
June 22.2000 

The Honorable Gary L. Walker 
Chair, Committee on Land 

and Resource Management 
Texas House of Representatives 
P.O. Box 2910 
Austin, Texas 787682910 

Opinion No. JC-0238 

Re: Whether a county may permit the installation 
of temporary water lines along its right-of-way 
(RQ-0164-JC) 

Dear Representative Walker: 

You have asked this office two related questions concerning whether the commissioners 
court of Martin County may permit the installation by oil companies oftemporary water lines along 
the county’s right-of-way. In our view, the resolution of the first of these questions is governed by 
a recent opinion issued by this office, Attorney General Opinion JC-0179 (2000), and that of the 
second by general principles of property law as articulated by section 478 of the Restatement of 
Property. In both cases, while we can outline for you the relevant law, the ultimate determinations 
in particular instances will depend upon the resolution of factual questions, an activity in which this 
office does not engage in the opinion process. 

You explain the situation giving rise to your first question thus: “In Martin County, the 
county commissioners allow oil companies to run temporary water lines along the county right-of- 
ways. Individual landowners have protested, asserting that the county does not have the right to 
use their right-of-ways for this purpose.” Letter from Honorable Gary L. Walker, Texas State 
Representative, to Honorable John Cornyn, Attorney General ofTexas (Dec. 15,1999) (on tile with 
Opinion Committee) [hereinafter “Request Letter”]. 

We note at the outset that your question concerns the temporary placement of water lines to 
benefit an oil company, rather than the placement of public utility lines. It is well-settled as a matter 
ofboth statute, see, e.g., TEX. UTIL. CODE ANN. $5 181.005, ,042, ,082 (Vernon 1998), and case law 
that the easement in a public right-of-way provides for more than surface travel, whether on a rural 
road or a city street: 

In either case the responsible officials may, within the limits of the 
power vested in them by the Legislature, authorize the use of the 
subsurface for sewers, pipelines and other methods of transmission 
and communication that serve the public interest. This was taken for 
granted when the Legislature provided that public utilities might lay 
their water, gas and electric lines under public roads and city streets 
after notifying or obtaining the approval of the proper agency. 
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Hill Farm, Inc. v. Hill County, 436 S.W.2d 320,323 (Tex. 1969); accord Grimes v. Corpus Christi 
Transmission Co., 829 S.W.2d 335,336 (Tex. App.Xorpus Christi 1992, writ denied); Blackburn 
v. Brazes Valley Utils., Inc., 777 S.W.2d 758,759 (Tex. App.-Beaumont 1989, writ denied); Pittman 
v. City of Amarillo, 598 S.W.2d 941, 944 (Tex. Civ. App.-Amarillo 1980, writ ref d n.r.e.). The 
county’s rights in this regard do not depend upon how its easement was obtained: “[A] highway 
easement acquired by prescription is no less comprehensive than one acquired by grant, dedication 
or condemnation.” Hill Farm, Inc., 436 S.W.2d at 323-24. 

However, the county’s roadway easement does not as a matter of law include a right to grant 
a further easement to nonowners of the property to install pipelines for the nonowners’ private 
benefit. In Hale County V. Davis, 572 S.W.2d 63 (Tex. Civ. App.-Amarillo 1978, writ ref d n.r.e.), 
the owners of land subject to a prescriptive easement for a county road sued both the county and 
nonowners to whom the county had granted a pipeline easement along the right-of-way. The court 
held that easement to be a nullity, on the ground that “the county possesses no authority in law to 
grant an easement in the road’s subsurface owned by an individual for the exclusive private use of 
a nonowner.” Hale County, 572 S.W.2d at 65. 

A situation analogous to the one about which you ask here was presented in Attorney General 
Opinion JC-0179 (2000). In that case, we were asked a series of questions concerning the right of 
the Tarrant Regional Water District to lease to a private telecommunications carrier excess capacity 
in a fiber-optics cable installed to operate the district’s pipeline. We responded: 

“The test whether an easement acquired by a public body may be 
burdened with” a particular use is whether the grantor reasonably 
could have contemplated such a use as within the easement at the 
time the easement was granted. The understanding of the parties to 
the easement may be relevant to the [grants’] construction, and that 
understanding cannot be decided without examining factual evidence. 

Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0179 (2000) at 3 (citations omitted). 

Whether the particular grants of easement in this case are sufficiently expansive to permit 
the county to use the right-of-way in the manner you suggest depends, that is to say, on the terms 
of the grants and the intentions of the grantors. Such determinations require fact-based inquiries of 
the sort in which this office does not engage in the opinion process. 

Attorney General Opinion JC-0179 came to a similar conclusion with respect to the related 
question ofwhether the right-of-way grantors were entitled to compensation for an increased burden 
on their land: 

Just as the question of whether a particular easement permits the 
Water District to install fiber-optics cable or to lease its excess ftber- 
optics cable capacity, the question of whether the easement grantor 
must be compensated for the installation or lease involves 
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must be compensated for the installation or lease involves 
interpretation of the easement itself and the resolution of numerous 
fact questions. Where an easement is granted for general purposes, 
the subservient estate includes the use required at the time of the 
grant as well as the right to use the easement for any purposes 
incidental to the use to which the property has been put. Whether 
a secondary use constitutes an additional burden forwhich the grantor 
must be compensated is a question that cannot be resolved in the 
opinion process. 

Id. at 5 (citations omitted). 

As we have said, the roadway easement does not as a matter of law include a right for the 
county to grant further easements to nonowners. See Hale County, 572 S.W.2d at 65. Whether as 
a matter of fact such a further grant was within the grantor’s contemplation in a particular instance 
is a question we cannot consider in an attorney general opinion. 

Your second question is “whether. the county’s use of the right-of-way would apply to 
prescription roads.” Request Letter, supra, at 1. By prescription roads, we understand you to mean 
roads in which the county has acquired its right-of-way by prescriptive easement. We note again that 
such an easement “is no less comprehensive than one acquired by grant, dedication or 
condemnation,” Hill Farm, Inc., 436 S.W.2d at 323-24. Because, however, such an easement will 
not bear the indicia of a grantor’s intent, its scope cannot be determined by the terms of a grant, 

We have located no Texas cases dealing precisely with the scope of such an easement, and 
accordingly turn to the Restatement of Property for our analysis. We note that the Restatement has 
in other instances been used as a source of law in Texas cases. See, e.g., Houston Bellaire, Ltd. v. 
TCP LB Portfolio Z, L.P., 981 S.W.2d 916 (Tex. App.-Houston [lst Dist.] 1998, no pet.) (relying 
on section 476 of Restatement for guidance with respect to standards applicable to reciprocal 
easements). 

In place of the terms of a grant, section 478 of the Restatement of Property offers another 
method of analysis for the scope of easements acquired by prescription: 

In ascertaining whether a particular use is permissible under 
an easement created by prescription a comparison must be made 
between such use and the use by which the easement was created with 
respect to: 

(a) their physical character, 

(b) their purpose, 
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(c) the relative burden caused by them upon the servient 
tenement. 

An easement for surface travel is, of course, different from an easement for the subsurface 
placement ofwater lines in both physical character and purpose. Accordingly, the question here, as 
in the case ofthe right-of-ways obtained by grant or dedication, will turn upon whether the proposed 
use creates a substantial burden upon the right-of-way; and again we cannot answer such a fact-based 
question in an attorney general opinion. 

However, we note again that if the sole basis upon which the county believes that it may 
provide this easement to the oil company is its right - whether acquired by grant or prescription ~ 
to permit the use of the right-of-way for the laying of public utility lines, Hale County v. Davis is 
to the contrary. As the court said in that case, “the county possesses no authority in law to grant an 
easement in the road’s subsurface owned by an individual for the exclusive private use of a 
nonowner.” Hale County, 572 S.W.2d at 65. 
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SUMMARY 

A county’s right to allow placement of public utility lines on 
or under the right-of-way does not give it as a matter of law the right 
to grant an easement to a third party nonowner for that party’s private 
benefit. Whether a county may grant an easement in a particular 
instance to a third party to run a temporary water line on the county’s 
right-of-way will depend upon the intent of the grantor from whom 
or the kind of adverse use by which the right-of-way was acquired, 
and upon whether the grant of this secondary easement is an 
additional burden on the servient tenement. 
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