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Dear Comptroller Rylander: 

Section 5 1.702 ofthe Government Code authorizes a county to collect designated tiling fees 
and court costs to fund salary increases for statutory county court-at-law judges. See TEX. GOV’T 

CODE ANN. 5 51.702(a), @), (d) (Vernon Supp. 2000); see also id. $5 25.0005, .0015. Section 
25.0015 of the same code requires the Comptroller annually to pay $35,000 for each of certain 
statutory county court judges in the county to a county “that collects the fees and costs” under 
section 51.702 “in equal monthly installments.” See id. 5 25.0015(a), (b). You ask whether the 
Comptroller must continue to remit the statutory county court-at-law judge “supplemental salary 
funds under Section 5 1.702 to a county that has discontinued collection of those funds in the 
middle of the program year.“’ We understand this inquiry to concern the continued payment of the 
equal monthly installment payments required by section 25.0015(b) of the Government Code. We 
conclude that the Comptroller may stop remitting these installment payments. 

You then ask whether the Comptroller may transfer the “allocation” of a county that 
discontinues participation midyear “to the pool of funds that is available to the other counties that 
participate in this program.” Request Letter, note 1, at 3. We understand that this question does not 
concern the Comptroller’s authority to use money horn the county that has discontinued 
participation to fund the monthly supplement participating counties receive from the state. Rather, 
this question concerns the Comptroller’s duty under section 25.0016 of the Government Code to 
distribute to participating counties funds left over at the end of a program year, including any funds 
from the county that discontinued participation that were not distributed as monthly supplements. 
See TEX. GOV’T CODE ANN. § 25.0016(a) (Vernon Supp. 2000) (providing for end-of-program-year 
distribution of excess funds). We conclude that a county that terminated its participation midyear 

‘Letter from Honorable Car& K&on Rylander, Comptroller of Public Accounts, to Honorable John Comyn, 
Texas Attorney General at 3 (June 21,200O) (on file with opinion Committee) [hereinafkr Request Letter]. 
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is entitled to a share of any excess funds. The Comptroller may not divide the discontinuing 
county’s share among the other counties that participated throughout the program year. 

Section 51.702 and certain sections of chapter 25 of the Government Code establish a 
program through which a participating county may supplement statutory county court judges’ 
salaries. SeeTex. Att’y Gen. Op. Nos. JC-0196 (2000) at 1-2; X-0159 (1999) at 1; X-0158 (1999) 
at 1; JC-0157 (1999) at 1; see also Ector County v. Hollmann, 901 S.W.2d 687,689 (Tex. App.-El 
Paso 1995, no writ) (stating that county’s participation is voluntary). To participate, a 
commissioners court must authorize the statutory county court clerk to collect special filing fees and 
court costs, and by June 1 preceding the July 1 start of the program year the commissioners court 
must inform the Comptroller that it has resolved to participate. See TEX. GOV’T CODE ANN. 

$5 1.702(f) (Vernon Supp. 2000). Then, on July 1, the statutory county court clerk in a participating 
county begins collecting a $40 filing fee in each civil case in the statutory county court and a court 
cost of $15 from each person who is convicted of a criminal offense in a statutory county court, 
unless the person is convicted under a law that regulates pedestrians or motor-vehicle parking. See 
id. 5 51.702(a), (b). The county continues to participate from program year to program year until 
it rescinds its resolution in accordance with the statute. See id. 5 50.702(g), (h). 

A participating county must pay qualified county court-at-law judges the salary required by 
section 25.0005(a) or(e) of the Government Code. Id. § 51.702(k); see Tex. Att’y Gen. Op. Nos. 
JC-0196 (2000) at 1; JC-0159 (1999) at 1, JC-0158 (1999) at 1; Tex. Att’y Gen. LO-94.048, at 3. 
To receive a state contribution toward the higher salaries, the clerk remits the fees and costs that are 
collected under section 51.702(a) and (b) to the Comptroller for deposit in the state treasury’s 
judicial fund. See TEX. GOV’T CODE ANN. 5 5 1.702(d) (Vernon Supp. 2000); Tex. Att’y Gen. Op. 
No. JC-0196 (2000) at 1. In return, a participating county receives two kinds of payments from the 
state beginning on September 1: aregular monthly payment and a year-end percentage ofany excess 
left in the fund. First, section 25.0015 of the Government Code requires the state annually to send 
to a participating county $35,00%$30,000 from the judicial fund and $5,000 from the general 
revenue fund-for each statutory county court judge in the county who does not engage in the 
private practice of law and who meets other statutory qualifications. See TEX. GOV’T CODE ANN. 

