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Dear Ms. Williams: 

You have asked this office whether the Texas Automobile Theft Prevention Authority (“the 
Authority”) may by rule exempt a particular kind of insurance coverage, namely the so-called 
“single interest” policy, from the assessment of a statutory fee. Because the fee is mandated by 
statute, we conclude that the Authority may not do so. 

The Authority, established by article 4413(37) ofthe Revised Civil Statutes, is charged inter 
alia with developing and implementing a plan of operation which must include “an assessment of 
the scope of the problems of automobile theft and economic automobile theft, an analysis of 
various methods of combating the problems, a plan for providing financial support to combat 
[such] theft. and an estimate ofthe funds required to implement the plan of operation.” TEX. REV. 
CIV. STAT. ANN. art. 4413(37), 3 7(b) (V emon Supp. 2000). The Authority is also charged with the 
development of a statewide automobile registration program, under which owners of automobiles 
who do not usually use their cars at certain hours may register their cars with the Authority and 
receive identifying markers for them, with the understanding that police may stop such cars during 
the relevant period of time to assure that the cars are being driven by the owner or with the owner’s 
permission. See id. 3 9. Moneys appropriated to the Authority are to be used for establishing and 
funding the automobile registration program, supporting law enforcement agencies’ economic 
automobile theft enforcement teams, supporting a variety ofprograms designed to reduce economic 
automobile theft, conducting anti-theft education programs for car owners, providing experimental 
equipment to assist car owners in the prevention of theft, and establishing a program to prevent 
stolen cars from entering Mexico. See id. § 8. 

One of the methods of funding the Authority is the fee with which your question deals. 
Pursuant to section 10 of the statute, “An insurer shall pay to the authority a fee equal to $1 
multiplied by the total number of motor vehicle years of insurance for insurance policies delivered, 
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issued for delivery, or renewed by the insurer.” Id. 5 10(b). That is to say, each policy on a motor 
vehicle delivered, issued for delivery, or renewed is to be assessed a $1 fee. The Authority has 
provided by rule that “[a]11 motor vehicle or automobile insurance policies as defined by Insurance 
Code, Article 5.01(e), covering a motor vehicle shall be assessed the $1 .OO fee except mechanical 
breakdown policies, garage liability policies, nonresident policies and policies providing only non- 
ownership or hired auto coverages.” 43 TEX. ADMIN. CODE 5 57,48(a)(4) (1999). 

Vendors of a particular kind of insurance policy called a Single Interest Automobile Physical 
Damage Insurance Policy (single interest policy) suggested to the Authority that such policies might 
be exempted by this regulation from the $1 fee on the ground that such policies were “non-owner- 
ship” policies. As we understand it, single interest policies are policies taken out by lien holders 
with a perfected lien on a motor vehicle “which secures the obligation owed to the lien[]holder by 
a borrower under a finance contract.” Letter from Mr. David Durden, Associate Commissioner, 
Property and Casualty Division, Texas Department ofInsurance, to Ms. Elizabeth Robinson, Chair, 
Opinion Committee (Sept. 10, 1999) (on file with Opinion Committee) [hereinafter “TDI letter of 
9/10/99”]. 

The Authority took counsel of the Department of Insurance as to whether single interest 
policies were “non-ownership policies.” It is the view of the Department of Insurance 
that they are not. “The Vendor Single Interest auto policy forms are not considered non-owner 
policies .” Letter from Mr. Grover S. Corum, CLU, FLMI, Manager, Automobile Division, 
Texas Department of Insurance, to Mr. Gus De La Rosa, Director, [Automobile] Theft Prevention 
Authority (May 10, 1999) (on tile with Opinion Committee). “In this situation, the lien[]holder 
‘owns’ an interest in the motor vehicle, and for this reason, the policy is categorized as an owner’s 
policy.” TDI letter of 9/10/99, at 1. 

Taking into account the view of the Department of Insurance, some of your members 
nonetheless wish to exempt single interest policies t?om the $1 fee “because of the nature of the 
policy.” Letter from Ms. Patty .I. Williams, Board Chair, Texas Automobile Theft Prevention 
Authority, to Honorable John Comyn, Texas Attorney General (July 13,1999) (on tile with Opinion 
Committee). To that end, they wish to amend the rule at section 57,48(a)(4) of the Texas 
Administrative Code. You therefore ask whether the Authority has the power, in effect, to exempt 
this form of automobile insurance from the statutory fee by rule. 

In our view, the Authority does not have that power. “An administrative agency may adopt 
a rule only if the rule is authorized by and is consistent with the agency’s authority.” Tex. Att’y 
Gen. Op. No, JC-72 (1999) at 4-5; see also Railroad Comm ‘n Y. Lone Star Gas Co., a Div. of 
Enserch Corp., 844 S.W.2d 679,685 (Tex. 1992). While the Authority has general rule-making 
power pursuant to article 4413(37), section 6(a), and the power under section 6A(a) to “make 
determinations regarding the sufficiency” of payments by insurers of the statutory fee, it does not 
have power to set aside the plain language of the statute. See Railroad Comm ‘n v. ARC0 Oil & Gas, 
Co., 876 S.W,2d473,481-82 (Tex. App.-Austin 1994, writ denied). Pursuant to section 10(b), the 
Authority is to collect “a fee equal to $1 multiplied by the total number of motor vehicle years of 
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insurance for insurance policies delivered, issued for delivery, or renewed by the insurer.” TEX. 
REV. Crv. STAT. ANN. art. 4413(37), 5 IO(b) (Vernon Supp. 2000) (emphasis added). The formula, 
in short, is based upon policy years, not upon the number of automobiles insured. If amotor vehicle 
is insured under more than one policy, then the statute requires that its insurer or insurers be assessed 
the $1 fee for each policy delivered, issued, or renewed on it. There appears to be no suggestion here 
that a single interest policy is not a motor vehicle insurance policy under the terms of article 5.01(e) 
of the Insurance Code, which in pertinent part defines such insurance as “every form of insurance 
on anMy automobile or other vehicle hereinafter enumerated and its operating equipment .” TEX. 
INS. CODE ANN. art. 5.01(e) (Vernon Supp. 2000) (emphasis added). Therefore, article 4413(37), 
section 10(b) requires the collection of the $1 fee on every single interest policy delivered, issued 
for delivery, or renewed by an insurer. 

SUMMARY 

The Texas Automobile Theft Prevention Authority may not 
by rule exempt single interest insurance policies from the assessment 
of a fee mandated by article 4413(37), section IO(b) of the Texas 
Revised Civil Statutes. 
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