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Secretary of State 
State of Texas 
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Austin, Texas 78711 

Dear Secretary Shea: 

Opinion No. JC-05 19 

Re: Whether a 1999 amendment to article XVI, 
section 65 of the Texas Constitution, which 
removed the staggered terms for certain county 
offices, substantively affects offices created after 
that date (RQ-0488-JC) 

You ask about the effect of the 1999 amendment to article XVI, section 65 of the Texas 
Constitution on newly created offices. The amendment deleted provisions establishing staggered 
terms of office for certain district and county offices listed therein, with consequences you describe 
as follows: 

Before the 1999 amendment, it was clear that if a new county or 
district office listed in the Article XVI, Sec[.] 65 schedule was 
created in time to place the office on the ballot in an even numbered 
year, the new office followed the constitutional schedule. . . . If the 
even-numbered year was a year during which that office was not 
regularly scheduled for a full term, it appeared on the ballot as, and 
the officer was elected for, the remainder of the unexpired term. . . . 
[I]f the legislature created a new county court at law during the 76th 
Session in 1999, that new county court would have appeared on the 
2000 ballot for a two-year unexpired term. The office would again 
appear on the ballot two years later in 2002 for a full term, pursuant 
to the constitutional schedule.’ 

You wish to know whether newly created offices subject to article XVI, section 65 may be 
placed on a staggered election schedule and whether the county or the state has the authority to put 
the office on the ballot for any term other than four years. A newly created office listed in article 
XVI, section 65 may not be placed on the ballot for any term of office other than four years. 
However, constitutional provisions mandating the election of specific officers to four-year terms do 
not prevent the legislature from bringing the office into existence partway through a four-year term 

‘Letter from Geoffrey S. Connor, Assistant Secretary of State, to the Honorable John Cornyn, Texas Attorney 
General (Jan. 4,2002) (on file with Opinion Committee). 
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with the vacancy to be filled pursuant to law, generally by appointment until the next general 
election. The staggered election schedule may be continued for newly created offices enumerated 
by article XVI, section 65. Section 202.003 of the Election Code establishes the date when a newly- 
created office is first placed on the ballot, and in some instances that date may conform to the 
staggered election schedule. TEX. ELEC. CODE ANN. 9 202.003 (Vernon Supp. 2002). If the 202.003 
date does not conform to the staggered election schedule, the legislature may expressly provide in 
the statute creating the office for conformity to the staggered election schedule. Id. In this case, the 
legislation creating an office should provide that the officeholder shall be elected to a four-year term 
at the first general election date that conforms to the election schedule, and that the vacancy in the 
office that exists as of its creation shall be filled as provided by law. 

We turn to your question. Article XVI, section 65 was adopted in 1954 by a constitutional 
amendment that also established four-year terms of office for elective district, county, and precinct 
officers. See Tex. S.J. Res. 4,53d Leg., R.S., 1953 Tex. Gen. Laws 1164 (caption). See also TEX. 

CONST. art. V (four-year terms), 8 8 7 (district judge), 9 (clerk of district court), 15 (county judge), 
18 (justice of the peace, constable, and county commissioners), 20 (county clerk), 21 (county 
attorney), 23 (sheriff), 30 (judges of courts of county-wide jurisdiction and criminal district 
attorneys); art. VIII, 8 14 (four-year terms for tax assessor collector); art. XVI, $6 44 (four-year 
terms for county treasurer and county surveyor), 64 (four-year terms for inspector of hides and 
animals). The increase of local officers’ terms of office from two to four years made it necessary 
“to stagger the effect of the amendment, so that all the elective district, county, and precinct offices 
would not expire in the same year.” TEX. CONST. art. XVI, 0 65 interp. commentary (Vernon 1993). 
The 1954 amendment staggered the terms of office by providing that certain officeholders would be 
elected for terms of varying length in the November, 1954 general election. Article XVI, section 65, 
as adopted, provided that: 

The following officers elected at the general election in 
November, 1954, and thereafter, shall serve for the full terms 
provided in this Constitution: (a) District Clerks; (b) County Clerks; 
(c) County Judges; (d) Judges of the County Courts at Law, County 
Criminal Courts, County Probate Courts, and County Domestic 
Relations Courts; (e) County Treasurers; (f) Criminal District 
Attorneys; (g) County Surveyors; (h) Inspectors of Hides and 
Animals; (i) County Commissioners for Precincts Two and Four; (j) 
Justices of the Peace. 

See Tex. S.J. Res. 4, supra. It then provided for staggering the election of persons to fill certain 
other offices, stating that: 

Notwithstanding other provisions of this Constitution, the 
following officers elected at the general election in November, 1954, 
shall serve only for terms of two years: (a) Sheriffs; (b) Assessors 
and Collectors of Taxes; (c) District Attorneys; (d) County Attorneys; 
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(e) Public Weighers; (f) County C ommissioners for Precincts One 
and Three; (g) Constables. At subsequent elections, such officers 
shall be elected for the full terms provided in this Constitution. 

