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Dear Dr. Bell: 

Under section 439.021 of the Health and Safety Code, a nursing home’s “consulting 
pharmacist . . . may select, from a supply of drugs due” to be destroyed, certain drugs to ship to a 
foreign country. TEX. HEALTH &SAFETY CODE ANN. 4 439.021(a) (Vernon 2001). Section 439.022 
requires the Texas Board of Health (the “Board’) to adopt rules “consistent with federal and state 
law” to implement this directive. Id. 8 439.022(a). Assuming that “[flederal law seems to prohibit 
the recycling of prescription drugs except for physicians’ samples,“’ you ask, on behalf of the Board, . 
whether the Board is “preempted by federal law from adopting rules” in accordance with section 
439.022, except to the extent that the drugs involved are physician samples. Request Letter, note 
1, at 1. The federal Food and Drug Administration’s Department of Health and Human Services has 
informed us that sample and nonsample prescription drug products may be donated to foreign 
countries in certain limited circumstances .* We accordingly conclude that federal law does not 
preempt the Board’s responsibility to adopt the required rules. The rules must comport with federal 
limitations on the class of prescription drugs that may be recycled, however. See TEX. HEALTH & 

SAFETY CODE ANN. 8 439.022(a) (Vernon 2001) (requiring Board to adopt rules “consistent with 
federal and state law”). 

Chapter 439, subchapter C of the Health and Safety Code, which consists of sections 439.02 1 
through 439.023, concerns preserving and distributing certain unused drugs. See id. $3 439.021- 

‘Letter from Charles E. Bell, M.D., Executive Deputy Commissioner, Texas Department of Health, to 
Honorable John Comyn, Attorney General of Texas (Mar. 26, 2001) (on file with Opinion Committee) [hereinafter 
Request Letter]. 

2See Letter from Dennis E. Baker, Associate Commissioner for Regulatory Affairs, United States Department 
of Health and Human Services, Food and Drug Administration, to Charles E. Bell, M.D., Executive Deputy 
Commissioner, Texas Department of Health (July 5,200 1) (on tile with Opinion Corumittee) [hereinafter FDA Letter]. 
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.023. Section 439.021 authorizes a nursing home’s consulting pharmacist to select certain unused 
drugs that would otherwise be destroyed to ship to a foreign country: 

(a) A consulting pharmacist of a nursing home may select, 
from a supply of drugs due for destruction, certain drugs to be used 
for shipment to a foreign country as provided by this subchapter. 

(b) The supply of drugs due for destruction are those drugs 
accumulated because of the death of a resident of the nursing home 
or because a physician has ordered the use of the drug to be 
discontinued. 

(c) Quarterly, before the drugs are destroyed, the consulting 
pharmacist may, in the pharmacist’s professional judgment, select the 
drugs to be used under this subchapter and seal them in a box for 
shipment. 

(d) The consulting pharmacist shall account to the Texas 
Department of Health for all drugs selected for shipment under this 
subchapter. - 

(e) This subchapter does not apply if the unused drug is a 
controlled substance as defined by Chapter 481 [of the Health and 
Safety Code] (Texas Controlled Substances Act). 

Id. 8 439.021. The Board is required to adopt rules that are consistent with state and federal law to 
implement the subchapter and to specify the foreign countries that may receive the drugs: 

(a) The. . . Board.. . shall adopt rules consistent with federal 
and state law to implement this subchapter, including rules relating 
to: 

(1) the packaging and inventory of drugs for shipment; 

(2) the manner of shipment of the drugs from original 
shipment under this subchapter until the final destination; and 

(3) safeguards to ensure the proper handling of and 
accounting for all drugs shipped. 

(b) The. . . Board. . . by rule shall determine, in consultation 
with the United States Department of State and other appropriate 
federal agencies, the foreign countries to receive the drugs. 
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(c) The salvaging of drugs under this subchapter is not 
subject to Chapter 43 1 (Texas Food, Drug and Cosmetic Act). 

Id. 8 439.022. The state Department of Health may contract with other entities, such as local 
governments and civic organizations, to implement the subchapter and may accept gifts, grants, and 
other funds to implement the subchapter. See id. fj 439.023. 

Although we have not located any current Board regulation regarding the recycling of drugs 
authorized by sections 439.021 and 439.022 of the Health and Safety Code, we have located 
regulations of other state agencies that appear to apply. A regulation adopted by the State Board of 
Pharmacy, for example, prohibits a licensed pharmacist to “accept any unused prescription or drug, 
in whole or part, after it has been dispensed or sold, for the purpose of re-dispensing or resale to any 
person.” 22 TEX. ADMIN. CODE 6 291.8(a) (2001) (Bd. of Pharmacy, Return of Prescription Drugs). 
Violations “shall be dealt with as a violation of pharmacy law.” Id. 8 291.8(b). A Department of 
Human Services regulation requires that medications of deceased nursing-home residents, 
medications that have expired, and discontinued medications “be disposed of according to federal 
and state laws or rules on a quarterly basis.” 40 TEX. ADMIN. CODE 8 19.1504(h) (2001) (Dep’t of 
Human Services, Drug Security). 