5 25.0015 (Vernon Supp. 2000). The amount is paid “to the county’s salary fund in equal monthly 
installments.” Id. 3 25.0015(b). Second, section 25.0016 of the Government Code requires the 
Comptroller, at the end of the state’s fiscal year, to divide any money remaining in the judicial fund 
among participating counties: 

(a)~ At the end of each state fiscal year the comptroller shall 
determine the amounts deposited in the judicial fund under Section 
51.702 and the amounts paid to the counties under Section 25.0015. 
If the total amount paid under Section 5 1.702 by all counties exceeds 
the total amount paid to counties under Section 25.0015, the state 
shall remit the excess to the counties proportionately based on the 
percentage of the total paid by each county. 
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(b) The amounts remitted under Subsection (a) shall be paid 
to the county’s general fund to be used only for court-related 
purposes for the support of the judiciary. 

Id. 5 25.0016(a), (b), 

Your inquiries stem from Dallas County’s mid-program-year withdrawal from the 
supplemental salary program authorized by sections 25.0015 and 5 1.702 of the Government Code. 
See Request Letter, supra note 1, at l-2. Dallas County joined the program in accordance with the 
statute in 1992 and participated until October 1999. See id. On October 5, 1999, “[tlhe Dallas 
County Commissioners[] Court adopted an order. . to discontinue the assessment and collection 
of fees under section 51.702 of the [Government] Code in that county, effective October 1, 1999.” 
Id. at 2. You have been informed that Dallas County will not resume collecting court costs and fees 
under section 51.702, although this office recently opined that a participating county may not 
withdraw in the midst of a program year. Id.; see Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0196 (2000) at 3 
(concluding that county could not withdraw from program midyear). You further understand that 
should you remit any payments under section25.0015, Government Code, Dallas County will return 
the payments “‘without endorsement.“’ Request Letter, supra note 1, at 2. 

We conclude, in answer to your first question, that the Comptroller need not continue to 
remit monthly installment payments to a county that has stopped collecting the tiling fees and court 
costs in the midst of a program year. See Request Letter, supra note 1, at 3. Neither section 5 1.702 
nor section 25.0015 expressly contemplates that a county will participate in the program for only part 
of a program year. Indeed, Attorney General Opinion JC-0196 concludes that section 5 1.702 of the 
Government Code does not permit a participating county to withdraw from the salary supplement 
program during a program year: “A commissioners court may not withdraw in the middle of the 
program year It may rescind its resolution authorizing participation in the program only with 
respect to a future program year.” Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0196 (2000) at 3. Consequently, we 
resolve the issue without the benefit of express guidance from the legislature. 

While the state’s contribution is annual and paid in “equal monthly installments,” see TEX. 

GOV’T CODE ANN. 9 25.0015(b) (Vernon Supp. 2000), section 25.0015 appears to intend that a 
county will receive a contribution from the state only if it pays into the program. Section 25.0015 
requires the state annually to compensate only a county “that collects the additional fees and costs” 
under section 51.702. See id. § 25.0015(a). Further, the state’s monthly installment payment 
correlates to the county’s collection of the additional fees and costs and remittance to the 
Comptroller. Although a participating county starts collecting the special fees and costs 
under section 5 1.702 in July, it receives no contribution from the state until September 1. See id. 
5 25,0015(a) (noting “first day of the state fiscal year” as beginning date for annual compensation 
of county court judges). Section 5 1.702(i) similarly specifies that a county that begins collecting 
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fees and costs in the midst of the program year may not receive a contribution from the state earlier 
than sixty days after the county begins collecting: 

A county that is not eligible to participate under Subsection 
(f) on July 1 of a year but is eligible to participate later in the year 
may submit a resolution meeting the requirements of Subsection (f) 
to the comptroller. The comptroller shall determine the date the 
county may begin to collect fees and costs under this section. A 
county that begins to collect fees and costs under this section after 
July 1 is not eligible for a payment by the comptroller under Section 
25.0015 until the 60th day after the date the comptroller determines 
the county may begin to collect fees and costs under this section. 

