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Dear Mr. Vititow: 

Pursuant to article V, section 20 of the Texas Constitution and section 5 1.501(a) of the 
Government Code, Rains County has a “joint clerk” who serves as both the district clerk and the 
county clerk. You ask our opinion as to whether the clerk in Rains County is entitled to complete 
her term of office if the county’s population is shown to exceed eight thousand persons after the 
release of the 2000 United States Census of Population. Should census figures require it, we 
conclude that such office is to be separated at the expiration of the term of office to which the 
incumbent was elected rather than on the date of recognition of a new census report. The present 
“joint clerk” in Rains County who performs the duties of both the district clerk and the county clerk 
is entitled to complete the term of office to which she was elected. 

Article V, section 20 of the Texas Constitution states “that in counties having a population 
of less than 8,000 persons there may be an election of a single Clerk, who shall perform the duties 
of District and County Clerks.” TEX. CONST. art. V, 8 20. Section 5 1.501 of the Government Code 
is entitled “Joint Clerks,” and provides that “a county with a population of less than 8,000 shall elect 
a single clerk to perform the duties of the district clerk and the county clerk[,]” except as otherwise 
provided by statute. TEX. GOV’TCODEANN. 0 51.501(a) (Vernon 1998); see id. $51.501(b) (special 
election may be held to keep offices of district and county clerk separate). 

You relate that your “present Clerk was elected to a four-year term of office which began on 
January 1, 1999, and will end on December 3 1,2002.“* You expect the new census of population 
to be released prior to the expiration of the clerk’s elected term and anticipate that the results will 

‘Letter from Honorable Robert F. Vititow, Rains County Attorney, to Honorable John Comyn, Texas Attorney 
General, at 1 (Jan. 9,200l) (on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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reflect a population in Rains County of at least eight thousand persons2 You ask for guidance as to 
how to proceed. If the office is required to be split immediately upon the release of the new census, 
you ask whether the present clerk becomes the district clerk, the county clerk, or neither. Should an 
immediate split be required, you wish to know whether there must be a new election or whether the 
vacated office is filled by appointment. See Request Letter, supra note 1, at 1. 

This office was asked similar questions regarding Andrews County, which expected its 
population to increase after the release of the 1960 United States Census of Population, and 
answered thus: 

Where a county had a population of less than 8,000 
inhabitants, according to the 1950 Federal Census, and has a 
population of more than 8,000 inhabitants, according to the 1960 
Federal Census, the combined office of a single clerk who shall 
perform the duties of the district and county clerk [does] not become 
separated until the expiration of the term of office to which the 
incumbent was elected, January 1, 1963. 

Tex. Att’y Gen. Op. No. WW-864 (1960) at 3-4. 

A governmental entity “may not recognize or act on a report or publication, in any form, of 
a federal decennial census, in whole or in part, before September 1 of the year after the calendar year 
during which the census was taken.” TEX. GOV’T CODE ANN. 8 2058.001(a) (Vernon 2000). If the 
census report is published after September 1, a governmental entity may recognize and act on a 
published report on the date of its publication. See id. 4 2058.001(b). “In this section, 
‘governmental entity’ means the state or an agency or political subdivision of the state.” Id. 8 
2058.001(c). Thus, any change in the population of Rains County will affect the district-county 
clerk in Rains County only after September 1,2001, or the publication date, if later. 

Attorney General Opinion WW-864 (1960) cites two previous attorney general opinions, 
WW-85 1 (1960) and 2249 (1920), which relate to offices that had previously been combined by 
virtue of a county’s population and the effect of a new census of population on those offices. See 
Tex. Att’y Gen. Op. No. WW-851 (1960); Tex. Att’y Gen. Op. No. 2249 (1920) (C. M. Cureton 
administration); TEX. CONST. art. VIII, 0 16 (sheriff of each county, in addition to his other duties, 
shall be the tax assessor-collector in counties with population under ten thousand persons). Attorney 
General Opinion 2249 (1920) addresses the combined offices of sheriff and tax collector: 

The office, as to the person holding it, is one and indivisible . . . . 
There is no provision in our Constitution or statutes for the election 
of a tax collector [other] than at a general election. 

*Preliminary figures issued by the United States Census Bureau on March 12,200 1, indicate that the population 
of Rains County is 9 139, available at http://www.census.gov/. 
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What we have said with respect to the office, or offices, of 
sheriff and tax collector is also applicable, by analogy, to the office, 
or offices, of county and district clerk . . . . 

Tex. Att’y Gen. Op. No. 2249 (1920) at 5-7 (emphasis added). 

Should new census figures require it, we conclude that the “joint office” of district and 
county clerk should be separated at the expiration of the term of office to which the incumbent was 
elected rather than on the date of recognition of a new United States Census of Population report. 
There is no provision in the Texas Constitution or in Texas statutes for the election of a district or 
county clerk other than at a general election. 
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SUMMARY 

The office of “joint clerk” who performs the duties of both the district 
clerk and the county clerk is to be separated, should census figures require it, 
at the expiration of the term of office to which the incumbent was elected 
rather than on the date a United States Census of Population report is 
recognized. There is no provision in the Texas Constitution or in Texas 
statutes for the election of a district or county clerk other than at a general 
election. 
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