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Dear Mr. Fleming: 

You ‘ask whether a county commissioners court may condition acceptance of bids for a 
county public works project on attendance at a mandatory prebid conference. We conclude that a 
commissioners court may not do so. 

As background to your request, you explain that the county engineer in your county would 
like “to impose mandatory pre-bid conferences on selected public works projects in order to ensure 
that all bidders are aware of the intricacies of the project” and to enable the county to “answer 
questions related to the scope ofwork.“r We understand you to ask whether a county commissioners 
court may condition acceptance of bids for county public works projects on attendance at a 
mandatory prebid conference under the County Purchasing Act, subchapter C of chapter 262 of the 
Local Government Code. See Request Letter, note 1, at 1. 

Section 262.023 of that subchapter generally requires a county to purchase goods and 
services according to competitive bidding or competitive proposals: 

(a) Before a county may purchase one or more items under a 
contract that will require an expenditure exceeding $25,000, the 
commissioners court of the county must comply with the competitive 
bidding or competitive proposal procedures prescribed by this 
subchapter. All bids or proposals must be sealed. 

(b) The competitive bidding and competitive proposal require- 
ments established by Subsection (a) apply only to contracts for which 
payment will be made t?om current funds or bond funds or through 

‘Letter from Honorable Michael P. Fleming, Harris County Attorney, to Honorable John Comyn, Texas 
Attorney General at I (Aug. 8,200O) (on tile with Opinion Committee) [hereinafter Request Letter]. 
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time warrants. However, contracts for which payments will be made 
through certificates of obligation are governed by The Certificate of 
Obligation Act of 1971 (Subchapter C, Chapter 271). Contracts for 
which payment will be made through anticipation notes are subject 
to the competitive bidding provisions ofThe Certificate ofobligation 
Act of 1971 (Subchapter C, Chapter 271) in the same manner as 
certificates of obligation. 

TEX.LOC. GOV’TCODEANN. $262.023(a), (b) (V emon Supp. 2000) (footnote omitted). We assume 
you ask about purchases exceeding $25,000 that are not exempt from section 262.023 by section 
262.024. See id. 5 262.024 (Vernon 1999) (items exempted from competitive bidding). As the 
memorandum brief submitted with your query focuses on the requirements of competitive bidding 
and the County Purchasing Act,’ we also assume that your question does not pertain to competitive 
sealed proposals or to contracts subject to the Certificate of Obligation Act of 1971. 

The County Purchasing Act requires a county to publish notice of a proposed purchase 
including spetiifications about the item to be purchased and other information about the purchase. 
Id. § 262.025. All bids for an item must be opened at the same time. See id. 5 262.026 (Vernon 
Supp. 2000). After bids for an item have been opened, the officer in charge ofopening the bids must 
present them to the commissioners court. See id. 9 262.027(a) (Vernon 1999). Section 262.027 
requires a commissioners court to award the contract to the lowest responsible bidder, providing in 
pertinent part: 

(a) Except as provided by Subsection (e), the court shall: 

(1) award the contract to the responsible bidder who submits 
the lowest and best bid; or 

(2) reject all bids and publish a new notice. 

@) If two responsible bidders submit the lowest and best bid, the 
commissioners court shall decide between the two by drawing lots in 
a manner prescribed by the county judge. 

(c) A contract may not be awarded to a bidder who is not the 
lowest dollar bidder meeting specifications unless, before the award, 
each lower bidder is given notice ofthe proposed award and is given 
an opportunity to appear before the commissioners court and present 
evidence concerning the lower bidder’s responsibility. 

2See Brief from Honorable Michael P. Fleming, Harris County Attorney, to Honorable John Comyn, Texas 
Attorney General (Aug. 8,200O) (on tile with Opinion Committee). 



The Honorable Michael P. Fleming - Page 3 (JC-0319) 

Id. 5 262.027(a), (b), (c). 

Subsections(d) and(e) of section 262.027 provide special criteria for determining the lowest 
and best bid for a contract for the purchase of certain equipment and materials not relevant here. In 
addition, section 262.0275 provides that in determining who is a responsible bidder, the 
commissioners court may take into account the safety record of the bidder, if: 

(1) the commissioners court has adopted a written definition and 
criteria for accurately determining the safety record of a bidder; 

(2) the governing body has given notice to prospective bidders in 
the bid specifications that the safety record of a bidder may be 
considered in determining the responsibility of the bidder; and 

(3) the determinations are not arbitrary and capricious. 

