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Dear Ms. Shore and Mr. Nelson: 

You have asked this office a series of questions concerning the responsibilities of the Texas 
Education Agency (the “TEA”), the Commissioner of Education (the “Commissioner”), and the 
State Board of Education (the “State Board”) with respect to statewide educational assessment 
instruments under chapter 39 of the Education Code. As we understand it, your questions center on 
the adoption of a proposed rule by the State Board concerning the development of test questions. 
We are asked whether the rule in question is within the authority of the State Board, and in particular 
whether sections 39.022 and 39.023(i) ofthe Education Code give the State Board authority to adopt 
the proposed rule.’ Section 39.022 provides that the State Board “by rule shall create and implement 
a statewide assessment program,” and section 39.023(i) provides that the provisions of section 
39.023 with respect to adoption and administration of test instruments “are subject to modification 
by rules adopted under section 39.022.” TEX. EDUC. CODE ANN. $0 39.022, .023(i) (Vernon Supp. 
2002). 

We conclude that the power granted the State Board is that of creating and implementing the 
program generally. The legislature, however, has given the specific responsibility to “adopt or 
develop appropriate criterion-referenced assessment instruments” not to the State Board, but to the 
TEA, see id. § 39.023(a), and has given to the Commissioner the authority to “adopt rules for the 

‘See Letter from Jim Nelson, Commissioner of Education and Grace Shore, Chair, State Board of Education, 
to Honorable John Comyn, Texas Attorney General (Sept. 14, 2001) (on file with Opinion Committee) [hereinafter 
Request Letter]. 
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implementation” of section 39.023. See Act of May 30, 1999, 76th Leg., R.S., ch. 397, 5 9, 1999 
Tex. Gen. Laws 2502, 2505. To the extent that the adoption by the State Board of the rule in 
question would impinge upon authority specifically delegated to either the TEA or the 
Commissioner, such adoption is invalid. 

Section 39.022 of the Education Code reads, in relevant part, “The State Board of Education 
by rule shall create and implement a statewide assessment program that is knowledge- and skills- 
based to ensure school accountability for student achievement that achieves the goals provided under 
Section 4.002.” TEX. EDUC. CODE ANN. 8 39.022 (Vernon Supp. 2002). 

Section 39.023, on the other hand, is concerned with the adoption and administration of 
“assessment instruments,” which is to say tests. Section 39.023(a) gives the TEA authority to “adopt 
and develop appropriate criterion-referenced assessment instruments designed to assess essential 
knowledge and skills in reading, writing, mathematics, social studies, and science.” Id. 5 39.023(a). 
Section 39.023(b) directs the TEA to develop or adopt tests “to be administered to each student in 
a special education program . . . for whom the assessment instruments [of subsection (a)] . . . would 
not provide an appropriate measure of student achievement.” Id. 9 39.023(b). Section 39.023(c) 
requires the TEA “to adopt secondary exit-level assessment instruments designed to be administered 
to students in grade 11 to assess essential knowledge and skills in mathematics, English language 
arts, social studies, and science.” Id. 9 39.023(c). Subsection (i), in relevant part, provides that 
“[tlhe provisions of this subsection . . . are subject to modification by rules adopted under section 
39.022.” Id. 9 39.023(i). 

Subsections (a), (b), and (c) of section 39.023 were amended in 1999 as part of Senate Bill 
103. See Act of May 30, 1999,76th Leg., R.S., ch. 397, 8 3,1999 Tex. Gen. Laws 2502,2502-03. 
In the same bill, the legislature provided that “[tjhe commissioner of education shall adopt rules for 
the implementation of Section 39.023, Education Code, as amended by this Act.” Id. 0 9,1999, Tex. 
Gen. Laws at 2505 (emphasis added). The legislature also set out several specific provisions that 
the Commissioner’s rules must include. See id. The Cornrnissioner must provide by rule that the 
State Board “shall administer” by a certain school year the various assessments instruments required 
by the enactment. See id. 0 9(2), (4), (6), 1999 Tex. Gen. Laws at 2505; see also TEX. EDUC. CODE 
ANN. 8 39.023(1) (V emon Supp. 2002) (State Board shall adopt rule for administration in Spanish 
of assessment instruments adopted under subsection 39.023(a)). Thus, the Commissioner has been 
granted general rule-making authority under section 39.023 of the Education Code, while the State 
Board is required to administer the assessment instrument developed and adopted by the TEA. 

