
March 9,200O 

The Honorable Laura Garza Jimenez 
Nueces County Attorney 
901 Leopard, Room 207 
Corpus Christi, Texas 78401-3680 

Opinion No. K-0193 

Re: Whether section 573.062(b) of the Govem- 
ment Code requires a sole officeholder to refrain 
tiom finally approving reassignments of close 
relatives who have been continuously employed in 
his department for the period of time specified in 
section 573.062(a) (RQ-0123-JC) 

Dear Ms. Jimenez: 

In general, an individual who is related to a public official may not be employed in a position 
that the public official may appoint. See TEX. GOV’T CODE ANN. 5 573.041 (Vernon 1994). 
Nevertheless, an employee whose close relative is elected or appointed to office may retain the 
employment if, prior to the relative’s election or appointment, the employee has been continuously 
employed in the position for a certain period oftime. See id. 5 573.062(a). The public official may 
not deliberate or vote on “the appointment, reappointment, confirmation of the appointment or 
reappointment, employment, reemployment, change in status, compensation, or dismissal of’ such 
a continuously employed relative, however, unless the action applies to “a bona fide class or 
category of employees.” Id. 5 573.062(b). Thus, a public official may take only an action with 
respect to his or her relative that is “based on objective criteria” and may not take any such action 
that allows “for the preference or discretion of the officeholder.” Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-46 
(1991) at 4. 

You ask whether section 573.062(b) of the Government Code requires fhe Chief of Police 
for the City of Corpus Christi (fhe “Chief ‘) to decline to finally approve particular interdepartmental 
transfers involving his son and nephew. See Letter from Honorable Laura Garza Jimenez, Nueces 
County Attorney, to Beverly McGaffey, Office of the Attorney General (Oct. 8, 1999) (on file with 
Opinion Committee) [hereinafter “Jimenez Letter”]; Letter from Honorable Carl E. Lewis, Nueces 
County Attorney, to Honorable John Comyn, Attorney General (July 23,1999) (on file with Opinion 
Committee) [hereinafter “Lewis Letter”]. We conclude that section 573.062(b) of the Government 
Code prohibits the Chiefs final approval if the approval requires an exercise of the Chiefs 
discretion. 
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Your predecessor detailed the situation: 

The Chief of Police for the City of Corpus Christi has a son 
and a nephew who are both employed as Senior Officers with the 
department. The employment of both the son and the nephew with 
the department preceded by several years the appointment of their 
relative to the chief position. Likewise, each had achieved his rank 
prior to the chiefs appointment. 

Years after the chiefs appointment, the son and nephew were 
transferred. The son was transferred f?om the Uniform Division to 
the Organized Crime Unit. The son received no salary increase and 
no change in rank, but this transfer significantly altered his regular 
duties and required him to wear plain clothes instead of the 
department uniform. As a result of the transfer, he received a 
standard clothing allowance, and he was required to drive an 
unmarked department vehicle which he kept at all times and which 
could be used only for official duty. 

The nephew was transferred from the Uniform Division to the 
Criminal Investigation Division. The conditions of his transfer were 
very similar to those of the son: no salary increase; no change in rank; 
substantial change in duties; plain clothes instead of a uniform; 
clothing allowance and use of an unmarked department vehicle. 

Pursuant to Chapters 143 and 174, Local Government Code, 
the City and the Corpus Christi Police Officers Association have 
entered a collective bargaining agreement. . [which] gives the chief 
exclusive authority to approve finally all transfers. After the moves 
were recommended to him by the supervisors of the respective 
divisions, the transfers of both the son and the nephew were finally 
approved by the chief. 

Lewis Letter, supra, at 1. 

A public official may not appoint an individual to a position compensated with public funds 
if the individual and the official are related within the third degree by consanguinity or the second 
degree by affinity. See TEX. GOV’TCODEANN. $5 573.002, .041(l) (Vernon 1994). A son is related 
to his father within the first degree by consanguinity. See id. $5 573.022, .023(a), (c)(l). A nephew 
who is a child of a brother or sister of the off%ial is related to the official within the third degree by 
consanguinity. Id. $5 573.022, .023(c)(3). Your predecessor stipulated that the son and the nephew 
are related to the Chief in the first and third degrees, respectively, by consanguinity. See Lewis 
Letter, supra, at 2. 
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A relative who has been continuously employed in a particular position for a specified period 
of time immediately before the relative is elected or appointed to office may retain that employment. 
See TEX. GOV’T CODE ANN. 5 573.062(a) (Vernon 1994). But if a public employee continues in his 
or her position, the public official related to the employee may not deliberate or vote “on the 
appointment, reappointment, confirmation of the appointment or reappointment, employment, 
reemployment, change in status, compensation, or dismissal of the individual if that action applies 
only to the individual and is not taken regarding a bona tide class or category of employees.” Id. 3 
573.062(b). Likewise, a sole officeholder, as opposed to a member of a multi-member board, may 
not approve “the appointment, reappointment, confirmation of the appointment or reappointment, 
employment, reemployment, change in status, compensation, or dismissal,” id., of an individual 
related within a prohibited degree to the officeholder unless the action applies to a bona fide class 
of employees. See Cain v. State, 855 S.W.2d 714, 716-18 (Tex. Crim. App. 1993) (en bane). 

The Chiefis a public official for purposes ofchapter 573 ofthe Government Code. See Penn 
Y. Rio Grande City Consol. Indep. Sch. Disk, 616 S.W.2d 658,659 (Tex. Civ. App.-Eastland 1981, 
no writ) (stating that public official has nondelegable final authority to appoint or employ); Tex. 
Att’y Gen. Op. No. DM-2 (1991) at 1 (stating that application of nepotism law depends upon 
whether official may exercise control over hiring decisions). In accordance with the City of Corpus 
Christi’s collective-bargaining agreement with the Corpus Christi Police Officers Association, the 
Chiefhas exclusive authority to finally approve all interdepartmental transfers. See Jimenez Letter, 
supra, at 1; Lewis Letter, supra, at 1. The Chief consequently must abstain from appointing, 
reappointing, employing, reemploying, changing the status or compensation of, or dismissing his 
relatives if the action permits the exercise of discretion. 