Id. The amendment also provided for staggered terms of an office held by two or more persons in 
the same district, county, or precinct and distinguished on the ballot as “Place No. 1,” “Place No. 2,” 
and so forth, again by providing that one group of officers elected in November, 1954 would serve 
initial terms of two years, while the other group would serve initial terms of four years. See id. See 
also TEX. ELEC. CODE ANN. 8 52.092(g) (Vernon Supp. 2002) (listing on ballot of two or more 
offices having the same title except for a place number). Thereafter, all such officers would be 
elected for terms provided by the constitution. See Tex. S.J. Res. 4, supra. 

A 195 8 amendment added a “resign-to-run” provision to article XVI, section 65. See Tex. 
H.J. Res. 31,55th Leg., R.S., 1957 Tex. Gen. Laws 1641. The amendment stated that “if any of the 
officers named herein shall announce their candidacy, or shall in fact become a candidate,” in any 
election for any other office at a time “when the unexpired term of the office then held shall exceed 
one (1) year,” the announcement or candidacy would constitute an automatic resignation of the office 
then held. Id. 

You inquire about the effect ofthe 1999 amendment to article XVI, section 65, which deleted 
all provisions relating to the staggered terms of office and left only the “resign-to-run” provision 
for the offices listed in that section. See Tex. H.J. Res. 62, 76th Leg., R.S., 1999 Tex. Gen. Laws 
6611, 6642-43. The 1999 amendment to article XVI, section 65, was included in House Joint 
Resolution 62, which proposed “a constitutional amendment to eliminate duplicative, executed, 
obsolete, archaic, and ineffective constitutional provisions.” Id. (caption). A bill analysis of House 
Joint Resolution 62 described the amendment to article XVI, section 65 as “removing provisions 
providing for the original staggering of county offices when the terms of such offices were extended 
in 1954.” HOUSE RESEARCH ORGANIZATION, BILL ANALYSIS, Tex. Comm. Subst. H.J. Res. 62,76th 
Leg., R.S. (1999) at 2; see also SENATE COMM. ON STATE AFFAIRS, BILL ANALYSIS, Tex. H.J. Res. 62, 
76th Leg., R.S. (1999) at 4 (deletes text regarding certain precincts, officer terms, and officer 
elections; makes conforming and nonsubstantive changes). 

The language deleted from article XVI, section 65 in 1999 appeared on its face to be 
obsolete, and its deletion appeared to be nonsubstantive, because it referred to staggering the terms 
of local officers elected in the November, 1954 general election. However, the Texas Supreme Court 
has held that article XVI, section 65 mandated a staggered election schedule for all the offices 
enumerated therein, rather than only those in existence when the provision was adopted. See 
Fashing v. El Paso County Democratic Executive Comm., 534 S.W.2d 886,889 (Tex. 1976). See 
also Tex. Att’y Gen. Op. Nos. H-726 (1975) at 2, M-566 (1970) at 2, C- 147 (1963) at 2-3, WW- 1292 
(1962) at 4 (holding that newly created local offices must be filled by election according to the 
election schedule established by article XVI, section 65). 
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In Fashing, the court harmonized article XVI, section 65 of the Texas Constitution with 
article V, section 30, which provided a four-year term for judges of courts of county-wide 
jurisdiction. The Fashing court determined that “[tlhe clear intent of Article 16 5 65 is to stagger 
elections so that all county and district offices do not expire simultaneously.” Fashing, 534 S.W.2d 
at 890. Article XVI, section 65 established the schedule for electing persons to the four-year terms 
set by article V, section 30, “both as to offices in existence in November 1954, and those created 
thereafter.” See id. at 889. A newly created local office thus had to be filled by electing an 
individual to the remainder of the unexpired term where necessary to maintain the election schedule 
established by article XVI, section 65. See id. at 890. Thus, article XVI, section 65 governed the 
election years in which particular local offices were filled, using 1954 as the base year, and newly 
created offices had to be filled by election in the year applicable to each office. See Chenault v. 
Bexar County, 782 S. W.2d 206,207 (Tex. 1989) (setting out schedule for electing justices of the 
peace, place 1 and place 2). 

It is well established that the legislature may not authorize the election of an officer for a term 
that differs from the term provided in the constitution. See Draughn v. Brown, 65 1 S.W.2d 728,730 
(Tex. 1983); E a d es v. Drake, 332 S.W.2d 553 (Tex. 1960); Tex. Att’y Gen. Op. No. MW-536 (1982) 
at 4. Newly created offices listed in article XVI, section 65 are not exempted from this general rule. 
Thus, a newly created office within the list in article XVI, section 65, may not be placed on the ballot 
for a term of less than four years. 

