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Dear Senator Brown: 

You have requested our opinion regarding the proper construction of section 545.065 1 (b) of 
the Texas Transportation Code, which authorizes a municipality to “restrict, by class of vehicle, 
through traffic to two designated lanes of a highway in the municipality.” For the reasons set forth 
below, we conclude that the “two-lane” restriction refers to precisely two lanes rather than to “two 
or more lanes.” 

Section 545.065 1 (b) of the Transportation Code was adopted in 1997 and provides as 
follows: 

(b) A municipality by ordinance may restrict, by class of vehicle, 
through traffic to two designated lanes of a highway in the 
municipality. 

TEX. TRANSP. CODE ANN. 4 545.065 l(b) (Vernon 1999). “Highway,” for purposes of this provision, 
is defined as “a public roadway” that: 

(A) is in the designated state highway system; 

(B) is designated as a controlled access facility; and 

(C) has a minimum of three travel lanes, excluding access or frontage 
roads, in each direction of traffic. 

Id. 8 545.065 1 (a)(2). An ordinance adopted under this provision is required to: 

(1) be in effect only during peak traffic hours of a workday; and 



The Honorable J.E. “Buster” Brown - Page 2 (JC-055 1) 

(2) allow a restricted vehicle to use any lane of the 
another vehicle and to enter and exit the highway. 

highway to pass 

Id. 0 545.065 1 (c). Before a municipality adopts an ordinance under section 545.065 1 (b), it must 
“submit to the [Texas Department of Transportation] a description of the proposed restriction.” Id 
6 545.065 1 (d). The municipality may not enforce the restrictions unless: 

(1) the department’s executive director or 
desi gnee has approved the restrictions; and 

the executive director’s 

(2) the appropriate traffic control devices are in place. 

Id. 8 545.065 l(d)(1)-(2). Subsection (e) provides that Department of Transportation (the 
“Department”) approval must: 

(1) be based on a traffic study performed by the 
evaluate the effect of the proposed restriction; and 

department to 

(2) to the greatest extent practicable, ensure a systems approach to 
preclude the designation of inconsistent lane restrictions among 
adjacent municipalities. 

Id. 8 545.0651(e). In addition, the executive director of the Department “may suspend or rescind 
approval” under this section for one or more of the following reasons: 

(1) a change in pavement conditions; 

(2) a change in traffic conditions; 

(3) a geometric change in roadway configuration; 

(4) construction or maintenance activity; or 

(5) emergency or incident management. 

Id. 8 545.065 1 (f). Finally, the Department is directed to “erect and maintain official traffic control 
devices necessary to implement and enforce an ordinance adopted and approved under this section.” 
Id. tj 545.065 l(g). 

Information submitted with your request indicates that the City of Houston (the “City”) has 
already implemented subsection (b) on a portion of Interstate 10 east of downtown Houston, by 
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restricting eighteen-wheelers and other large trucks’ to the two outside lanes of the controlled access 
highway. Because that part of the highway consists of a total of three controlled-access lanes in each 
direction, only the one inside lane in each direction is designated for the sole use of passenger cars 
and other “light” vehicles. The City now proposes to adopt an ordinance applying the same 
restrictions to a portion of Interstate 45 north of downtown Houston. That part of the highway has 
four controlled-access lanes in each direction. Thus, by restricting large trucks to the two outside 
lanes, the two inside lanes would be designated solely for the use of passenger cars and other light 
vehicles. 

The Department opposes such restricted use of two lanes in each direction on that stretch of 
highway, and suggests that the use of the term “two designated lanes” in section 545.065 1 (b) should 
be read as “two or more designated lanes.” In that event, large trucks would be permitted to use 
three of the four lanes in each direction of Interstate 45 North, and only the inside lane would be 
reserved for the use of passenger cars and other light vehicles. The City disagrees with this 
construction of the statute. You ask whether the term “two designated lanes” may reasonably be 
construed to mean “two or more designated lanes.” 

