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Dear Senator Brown: 

Chapter 283 of the Local Government Code governs management ofmunicipal public right- 
of-way use by certificated telecommunications providers. It allows a municipality to require a 
certificated telecommunications provider to obtain a construction permit before locating facilities 
in or on a public right-of-way, but directs that “[tlhe terms of the permit shall be consistent with 
construction permits issued to other persons excavating in a public right-of-way.” TEX. Lot. GOV’T 
CODE ANN. 5 283.056(b) (Vernon Supp. 2000). The statute further provides that a “municipality 
may exercise those police power-based regulations in the management of a public right-of-way that 
apply to all persons within the municipality.” Id. 5 283.056(c). You ask us whether these provisions 
require a municipality to apply a certificated telecommunications provider excavation permit 
ordinance to entities other than certificated telecommunications providers. We conclude in the 
negative. We also conclude that these provisions in chapter 283 do not require identical permits or 
regulations for certificated telecommunication providers and all other entities that excavate in the 
municipal rights-of-way. 

Chapter 283 of the Local Government Code was enacted to encourage competition among 
telecommunication providers by ensuring access to municipal rights-of-way in a reasonable, 
nondiscriminatory, and competitively neutral manner. See id. 5 283.001. It does this by imposing 
a statewide, uniform compensation scheme for the use of municipal public rights-of-way by 
certificated telecommunication providers’ (“CTP” or “CTPs”) and generally restricting municipal 
regulation of that use to that reasonably necessary to ensure the health, safety, and welfare of the 

‘A “certificated telecommunications provider” is “a person who has been issued a certificate of convenience 
and necessity, certificate of operating authority, or service provider certificate of operating authority by the [Public 
Utility Commission] to offer local exchange telephone service.” TEX. LK. GOV’T CODE ANN. $ 283.002(2) (Vernon 
supp. 2000). 
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public. See id. $283.001(b),(c); seegenerally id. $5 283.001-,058 (chapter 283, Local Government 
Code). A CTP is required to compensate a municipality for the use of a public right-of-way only 
in the amount determined by the Public Utility Commission in accordance with the statute. See id. 
5 283.051(a); see also id. 5 283.056(a)-(f) (“Prohibition on Other Fees and Charges”). A CTP that 
complies with the requirements of chapter 283 “may erect poles or construct conduit, cable, 
switches and excavate within a public right-of-way to provide telecommunications service,” id. 
9 283.052(a)(l), and is not subject to any municipal franchise requirements. See id. 5 283,052(a)(2). 

A municipality may require a construction permit for locating telecommunications service 
facilities in the public rights-of-way, but the municipality is constrained in the terms it may impose. 
With respect to construction permits, section 283.056 provides in pertinent part: 

(b) Notwithstanding any other law or any other provision of 
this chapter, a municipality may require the issuance of a construction 
permit without cost to a certificated telecommunications provider 
locating facilities in or on public rights-of-way within the 
municipality. The terms of the permit shall be consistent with 
construction permits issued to other persons excavating in a public 
right-of-way. 

(c) A municipality may exercise those police power-based 
regulations in the management of a public right-of-way that apply to 
all persons within the municipality. A municipality may exercise 
police power-based regulations in the management of the activities of 
certificated telecommunications providers within a public right-of- 
way only to the extent that they are reasonably necessary to protect 
the health, safety, and welfare of the public. 

Id. 5 283.056(b), (c) (emphasis added). 

It has been suggested, you tell us, that subsections (b) and(c) require municipalities to issue 
identical permits to CTPs and to all other entities that use municipal rights-of-way regardless of the 
nature of the entity utilizing the right-of-way.2 You specifically ask us: 

Does Chapter 283 require a municipality that adopts an ordinance 
requiring a permit for excavation in the public right-of-way by a 
certified telecommunications provider, to apply the ordinance to 
entities other than those regulated by Chapter 283, such as a utility 
company that has a franchise with the municipality relating to the 

‘See Letter from Honorable J. E. “Buster” Brown, Chair, Committee on Natural Resources, Texas State Senate, 
to Honorable John Comyn, Texas Attorney General at 1 (Aug. 17,200O) (on tile with Opinion Committee) [hereinafter 
Request Letter]. 
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utility’s use of the right-of-way or to the municipality’s own water 
and sewer operations? 

