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Dear Representative Chisum: 

In 2001, the Texas Legislature amended chapter 65 1 of the Occupations Code to extend the 
regulatory authority of the Texas Funeral Service Commission (the “Commission”) to the operation 
of cemeteries and crematories. See Act of May 21,2001,77th Leg., RX, ch. 682,200l Tex. Gen. 
Laws 1288. You ask about the Commission’s authority under amended chapter 65 1 to register and 
investigate cemeteries and crematories and to require that cemeteries or crematories submit to the 
Commission copies of purchase agreements or retail price lists.’ We conclude that the Commission 
is required to register cemeteries “operated not-for-profit” if the cemeteries sell goods or services 
related to the burial or disposition of a body. Additionally, we conclude that owners or operators 
of crematories located on the site of perpetual care cemeteries are required to register with the 
Commission and pay the required registration fee. We also conclude that the Commission is 
authorized to investigate cemeteries or crematories only upon the receipt of consumer complaints. 
Finally, we conclude that the Commission is authorized to request from cemeteries or crematories 
copies of their purchase agreements and retail price lists. 

Before addressing your specific questions, we briefly review the relevant provisions of 
chapter 65 1 of the Occupations Code as amended in 2001. Chapter 65 1 now requires cemeteries and 
crematories that sell funeral-related goods and services to register with the Commission. Section 
65 1.653 provides that a person may not conduct a cemetery or crematory business unless the owner 
or operator registers with the cornmission and pays a registration fee. See TEX. Oct. CODE ANN. 
fj 65 1.653(a), (c) (V emon 2002). A “cemetery,” for the purposes of chapter 65 1, is “a place that is 
used or intended to be used for interment, and includes a graveyard, burial park, or mausoleum.” 
Id. 9 65 1 .OO l(1). A “crematory” is “a structure containing a furnace used or intended to be used for 
the cremation of human remains.” Id. 8 65 1 .001(3). While “cemetery” and “crematory” are broadly 

‘See Letter from Honorable Warren Chisum, Chair, Environmental Regulation Committee, Texas House of 
Representatives, to Honorable John Comyn, Texas Attorney General (Mar. 12,2002) (on file with Opinion Committee) 
[hereinafter Request Letter]. 
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defined, the registration requirements apply “only to a cemetery or crematory that sells goods or 
services related to the burial or final disposition of a body.” Id. fj 65 1 .652(a).2 

Additionally, chapter 65 1 authorizes the Commission to investigate and inspect cemeteries 
and crematories. Section 651.202(c) requires the Commission to “investigate each complaint 
received by the commission relating to a funeral director . . . or otherperson licensed or registered 
under this chapter.” Id. 0 65 1.202(c) (emphasis added). Section 65 1.1575 authorizes the 
Commission to inspect a cemetery or crematory if the Commission receives a complaint about that 
facility. See id. 0 65 1.1575. Finally, the statute requires cemeteries and crematories to disclose to 
consumers information regarding the goods and services they provide. Section 65 1.4055, pertaining 
to cemeteries and crematories, requires that a “retail price list” include, among other information, 
the price of items and services provided by the cemetery or crematory, see id. 8 651.4055; and 
section 65 1.4065 requires that a “purchase agreement” signed by the “registrant” for the cemetery 
or crematory include, among other information, the costs and fees charged by the cemetery or 
crematory, see id. 8 65 1.4065. 

With this background, we turn to your questions. You first ask whether the Commission is 
required to register cemeteries “operated not-for-profit.” See Request Letter, supra note 1, at 1. The 
registration requirements of subchapter N of chapter 65 1 apply “only to a cemetery or crematory 
that sells goods or services related to the burial or disposition of a body.” TEX. Oct. CODE ANN. 
$ 651.652(a) (Vernon 2002). Thus, the statute exempts from the registration requirements 
cemeteries that do not sell funeral-related goods and services. See id. The statutory distinction for 
registration purposes is not premised on the “nonprofit” character of the entity. We note that a 
cemetery may be operated by, among other persons, a nonprofit corporation or a corporation 
operated for profit. See TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 5 711.021(b) (Vernon Supp. 2002). A 
cemetery that sells goods and services may or may not be operated for profit. Additionally, the fact 
that an organization is not operated for profit does not mean that it does not or cannot sell goods and 
services or make a profit. The terms “nonprofit” and “not-for-profit” misleadingly suggest that an 
organization makes no profit, but such an entity “actually does earn profits and then applies them 
to charitable purposes.” BRYAN A. GARNER, A DICTIONARY OF MODERN LEGAL USAGE 596 (2d ed. 
1995) (explaining usage of “nonprofit; not-for-profit”). These terms more accurately reflect that an 
organization’s “purpose is not for private gain, though indeed the organization may profit.” Id. 
Accordingly, we conclude that the Commission is required to register cemeteries “operated not-for- 
profit” if they sell goods or services related to the burial or disposition of a body. 

