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Dear Senator Moncrief: 

Your predecessor as chair of the Senate Human Services Committee requested our opinion 
regarding the validity, under the Open Meetings Act, TEX. GOV’T CODE ANN. ch. 55 1 (Vernon 1994 
& Supp. 2001), of a contractual requirement whereby a superintendent of schools must attend all 
executive sessions of her board of trustees. We conclude that such a requirement does not violate 
the Open Meetings Act. 

Information furnished with the request indicates that the employment contract of the 
superintendent of the school district that includes Randolph Air Force Base contains the following 
language: “‘The Superintendent, or the Superintendent’s designee shall attend all meetings of the 
Board, both public and closed, with the exception of those closed meetings devoted to the 
consideration of any action or lack of action on the Superintendent’s contract or the Superintendent’s 
salary and benefits as set forth in this contract or the Superintendent’s evaluation.“‘* The letter 
suggests that this provision contravenes chapter 55 1, Government Code, the Open Meetings Act, by 
requiring an individual who is not a member of the board of trustees to attend executive sessions. 

The Open Meetings Act provides that “[elvery regular, special, or called meeting of a 
governmental body shall be open to the public, except as provided by this chapter.” TEX. GOV’T 
CODE ANN. 0 551.002 (Vernon 1994). Subchapter D of the Act furnishes a number of limited 
exceptions to the requirement that meetings of a governmental body be open to the public. In those 
instances, a governmental body is permitted to meet in executive, or closed, session. Neither 
subchapter D nor any other provision, however, specifies whether any persons other than members 
of the governmental body may attend an executive session. 

‘Letter from Honorable Judith Zafftii, Chair, Human Services Committee, to Honorable John Cornyn, Texas 
Attorney General (Dec. 11, 2000) ( on file with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]; Letter 
from Ms. Deb Knopf, to Honorable Judith Zafftii, Chair, Human Services Committee, Texas State Senate, at I 
(Nov. 28,200O) (attached to Request Letter) [Knopf Letter]. 
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A number of prior opinions of this office touch on this issue. In Attorney General Opinion 
JM-6, the attorney general held that the commissioners court of Frio County could exclude the 
county clerk from its executive sessions, because “only the members of a governmental body-in 
this instance, the commissioners court-have the right, when authorized by section 2 of the Open 
Meetings Act, to convene in executive session.” Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-6 (1983) at 1; see also 
Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1004 (1989) (individual school trustees who were suing district could 
be excluded from executive session); Tex. Att’y Gen. LO-97-017 (hospital district’s board of 
managers may exclude county attorney from executive session). And in Attorney General Opinion 
JM-238, this office said that, with regard to an executive session held under the attorney consultation 
exception, a governmental body was permitted to admit 

those officers and employees who are their representatives or agents 
with respect to the particular litigation in question and whose 
presence is necessary to effective communication with the attorney. 
Furthermore, the governmental body may not admit to its closed 
discussion of litigation those third parties who are adversaries or 
whose presence would otherwise prevent privileged communication 
from taking place. We do not believe that governmental bodies may 
simply admit anyone they wish regardless of whether that person is 
likely to make a legitimate contribution to the discussion. 

Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-238 (1984) at 5. To summarize, Attorney General Opinion JM-238 
addressed only the admission of persons to an executive session held under the attorney consultation 
exception, and found that persons with an interest adverse to that of the governmental body could 
not be permitted to attend. 

These opinions address who may or must be excluded from an executive session and who 
may be included in executive sessions held under the attorney consultation exception. This office 
has never addressed whether the Open Meetings Act permits a governmental body to routinely 
include an officer or employee of the governmental body, such as a school superintendent, in its 
executive sessions. A superintendent is not, of course, a member of the public vis a vis her board 
of trustees, but neither is she a member of the board with a right to attend its executive sessions. We 
believe it is clear from our prior opinions, however, that a governmental body has discretion with 
regard to who may attend its executive sessions. While those whose attendance is contrary to the 
legal basis for the executive session may not be included, see id., a governmental body may include 
officers and employees of the governmental body whose participation is necessary to the matter 
under consideration. See id. 

An independent school district’s board of trustees oversees the management of the district. 
See TEX. EDUC. CODE ANN. 8 11.05 1 (Vernon 1996). The superintendent is employed by the board 
to serve as the educational leader and chief executive officer of the district. See id. 8 11.201. Given 
the superintendent’s pivotal role in the district, we believe a board of trustees may reasonably 
conclude that its superintendent’s presence is necessary at all executive sessions. Consequently, we 
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do not believe that contractual provision requiring 
sessions violates the Open Meetings Act. 

a superintendent to attend the board’ S executive 

Since, however, the Open Meetings Act gives only the members of a governmental body the 
right to attend an executive session and gives a governmental body discretion with respect to what 
other persons may attend an executive session, see Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JM-1004 (1989), JM-6 
(1983), we would be troubled by a contractual provision that purported to give the superintendent 
a right, in contrast to a duty, to attend all executive sessions. The provision at issue does not appear 
to give the superintendent such a right. Furthermore, we do not believe that provision would prevent 
a board of trustees from excluding its superintendent from meetings whenever it chooses to do so. 
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SUMMARY 

A contractual provision requiring a superintendent of schools 
to attend all executive sessions of her board of trustees is valid under 
the Open Meetings Act, TEX. GOV’T CODE ANN. ch. 551 (Vernon 
1994 & supp. 2001). 
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