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Dear Representative Alexander: 

You have asked this office to consider the relation of two sections of the Transportation Code 
- section 621.102, which authorizes the Texas Transportation Commission to set load limits on 
particular highways and roads, and section 622.012, which sets a maximum weight for ready-mixed 
concrete trucks.’ See TEX. TRANSP. CODE ANN. 99 621.102,622.012 (Vernon 1999). You ask, in 
effect, whether a ready-mixed concrete truck which has a “gross load . . . not heavier than 69,000 
pounds,” see id. 8 622.012(b), may pass over every state highway or farm or ranch road, even those 
for which the commission has set a lower weight limit, so long as the owner has filed a surety bond 
with the Department of Transportation in accordance with section 622.013 of the Transportation 
Code.2 We conclude, in accordance with the long-standing interpretation of the Texas Department 
of Transportation and the Texas Department of Public Safety, that such is not the case.3 Rather, we 
read section 622.012(b) as permitting the operation of a properly bonded ready-mixed concrete truck 
with such a gross load unless the Texas Transportation Commission has made a finding pursuant to 
section 62 1.102 that a lower maximum gross weight of vehicles and their loads is necessary on a 
particular highway or road because “heavier maximum weight would rapidly deteriorate or destroy 
the road or a bridge or culvert along the road.” See id. fj 62 1.102(a). 

The general formula for determining the maximum weight at which a “vehicle may . . . be 
operated over or on a public highway” outside a municipality or a state-maintained public highway 
within a municipality is determined by section 62 1.101 of the Transportation Code. See id. 

‘See Letter from Honorable Clyde Alexander, Chairman, Committee on Transportation, Texas House of 
Representatives, to Honorable John Cornyn, Texas Attorney General (Sept. 13,200O) (on file with Opinion Committee). . 

‘See id. 

3See Letter from Mary Ann Courter, General Counsel, Texas Department of Public Safety, to Susan D. Gusky, 
Chair, Opinion Committee, Texas Attorney General (Oct. l&2000) (on file with Opinion Committee) Fereinafter DPS 
Brief]; Letter from Richard D. Monroe, General Counsel, Texas Department of Transportation, to Honorable John 
Cornyn, Texas Attorney General (Sept. 29,200O) ( on 1 e with Opinion Committee) [hereinafter TXDOT Brief]. f 1 
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8 62 1.10 1 (Vernon Supp. 200 1). Additionally, section 62 1.102 of the Transportation Code provides 
for the Transportation Commission to set particular maximum weights. Section 62 1.102 of the 
Transportation Code reads in relevant part: 

(a) The [Transportation Commission] may set the maximum 
gross weight of a vehicle and its load, maximum gross weight of a 
combination of vehicles and loads, maximum axle load, or maximum 
wheel load that may be moved over a state highway or a farm or 
ranch road if the commission finds that heavier maximum weight 
would rapidly deteriorate or destroy the road or a bridge or culvert 
along the road. A maximum weight or load set under this subsection 
may not exceed the maximum set by statute for that weight or load. 

(e) This section does not affect a law that authorizes or provides 
for a special permit for a weight heavier than the maximum weight 
provided by law. 

(g) This section does not apply to a vehicle delivering groceries, 
farm products, or liquefied petroleum gas. 

Id. 8 621.102 (Vernon 1999) (emphasis added). 

The maximum weight must be set by an order entered in the commission’s minutes and must 
be based upon an engineering and traffic investigation. See id. 8 621.102(b), (c). It becomes 
effective when posted. See id. fj 62 1.102(d). 

Section 622.0 12 of the Transportation Code, setting weight limits for ready-mixed concrete 
trucks, reads as follows: 

(a) A ready-mixed concrete truck may be operated on a public 
highway of this state only if the tandem axle load is not heavier than 
46,000 pounds and the single axle load is not heavier than 23,000 
pounds. 