You next ask whether the Cornmission “is required to register crematories that are on the site 
of a perpetual care cemetery already registered with the Texas Banking Commission.” Request 
Letter, supra note 1, at 1. We understand you to ask whether owners or operators of such 

2Subchapter N of chapter 651 does not apply to the maintenance of a cemetery or crematory, including 
“maintenance of any goods or services provided under chapter 7 11 [general provisions relating to cemeteries] or 7 12 
[provisions relating to perpetual care cemeteries], of the Health and Safety Code.” Id. 0 65 1.652(b). 
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crematories are required to register with the Commission and to pay the required registration fee.3 
Because chapter 65 1 does not expressly except from its general registration requirements the owners 
or operators of crematories located on the site of perpetual care cemeteries, we conclude that such 
crematory owners or operators must register with the Commission and pay the required registration 
fee. 

By way of background, we note that the owner or operator of a crematory may be different 
than the owner or operator of a cemetery. A crematory must be located in a cemetery. See TEX. 
HEALTH & SAFETY CODE ANN. $0 711.006(a) (Vernon Supp. 2002) (crematory must be established 
or maintained only in burial park); 7 11 .OO l(2) ( cemetery includes burial park); see also TEX. OCC. 
CODE ANN. 8 65 1 .001(l) (Vernon 2002) (“cemetery” is “a place that is used or intended to be used 
for interment, and includes a graveyard, burial park, or mausoleum”). But no provision that we have 
found requires the crematory to be owned or operated by the person who owns or operates the 
cemetery. See also SUNSET ADVISORY COMMISSION, FUNERAL SERVICES COMMISSION, STAFF REPORT 
(2000) at 48 [hereinafter Staff Report] (“Crematories are required by Texas law to be located in a 
cemetery. [But] [t]he owner of a crematory may or may not be the same person as the owner of the 
cemetery. For example, a crematory operating in Bumet leases land from the local city cemetery.“). 

In general, an owner or operator of a cemetery or crematory is required to register with the 
commission and pay a registration fee in order to conduct a cemetery or crematory business in the 
state. Section 65 1.653 provides as follows: 

(a) A person may not conduct a cemetery or crematory business 
in this state unless an individual who is the owner or operator of the 
cemetery or crematory registers with the commission. 

(b) A cemetery or crematory may be owned by a person who is 
not registered under this chapter. 

(c) To register, the individual must apply for registration and pay 
the registration fee. The commission shall register the individual on 
determining that the individual satisfies the requirements of this 
section. 

TEX. Oct. CODE ANN. 5 65 1.653(a)-(c) (V emon 2002). See also Staff Report at 52 (“For purposes 
of this [registration] recommendation, registration would consist of an application outlining the 
purpose of the business, location of the business, and indicate the individual, either the owner or the 
operator, to be held liable for business practices. If the crematory and the cemetery have separate 
owners, the cemetery and crematory owners would register independently.“) 

3See Letter from Honorable Warren Chisum, Chair, Environmental Regulation Committee, Texas House of 
Representatives, to Chet Robbins, Executive Director, Texas Funeral Service Commission, at 2-3 (Mar. 12,2002) (on 
file with Opinion Committee) [hereinafter Chisum Letter]. 
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A narrow exception to the general registration requirement is created for perpetual care 
cemeteries. While the Commission is required to register perpetual care cemeteries, the owners or 
operators of perpetual care cemeteries do not have to apply and register with the Commission or pay 
a registration fee. The Commission itself is required to register perpetual care cemeteries from a list 
requested from and provided by the Texas Department of Banking (the “Banking Department”). 
Section 65 1.654 provides that: 

(a) On request by the commission, the Texas Department of 
Banking shall provide the commission a list of perpetual care 
cemeteries, including the address and other contact information for 
each cemetery. The commission shall annually register, under this 
subchapter, each perpetual care cemetery on that list. 