You suggest that federal law prohibits recycling drugs in accordance with section 439.021 
except to the extent that the drugs to be recycled are physician samples. See Request Letter, supra 
note 1, at 1. You cite in particular FDA Compliance Policy Guide No. 7 132.08, which, as you quote 
it, recommends that “sample drugs . . . be collected from [a] physician’s office” and, before being 
shipped overseas, be sorted and screened by “the responsible collection agency . . . , under the 
supervision of a registered pharmacist or licensed physician . . . to eliminate all recalled, outdated 
and investigational drugs.” See id. at l-2 (quoting FDA Compliance Policy Guide No. 7132.08). 
You also cite sections 38 1 (e) and 382(f) of title 2 1 of the United States Code. Taking these sections 
in reverse order, section 382(f) prohibits the export of an adulterated or misbranded drug. 21 U.S.C. 
6 382(f)(3) (1994 & Supp. V). Section 38 1 (e) states that a drug intended for export is not adulterated 
or misbranded if it: 

(A) accords to the specification of the foreign purchaser; 

(B) is not in conflict with the laws of the country to which it 
is intended for export; 

(C) is labeled on the outside of the shipping package that it 
is intended for export, and 

(D) is not sold or offered for sale in domestic commerce. 
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Id. 0 3 8 1 (e)( 1). None of the federal statutes or materials you cite appear to prohibit the collection 
and shipment to a foreign country of a nursing home’s unused prescription drugs. 

Moreover, the federal Food and Drug Administration’s Department of Health and Human 
Services (the FDA) indicates that federal law permits the practice with certain limitations. See FDA 
Letter, supra note 2, at 1. According to the FDA, prescription drug samples may be donated in 
accordance with 21 C.F.R. 9 203.39, which requires that: 

samples be in their original packaging; 

samples be delivered in a sealed container; 

the recipient will prepare a donation record that includes the donor’s 
identity; the manufacturer, brand name, quantity, and lot number of 
the sample; and the date the recipient receives the sample; 

a licensed practitioner or pharmacist will examine each sample unit 
prior to distribution to determine that the donation record accurately 
describes the drug sample and that the drug sample has not been 
recalled, is not outdated, or is not otherwise unsuitable for human use; 

unsuitable sample drugs be destroyed or returned to the supplier to be 
destroyed; 

the recipient will keep for at least three years complete and accurate 
records of drug sample donation, receipt, examination, inventory, 
dispensing, redistribution, destruction, and returns; 

the recipient annually inventories all drug samples, prepares a report 
of the inventory reconciling the results with the results of the most 
recent prior inventory, and investigates and reports to the FDA any 
inventory discrepancies; 

any theft or significant loss of drug samples will be reported to the 
FDA; and 

samples are appropriately stored. 

See FDA Letter, supra note 2, at l-2; see also 21 C.F.R. 5 203.39 (2001). Prescription drugs that 
are not samples but that are in the original packaging also may be donated in accordance with FDA 
recommendations: 
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l The donor must verify that the requesting charity is legitimate. 

l A physician or pharmacist must screen all of the donated drugs to 
eliminate recalled, outdated, or otherwise unsuitable drugs. 

l Unsuitable drug products must be destroyed or returned to the 
supplier. 

l Adequate inventory, accountability, and security systems must be in 
place to prevent loss, theft, or diversion of the donated drugs. 

l Previously dispensed drugs may not be donated. 

l Requirements of the federal Food, Drug, and Cosmetic Act, 21 
U.S.C. chapter 9 ($8 301- 397), and Wholesaler Licensing Guideline 
regulations, 21 C.F.R. part 205 must be met. 

FDA Letter, supra note 2, at 2. Given that the FDA is authorized to adopt regulations to enforce the 
relevant federal drug laws, see 21 U.S.C. 8 371(a) (1994 & Supp. V), we presume that the FDA has 
correctly interpreted those laws. 

Although federal law limits the class of prescription drugs that can be collected and shipped 
to foreign countries, it does not preempt state law as you suggest. See Request Letter, supra note 
1, at 1. State law is preempted only when Congress has expressed an intent to preempt; when state 
law stands as an obstacle to accomplishing and executing Congress’ purposes and objectives; or 
when it is impossible to comply with both state and federal law. See U.S. CONST. art. VI, cl. 2; 
Zachly-Dillingham v. Am. President Lines, Ltd., 739 S.W.2d 420, 422 (Tex. App.-San Antonio 
1987, writ denied); Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JC-0007 (1999) at 2; MW-463 (1982) at 3 (quoting 
Hines v. Davidowitz, 312 U.S. 52,67 (1941)). We have not found any congressional expression of 
an intent to preempt the state’s statute in this matter, nor have we found that the state law, when it 
is construed to incorporate the federal limitations, obstructs federal policy or makes it impossible 
to comply with federal law. 

In accordance with the FDA’s interpretation, we conclude that federal law permits, with 
certain limitations, the collection and shipment to foreign countries of prescription drugs that are no 
longer needed by nursing-home residents, where those drugs are samples or are in the original 
packaging. As section 439.022 of the Texas Health and Safety Code directs, therefore, the Board 
must adopt regulations that provide for the recycling of such drugs and distribution to foreign 
countries. TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 5 439.022(a) (Vernon 2001). The regulations must 
comport with the FDA’s interpretation of federal law, as well as with any other applicable state law. 
See id. 
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SUMMARY 

As the federal Food and Drug Administration interprets 
applicable federal law, federal law permits, with certain limitations, 
the collection and shipment to foreign countries of unused 
prescription drugs that are no longer needed by nursing-home 
residents, where the drugs are samples or are in the original 
packaging. In accordance with section 439.022 of the Texas Health 
and Safety Code, the state Board of Health must adopt regulations 
that provide for the collecting of such drugs, sample and nonsample, 
and shipment to foreign countries. See Tex. HEALTH & SAFETY CODE 
ANN. 5 439.022(a) (Vernon 2001). The regulations must comport 
with federal law, as well as with any other applicable state law. See 
id. 
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