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Dear Secretary Shea: 

You ask for a definition of the term “state officer” as it is used in article XVI, section l(c) 
of the Texas Constitution. * Article XVI, section 1 sets out the official oath for elected and appointed 
officers and an anti-bribery statement that these persons must sign before taking the official oath. 
The term “state officer” as used in section l(c) refers to state-level officers, and it does not include 
local officers. State-level officers must file the signed statement with the secretary of state, while 
local officers must retain the statement with the official records of the office. 

Article XVI, subsection 1 (a) sets out the oath or affirmation that elected and appointed public . 
officers are required to take before entering upon the duties of their offices. See Hendericks v. State, 
49 S.W. 705,705 (Tex. Civ. App. 1899, no writ) (public officer is invested with some portion of the 
sovereign functions of the government, to be exercised by him for the benefit of the public); Att’y 
Gen. Op. Nos. DM- 114 (1992) at 3 n.3; MW- 177 (1980) at 4 (public officer must take constitutional 
oath). Subsection l(b) requires elected and appointed officers to sign an “anti-bribery statement,” 
before taking the constitutional oath or affirmation of office. The elected or appointed officer must 
sign a written oath or affirmation that the officer has not paid or promised any thing of value or 
public office or employment “for the giving or withholding of a vote at the election at which I was 
elected or as a reward to secure my appointment or confirmation, whichever the case may be.” TEX. 
CONST. ad. XVI, 4 l(b). 

Subsection l(c) provides for filing the signed statement: 

(c) Members of the Legislature, the Secretary of State, and all 
other elected and appointed state officers shall file the signed 
statement required by Subsection (b) of this section with the Secretary 

‘Letter from Geoffrey Connor, Assistant Secretary of State, State of Texas, to Honorable John Cornyn, Texas 
Attorney General (May 20,2002) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 



The Honorable Gwyn Shea - Page 2 (JC-0575) 

of State before taking the Oath or Affirmation of office prescribed by 
Subsection (a) of this section. All other officers shall retain the 
signed statement required by Subsection (b) of this section with the 
official records of the office. 

TEX. CONST. art. XVI, 5 l(c) (emphasis added). 

The text of subsection l(c) was adopted in 2001, when the voters approved a legislative 
resolution designed to “eliminate obsolete, archaic, redundant, and unnecessary provisions and to 
clarify, update, and harmonize certain provisions of the Texas Constitution,” including article XVI, 
section 1. Tex. H.J.Res. 75,s 8.01,77th Leg., R.S., 2001 Tex. Gen. Laws 6709,6719-20 (quoting 
caption). Before article XVI, section 1 was amended in 2001, it required all elected and appointed 
officers to tile the anti-bribery statement with the secretary of state. See Tex. H. J.Res. 40,7 1 st Leg., 
R.S., 1989 Tex. Gen. Laws 6428,6428-29. Now that only “state officers” are required to file with 
the secretary of state, you wish to know which officers are included in that term. 

In a broad sense, all persons holding public office within the state or performing some of its 
governmental functions are officers of the state. See Jernigan v. Finley, 38 S.W. 24 (Tex. 1896); 
Exparte Preston, 161 S.W. 115,116 (Tex. Crim. App. 1913). The term “state officer” is, however, 
generally used in Texas statutes and constitutional provisions to describe a narrower class of officers, 
those officers whose jurisdiction is coextensive with the boundaries of the state or officers who 
immediately belong to one of the three branches of state government. See Lane v. McLemore, 
169 SW. 1073,1074 (Tex. Civ. App.-Galveston 1914, no writ); see also Travis County v. Jourdan, 
42 S.W. 543, 543 (Tex. 1897) (county treasurer is not within statute authorizing Texas Supreme 
Court to issue writs of mandamus against officer of the state government); San Antonio Indep. Sch. 
Dist. v. State, 173 S.W. 525, 527-28 (Tex. Civ. App.-San Antonio 1915, writ ref d) (article XVI, 
section 30a of the Texas Constitution applies to the terms of office of state board members, and does 
not apply to terms of school board members). 

