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Dear Mr. McMahen: 

You ask whether the governing board of an institution ofhigher education may hold a regular 
meeting of the board where a quorum of board members is present at the meeting location, and other 
members attend via a telephone or videoconferencing connection. In connection with this question, 
you ask us to reconsider Texas Attorney General Opinion DM-478 (1998). We conclude that the 
governing board of an institution of higher education may not hold a regular meeting with board 
members participating from remote locations except as expressly authorized by the Open Meetings 
Act. A governmental body may hold a regular meeting where a quorum is present at one location 
and other board members participate by videoconference call if it complies with section 55 1.127 of 
the Government Code. The Open Meetings Act does not authorize the board to conduct its regular 
meetings by telephone nor does it allow a board member to participate in a regular meeting by 
telephone. Attorney General Opinion DM-478 correctly stated the law when issued and has not been 
superceded by statute or court decision. Accordingly, we find no basis for altering its conclusions. 

You state that the Board of Regents of the University of Houston System would like to hold 
regular meetings at which a quorum is present but some members are unable to attend in person. 
Letter from Mr. Charles E. McMahen, Chair, University of Houston System Board of Regents, to 
Honorable John Comyn, Texas Attorney General (Oct. 8,1999). The absent members would be able 
to participate via telephone from a remote location. Id. You ask whether a goveming board may 
hold regular meetings with a quorum physically present, and have board members participate in the 
meeting by means oftelephonic connections which are audible to the public. In connection with this 
question, you ask us to reconsider Attorney General Opinion DM-478, which concluded that the 
governing body of an institution ofhigher education was not authorized to conduct a regular meeting 
by telephone conference call. Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-478 (1998) at 4. 

The Open Meetings Act (the “Act”), TEX. GOV’T CODE ANN. ch. 55 1 (Vernon 1994 & Supp. 
2000), includes several provisions that authorize members of a governmental body to participate 
in meetings using telephone or videoconference connections. See TEX. GOV’T CODE ANN. 
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$8 551.121-551.127 (Vernon 1994 & Supp. 2000). Before these provisions were adopted, the Act 
did not permit governmental bodies to meet by telephone or videoconference call, nor did it 
authorize any board member to participate from a remote location using telephonic or 
videoconference connections. Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-584 (1986); see also Tex. Att’y Gen. Op. 
No. DM-207 (1993) (in absence of specific legislative authorization, a governmental body may not 
permit a member to participate in a meeting via live video transmission). A member of a 
governmental body subject to the Act may participate in a meeting from a remote location only as 
expressly authorized by the Act. 

You cite two provisions of the Open Meetings Act as relevant to your question. Section 
55 1.121 of the Government Code allows the governing board of an institution of higher education 
to hold a meeting by telephone conference call if 

(1) the meeting is a special called meeting and immediate action 
is required, and 

(2) the convening at one location of a quorum of the governing 
board is difficult or impossible. 

TEX. GOV’T CODE ANN. 3 551.121 (Vernon 1994); see also id. 5 551.125 (Vernon Supp. 2000) 
(similar authorization for all governmental bodies). This provision applies only when immediate 
action is required and it is difficult or impossible to convene a quorum at one location. It does not 
authorize the board to conduct a regular meeting by telephone, or allow a board member to 
participate in a regular meeting by telephone. 

Section 55 1.127 of the Government Code’ allows a governmental body to hold a meeting by 
videoconference call “only if a quorum of the governmental body is physically present at one 
location of the meeting.” Id. § 55 1.127(b) (V emon Supp. 2000). In addition to the usual notice 
requirements set out in subchapter C of the Act, meetings held by videoconference call are subject 
to the following notice requirements: 

The notice of a meeting to be held by videoconference call 
must specify as a location ofthe meeting the location where a quorum 
of the governmental body will be physically present and specify the 
intent to have a quorum present at that location. In addition, the 
notice of the meeting must specify as a location of the meeting each 
other location where a member of the governmental body who will 

‘This provision was enacted in 1997 as section 55 1.126 of the Government Code and renumbered as section 
551.127 of the Government Code in 1999. See Act ofMay 30, 1997,75tb Leg., RX, ch. 1038, 5 2,1999 Tex. Gem 
Laws 3896-97, renumbered by Act of Apr. 23, 1999,76th Leg. R.S., ch. 62,s 19.01(50), 1999 Tex. Gen. Laws 127, 
414. Thus, the Government Code section 551.126 addressed in Attorney General opinion DM-478 (1998) is now 
section551.127. 
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participate in the meeting will be physically present during the 
meeting. Each of the locations shall be open to the public during the 
open portions of the meeting. 

Id. 5 551.127(d). 

Additional detailed requirements in section 551.127 are designed to ensure that board 
members are audible and visible to one another and to members ofthe audience. Each open portion 
of a meeting held by videoconference call must be visible and audible to the public at each location 
specified in the notice, id. 9 55 1.127(e), and each location must have two-way communication with 
each other location during the entire meeting. Id. 5 551.127(g). Each participant in the 
videoconference call, while speaking, must be clearly visible and audible to each other participant, 
and, during the open portion of the meeting, to the members of the public in attendance at the 
location of the meeting. The Department of Information Resources is required to adopt rules 
specifying minimum standards for audio and video signals at the meeting, id. 9 55 1.127(h), and if 
technical difficulties cause the quality ofthe audio or video signal to fall below those standards, the 
governmental body must recess or adjourn the meeting. See Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-480 
(1998) at 2-3. 

Section 551.127 of the Government Code clearly requires that all participants in a 
videoconference under its provisions be able to see as well as hear one another throughout the 
meeting and, during open portions of the meeting, to be seen and heard by members of the public. 
The Open Meetings Act does not authorize the board of an institution ofhigher education to conduct 
its regular meetings by telephone nor does it allow a board member to participate in a regular 
meeting by telephone. Accordingly, the governing board of an institution of higher education may 
not hold a regular meetings where a quorum is physically present and board members participate in 
the meeting from remote locations by means of telephonic connections which are audible to the 
public. We decline to overrule or modify Attorney General Opinion DM-478. 
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SUMMARY 

No governmental body subject to the Open Meetings Act may 
hold a meeting by telephone or videoconference except as expressly 
authorized by the Act. The governing board of an institution of 
higher education may hold a regular meeting where a quorum is 
present at one location and other members participate by 
videoconference call if the board complies with the provision of 
Government Code section 551.127. The governing board of an 
institution of higher education may hold a meeting by telephone 
conference call pursuant to section 55 1.12 1 of the Government Code 
only when immediate action is required and it is difficult or 
impossible to convene a quorum at one location. The Open Meetings 
Act does not authorize the board of an institution of higher education 
to conduct its regular meetings by telephone, nor does it allow a 
board member to participate in a regular meeting by telephone. 
Attorney General Opinion DM-478 (1998) is affirmed. 
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