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Dear Senator Shapiro: 

You have asked this office whether a peace officer has “the authority to stop a motor cycle 
driver who is obviously over 21 years of age, not wearing a helmet, and not displaying a sticker as 
required by [section 661.003(d)] of the Transportation Code, for the sole purpose of determining 
whether they are in compliance with the law concerning carrying liability insurance?’ Letter from 
Honorable Florence Shapiro, Chair, Committee on State Affairs, Texas State Senate, to Elizabeth 
Robinson, Chair, Opinion Committee, Office of the Attorney General (May 5,200O) (on file with 
Opinion Committee). We conclude that a peace officer has the authority to stop amotorcyclist not 
wearing a helmet or a motorcyclist whose passenger is not wearing a helmet, as required by section 
661.003(a) and (b), ifthe sticker issued pursuant to section 661.003(d) is not visible to the officer, 
because such a person appears to be committing a misdemeanor “punishable by a tine of not less 
than $10 or more than $50.” TEX. TRANSP. CODE ANN. 5 661.003(h) (Vernon Supp. 2000). 

Section 661.003(a) of the Transportation Code makes it an offense to operate or ride as a 
passenger on a motorcycle on a public street or highway without protective headgear that meets 
safety standards adopted by the Texas Department of Public Safety. See id. 5 661.003(a). Section 
661.003(b) makes it an offense to carry a passenger not wearing such headgear on a motorcycle. 
However, a person required to wear such headgear is excepted from subsections (a) and(b) provided 
he or she is at least 21 years old, and has either successfully completed a motorcycle training and 
safety course or is covered by a health insurance plan providing for at least $10,000 of medical 
benefits for motorcycle accident-related injuries. See id. 5 661.003(c). Evidence that one has 
fulfilled these conditions may be afforded by a sticker issued by the Department of Public Safety 
pursuant to section 661.003(d). “A person operating or riding as a passenger on a motorcycle that 
displays on the license plate of the motorcycle or the license plate mounting bracket a sticker issued 
by the department under Subsection(d) is presumed to have successfully completed the training and 
safety course described by Subsection (c) or to have the insurance coverage described by that 
subsection.” Id. 4 661.003(g). 
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As we understand your question, it is whether a peace officer may stop a motorcycle rider 
not wearing a helmet who fails to display the sticker in question, and thereupon to inquire as to 
whether the rider has the requisite insurance. We conclude that in such a case the officer is acting 
properly. In this circumstance, so far as the officer can tell the motorcyclist is violating the helmet 
law. The officer has the power, pursuant to article 2.13 of the Code of Criminal Procedure, to stop 
a motorcyclist he perceives to be committing a misdemeanor. See TEX. CODECRIM. PROC. ANN. art. 
2.13(a) (Vernon Supp. 2000). 

A representative of the Texas Motorcycle Rights Association argues that motorcyclists’ 
rights are violated when they are stopped in the situation you describe: “If we are driving our 
automobile, despite a law that requires that we have insurance to do so, we are assumed to be in 
compliance and not subject to stop. I[fl we are on our motorcycle aren’t we accorded the same 
privilege of assumed compliance 7” Letter from Sputnik, State Chairman, Texas Motorcycle 
Rights Association, to Elizabeth Robinson, Chair, Opinion Committee, Oftice of the Attorney 
General (Apr. 25, 2000) (on tile with Opinion Committee). This argument is unavailing. 

The situation which is most directly analogous to driving a motorcycle without a helmet and 
without the requisite sticker is driving an automobile without the valid inspection sticker required 
by section 548.602 of the Transportation Code. The operator of such a car may expect to be pulled 
over just as certainly as the helmetless motorcycle rider. The sticker mandated by the helmet law 
and the inspection sticker serve precisely the same function in these situations. They are meant to 
inform the police that the operators ofthese vehicles are acting within the law. The absence ofeither 
of these stickers, on the other hand, suggests that such is not the case. In either instance, then, it is 
reasonable for the police to stop the vehicle to insure compliance. 

Accordingly, we conclude that a peace officer has the authority to stop a person operating 
a motorcycle without a helmet, or carrying a passenger without a helmet, if the motorcycle operator 
does not display on his license plate or license plate mounting bracket a sticker issued pursuant to 
section 661.003(d) of the Transportation Code. 
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SUMMARY 

A peace officer has the authority to stop a person operating a 
motorcycle without a helmet, or carrying a passenger without a 
helmet, if the motorcycle operator does not display on his license 
plate or license plate mounting bracket a sticker issued pursuant to 
section 661.003(d) of the Transportation Code. 
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