (emphasis added). This clause implies that 
a board is authorized to adopt rules governing its own internal procedures. In Attorney General 
Opinion DM-228 (1993), this office considered whether a commissioners court was permitted to use 
Robert’s Rules of Order for the purpose of governing discussion in its meetings, and whether a 
treatise might be used to regulate the conduct of meetings. The opinion concluded that “[i]f the 
commissioners court wishes its meetings to be conducted according to Robert’s Rules of Order or 
of those provisions of a treatise that are consistent with law, and to require compliance with those 
provisions from all members of the court, the court must formally vote to adopt the provisions.” 
Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-228 (1993) at 3. An appraisal district board, like a commissioners 
court, is a creature of statute, and, as such, may adopt only those rules that are consistent with 
statutory law. See Canales v. Laughlin, 2 14 S.W.2d 45 1 (Tex. 1948). Nevertheless, as in Attorney 
General Opinion DM-228, we see no impediment to an appraisal district board adopting a rule to 
determine whether its nonvoting member is entitled to make and second motions. See also Tex. 
Att’y Gen. Op. No. DM-473 (1998) (issue of agenda preparation is a matter of internal city council 
procedure). We conclude therefore that, although a nonvoting director of an appraisal district board 
is not entitled by statute to make and second motions, neither is he statutorily prohibited from doing 
so. An appraisal board may determine by rule whether to permit that member to make and second 
motions. 
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SUMMARY 

Under the provisions of sections 6.03(a) and 6.04(a) of the 
Tax Code, an assessor-collector who is a nonvoting member of an 
appraisal district board is counted in determining the presence of a 
quorum. Such individual may in turn serve as chairman or secretary 
of the board. An appraisal district board may determine by rule 
whether to permit the assessor-collector to make and second motions. 
Attorney General Opinion DM- 160 (1992) is overruled to the extent 
that it conflicts with this conclusion. 
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