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Dear Ms. Wallace: 

A county may establish a county sick-leave pool to which employees may transfer sick-leave 
time and from which an eligible employee, facing catastrophic injury or illness, may draw when the 
employee has exhausted all the accrued paid leave and compensatory time to which the employee 
is entitled. See TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. $5 157.072(a), 157.075(a) (Vernon 1999), amended 
by Act of May 15,2001,77th Leg., R.S., ch. 493, $ 1, sec. 157.075(a), 2001 Tex. Sess. Law Serv. 
890. You ask four questions about a county’s sick-leave-pool program: 

[ 1.1 Whether or not it is permissible for a county to set up a sick 
leave pool with contributed hours, but no money attached to the hours 
to support the pool. 

[2.] Whether or not accrued sick leave contributed to the county 
sick leave pool, as discussed in Local Government Code [slection 
157.074, includes unvested sick leave. 

Whether or not an employee may contribute unvested sick 
leave to the county sick leave pool mentioned in Local Government 
Code [slection 157.074. 

[4.] Whether or not it is proper for a county to deduct the value 
of donated sick leave from the department of the person requesting 
the sick leave. Or, should the value of the donated sick leave come 
from the department of the employee donating the sick leave hours.’ 

‘Letter from Ms. Pallie J. Wallace, Kleberg County Auditor, to Honorable John Cornyn, Texas Attorney 
(continued...) 
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To a certain extent, your questions involve the application of various accounting principles 
to the transfer of sick leave to and from a sick-leave pool. Resolving these application issues 
requires the determination of fact issues, which this office is not qualified to undertake. See Tex. 
Att’y Gen. Op. No. JM-477 (1986) at 3 (declining to determine whether generally accepted 
accounting principles would require hospital to keep financial record of certain transactions because 
issue is question of fact). 

We understand your first and last questions to involve the same issue: whether a monetary 
value accompanies sick-leave time as it is contributed from one employee to the pool and then from 
the pool to the employee who withdraws time. Accordingly, we answer them together. We conclude 
that, when sick-leave time is contributed from an employee to the sick-leave pool, and then 
withdrawn from the sick-leave pool by another employee, the statute contemplates that a value 
transfers with the time itself. See TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. 55 157.074(b), .075(b) (Vernon 
1999). 

Your second and third questions appear to involve different sides of the same issue, and so 
we answer them together. We conclude that a county sick-leave pool may include “unvested sick 
leave” and, consequently, an employee may contribute unvested sick leave to the sick-leave pool. 

You explain that Kleberg County has instituted a sick-leave-pool program under chapter 157, 
subchapter E of the Local Government Code, see Request Letter, supra note 1, at 2, and we 
accordingly examine that statute to determine the extent of the county’s authority. A commissioners 
court may exercise only those powers that the constitution and statutes confer upon it, but it has 
broad implied powers to accomplish its lawful directives. See Guynes v. Galveston County, 861 
S.W.2d 861,863 (Tex. 1993); see also TEX. CONST. art. V, 4 18; Canales v. Laughlin, 214 S.W.2d 
45 1, 453 (Tex. 1948) (stating that county may exercise broad discretion in conducting county 
business, but legal basis for any action must be in constitution or statutes); Tex. Att’y Gen. Op. No. 
JC-0171 (2000) at 1 (stating that county commissioners court has limited jurisdiction and may 
exercise only those powers that are explicitly or implicitly conferred upon it). 

A county’s authority to establish a sick-leave-pool program is created and limited by chapter 
157, subchapter E of the Local Government Code. See TEX. LOC. GOV’TCODE ANN. ch. 157, subch. 
E title (Vernon 1999). C$ generally TEX. GOV’T CODE ANN. ch. 661, subch. A (Vernon 1994 & 
Supp. 2001) (“State Employee Sick Leave Pool”), amended by Act of May 15,2001,77th Leg., R.S., 

. ch. 387, 8 1, sec. 661.003, 2001 Tex. Sess. Law Serv. 672. Section 157.072(a) of the Local 
Government Code authorizes a county commissioners court to establish a program “to allow an 
employee to voluntarily transfer sick leave time earned by the employee to a county sick leave 
pool.” TEX.LOC. GOV’TCODEANN. 5 157.072(a) (Vernon 1999); seealso id. 5 157.071(2) (defining 
“employee”). Section 157.072(b) permits a county “with a population of one million or more” to 
allow an employee to voluntarily transfer vacation leave time to a county sick-leave pool. Id. 

