
February 17,200O 

Mr. Vernon M. Arrell, Commissioner 
Texas Rehabilitation Commission 
4900 North Lamar Boulevard 
Austin, Texas 78751-2399 

Opinion No. JC-0183 

Re: Selective service verification for state employ- 
ment under section 651.005 of the Government 
Code (RQ-0118-JC) 

Dear Commissioner Arrell: 

You have requested our opinion as to the meaning of a provision of a Texas law that a state 
agency may not hire as an employee any person required to register with the selective service system 
unless the person presents proof of such registration or exemption therefrom. For the reasons set 
forth below, we conclude that the statute applies only to individuals who are at present between the 
ages of eighteen and twenty-five inclusive. 

The most recent session of the legislature enacted section 65 1.005 of the Government Code, 
by passing House Bill 558,’ which provides: 

(a) An agency in any branch of state government may not hire a 
person as an employee if the person is of the age and gender that 
would require a person residing in the United States to register with 
the selective service system under federal law, unless the person 
presents proof of the person’s: 

(1) registration with the selective service system as required 
by federal law; or 

(2) exemption from registration with the selective service 
system. 

‘Act of May 12, 1999,76tb Leg., R.S., ch. 171,$ 1,1999 Tex. Gen. Laws 640. 
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(b) This section does not apply to a person employed by a state 
agency before September 1, 1999, as long as the person’s 
employment by the agency is continuous. 

TEX. GOV’TCODEANN. 5 65 1.005 (Vernon Supp. 2000) (emphasis added).* As you indicate, current 
federal law requires only males who are at least eighteen years of age but less than twenty-six years 
ofage to register with the selective service system. See 50 U.S.C. app. § 453 (1994). The selective 
service system registration requirement is applicable only to males born on or after January 1,196O. 
See Proclamation No. 4771, 45 Fed. Reg. 45247 (1980). The question before us is whether the 
language of section 651.005 requires proof of selective service compliance of all males born on or 
after January 1,1960, or whether proof is required only for those males between the ages of eighteen 
and twenty-five inclusive at the time they are considered for state employment, i.e., does the word 
“is” include “was”? 

It is instructive to contrast Texas law with its federal counterpart, which provides, in relevant 
part: 

(a) An individuals 

(1) who was born after December 31, 1959, and is or was 
required to register under section 3 of the Military Selective Service 
Act (50 U.S.C. App. 453); and 

(2) who is not so registered or knowingly and willfully did not so 
register before the requirement terminated or became inapplicable to 
the individual, 

shall be ineligible for appointment to a position in an Executive 
agency. 

5 U.S.C. 5 3328 (1994) (emphasis added). Thus, federal law makes clear that the registration 
requirement is applicable to all males born on or after January 1, 1960, regardless of their age at the 
time they. apply for federal employment. “Is” and “was” are both explicitly covered. 

As we have noted, the Texas statute, by contrast, includes only “is.” Section 3 11 .O 11 of the 
Government Code provides that “[wlords and phrases shall be read in context and construed 
according to the rules of grammar and common usage.” TEX. GOV’T CODE ANN. 3 11 .Ol l(a) (Vernon 
1998); see&o Exparte Anderson, 902 S.W.2d 695,699 (Tex. App.-Austin 1995, pet. denied). The 
Oxford English Dictionary defines “is” as the singular present indicative of the verb “be.” See VIII 
OXFORD ENGLISH DICTIONARY 104 (2d ed. 1989). “Be” is defined, inter alia, as “[t]o have or take 

‘Another unrelated section 65 1.005 was also enacted by the 76th Texas Legislature. See Act of May 11, 1999, 
76th Leg., RX, ch. 279,g 1,1999 Tex. Gen. Laws 1147,1148. 
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place in the world of fact, to exist, occur, happen”; or again, as “[t]o come into existence, come 
about, happen, occur, take place, be acted or done.” II id. at 3. As the court said in Raines v. Sugg, 
930 S.W.2d 912,913 (Tex. AppFort Worth 1996, no writ), “[wlhen [the language of] a statute is 
clear and unambiguous, no construction by the court is necessary,” and its plain meaning must be 
given effect. It is difficult to imagine a word whose common usage and plain meaning are clearer 
and less ambiguous than the word “is.” 

Furthermore, section 3 11 ,012 of the Government Code provides that “[wlords in the present 
tense include the future tense.” TEX. GOV'T CODE ANN. § 311.012(a) (Vernon 1998). On the basis 
ofthe common legal maxim known as expressio unius est exclusio alterius, which signifies that the 
mention or enumeration of one person, thing, consequence, or class is tantamount to an express 
exclusion of all others, section 3 11.012 implies that words in the present tense exclude other tenses, 
including the past tense. See State v. Mauritz-Wells Co., 175 S.W.2d 238,241 (Tex. 1943) (“It is 
a settled rule that the express mention or enumeration of one. , thing. is equivalent to an express 
exclusion of all others.“); Texas Real Estate Comm ‘n Y. Century 21 Sec. Realty, Inc., 598 S.W.2d 
920, 922 (Tex. Civ. App.-El Paso 1980, writ ref d n.r.e.) (defining expressio unius est exclusio 
alterius); Harris County v. Dowlearn, 489 S.W.2d 140, 146 (Tex. Civ. App.-Houston [14th Dist.] 
1972, writ refd n.r.e.) (“The express mention or enumeration of one thing is equal to an express 
exclusion of all others.“). Thus, we conclude that “is” for purposes of section 65 1.005 does not 
include “was.” 

In our opinion, it is clear, both from the plain meaning of the word “is,” and from the obvious 
contrast with the language of the federal statute, that section 65 1.005 applies only to those males 
who are at least eighteen years of age but less than twenty-six years of age at the time of their 
consideration for state employment. Only those individuals must furnish proof of selective service 
registration or exemption therefrom as a condition of state employment. 
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SUMMARY 

Section 65 1.005 of the Government Code requires only those 
males who are between the ages of eighteen and twenty-five years 
inclusive to furnish proof of either selective service registration or 
exemption therefrom as a condition of state employment. 
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