However, the legislature may continue to maintain the staggered election schedule if it 
wishes to do so. A general rule for placing newly-created offices on the ballot is found in section 
202.003 of the Election Code. Section 202.003(a) provides that “an election for the first full term 
of an office for which no previous election has been held is governed by the same provisions as an 
election for the remainder of an unexpired term, and for that purpose, references in this chapter to 
an unexpired term include a full term in the case of those offices.” TEX. ELEC. CODE ANN. 8 
202.003(a) (Vernon Supp. 2002). See id. $5 202.004-.006 (Vernon 1986 & Supp. 2002) (nomination 
to an unexpired term). Section 202.003(b) establishes the date when the new office first appears on 
the ballot: 

(b) If an Act of the legislature creating an office prescribes a 
date of creation that is later than the effective date of the Act, and if 
an authority authorized to create the office at an earlier date has not 
done so, the office shall appear on the ballot as follows: 

(1) if the date of creation occurs in an even- 
numbered year, the office appears on the ballot in that 
even-numbered year; 

(2) if the date of creation occurs on or before 
March 1 of an odd-numbered year, the office appears 
on the ballot in the preceding even-numbered year; 
and 
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(3) if the date of creation occurs after March 1 
of an odd-numbered year, the office appears on the 
ballot in the subsequent even-numbered year. 

Id. 8 202.003(b) (Vernon Supp. 2002). 

In some cases, the date established for offices enumerated in article XVI, section 65 by 
section 202.003 of the Election Code will conform to the staggered election schedule. If the section 
202.003 date does not conform to the staggered election schedule, the legislature may continue to 
maintain the staggered election schedule for newly-created offices of the kind listed in article XVI, 
section 65. A Texas Supreme Court opinion about a newly-created district court, an office that is 
not mentioned in article XVI, section 65, explains how this can be done. See Eades v. Drake, 332 
S.W.2d 553 (Tex. 1960). The court in Eades addressed a statute providing that, at the first general 
election after the creation of the 160th District Court, the judge of the court would be elected for a 
term of two years and thereafter to a four-year term. See id. at 554. The court stated that “[t]he 
constitution provides for elective four-year terms for judges of permanent constitutional district 
courts [see TEX. CONST. art. V, $9 7,301 and there can be no elective two-year terms by virtue of 
legislative enactment.” Id. at 556. Eades then determined that there was a vacancy in the office 
when the statute creating it became effective and that the governor should fill the vacancy by 
appointing a qualified person “who shall hold such office until the next succeeding general election 
and until his successor shall be duly qualified.” Id. at 556; see TEX. CONST. art. IV, 8 12, art. V, $0 
7,28, art. XVI, 6 17. At the next general election, the voters would elect a judge to a four-year term. 
Eades, 332 S.W.2d at 556. Thus, the constitutional provisions mandating the election of district 
court judges to four-year terms, see TEX. CONST. art. V, §§ 7,30, do not preclude the legislature from 
bringing a district court into existence halfway through a four-year term, with the vacancy to be 
filled by the governor. 

Accordingly, the legislature may maintain the staggered election schedule for newly created 
offices enumerated in article XVI, section 65, if it wishes to do so. The legislation creating the office 
must provide for electing the officeholder to a four-year term at the first general election date that 
conforms to the election schedule formerly established by article XVI, section 65 and for filling the 
vacancy that exists in the office from its creation until the elected officeholder qualifies for it. See, 
e.g., TEX. CONST. art. V, 5 28 (vacancy in office of justice of the peace filled by commissioners 
court); TEX. GOV’T CODE ANN. 5 25.0009 (Vernon 1988) (vacancy in office of judge of statutory 
county court, including vacancy existing on creation of office). See also Act of May 23,2001,77th 
Leg., R.S., ch. 692, 8 4(a)-(b), 2001 Tex. Gen. Laws 13 17, 13 18 (creating Probate Court No. 1 of 
Collin County and stating initial vacancy in office of judge of shall be filled by election) (enacting 
TEX. GOV’T CODE ANN. 5 25.0453). 
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SUMMARY 

Article XVI, section 65 of the Texas Constitution, before it 
was amended in 1999, required a staggered election schedule for the 
offices it listed, newly created offices as well as offices existing in 
1954, when the constitutional provision was adopted. The 1999 
amendment deleted the language requiring a staggered election 
schedule. A newly created office listed in article XVI, section 65, 
may not be placed on the ballot for any term other than four years, 
and the date when it would first be placed on the ballot would be 
determined by section 202.003 of the Election Code. In some cases, 
the section 202.003 date will conform to the election schedule for the 
office. If it does not, the legislature may continue the staggered 
election schedule for newly created article XVI, section 65 offices by 
providing in the legislation creating the office that the officeholder 
shall be elected to a four-year term at the first general election date 
that conforms to the election schedule, and that the vacancy that 
exists in the office from its creation shall be filled by appointment or 
as otherwise provided by law. 

Yo s ve truly, + 

/ 42 i -- cJ--y- 
. 

JOHN CORNYN 
Attorney General of Texas 

HOWARD G. BALDWIN, JR. 
First Assistant Attorney General 

NANCY FULLER 
Deputy Attorney General - General Counsel 

SUSAN DENMON GUSKY 
Chair, Opinion Committee 

Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