Your predecessor suggested that the transfers here are changes in status in the context of 
section 573.062(b) ofthe Government Code, see Lewis Letter, supra, at 3-4, and he thus apparently 
assumed that these transfers are not appointments, reappointments, employments, reemployments, 
or changes in compensation. See TEX. GOV’T CODE ANN. 5 573.062(b) (Vernon 1994). Our 
discussion of these transfers as changes in status does not suggest that the transfers might not also 
be within the rubric of any of the other employment actions listed in section 573.062(b). 

In our opinion, the phrase “change in status” includes a reassignment within an organization, 
whether or not a change in salary level accompanies the reassignment. The statute itself does not 
define the phrase “change in status.” In such a case, we must apply definitions that comport with 
common usage. See TEX. GOV’T CODE ANN. 5 311.01 l(a) (Vernon 1998). “Change” refers to a 
variance of conditions or circumstances. III OXFORD ENGLISH DICTIONARY 15 (2d ed. 1989). The 
word “status” is not limited to an individual’s salary level; rather, it refers broadly to an individual’s 
“position or standing in . . a profession.” XVI id. at 573; see also Boaden Y. Department ofLuw 
Enforcemenf, 642 N.E.2d 1330,1335 (Ill. App. Ct. 1994), afd, 664 N.E.2d 61 (Ill. 1996) (defining 
“status” as state or condition or “legal relation of individual to the rest of the community”); Lowry 
v. Sanai Hosp., 343 N.W.2d 1,2 (Mich. Ct. App. 1983), rev’d on other-grounds sub nom. Miller v. 
C.A. Muer Corp., 362 N.W.2d 650 (Mich. 1984) (defining “status” to refer to “one’s standing or 
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position”). Because these transfers have varied the conditions of the employees’ employment, they 
are changes in status under section 573.062(b) of the Government Code. 

Moreover, the legislative history ofthe substance ofsection 573.062(b), as a whole, indicates 
that the legislature intended to preclude a public official fiomparticipating in allemployment actions 
that affect the official’s relative, with the exception of those affecting a “bona fide class” of 
employees. Documents explaining the effect of the 1985 enactment of this text, see Act of 
May 9,1985,69th Leg., R.S., ch. 152,§ 1,1985 Tex. Gen. Laws 682,683 (amending former article 
5996a of the Revised Civil Statutes), suggest that it applies to every future employment decision 
regarding an employee related to the public official unless the decision applies to a bona fide class 
of employees: 

This bill amends [the nepotism statute] to provide that when 
a person falls within an exception to the nepotism rule and is allowed 
to continue in employment, the person related to him within the 
prohibited degree may not participate infiture employment decisions 
regarding the employee, unless the decisions apply to a bona fide 
class or category of employees 

SENATE COMM. ON STATE AFFAIRS, BILL ANALYSIS, Tex. C.S.S.B. 599, 69th Leg., RX (1985) 
(emphasis added). Likewise, members of the House were informed that “[tlhe bill would prohibit 
the appointed or elected relative Tom participating in any deliberation or decision that pertain[s] 
specifically to the relative exempted by this law.” HOUSE COMM. ON STATE AFFAIRS, BILL 
ANALYSIS, Tex. S.B. 599,69th Leg., R.S., at 2 (1985) (emphasis added). 

The Texas Court of Criminal Appeals and this office, consistently with the legislative intent, 
have broadly construed the substance of section 573.062(b) of the Government Code. The Texas 
Court of Criminal Appeals described the statute as preventing a sole officeholder from “taking any 
action with regard to the employment of a relative.” Cain v. State, 855 S.W.2d at 718 (dicta). 
Attorney General Opinion DM-46 similarly suggests that the substance of section 573.062(b) 
applies to any action of a public officeholder concerning the employment of a relative within the 
prohibited degree that allows for the preference or discretion of the officeholder. Tex. Att’y Gen. 
Op. No. DM-46 (1991) at 4. 

We conclude that the Chief may not approve the interdepartmental transfers of his son and 
his nephew if the approvals permit the Chief to exercise discretion. Under section 573.062(b), a 
public official may not participate in any action affecting the employment of a relative within a 
prohibited degree that requires the official to make a subjective decision about the employee. 
Because the interdepartmental transfers at issue affect the employment of the Chief of Police’s son 
and relative, section 573.062(b) requires the Chief to refrain f?om approving the transfers if the 
approvals allow him to exercise any discretion. See also Cain, 855 S.W.2d at 718. 
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We cannot finally determine whether approval ofthese particular transfers requires the Chief 
to exercise discretion. Although you have told us that the Chief is authorized to finally approve the 
transfers, you have not indicated whether, under the collective-bargaining agreement or any 
applicable civil statutes, see TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. ch. 143 (Vernon 1999 & Supp. 2000) the 
approval is ministerial or allows the Chiefto exercise discretion. In any event, this office would not 
construe a collective-bargaining agreement or make fact findings based on construction of such an 
agreement. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0165 (2000) at 1. 
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SUMMARY 

Section 573.062(b) ofthe Government Code requires a public 
official to decline to participate in any action affecting the employ- 
ment of a relative within a prohibited degree that requires the official 
to make a subjective decision about the employee. The phrase 
“change in status” includes a reassignment that is not taken with 
respect to a “bona fide class or category of employees.” 
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