In our view, it is clear that the word “two” cannot be read to mean “two or more.” The word 
“two,” in the context of your question, is defined as “the cardinal number next after one; one added 
to one.” XVIII OXFORD ENGLISH DICTIONARY 771 (2d ed. 1989). When a statute is clear and 
unambiguous, its words are given their common meaning. Exparte Evans, 964 S.W.2d 643,646 
(Tex. Crim. App. 1998); Rakes v. Sugg, 930 S.W.2d 912, 913 (Tex. App.-Fort Worth 1996, no 
writ). As the Supreme Court has said, “it is cardinal law in Texas that a court construes a statute, 
‘first, by looking to the plain and common meaning of the statute’s words.’ If the meaning of the 
statutory language is unambiguous, we adopt, with few exceptions, the interpretation supported by 
the plain meaning of the provision’s words and terms.” Fitzgerald v. Advanced Spine Fixation Sys., 
996 S.W.2d 864,865 (Tex. 1999) (citing Liberty Mut. Ins. Co. vs. Garrison Contractors, Inc., 966 
S.W.2d 482,484 (Tex. 1998)). The Supreme Court has recognized that language may not be added 
to a statute unless doing so is necessary to effectuate legislative intent. Id. at 867. “Only truly 
extraordinary circumstances showing unmistakable legislative intent should divert us from enforcing 
the statute as written.” Id. 

The legislative history does not reveal unmistakable legislative intent that large trucks should 
be restricted from two or more lanes of a controlled-access highway. On the contrary, the legislature 
specifically rejected similar language. Section 545.065 1 (b), as originally introduced in House Bill 
393, provided that “[tlhe ordinance may include restrictions on the use of one or more lanes of a 
highway.” Tex. H.B. 393, 75th Leg., R.S. (1997) (Introduced version) (emphasis added). The 
committee substitute “deleted provisions that would have restricted application to cities of 250,000 
people or more and allowed restrictions to be imposed on one or more highway lanes.” HOUSE 

RESEARCH ORG., BILL ANALYSIS, Tex. Comm. Substitute H.B. 393, 75th Leg., R.S. (1997). A 

“‘Trnck” is defined as “a motor vehicle designed, used, or maintained primarily to transport property.” TEX. 
TRANSP. CODE ANN. $ 541.201(21) (Vernon Supp. 2002). 
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companion bill, Senate Bill 773, was introduced in the Senate without any lane limitations. Tex. 
S.B. 773, 75th Leg., R.S. (1997) (Introduced version). The Senate Committee on State Affairs 
rejected this version, and reported favorably a committee substitute. Tex. Comm. Substitute S.B. 
773,75th Leg., R.S. (1997). Senate Bill 773 was then adopted by both houses as the present version 
of section 545.065 1 of the Transportation Code, incorporating the companion bills into one. Thus, 
both the House and the Senate considered alternatives to the present language of section 
545.065 1 (b), and rejected each of them. 

The Department argues that the word “two” should be interpreted to mean “two or more” 
because to restrict large truck traffic to only two lanes would produce an absurd result in this 
situation.* It is well established that courts will not construe a statute in a manner that will lead to 
a foolish or absurd result if another alternative is available. Del Indus., Inc. v. Tex. Workers ’ Comp. 
Ins. Fund, 973 S.W.2d 743,747 (Tex. App.-Austin 1998), afd, 35 S.W.3d 591 (Tex. 2000). In 
our opinion, however, there is nothing absurd about a construction that would restrict large trucks 
to two lanes on a four-lane highway. Such a result is entirely feasible of execution. Furthermore, 
as we recently recognized in Attorney General Opinion JC-0493, few, if any, cases recognizing the 
absurd-results principle have departed from the plain meaning of the statute. Tex. Att’y Gen. Op. 
No. JC-0493 (2002) at 5-6. See also Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0267 (2000) (an anomalous result 
is not necessarily an absurd result). 

In our view, there can be no doubt that the legislature intended the word “two” to mean 
exactly “two” and not “two or more.” It is therefore our opinion that the “two-lane” restriction of 
section 545.065 1 (b) of the Transportation Code refers to precisely two lanes rather than to “two or 
more lanes.” 

*Brief from Jack Ingram, Associate General Counsel, Texas Department of Transportation, to Ms. Susan 
Denmon Gusky, Chair, Opinion Committee, Office of the Attorney General (May 1, 2002) (on file with Opinion 
Committee). 
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SUMMARY 

Section 545.065 l(b) of the Texas Transportation Code 
authorizes a municipality to “restrict, by class of vehicle, through 
traffic to two designated lanes of a highway in the municipality.” The 
term “two” means precisely two and may not be construed to mean 
“two or more.” 

You very truly, 

ii ( CL,, 

JOHN CORNYN 
Attorney General of Texas 

HOWARD G. BALDWIN, JR. 
First Assistant Attorney General 

NANCY FULLER 
Deputy Attorney General - General Counsel 

SUSAN DENMON GUSKY 
Chair, Opinion Committee 

Rick Gilpin 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