(b) A perpetual care cemetery is not required to pay a registration 
fee under this subchapter. 

Id. 8 65 1.654. A “perpetual care cemetery” here is “a person who notifies the Texas Department of 
Banking of its intent to operate a perpetual care cemetery in this state under Section 712.003 1” of 
the Health and Safety Code. Id. 8 65 1.65 1. 

Perpetual care cemeteries are regulated to a certain degree by the Banking Department under 
chapter 712 of the Health and Safety Code. See generally TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 
$8 712.001-.048(a) (Vernon Supp. 2002). Under chapter 712 of the Health and Safety Code, a 
perpetual care cemetery must file with the secretary of state articles of incorporation showing the 
location of the cemetery and financial information regarding the corporation’s capital. See id. 
8 712.003(a); see also id. 8 7 12.002 (persons exempted from chapter 7 12). Within thirty days of the 
filing of the articles of incorporation with the secretary of state, the corporation must notify the 
Banking Department of its intent to operate a perpetual care cemetery and provide financial and 
organizational information about the corporation. See id. 0 7 12.003 1. The corporation must also 
establish a trust fund that may only be used for the maintenance and care of the perpetual care 
cemetery and that must be invested, funded, and accounted for in accordance with the requirements 
set forth in the statute. See id. $5 712.021, .025, .028-.029. Chapter 712 does not include a 
definition of “perpetual care cemetery” or speak to a crematory located on the site of a perpetual care 
cemetery. 

In sum, chapter 65 1 generally requires that owners or operators of cemeteries or crematories 
register with the Commission and pay the required registration fee. The statute expressly excepts 
only owners or operators of perpetual care cemeteries from registering with the Commission and 
paying registration fees. When the legislature crafts specific exclusions or exceptions to a statute, 
no other exceptions are generally intended. See Unigard Sec. Ins. Co. v. Schaffer, 572 S.W.2d 303, 
307 (Tex. 1978); City of Dallas v. McKasson, 726 S.W.2d 173, 176 (Tex. App.-Dallas 1987, writ 
ref d n.r.e.). Accordingly, we construe the perpetual care cemetery exception narrowly and read the 
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statute’s general registration requirements to apply to owners or operators of crematories located in 
perpetual care cemeteries. 

It could be argued that if the crematory and the perpetual care cemetery are owned or 
operated by the same person, the owner or operator should not be required to register with the 
Commission with respect to the crematory because, as a practical matter, the Commission would 
have the necessary regulatory information from the Banking Department. See Chisum Letter, supra 
note 3, at 3. We note, however, that the owner or operator would not be registered as the owner or 
operator of a crematory. It is also unclear whether the Commission would have information about 
the operation of the crematory based on the list provided by the Banking Department. But, in any 
case, if the registration requirements are indeed unnecessary or unintended, it is the province of the 
legislature to make exceptions fi-om the general registration requirements for common ownership 
of a perpetual care cemetery and crematory located in such cemetery. 

You ask next whether the Commission “has the authority to investigate a cemetery or 
crematory whether or not a consumer complaint has been filed.” Request Letter, supra note 1, at 1. 
We conclude that the Commission is authorized to investigate cemeteries or crematories only upon 
the receipt of consumer complaints. Chapter 651 does not grant the Commission general 
investigatory authority with respect to cemeteries and crematories. Section 65 1.202(c) directs the 
Commission to investigate complaints: 

The commission shall investigate each complaint received by the 
commission relating to a funeral director, embalmer, provisional 
license holder, funeral establishment, or other person licensed or 
registered under this chapter. 

TEX. Oct. CODE ANN. 8 651.202(c) (V emon 2002) (emphasis added). This provision in isolation 
could be read to mandate the Commission to investigate complaints and to give it discretion to 
investigate cemeteries or crematories when no complaints have been filed. However, we are 
required to construe it in the context of other provisions of the statute. See Fitzgerald v. Advanced 
Spine Fixation Sys., Inc., 996 S.W.2d 864,865 (Tex. 1999) (in determining legislative intent, court 
looks at entire act rather than single section in isolation). Section 65 1.1575 specifically ties the 
Commission’s authority to inspect cemeteries and crematories to the receipt of a complaint: “The 
commission may inspect a cemetery or crematory only if the commission receives a complaint about 
the facility under Section 65 1.202.” TEX. Oct. CODE ANN. 8 65 1.1575 (Vernon 2002). And section 
65 1.1575 does not provide a context that would support a liberal reading of the Commission’s 
investigatory authority. 