Request Letter, note 2, at 2. You do not provide a copy of such ordinance or describe its contents. 
Based on your concern with subsections (b) and (c), we assume that such an ordinance not only 
requires a CTP to obtain an excavation permit, but also sets forth conditions that apply to CTP 
excavations in a public right-of-way within a municipality.3 

We conclude that chapter 283 does not require a municipality to apply a CTP excavation 
permit ordinance to entities other than CTPs. No provision in chapter 283 expressly so requires. 
Nor does chapter 283 implicitly require such application. All the briefs submitted to this office agree 
that chapter 283 does not apply to entities other than CTPS.~ 

The statute by its terms applies “only to municipal regulations and fees imposed on and 
collected from certificated telecommunications providers.” TEX. Lot. GOV’TCODEANN. 5 283.004 
(Vernon Supp. 2000). The stated policy of the legislation is to “encourage competition in the 
provision of telecommunications services” and to allow municipalities to be fairly compensated for 
the use of municipal rights-of-way while retaining the authority to manage those rights-of-way to 
“ensure the health, safety, and welfare ofthe public.” Id. 4 283.001(a), (b). Its stated purpose is to 
establish an administratively simple, competitively neutral, and uniform method for compensating 
municipalities for the use of rights-of-way by CTPs. See id. 5 283.001(c). 

Consistent with its stated scope, policy, and purpose, the substance ofchapter 283 deals only 
with CTPs. Seegenerally id. $5 283.001-.058 (chapter 283, Local Government Code). It provides 

‘Weunderstand thatpolicepower-basedregulations as appliedtomanagement ofpublicrights-of-waytypically 
include provisions regarding restrictions on excavations, procedures for cutting streets, procedures for detouring traffic, 
procedures for erecting barricades, requirements for street and right-of-way restoration, requirements for tree-trimming 
around overhead lines, inspection, and other similar provisions in addition to the requirement of an excavation permit. 
See Brief from Mr. Monte Akers, Director of Legal Services, Texas Municipal League, to Ms. Susan D. Gusky, Chair, 
Opinion Committee, Office of the Attorney General, at 4-5 (Oct. 6,200O) (on tile with Opinion Committee) [hereinafter 
TML BriefJ. 