‘(. . .continued) 
General (June 14, 200 1) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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8 157.072(b). Section 157.073 authorizes the county commissioners court to develop the parameters 
of the sick-leave-pool program and to designate an administrator: 

(a) The commissioners court may adopt rules and prescribe 
procedures and forms relating to the operation of the county sick 
leave pool program. The commissioners court by rule may require an 
employee to: 

(1) enroll in the county sick leave pool as a condition for 
eligibility . . . ; and 

(2) transfer at least one day of accrued sick leave time or 
if allowed under Section 157.072(b), accrued vacation leave time 
earned by the employee as a condition of enrollment. 

(b) The commissioners court shall designate a person to 
administer the county sick leave pool program. 

(c) The commissioners court shall determine which injuries 
and illnesses are classified as catastrophic for purposes of this 
subchapter. . . . 

TEX. LOC. GOV’TCODEANN. 5 157.073 (Vernon 1999), amended by Act ofMay 15,2001,77th Leg., 
R.S., ch. 493, 5 1, sec. 157.073(a), 2001 Tex. Sess. Law Serv. 890; see also id. 8 157.071(l) 
(defining “administrator”). 

An employee who wishes to contribute time to the county sick-leave pool may do so by 
applying to the administrator, using the form that the commissioners court prescribed under section 
157.073(a). See id. 5 157.074(a). If the administrator approves the transfer, “in a fiscal year the 
employee may transfer” one to five days of the employee’s accrued sick-leave time, “or accrued 
vacation leave time in a county operating under [slection 157.072(b).” Id. 5 157.074(b). An 
employee who is terminated or who resigns or retires may transfer up to ten days of accrued sick- 
leave time, “or, if allowed under [slection 157.072(b), accrued vacation leave time,” to take effect 
immediately before the termination, resignation, or retirement becomes effective. Id. 9 157.074(c), 
adopted by Act of May 15,2001,77th Leg., R.S., ch. 493,s 2, sec. 157.074(c), 2001 Tex. Sess. Law 
Serv. 890. Upon receiving the transferred accrued leave time, the administrator must “credit the pool 
with the amount of time” the employee has contributed and must “deduct the same amount of time 
from the amount to which the employee is entitled, as if the employee had used the time for personal 
purposes.” Id. 5 157.074(b) (Vernon 1999). 

An employee “is eligible” to apply to withdraw time contributed to the county sick-leave 
pool “if, because of a catastrophic injury or illness, the employee has exhausted all the accrued paid 
leave and compensatory time to which the employee is otherwise entitled[.]” Id. 5 157.075(a), 
amended by Act of May 15, 2001, 77th Leg., R.S., ch. 493, 9 3, sec. 157.075(a), 2001 Tex. Sess. 
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Law Serv. 890. But see Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-129 (1992) at 3 (concluding that municipal 
sick-leave pool may not provide additional benefits to employee for work already performed). If the 
administrator approves the withdrawal, he or she credits “the time to the employee, and the employee 
may use the time in the same manner as sick leave earned by the employee in the course of 
employment .” TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. 6 157.075(b) (Vernon 1999). An eligible employee 
may not withdraw more time than “the lesser of one-third of the total amount of time in the pool or 
180 days.” Id. 5 157.075(c), amended by Act of May 15,2001, 77th Leg., R.S., ch. 554, 5 1, sec. 
157.075(c), 2001 Tex. Sess. Law Serv. 1009. 

We understand that your first and fourth questions derive from a situation affecting your 
office.2 We understand that an employee of your office requested and received a number of hours 
from the county’s sick-leave pool. Id. Because, as you state, “[n]o money is attached to the hours 
at the time of donation, and a policy on whose budget is responsible for the money associated with 
the donated sick leave has not been formalized,” Request Letter, supra note 1, at 2, the county 
treasurer billed your office for the cost of the sick leave. Telephone conversation, note 2. You 
question whether this deduction from your office’s budget comports with the statute. Id. 

Paid sick leave, to which we assume you refer, has a monetary value. It is a form of 
compensation for some purposes. See Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-129 (1992) at 2 (indicating that 
sick leave is compensation for purpose of article III, section 52 of Texas Constitution). It represents 
time that an employee may be absent from work for medical reasons, yet receive normal salary or 
wages for that time. See id. at 4 (stating that employee who contributes sick leave to pool 
relinquishes right to use “paid sick leave”). Furthermore, although a county does not pay an 
employee extra when he or she uses sick-leave time, the county has a cost, to which it can assign 
some value. The county may adopt rules defining the value of the sick leave or directing how 
differences in the value of employees’ sick-leave time will be accommodated. See TEX. LOC. GOV’T 
CODE ANN. 5 157.073 (Vernon 1999) amended by Act of May 15,2001,77th Leg., R.S., ch. 493, 
5 1, sec. 157.073(a), 2001 Tex. Sess. Law Serv. 890 (providing county with rule-making authority). 