As we understand the controversy that occasions your request, it stems from a rule that the 
State Board proposes to adopt as section 101.3(b)(4) of title 19 of the Texas Administrative Code, 
which reads: “No assessment shall provide a choice of answers of which all but one are very easily 
identified as false or impossible.“* It is the view of the TEA’s counsel that the adoption of such a 

*The State Board of Education voted in favor of adding (b)(4) at its September 7,2001, meeting. See www. 
(continued...) 
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rule is outside the State Board’s authority, and in particular that sections 39.022 and 39.023(i) do not 
provide the necessary basis for such adoption. Request Letter, supra note 1, at 2. We agree. 

As you know, the general structure of public education in Texas was largely overhauled by 
the 1995 revision of the Education Code, popularly known as “Senate Bill 1.” Further specifications 
of the respective duties of the Commissioner, the State Board, and the TEA, particularly with regard 
to test administration, were made by the legislature in Senate Bill 103, passed in 1999. 

The division of duties and authority among the State Board, the Commissioner, and the TEA 
was discussed in the floor debate on Senate Bill 103 by Representative Scott Hochberg on May 24, 
1999. In opposing proposed amendments to that bill that would have given additional authority to 
the Board, Representative Hochberg said: 

When we, at the request of the House, rewrote the Education Code a 
couple of sessions ago, this particular chapter [Chapter 391 had just 
been put into the Education Code, so it never came up for rewrite. 
But at that time we separated the function of actually administering 
from the function of making decisions about what was in the 
curriculum. The function of actually getting things done went to the 
[TEA] and the Commissioner, and the Commissioner was set up to 
be directly appointed by the Governor. Decisions on what’s in the 
curriculum, as Mr. Howard has pointed out, remained in that code 
under the elected State Board of Education. But the mechanics of 
designing a test to meet that, of hiring testing experts, of making sure 
that the test gets administeredproperly, that is being done today, not 
by the State Board, but by the Texas Education Agency under the 
Commissioner of Education . . . . 

Debate on Tex. S.B. IO3 Before the House Comm. on Public Education, 76th Leg., R.S. 

(May 24, 1999) (emphasis added). 

A colloquy somewhat later in the debate between Representative Scott Hochberg and 
Representative David Swinford is to the same effect: 

Rep. Swinford: Scott, whenever we rewrote the Education Code, 
what, two sessions back I guess, it was a real turn in what we had 
done in the past. What we did was we said the Board of Education, 
these are your responsibilities: one, two, three, four; Commissioner 
of Education, this is your responsibility: one, two, three, four; 
Agency, this is your responsibility. Those that we did not enumerate 

*(. . .continued) 
tea.state.tx.us/minutes/0109-07min.html. 
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and particularly give went back to the local board. Is that a true 
statement? 

Rep. Hochberg: That’s pretty fair. 

Rep. Swinford: That’s a pretty fair statement. And during that time 
we left the State Board and it was one of the enumerations of that to 
do policy. Imean they sit up there and they look at the overall policy, 
and we put the Agency and the Commissioner in the mechanics. . . . 

Id. (emphasis added). 

Based upon this evidence, as well as on the plain language of sections (a) through (c) of 
section 39.023, we conclude in answer to your first question that any attempt by the State Board to 
adopt a rule controlling the delegated authority of the TEA to adopt and develop assessment 
instruments is beyond the State Board’s authority. The authority to develop these instruments has 
been specifically delegated to the TEA in subsections (a) through (c). A state agency may not, by 
rule, gainsay a statute passed by the legislature: 

In promulgating rules, the agency receives guidances from two main 
sources. First, the plain and clear language of the Legislature defines 
the extent of the authority delegated. The legislative mandate 
establishes the guidelines within which the agency may function. 
Also, the agency may not suspend laws enacted by the Legislature 
because that authority is limited exclusively to direct action by the 
Legislature. 

Land v. State, 581 S.W.2d 672,673 (Tex. Crim. App. [Panel Op.] 1979). 