(b) A truck may be operated at a weight that exceeds the 
maximum single axle or tandem axle load limitation by not more than 
10 percent if the gross load is not heavier than 69,000 pounds. 
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Id. 8 622.012 (emphasis added). Ready-mixed concrete trucks with tandem axle loads greater than 
34,000 pounds require surety bonding to pay the state for any damage to a highway caused by their 
operation. See id. 8 622.013. 

It has been suggested that section 622.012 provides an exception for ready-mixed concrete 
trucks to the weight limitations on specific highways and bridges authorized by section 62 1.102. 
We disagree. 

We note that section 621.102 provides that “[a] maximum weight or load set under this 
subsection may not exceed the maximum set by statute for that weight and load.” Id. 9 62 1.102(a). 
As a brief prepared by the Department of Transportation argues: “By choosing language to 
recognize that different kinds of vehicles have different maximum weights under the various statutes, 
the legislature made clear that it intended the commission’s authority to encompass all these 
vehicles.“4 Indeed, were section 622.012 and the various other specific weight limitations of chapter 
622 to be treated as exceptions to the power of the commission to set particular limitations on 
specific highways and bridges, the second sentence of section 621.102(a) would be meaningless. 
We are enjoined not to construe statutes so that their language is meaningless. See TEX. GOV’T 

CODE ANN. 5 3 11.02 l(2) (Vernon 1998) (entire statute intended to be effective). 

Vehicles containing only three kinds ofmerchandise - groceries, farm products, and liquified 
petroleum - are specifically excepted from section 621.102. See TEX. TRANSP. CODE ANN. 
9 62 1.102 (Vernon 1999). Ready-mixed concrete is not encompassed in any of these three kinds of 
merchandise. This office cannot increase the exceptions the legislature has explicitly given. See 
Pub. Util. Comm ‘n v. Cofer, 754 S.W.2d 121, 124 (Tex. 1988) (“A court may not write special 
exceptions into a statute so as to make it inapplicable under certain circumstances not mentioned in 
the statute.“); accord Destec Energy, Inc. v. Houston Lighting & Power Co., 966 S.W.2d 792,797 
(Tex. App.-Austin 1998, no pet.) (“A court may not add its own special exceptions into a statute.“); 
Voss Int ‘I Inc. v. Gen. Portland, Inc., 670 S.W.2d 771, 773 (Tex. App.-Austin 1984, no writ) 
(“When the legislature states a specific exception, the legislative intent that the statute should apply 
in all cases not excepted is clear.“). 

Nor are we persuaded by the argument that section 622.012 must present ready-mixed 
concrete trucks with an unconditioned right of passage over all state highways and farm-to-market 
roads because it is contained in a chapter entitled “Special Provisions and Exceptions for Oversize 
and Overweight Vehicles.” SeeT~x. TRANSP. CODE ANN. 85 622.01 l-.017 (Vernon 1999) (relating 
to vehicles carrying ready-mixed concrete). “[Tlhe title of a statute is not controlling over the 
unambiguous language which appears in the body of the statute.” Hill v. Tex. Council Risk Mgmt. 
Fund, 20 S.W.3d 209,214 (Tex. App.-Texarkana 2000, pet denied); see also Woodruffv. City of 
Laredo, 686 S.W.2d 692, 695 (Tex. App.-San Antonio 1985, writ ref d n.r.e.). Moreover, in this 
instance the word “exception” in the chapter title is itself ambiguous. Are the “exceptions” 
exceptions to all weight limitations in chapter 621, as this argument would suggest, or to section 

4TXDOT Brief, supra note 2, at 3. 
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62 1.10 1, which sets general maximum weights? Reference solely to the title of chapter 622, or to 
that sentence of the Revisor’s Note to section 621.502 which provides that chapter 622 “provide[s] 
several exceptions to the weight and size limitations provided by this chapter” will not answer that 
question. See TEX. TRANSP. CODE ANN. 0 621.502 revisor’s note (Vernon 1999). 