‘See id.; Brief from Honorable Steven D. Wolens, Chair, State Affairs Committee, Texas State House of 
Representatives, to Honorable John Comyn, Texas Attorney General (Sept. 29,200O); Brief from Deborah F. McAbee, 
Senior Assistant City Attorney, City of Houston, to Honorable John Comyn, Texas Attorney General (Oct. 
6, 2000); Brief on behalf of Reliant Energy, Inc., from C. Brian Cassidy, Locke, Liddell & Sapp, L.L.P., to Honorable 
John Comyn, Texas Attorney General (Oct. 9,200O); Briefonbehalfof Southwestern Bell Telephone Company, AT&T 
Communications ofTexas, L.P., CaprockTelecommunications Corp., E-Spire Communications, Inc., Global Crossing 
T&management, Inc., Metromedia Fiber Nehwork Services, Inc., Allegiance Telecom, Inc., Intermedia Communica- 
tions, Inc., Time Warner T&corn of Texas, L.P., Verizon Communications, and Texas Telephone Ass’n, from David 
F. Brown, Attorney, Michael Jewell, Attorney, Diane M. Barlow, Attorney, Thomas A. Clarke, Assistant Vice President 
of Govemmental Affairs, Verizon Communications, and Brook Bennett Brown, Attorney, McGinnis, Lochridge & 
Kilgore, L.P., to Honorable John Comyn, Texas Attorney General (Oct. 20,200O); Brief from W.D. Arnold, President, 
Texas Cable &Telecommunications Ass’& to Honorable John Comyn, Texas Attorney General (Oct. 20,200O) (all 
briefs on file with Opinion Committee). 
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that a CTP must pay a municipality only the fee set out in the statute as compensation for the use of 
public rights-of-way, see id. 3 283.05 l(a); that a CTP complying with the statute “may erect poles 
or construct conduit, cable, switches, and related appurtenances and facilities and excavate within 
a public right-of-way to provide telecommunications service,” id. 5 283.052(a)(l); that a CTP which 
complies with chapter 283 “is not subject to municipal franchise requirements,” id. § 283,052(a)(2); 
see also id. 5 283.054(a) (dealing with existing CTP franchise agreements or ordinances); and for 
CTP indemnification of amunicipality against any claims, costs, or damages resulting from a CTP’s 
actions or omissions while installing or maintaining facilities in the public rights-of-way, see id. 
5 283.057. In short, chapter 283 contains detailed and comprehensive provisions governing only 
CTPs. It does not govern other entities. Ifthe legislature had intended chapter 283 to apply to other 
entities’ use of the public rights-of-way, it would have so expressly provided. 

The more significant question raised by your request is whether subsections (b) and (c) of 
section 283.056 require identical permits or regulations for CTPs and all other entities that excavate 
in the municipal rights-of-way. We conclude in the negative. 

Section 283.056(b) requires the terms of a CTP excavation permit to be “consistent” with 
construction permits issued to other persons excavating in a public right-of-way. See id. 
3 283.056(b). While not defined in chapter 283, the ordinary meaning of the term “consistent,” in 
this context, is “[algreeing or according in substance or form; congruous, compatible.” III OXFORD 
ENGLISH DICTIONARY 773 (2d ed. 1989); Monsanto Co. v. Cornerstones Mun. Util. Dist., 865 
S.W.2d 937, 939 (Tex. 1993) (stating that when legislature fails to define a word, it is to be given 
its ordinary meaning); see also TEX. GOV’T CODE ANN. 5 311 ,011 (Vernon 1998) (directing that 
words and phrases shall be read in context and construed according to rules of grammar and common 
usage). Thus the CTP excavation permit terms must be congruent to or compatible with those in 
other municipal right-of-way excavation permits; they do not have to be identical. Construed in light 
of the stated purpose and policy of chapter 283 to provide a competitively neutral and 
nondiscriminatory method for regulating CTPs’ use of municipal rights-of-way, see TEX. Lot. 
GOV’T CODE ANN. § 283.001 (Vernon Supp. 2000), we believe section 283.056(b) simply requires 
a city to treat CTPs excavating in the public rights-of-way as the city would treat other entities 
undertaking similar excavations in the city’s rights-of-way. 

In a similar vein, section 283.056(c) authorizes a municipality to exercise those police power- 
based regulations’ in the management of a public right-of-way that apply to all persons within the 
municipality. See id. 5 283.056(c). Subsection (c)viewed in isolation could be read to allow a city 
to impose regulations on CTPs only ifthey are also imposed on other entities. But under established 
principles of statutory construction, that provision’s meaning cannot be determined by looking at 
it in isolation and outside the context ofthe remainder ofthe statute. See BridgestonelFirestone, Inc. 