In our opinion, “state officers” in article XVI, section l(c), refers to officers “whose 
jurisdiction is coextensive with the state” or “officers [who] immediately belong to one of the three 
constituent branches of the state government.” Lane, 169 S.W. at 1074 (quoting 23 AMERICAN & 
ENGLISH ENCYCLOPEDIA OF LAW 327; State v. Hewitt, 52 N.W. 875 (S.D. 1892)); see TEX. CONST. 
art. II, 5 1 (powers of government are divided into the legislative, executive, and judicial 
departments, and each department is entrusted to a separate body of “magistracy”). Article XVI, 
section l(c) makes it clear that the term “state officers” does not encompass all persons holding 
public office within the state, because the provision distinguishes between “state officers” who “shall 
file the signed statement. . . with the Secretary of State” and “[a]11 other officers,” who “shall retain 
the signed statement . . . with the official records of the office.” TEX. CONST. art. XVI, 8 l(c). 

Application of the rule of ejusdem generis to article XVI, section 1 (c) shows which officers 
are to file the statement with the secretary of state. See San Antonio Indep. Sch. Dist., 173 S.W. at 
526 (applying rule of ejusdem generis to construe article XVI, section 30a of Texas Constitution, 
which provides for terms of of&e); see also Rooms with a View, Inc. v. Private Nat ‘I Mortgage 
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Ass’n, 7 S.W.3d 840, 844 (Tex. App.-Austin 1999, no pet.) (court uses same guidelines in 
interpreting constitutional provisions as it does in interpreting statutes). “Under the rule of ejusdem 
generis, where specific and particular enumerations of persons or things in a statute are followed by 
general words, the general words are not to be construed in their widest meaning or extent, but are 
to be treated as limited and applying only to persons or things of the same kind or class as those 
expressly mentioned.” Stanford v. Butler, 181 S.W.2d 269,272 (Tex. 1944). Section l(c) of article 
XVI provides that “[mlembers of the Legislature, the Secretary of State, and all other elected and 
appointed state officers shall file the signed statement . . . with the Secretary of State.” TEX. CONST. 
art. XVI, 0 l(c). This section specifically identifies certain state-level officers who must file the 
written statement with the secretary of state, and, according to the rule of ejusdem generis, the “other 
elected and appointed state officers” who must file with the secretary are limited to state-level 
officers. Id. 

Finally, in its analyses of proposed constitutional amendments to be voted on in November 
2001, the Texas Legislative Council described the changes in the article XVI, section 1 (c) filing 
requirements as follows: 

Two current provisions requiring public officers to sign a sworn 
statement that they have not made a payment or promise to secure 
election or appointment are consolidated into a single provision 
applicable to all public officers, with minor wording changes in the 
statement. The requirement that state officers file the statement with 
the secretary of state is retained, but for local officers that 
requirement is replaced with a requirement that the statement be 
retained in the official records of the office. 

TEXAS LEGISLATIVE COUNCIL, ANALYSES OF PROPOSED CONSTITUTIONAL AMENDMENTS 79-80 
(2001) (emphasis added). 

We conclude that article XVI, section 1 (c) requires state-level officers, but not local officers, 
to file the signed anti-bribery statement required by section l(b) with the secretary of state. Local 
officers must sign the statement and retain it with the official records of the office. The definition 
of “state officer” provided in this opinion should enable you to determine in most cases whether an 
elected or appointed officer must file the statement with your office. Questions about whether a 
particular officer is a “state officer” within article XVI, section l(c) may be resolved by consulting 
relevant statutes, constitutional provisions, and judicial decisions. See, e.g., San AntonioIndep. Sch. 
Dist., 173 S.W. at 526 (school trustees are not state officers within article XVI, section 30a of Texas 
Constitution); Tex. Att’y Gen. Qp. No. C-303 (1966) (water district board members are not state 
officers within article XVI, section 30a of Texas Constitution). 
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SUMMARY 

Article XVI, section l(b) of the Texas Constitution requires 
elected and appointed officers to sign an anti-bribery statement before 
taking the oath or affirmation of office required by article XVI, 
section l(a). State-level officers, but not local officers, must file the 
signed statement with the secretary of state. Local officers must sign 
the statement and retain it with the official records of the office. 
Questions about whether a particular officer is a “state officer” within 
article XVI, section l(c) may be resolved by consulting relevant 
statutes, constitutional provisions, and judicial decisions. 
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