We do not think it is significant that the legislature has not reiterated the power of the 
commission to set specific load limits in chapter 622, as it has the power of counties and the federal 
government. See id. §§ 622.014, .016. Section 622.016 essentially indicates the legislature’s 
awareness that, pursuant to the Supremacy Clause of the United States Constitution, state law cannot 
permit higher load limits on federal highways than federal law allows. See id. 9 622.016. Section 
622.014 reiterates the power of counties in this regard because counties, unlike the state, have only 
such authority as is specifically provided by or necessarily implicit in a statutory grant. See id. 
fj 622.014; see also Canales v. Laughlin, 214 S.W.2d451,453 (Tex. 1948). Accordingly, the power 
of the cornmission having been granted in section 62 1.102, there is no necessity to reiterate it in 
chapter 622. 

Further, we agree with the Department of Public Safety that the surety bond required by 
section 622.0 13 is not a “special permit” within the meaning of section 62 1.102(e). Special permits 
are dealt with in chapter 623 of the Transportation Code, “Permits for Oversize or Overweight 
Vehicles.” Seegenerally TEX. TRANSP. CODE ANN. $6 623.001-.219 (Vernon 1999 & Supp. 2001). 
That chapter covers special permits for a variety of such vehicles, including inter alia commercial 
motor vehicles, heavy equipment, manufactured housing, portable building units, and oil well 
servicing and drilling machinery. See id. $8 623.011, .07 1, .091, -12 1, .141. While some of these 
permits require bonds, nothing in chapter 623 suggests that the surety bond required by section 
622.013 constitutes a special permit. 

In our view, the perceived irreconcilability between these statutes can be harmonized by 
holding that, pursuant to section 622.012, properly bonded ready-mixed concrete trucks with a gross 
load not heavier than 69,000 pounds may be operated on public highways unless the particular 
highway or bridge in question is subject to a lower maximum weight set by order of the Texas 
Transportation Commission in accordance with section 621.102 of the Transportation Code. We 
note that this interpretation is shared by the Department of Public Safety, the agency of the state 
charged with enforcement of laws protecting the public safety, see TEX. GOV'T CODE ANN. 

8 411.002(a) (Vernon Supp. 2001),5 and by the Department of Transportation, which is responsible 
through the Transportation Commission, its governing body, for the promulgation of the load limits 
in question, see TEX. TRANSP. CODE ANN. 4 621.102 (Vernon 1999). We further note that this 

‘See also TEX. GOV’T CODE ANN. $3 411.003(a) (V ernon 1998) (Public Safety Commission controls 
department); .004 (Vernon Supp. 2001) (Public Safety Commission shall “formulate plans and policies for . . . 
enforcement of. . . traffic, and safety laws.“). 
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interpretation is of long standing! Indeed, correspondence attached to the Department of Public 
Safety’s brief indicates that the department has so interpreted the statutory scheme since at least 
1 984.7 “Construction of a statute by the administrative agency charged with its enforcement is 
entitled to serious consideration, so long as the construction is reasonable and does not contradict 
the plain language of the statute.” Tarrant Appraisal Dist. v. Moore, 845 S.W.2d 820, 823 (Tex. 
1993); see also Rylander v. B&A Mktg. Co., 997 S.W.2d 326,331 (Tex. App.-Austin 1999, no pet.); 
Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JC-0330 (2001) at 2; JC-0164 (1999) at 5-6; JC-0117 (1999) at 6. 

6See DPS Bri ef and TXDOT Brief, supra note 2. 

7See DPS Brief, supra note 2 (correspondence attached dated May 29,1984). 
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SUMMARY 

Pursuant to section 622.012 of the Transportation Code, 
properly bonded ready-mixed concrete trucks with a gross load not 
heavier than 69,000 pounds may be operated on public highways 
unless the particular highway or bridge in question is subject to a 
lower maximum weight set by order of the Texas Transportation 
Comrnission in accordance with section 621.102 of the 
Transportation Code. 
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