‘Police power regulations are regulations reasonably necessary to protect the health, safety, and welfare of the 
public. See, eg., City ofCoUege Station V. Turtle Rock Cm-p., 680 S.W.2d 802, 804 (Tex. 1984) (city may enact 
reasonable regulations to promok health, safety, and general welfare of its people in valid exercise of its police power); 
see generally 52 TEX. JUR. 3~ Municipal Corporations 5 305 (1999). 
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v. Glyn-Jones, 878 S.W.2d 132,133 (Tex. 1994); Sharp v. House oflloyd, Inc., 815 S.W.2d 245, 
249 (Tex. 1991); Sayre v. Mullins, 681 S.W.2d 25,27 (Tex. 1984); see also Barr v. Bernhard, 562 
S.W.2d 844, 849 (Tex. 1978) (court must look to entire act, not just one provision, to determine 
legislative intent; one provision cannot be given meaning out of harmony or inconsistent with other 
provisions even though susceptible of such construction standing alone). We must consider the 
entire statute, its nature and object, and the consequences that would follow from a proposed 
construction. SeeBridgestone/Firestone, Inc., 878 S.W.2d at 133; Sharp, 815 S.W.2d at 249; Sayre, 
681 S.W.2d at 27; see also TEX. GOV’T CODE ANN. § 311.023 (Vernon 1998) (providing that in 
construing statute, court may consider legislative objective, circumstances under which statute was 
enacted, legislative history, and consequences of particular construction). 

Looking at the statute as a whole, the more reasonable reading is that it authorizes a city to 
impose on CTPs’ excavations only those regulations that are necessary to protect the health, safety, 
and welfare of the public and provided that it does so in a nondiscriminatory and competitively 
neutral manner. This construction comports with the legislative objective set forth in other 
provisions of subsection (c) and chapter 283 generally: to allow municipalities to exercise their 
police powers as reasonably necessary for the protection of the public in the management of public 
right-of-way use by CTPs ~ and only CTPs - in a nondiscriminatory and competitively neutral 
manner. See, e.g., TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 5 283.001(b)(l) (Vernon Supp. 2000) (providing 
that state policy is that cities retain authority to manage public right-of-way within municipality to 
ensure health, safety, and welfare of public), (c) (purpose of chapter 283 to provide competitively 
neutral and nondiscriminatory method for regulating CTPs’ use of municipal rights-of-way); id. 
5 283.004 (providing that application of chapter limited to municipal regulations and fees imposed 
on and collected from CTPs); id. 5 283.056(c) (stating that city may exercise police power-based 
regulations only to extent reasonably necessary to protect the health, safety, and welfare of public 
and that any such regulation must be competitively neutral and may not be unreasonable or 
discriminatory). 

In contrast, a construction of section 283.056(c) that allowed a city to impose only those 
regulations that actually apply to all persons in the city would undermine the legislative objective 
because it would require either discrimination in favor of a CTP to the detriment of the public or 
extension ofthe regulatory effect ofchapter 283 to entities other than CTPs. Under this construction 
of subsection (c), a city could apply only the most general regulations - those imposed on all 
entities ~ to CTP excavations irrespective of what is reasonably necessary to protect the health, 
safety, and welfare ofthe public in the circumstances. Alternatively, a city would have to apply the 
CTP excavation regulations necessary to protect the health, safety, and welfare of the public with 
respect to excavations for telecommunications purposes to all other types of excavations irrespective 
of whether the CTP regulations are relevant to those excavation activities. We do not believe that 
the legislature intended such results. See TEX. GOV’T CODE ANN. 5 311.021(3) (Vernon 1998) 
(providing that in enacting statute, it is presumed that just and reasonable result is intended); id. 
5 311.021(5) (providing that in enacting statute, it is presumed that public interest is favored over 
any private interest); see also Bridgestone/Firestone, Inc., 878 S.W.2d at 135 (“[IIn some 
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circumstances, words, no matter how plain, will not be construed to cause a result the Legislature 
almost certainly could not have intended.“) (Hecht, .J. concurring). 

SUMMARY 

Chapter 283 of the Local Government Code does not require 
a municipality to apply a certificated telecommunications provider 
excavation permit ordinance to entities other than certificated 
telecommunications providers. Additionally, chapter 283 does not 
require identical permits or regulations for certificated 
telecommunicationproviders and all other entities that excavateinthe 
municipal rights-of-way. 
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