Nor, in our view, does the language of subsection 39.023(i) providing that the section is 
“subject to modification by rules adopted under Section 39.022,” provide the State Board with 
authority to set aside the particular delegations made in the statute, see TEX. EDUC. CODE ANN. 
9 39.023(i) (V emon Supp. 2002). Section 39.022 gives the State Board authority to “create and 
implement a statewide assessment program.” Id. 5 39.022. It does not by its terms provide authority 
over the details of that implementation, whereas subsections (a) through (c) specifically do provide 
such authority to the TEA. See TEX. GOV’TCODEANN. 5 3 11.026 (Vernon 1998) (specific enactment 
to be preferred to general). 

Moreover, any expansive reading of the State Board’s authority under sections 39.022 and 
39.023(i) would conflict with the grant of rule-making authority to the Commissioner in section 9 
of Senate Bill 103. You have asked, in that regard, whether the provisions of sections 39.022 and 
39.023(i) give the Board power to control the Commissioner’s implementation of section 39.023. 
See Request Letter, supra note 1, at 3. They do not. Unlike the relevant provisions of sections 
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39.022 and 39.023(i), the delegation by section 9 of Senate Bill 103 to the Commissioner of 
power to “adopt rules for the implementation of section 39.023” was adopted in 1999. See Act of 
May 30, 1999,76th Leg., R.S., ch. 397, 9 9, 1999 Tex. Gen. Laws 2502,2505. Section 9 is more 
recent than sections 39.022 and 39.023(i), and in its direct reference to rule-making authority by the 
Commissioner in this area, it is more specific. Accordingly, to the extent of a conflict between 
section 9 of Senate Bill 103 and sections 39.022 and 39.023(i), under the terms of the Code 
Construction Act, section 9 prevails. See TEX. GOV’T CODE ANN. §§ 3 11.025 (statute most recent in 
date of enactment prevails); -026 (special law prevails over general unless general is more recent) 
(Vernon 1998). The Commissioner’s rule-making authority under that section is not subject to the 
control of the State Board. 

You next ask, assuming that we have found that the State Board has authority to adopt a rule 
controlling the development of the assessments or to control the Commissioner’s implementation 
authority under section 9 of Senate Bill 103, what the extent of that authority may be. Given that 
we have concluded that the State Board does not have such authority, we do not consider this 
question. 

You next ask whether the particular proposed rule to which we have previously referred as 
the source of this controversy may be adopted by the State Board. The proposed rule attempts to 
exercise authority over test preparation itself. It is not merely aspirational, but states in categoric 
terms what may or may not appear on the test. Accordingly, given that authority over the contents 
of the tests themselves is not given to the State Board, it may not adopt a rule exercising such 
authority. 

Finally you ask what rules if any are “required by the implementing provision from the 1999 
amendments to Section 39.023.” Request Letter, supra note 1, at 3. The only such rules the 
Commissioner is specifically directed to adopt by section 9 of Senate Bill 103 require: (1) the 
Commissioner to provide that the TEA may include students’ Algebra I test results in evaluating 
school performance; (2) the State Board, no later than the 2002-2003 school year to administer 
assessment instruments; (3) the TEA, no later than the 2004-2005 school year to include test results 
on each assessment instrument added by S.B. 103 in evaluating school performance; (4) the Board, 
no later than the 2004-2005 school year, to administer mathematics tests for grades nine and ten, 
reading tests for grade nine, and English language arts tests for grade ten; (5) the TEA, no later than 
the 2006-2007 school year, to include student performances on those mathematics, reading, and 
English language arts tests in school evaluations; (6) the Board to administer “each appropriate 
assessment instrument under Section 39.023, Education Code, as that section existed before 
amendment of this Act”; and (7) that a student who satisfactorily performs on end-of-course tests 
and has otherwise completed the requirements for high school graduation is entitled to a high 
school diploma. See Act of May 30,1999,76th Leg., R.S., ch. 397,s 9,1999 Tex. Gen. Laws 2502, 
2505-06. In short, the duties given the State Board in these implementing rules have to do with 
test administration, and not test design; no rule-making authority is given to the State Board by 
section 9. 
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SUMMARY 

The State Board of Education’s general responsibility with 
respect to the assessment of students’ knowledge and skills is to 
create and implement a statewide assessment program. The 
development of appropriate assessment instruments, which is to say 
tests, is the responsibility of the Texas Education Agency. The State 
Board of Education may not adopt a rule infringing on the authority 
over that preparation that the legislature has specifically delegated to 
the Texas Education Agency. 
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