Id. 3 5 1.702(i). From this we conclude that when a county stops collecting the additional tiling fees 
and court costs midyear, the Comptroller has no further duty to remit monthly installments under 
section 25.0015. See id. 3 25.0015. 

Given our conclusion that the Comptroller need not remit monthly installments to a county 
that stops participating in the midst of a program year, you ask whether the funds that would 
otherwise have gone to that county as monthly supplements may be included in the judicial fund and 
divided among the remaining participating counties at the end of the state fiscal year under section 
25.0016 of the Government Code. Although a court recently questioned whether this “manner of 
funding an increase in judicial salaries” may “inadvertently run afoul of the constitution,” see 
Ryfander v. Caldwell, 23 S.W.3d 132, 138 (Tex. App.-Austin 2000, no pet.), we will respond to 
your question. 

You do not ask whether the contributions of a county that discontinues participation midyear 
may be used to fund other counties’ monthly allotments under section 25.0015 of the Government 
Code. Rather, you ask only whether, should there be any money left in the fund at the end of the 
program year, the county that terminated its participation midyear is entitled to a share of the excess 
monies. 

We conclude that, because the county that stops participating midyear contributed a 
percentage of the excess funds, it is entitled to receive a corresponding percentage of any excess. 
Under section 25.0016 of the Government Code, “the state shall remit the excess to the counties 
proportionately based on the percentage of the total paid by each county.” TEX. GOV’T CODE ANN. 

5 25.0016(a) (Vernon Supp. 2000). Thus, each county that participated during the state fiscal year 
is entitled to a share of any money left over at the end of that fiscal year, and the entitlement is not 
contingent upon the county’s participation at the time the Comptroller distributes the excess funds. 
Accordingly, the Comptroller must, under section 25.0016, remit the appropriate portion of the 
excess funds to a county that discontinues participation midyear. The money must be deposited into 
the county’s general fund “to be used only for court-related purposes for the support of the 
judiciary.” Id. § 25.0016(b). 
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Section 51.702(k) of the Government Code does not suggest that all of the money collected 
by a county that discontinues participation midyear must be distributed to participating counties in 
the form ofmonthly contributions under section 25.0015. Section 51.702(k) directs the disposition 
of money collected under that section by a county after it stops participating in the program: 

Money collected under this section after a county ceases to 
participate in the collection of additional fees and costs under this 
section shall be remitted to the comptroller. The money shall be 
deposited in the judicial fund and shall be distributed to counties 
currently participating under this section in the manner described in 
Section 25.0005. 

Id. $51.702(k). First, while section 25.0005 ofthe Government Codeto which section 51.702(k) 
refers-pertains to county court-at-law judges’ salaries, it does not provide a system of distributing 
money from the judicial fund. See id. 5 25.0005. Consequently, we question section 51.702(k)‘s 
reference to section 25.0005. Cj: id. § 25.0015 (providing for state contribution to counties 
participating in program). Second, because of its reference to counties “currently participating” in 
the program, we understand section 5 1.702(k) to govern the use of money collected by a no-longer- 
participating county for the monthly contributions that the state pays under section 25.0015 of the 
Government Code, not to the distribution ofexcess funds under section 25.0016. See id. $5 25.0015, 
5 1.702(k). 

Your letter indicates that Dallas County will refuse monthly payments only under section 
25.0015, not a portion of any excess funds under section 25.0016. See Request Letter, supra note 
1, at 2. We assume, therefore, that the county will not refuse the portion to which it is entitled under 
section 25.0016. 
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SUMMARY 

The Comptroller has no duty to remit monthly allotments of 
statutory county court-at-law supplemental salary funds to a county 
that discontinues, in the middle of a program year, collecting the 
filing fees and court costs authorized by section 51.702 of the 
Government Code. See TEX. GOV’T CODE ANN. $5 25.0015, 

5 1.702(a), (b) (Vernon Supp. 2000). 

Under section 25.0016 ofthe Government Code, each county 
that participated in the program under section 5 1.702 during the state 
fiscal year is entitled to a share of any money left over at the end of 
that fiscal year. See id. 8 25.0016(a). The Comptroller must remit the 
appropriate portion of the excess funds to a county that discontinues 
participation midyear. See id. 9 25.0016(b). 
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