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Dear Senator Wentworth: 

You ask whether the requirements of subsection 68 1.009(e) of the Transportation Code for 
parking spaces for disabled persons would conflict with guidelines issued under the federal 
Americans with Disabilities Act (“ADA”) and the accessibility guidelines issued by the Texas 
Department of Licensing and Regulation (“TDLR”) by requiring two parking spaces where the 
federal ADA and state TDLR guidelines require only one. We conclude that subsection 68 1.009(e) 
of the Transportation Code does not require two disabled parking spaces where the federal ADA and 
state TDLR guidelines require only one and, accordingly, there is no conflict between the 
Transportation Code and the federal and state guidelines. 

UndertheAmericanswithDisabilitiesAct,seegenerully42U.S.C.§§ 12101-12213(1994), 
the United States Department of Justice has promulgated minimum standards designed to improve 
access for the disabled for new or altered public parking lots. See generally 28 C.F.R. pt. 36, app. 
A $3 4.1-4.35 (1999); see&o Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0077 (1999) (discussing federal and state 
regulations in relation to van-accessible parking spaces). The Texas Department of Licensing and 
Regulation has adopted substantially identical requirements in accordance with the Texas 
Architectural Barriers Act. See TEX. REV. CIV. STAT. ANN art. 9102 (Vernon Supp. 2000); see also 
16 TEX. ADMIN. CODE 5 68.100 (1999) (TDLR rule adopting Texas Accessibility Standards). The 
federal and state guidelines relevant to your question establish the minimum number of accessible 
spaces required in parking lots. If the parking lot has a total of one to twenty-five spaces, at least 
one space must be accessible to disabled persons. See 28 C.F.R. pt. 36, app. A 5 4.1.2(5)(a) (1999); 
see also Tex. Dep’t of Licensing & Regulation, Texas Accessibility Standards, 3 4.1.2(5)(a) (last 
modified Mar. 31, 1999) <http://www.license.state.tx.us/AB/tas/abtas4.htm#4>. The required 
number of accessible spaces increases as the total number of spaces in the parking lot increases. 

You ask whether Transportation Code subsection 68 1.009(e) requires two accessible parking 
spaces where the federal and state guidelines require only one. Chapter 681 of the Transportation 
Code provides that a vehicle operated by or to transport a disabled person may be parked in a space 
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designated for disabled persons if it has special license plates for disabled persons issued under 
section 502.253 of the Transportation Code or displays a disabled parking placard. See TEX. 
TRANSP. CODE ANN. 5 681.006 (Vernon Supp. 2000). It is possible for a vehicle to display both 
special license plates and a placard, because a person who receives special license plates may also 
receive a disabled parking placard. See id. $ 502.253. Subsection 681.009(e), with other 
amendments to Transportation Code chapter 68 1 adopted by House Bill 1032 ofthe 76th legislative 
session, provides for two different types of disabled parking placards that distinguish between 
permanent mobility disabilities and other types of permanent and temporary disabilities. See Act 
of May 27, 1999,76th Leg., R.S., ch. 1362, $ 5, 1999 Tex. Gen. Laws 4602,4603. The placard 
issued to a person with a mobility problem that substantially impairs his or her ability to ambulate 
is white on a blue shield, while the placard issued to a person with any other permanent or temporary 
disability is white on a red shield. See TEX. TRANSP. CODE ANN. 5 68 1.002(b) (Vernon Supp. 2000). 
Section 68 1.009(e) of the Transportation Code requires a certain proportion of parking spaces 
designated for disabled persons to be designated for the exclusive use of vehicles displaying a white 
on blue shield disabled parking placard. It provides in part: 

A private property owner or private person who controls 
property used for parking and who designates one or more uncovered 
parking spaces for the exclusive use of vehicles transporting persons 
with disabilities shall assign at least half of those spaces for the 
exclusive use of vehicles displaying a white on blue shield disabled 
parking placard, except that if an odd number of spaces is designated, 
only the number of spaces that is the largest whole number less than 
half of the number of designated spaces must be assigned for the 
exclusive use of vehicles displaying a white on blue shield placard. 

Id..5 681.009(e). 