Finally, you ask whether the Commission “has the authority to require a cemetery or 
crematory to send the agency a copy of the purchase agreement disclosure.” Request Letter, supra 
note 1, at 1. We assume you ask about the Commission’s authority to request copies of both the 
retail price list and the purchase agreement. We conclude that the Commission is authorized to 
request from cemeteries and crematories copies of these documents. 
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A state administrative agency has only those powers expressly conferred upon it by statute. 
See Pub. Util. Comm ‘n v. City Pub. Serv. Bd. ofSan Antonio, 53 S.W.3d 310,315 (Tex. 2001). But 
an agency may also have implied powers that are reasonably necessary to carry out its express 
statutory responsibilities because “when the Legislature expressly confers a power on an agency, it 
also impliedly intends that the agency have whatever powers are reasonably necessary to fulfill its 
express functions or duties.” Id. at 3 15-l 6. On the other hand, an agency may not exercise what is 
effectively a new power, or a power that is contrary to the statute, on the theory that such power is 
administratively expedient. See id. at 3 16. 

We believe the Commission has implied authority to request from cemeteries or crematories 
copies of purchase agreements and retail price lists. The Commission is not expressly authorized 
to request a cemetery or crematory to submit a purchase agreement or retail list. But that authority 
is reasonably necessary to carry out the Commission’s express authority to ensure compliance with 
the consumer disclosure requirements of sections 65 1.4055 and 65 1.4065 of the Occupations Code. 

Section 65 1.4055 and section 651.4065 require cemeteries and crematories to provide to 
consumers retail price lists and purchase agreements containing information for the benefit and 
protection of consumers. Section 65 1.4055 defines a “retail price list” as “a printed or typewritten 
list of the retail price of items or services provided by a cemetery or crematory,” and requires it to 
include the name, address, and telephone number of the cemetery or crematory; effective date of 
stated prices; a printed notice advising the customer regarding his or her freedom to choose only the 
goods and services desired; and “any other items that the commission may by rule require.” TEX. 
Oct. CODE ANN. 0 65 1.4055 (Vernon 2002). Similarly, section 65 1.4065 provides that a “purchase 
agreement,” signed by the “registrant for the cemetery or crematory” must state the name, address, 
and telephone number of the facility; the amounts due from the customer; the Commission’s address 
and telephone number; that complaints may be directed to the Commission; and “any other 
items that the commission may by rule require.” Id. 0 65 1.4065(a)-(c). In Attorney General Opinion 
JC-05 12, this office determined that sections 65 1.4055 and 65 1.4065 require cemeteries and 
crematories to provide these documents with the requisite information to consumers. See Tex. Att’y 
Gen. Op. No. JC-05 12 (2002) at 5. In that opinion, the office also concluded that failure to comply 
with these provisions was a violation of chapter 65 1 that the Commission may regulate. See id. The 
Commission cannot reasonably determine whether the requisite information is provided to 
consumers if it cannot obtain and review copies of the documents. See also TEX. Oct. CODE ANN. 
8 65 1.460(a)(2) (Vernon 2002) (providing that a person violates chapter 65 1 if the person “fails to 
retain and make available to the commission, on request, copies of all price lists, written notices, 
embalming documents, and memoranda of agreement required by this chapter”). 
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SUMMARY 

Under chapter 651 of the Occupations Code, the Texas 
Funeral Service Commission (the “Commission”) is required to 
register cemeteries “operated not-for-profit” if they sell goods or 
services related to the burial or disposition of a body. Additionally, 
owners or operators of crematories located on the site of perpetual 
care cemeteries are required to register with the Commission and pay 
the required registration fee. The Commission is authorized to 
investigate cemeteries or crematories only upon the receipt of 
consumer complaints. Finally, the Commission is authorized to 
request from cemeteries or crematories copies of their purchase 
agreements and retail price lists. 
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