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Dear Governor Ratliff: 

You request our opinion as to whether the person elected to perform the duties of Lieutenant 
Governor under the terms of article III, section 9 of the Texas Constitution is required to serve as 
a member of the Legislative Redistricting Board pursuant to article III, section 28 of the Texas 
Constitution. * We answer in the affirmative. 

Article III, section 9 of the Texas Constitution provides, in relevant part: 

(a) The Senate shall, at the beginning and close of each session, and 
at such other times as may be necessary, elect one of its members 
President pro tempore, who shall perform the duties of the Lieutenant 
Governor in any case of absence or temporary disability of that 
officer. If the office of Lieutenant Governor becomes vacant, the 
President pro tempore of the Senate shall convene the Committee of 
the Whole Senate within 30 days after the vacancy occurs. The 
Committee of the Whole shall elect one of its members to perform the 
duties of the Lieutenant Governor in addition to the member’s duties 
as Senator until the next general election. If the Senator so elected 
ceases to be a Senator before the election of a new Lieutenant 
Governor, another Senator shall be elected in the same manner to 
perform the duties of the Lieutenant Governor until the next general 
election. Until the Committee of the Whole elects one of its members 
for this purpose, the President pro tempore shall perform the duties 
of the Lieutenant Governor as provided by this subsection. 

‘See Letter from Honorable Bill Ratliff, Lieutenant Governor of Texas, to Honorable John Comyn, Attorney 
General of Texas (June 5,200l) (on file with Opinion Committee). 
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TEX. CONST. art. III, 9 9(a) (emphasis added). Pursuant to these provisions, and as a member of the 
Senate that convened in January 2001, you were elected by your colleagues to “perform the duties 
of the Lieutenant Governor . . . until the next general election.” See id. You ask whether those 
duties encompass service on the Legislative Redistricting Board. 

Article III, section 28 of the Texas Constitution requires that the Legislature, “at its first 
regular session after the publication of each United States decennial census, apportion the state into 
senatorial and representative districts.” Id. art. III, 8 28. This provision further declares that “[i]n 
the event the Legislature shall at any such first regular session following the publication of a United 
States decennial census, fail to make such apportionment, same shall be done by the Legislative 
Redistricting Board of Texas.” Id. The 2000 decennial census was published while the Seventy- 
seventh Texas Legislature was in session. The Texas Supreme Court has held that “the overriding 
intent of the people in adopting Sec. 28 was to permit apportionment of the state into legislative 
districts at the regular session of the Legislature which is convened in January following the taking 
of the census, lfpublication is either before convening or during the session.” Mauzy v. Legislative 
Redistricting Bd., 471 S.W.2d 570, 573 (Tex. 1971) (emphasis added). Thus, the Seventy-seventh 
Texas Legislature was the proper session in which to undertake legislative redistricting. It failed to 
do so, however, prior to adjourning on May 28,200l .2 As a result, under the terms of article III, 
section 28, the task of redistricting falls to the Legislative Redistricting Board. 

The Legislative Redistricting Board (the “Board”), created by article III, section 28, is 
“composed of five (5) members, as follows: The Lieutenant Governor, the Speaker of the House of 
Representatives, the Attorney General, the Comptroller of Public Accounts and the Commissioner 
of the General Land Office.” TEX. CONST. art. III, 5 28. The Board is required to “assemble in the 
City of Austin within ninety (90) days after the final adjournment” of the regular legislative session. 
Id. Then, within sixty (60) days of assembling, the Board must “apportion the state into senatorial 
and representative districts, or into senatorial or representative districts, as the failure of action of 
such Legislature may make necessary.” Id. (emphasis added). Furthermore, “[tlhe Supreme Court 
of Texas shall have jurisdiction to compel such Commission to perform its duties in accordance with 
the provisions of this section by writ of mandamus or other extraordinary writs conformable to the 
usages of law.” Id. 

Article III, section 9, as noted previously, requires that the Senate, in the event of a vacancy 
in the Office of Lieutenant Governor, elect one of its own members “to perform the duties of the 
Lieutenant Governor.” Id. art. III, 8 9 (emphasis added). The Senate has done so. One of the 
constitutional duties of the Lieutenant Governor, pursuant to article III, section 28, is to serve as a 
member of the Legislative Redistricting Board and, as a member, to participate in the constitutional 
mandate to “apportion the state into senatorial and representative districts.” Id. art. III, 5 28. The 

‘House Bill 150 was passed by the House, but not the Senate. See Tex. H.B. 150, 77th Leg., R.S. (2001). 
Senate Bill 499 was introduced in the Senate, but failed passage there. See Tex. S.B. 499, 77th Leg., R.S. (2001). 



The Honorable Bill Ratliff - Page 3 (JC-0388) 

Texas Constitution thus makes clear that the person elected by the Senate to serve as Lieutenant 
Governor must also serve as a member of the Board. He is without discretion in this matter. 

In construing the Texas Constitution, the supreme court gives effect to the plain language, 
and interprets words as they generally are understood. See City of Beaumont v. Bouillion, 896 
S.W.2d 143, 148 (Tex. 1995); see also Armbrister v. Morales, 943 S.W.2d 202, 205 (Tex. 
App.-Austin 1997, no writ). Furthermore, both provisions of the constitution at issue here use the 
word “shall”: “shall elect one of its members to perform the duties of the Lieutenant Governor”; 
and “shall be composed of five (5) members, as follows: The Lieutenant Governor. . . .” See TEX. 
CONST. art. III, $0 9,28. When “shall” is used in a constitutional provision, the term is mandatory 
and not merely permissive. See Wood v. State ex rel. Lee, 126 S.W.2d 4, 9 (Tex. 1939). In our 
opinion, the “plain language” of article III, section 9 and article III, section 28 leaves no doubt that 
the voters who adopted those amendments intended that the individual elected to perform the duties 
of Lieutenant Governor is required, as one of those constitutional duties, to serve as a member of 
the Legislative Redistricting Board. Because that individual is required to serve as a member of the 
Legislative Redistricting Board, it naturally follows that the fact of his service thereon will have no 
adverse legal impact on any redistricting plan adopted by the Board. 
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SUMMARY 

The person elected to perform the duties of Lieutenant 
Governor under the terms of article III, section 9 of the Texas 
Constitution is required, as one of those constitutional duties, to serve 
as a member of the Legislative Redistricting Board. 

Yo s very truly, 

4”R-(“““6” 
JOHN CORNYN 
Attorney General of Texas 

HOWARD G. BALDWIN, JR. 
First Assistant Attorney General 

NANCY FULLER 
Deputy Attorney General - General Counsel 

SUSAN D. GUSKY 
Chair, Opinion Committee 

Rick Gilpin 
Assistant Attorney General, Opinion Cornmittee 