The spaces assigned to the blue-and-white placard must be the spaces that are closest to an 
accessible route into the building. See id. The remaining designated parking spaces may be used 
by vehicles displaying either kind of placard or disabled license plates. Finally, section 681.009(e) 
applies only to a property used for parking that serves a building or other facility: 

(1) that state law requires to be accessible to person with 
disabilities; and 

(2) for which construction or an alteration of the building or 
other facility is completed on or after September 1, 1999. 

Id. 

As a general matter, section 681.009(e) of the Transportation Code provides for two 
categories of parking spaces for vehicles used by disabled persons. At least half of these are for the 
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exclusive use of vehicles displaying the blue-and-white placards issued to persons with permanent 
mobility disabilities, and the remaining spaces may be used for vehicles displaying the blue-and. 
white placard, the red-and-white placard issued to persons with any other permanent or temporary 
disability, or for vehicles displaying disabled plates issued under section 502.253 of the 
Transportation Code. It is suggested that a parking area subject to section 68 1.009(e) must include 
at least two disabled parking places to comply with the requirement that at least half of the disabled 
parking spaces be reserved for vehicles displaying the blue-and-white placard. Ifthis reading ofthe 
statute is correct, it conflicts with the federal and state guidelines that require only one disabled 
parking space in lots of one to twenty-five total parking spaces. It would require us to determine 
whether section 681.009(e) of the Transportation Code limits the authority of the TDLR to adopt 
accessibility standards under article 9102 of the Revised Civil Statutes, 

We do not, however, agree with the suggested construction of section 681.009(e). This 
provision includes no language addressing the authority ofthe TDLR to adopt accessibility standards 
or attempting to modify that authority. Moreover, section 68 1.009(e) does not itselfstate how many 
disabled parking spaces must be included in parking areas subject to its provisions. This section 
expressly applies when the property owner “designates one or more uncovered parking spaces for 
the exclusive use of vehicles transporting persons with disabilities.” See TEX. TRANSP. CODE ANN. 
$681.009(e) (Vernon Supp. 2000). Thus, the legislature assumed that someparkinglots would have 
only one parking space designated for the exclusive use of vehicles transporting persons with 
disabilities. The formula set out in section 681.009(e) for allocating an odd number of disabled 
spaces establishes that under appropriate circumstances it requires only one such space in a parking 
lot. The formula is as follows: 

[I]f an odd number of spaces is designated, only the number of spaces 
that is the largest whole number less than half of the number of 
designated spaces must be assigned for the exclusive use of vehicles 
displaying a white on blue shield placard. 

Zd. 

One parking space is an odd number of spaces. Where an odd number of spaces is 
designated, “only the number of spaces that is the largest whole number less than half of the number 
of designated spaces must be assigned for the exclusive use of vehicles displaying a white on blue 
shield placard.” See id. Where only one parking space in a lot is designated for vehicles 
transporting disabled persons, no space need be assigned for the exclusive use of vehicles displaying 
a white on blue shield placard. The single parking space required by federal and state guidelines will 
be accessible to vehicles displaying either a blue-and-white or a red-and-white placard or disabled 
license plates. Section 68 1.009(e) of the Transportation Code does not conflict with the federal and 
state guidelines where the guidelines require only one parking space. 
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SUMMARY 

As a general matter, section 68 1.009(e) of the Transportation 
Code provides for two categories of parking spaces for vehicles used 
by disabled persons. At least half of these spaces are for the 
exclusive use of vehicles displaying the blue-and-white placards 
issued to persons with permanent mobility disabilities, and the 
remaining spaces may be used for vehicles displaying the blue-and- 
white placard, the red-and-white placard issued to persons with any 
other permanent or temporary disability, or for vehicles displaying 
disabled plates issued under section 502.253 of the Transportation 
Code. Where only one parking space in a lot is designated for 
vehicles transporting disabled persons, no space need be assigned for 
the exclusive use of vehicles displaying a white on blue shield 
placard. Section 681.009(e) of the Transportation Code does not 
conflict with the federal and state guidelines where the guidelines 
require a parking lot to have only one parking space for the exclusive 
use of vehicles transporting disabled persons. 
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