Id. 5 262.0275 

The County Purchasing Act must be construed in light of counties’ limited jurisdiction. In 
Attorney General Opinion JM-1215, for example, this office considered whether Harris County was 
authorized to prescribe a prevailing wage for nonpublic works contracts awarded under the County 
Purchasing Act. As this office noted, “[clounties may do only those things that they are authorized 
to do, either expressly or by necessary implication. Canales v. Laughlin, 214 S.W.2d 451 (Tex. 
1948); Anderson v. Wood, 152 S.W.2d 1084 (Tex. 1941); Childress County v. State, 92 S.W.2d 
1011 (Tex. 1936)” Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1215 (1990) at 2; seealsoTex. Atty. Gen. Op. No. 
JC-0171 (2000) at 1 (“It is well settled that the authority of the commissioners court to contract [o]n 
behalf of the county is limited to that conferred either expressly or by necessary implication by the 
constitution and laws of this state.“). This office concluded that Harris County was not authorized 
to prescribe a prevailing wage: “While the legislature has required that counties determine and pay 
local prevailing wage rates on public works contracts, it has made no such requirement in regard to 
other contracts. [Clhapter 262 does not require the payment of prevailing wages generally. Nor 
do we find any other statute that expressly requires or necessarily implies that the commissioners 
court establish prevailing wage rates for contracts other than public works contracts.” Tex. Att’y 
Gen. Op. No. JM-1215 (1990) at 2. 

Here, the County Purchasing Act does not expressly authorize a county to require mandatory 
prebid conferences. Nor do we believe such authority must be necessarily implied from the County 
Purchasing Act as a county may convey information about a project to potential bidders in writing. 
Furthermore, we have identified two Texas statutes that expressly authorize political subdivisions 
to require bidders to attend prebid conferences. Significantly, the Water Code expressly authorizes 
a water district to “require attendance by a principal of each prospective bidder at mandatory prebid 
conferences.” TEX. WATER CODE ANN. 5 49.271 (Vernon 2000). A water district, like a county, 
exercises only such powers as have been expressly delegated to it by the constitution or the 



The Honorable Michael P. Fleming - Page 4 (JC-0319) 

legislature or which exist by clear and unquestioned implication. See Tri-City Fresh Water SuppZy 
Did. No. 2 of Harris County v. Mann, 142 S.W.2d 945 (Tex. 1940); Franklin County Water Did. 
v. Majors, 476 S.W.2d 371 (Tex. Civ. App.-Texarkana 1972, writ ref d n.r.e.) (a water district may 
do only that which is authorized by the statute creating it). In addition, the Health and Safety Code 
authorizes political subdivisions to require prebid conferences to coordinate geotechnical 
investigation of a project site and prohibits such bodies from considering the bids of bidders who 
fail to attend a mandatory prebid conference. See TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 5 756.023 
(Vernon Supp. 2000) (authorizing political subdivision on a project in which trench excavation will 
exceed five feet to require bidders to attend prebid conference to coordinate geotechnical 
investigation of project site). The legislature’s enactment of these statutes supports our conclusion 
that the authority of a limited-power political subdivision to condition acceptance of bids on 
attendance at a prebid conference must be expressly authorized by statute and may not generally be 
implied. 

In sum, because the County Purchasing Act does not expressly or impliedly authorize a 
county to condition acceptance of a bid on the bidder’s attendance at a prebid conference, such a 
condition is therefore beyond the authority of a commissioners court when it solicits bids under that 
statute. You also ask whether a bidder’s proposal may be returned unopened if the contractor fails 
to attend a prebid conference. See Request Letter, supua, note 1, at 1. Given our conclusion that a 
county may not require mandatory prebid conferences, it follows that a county may not return a bid 
unopened because the contractor failed to attend a prebid conference. As we have noted, however, 
a county is authorized to require a prebid conference with respect to a project to the extent it 
will involve trench excavation that will exceed five feet. See TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 
$756.023 (Vernon Supp. 2000). Finally, we note that the County Purchasing Act does not preclude 
a county from holding nonmandatory prebid conferences with interested bidders, provided that it 
does not take attendance at such conferences into account in awarding contracts. 
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SUMMARY 

A county commissioners court may not condition acceptance 
of bids for a county public works project solicited pursuant to the 
County Purchasing Act, TEX. Lot. Gov’TCODEANN. ch. 262, subch. 
C (Vernon 1999 & Supp. 2000), on attendance at a mandatory prebid 
conference. 

Yo s ve truly, 

4&C- 
JOHN CORNYN 
Attorney General of Texas 

ANDY TAYLOR 
First Assistant Attorney General 

CLARK KENT ERVIN 
Deputy Attorney General - General Counsel 

SUSAN D. GUSKY 
Chair, Opinion Committee 

Mary R. Crouter 
Assistant Attorney General - Opinion Committee 