In our opinion, the statute contemplates that a value transfers with the time itself, even 
though it refers primarily to the transfer of time. Under section 157.074(b), when an employee 
contributes time to the sick-leave pool, the administrator credits the pool with the amount of time 
the employee contributed and deducts “the same amount of time from the amount to which the 
employee is entitled, as if the employee had used the time for personal purposes.” TEX. LOC. GOV’T 
CODE ANN. 5 157.074(b) (Vernon 1999). When another employee withdraws time from the sick- 
leave pool, the time is transferred from the pool to the withdrawing employee, and the administrator 
credits the time to the withdrawing employee. See id. 5 157.075(b). Thus, the withdrawing 
employee receives additional sick-leave time coincident with the transfer from the pool before the 
sick-leave time is deducted from the employee’s available sick leave. But the program makes sense 
only if a value transfers with the sick-leave time. 

2See Telephone conversation with Pallie Wallace, Kleberg County Auditor (Aug. 21, 2001) [hereinafter 
Telephone conversation]. 
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The statute does not specify how the contribution or withdrawal should affect the 
departments of the employees involved in the transaction. In accordance with its authority to “adopt 
rules and prescribe procedures . . . relating to the operation of the county sick leave pool program,” 
see TEX. Lot. GOV'T CODE ANN. 5 157.073(a) (Vernon 1999) amended by Act of May 15,2001, 
77th Leg., R.S. ch. 493, 9 1, sec. 1,157.073(a), 2001 Tex. Law Serv. 890, the commissioners court 
is authorized to formulate county policy specifying how the transfer of sick-leave time and its 
accompanying value affects departmental budgets. 

Your second and third questions do not stem from the fact situation you described, but are 
more general. You explain that “[slick leave for Kleberg County employees is not a vested benefit 
as the county has no obligation to make payment on accrued sick leave hours when the employee 
terminates, whereas vacation time is a vested benefit for these employees.” Request Letter, supra 
note 1, at 2 (footnote omitted). You wish to know whether a county sick-leave pool may accept 
unvested sick leave and, stated another way, whether an employee may contribute unvested sick 
leave to the county sick leave pool. Id. at l-2. In your view, “based on generally accepted 
accounting principles and Financial Accounting Standard No. 43,” employees should not be able 
to donate unvested sick-leave hours but only vested vacation hours. Id. at 2. You state 
that “[g]overnmental generally accepted accounting principles . . . and Financial Accounting 
Standard . . . No. 43 indicate that sick leave is not a vested benefit for employees when the 
governmental entity” is not obligated to pay the employee for accrued sick leave when the 
employment is terminated. Id. at 2 n. 1. By the term “unvested” sick-leave time, we understand you 
to refer to sick-leave time for which an employee will not be paid if the employee leaves his or her 
job with the county. 

We conclude that, under the statute, sick-leave time that is contributed to the county’s pool 
need not be vested. Chapter 157, subchapter E does not distinguish between vested and unvested 
sick leave. Rather, it allows a county to establish a sick-leave pool so that an employee may transfer 
any sick leave he or she has earned to the pool. See TEX. LOC. GOV'T CODE ANN. 8 157.072(a) 
(Vernon 1999). Section 157.074 permits an employee to transfer “accrued sick leave time,” without 
specifying that the leave be vested. 

Additionally, in a county of your county’s size, an employee may donate to the pool only sick 
leave. Section 157.072(b), which permits a county “with a population of one million or more” to 
allow an employee to voluntarily transfer vacation leave time to a county sick-leave pool, does not 
apply to your county because of the population requirement. See 1 BUREAU OF THE CENSUS, U.S. 
DEP'T OF COMMERCE, 1990 CENSUS OF POPULATION: General Population Characteristics: Texas 3 
(1992) (population: 30,274). Thus, in your county, vacation time may not be donated. 

. 
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SUMMARY 

With respect to a county sick-leave pool established under 
chapter 157, subchapter E of the Local Government Code, amonetary 
value transfers with the sick-leave time from a contributing employee 
to the pool and then to the withdrawing employee. See TEX. LOC. 
GOV’T CODE ANN. $5 157.074(b), .075(b) (Vernon 1999). A county 
commissioners court is authorized to adopt rules governing how the 
transfer affects departmental budgets. A sick-leave pool may receive 
contributions of, and an employee may contribute to a sick-leave 
pool, unvested sick leave. 
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