
November 10, 1999 

The Honorable Thomas B. Sehon 
Falls County District Attorney 
P.O. Box 413 
Marlin. Texas 76661 

Opinion No. JC-0140 

Re: Whether a commissioners court is required 
to fill a vacancy in the office of constable, and 
related questions (RQ-0060-JC) 

Dear Mr. Sehon: 

You ask whether a commissioners court is required to till a vacancy in the office of 
constable. We conclude that it is not required to do so. 

You indicate that a Falls County constable, who assumed office in 1997, subsequently 
announced his candidacy for, and was elected to, the position of school district trustee. Since more 
than one year remained of his unexpired term as constable, he is deemed, under article XVI, section 
65, of the Texas Constitution, to have resigned the constable’s office. See TEX. CONST. art. XVI, 
5 65. To date, however, the commissioners court has not appointed a successor, and you inform us 
that, under article XVI, section 17, of the Texas Constitution, the former constable “has continued 
and is continuing to perform his official duties.” Letter from Honorable Thomas B. Sehon, Falls 
County District Attorney, to Office of the Texas Attorney General (Apr. 26, 1999) (on file with 
Opinion Committee). You ask whether the commissioners court is required to till the vacancy. 

Section 87.041 ofthe Local Government Code, provides that “[t]he commissioners court of 
a county may fill a vacancy in the office of,” inter alia, “justice of the peace [and] constable.” TEX. 
Lot. GOV’T CODE ANN. 5 87.041(a) (Vernon 1999) (emphasis added). “The person appointed by 
the commissioners court to till the vacancy shall hold office until the next general election.” Id. 
5 87.041(c). In Attorney General Letter Opinion 98-037, this office said that a commissioners court 
is required to fill a vacancy in the office of justice of the peace. That decision was based on the 
declaration of article V, section 28, of the Texas Constitution, that “vacancies in the office of County 
Judge and Justices of the Peace shall be filled by the Commissioners Court until the next succeeding 
General Election.” TEX. CONST. art. V, § 28 (emphasis added). Both Letter Opinion 98-037 and the 
two opinions on which it relied, Attorney General Opinions WW-279 (1957) and V-178 (1947), 
construed the constitutional “shall” language as imposing a mandatory duty. No such constitutional 
requirement is imposed on a commissioners court to fill vacancies in the office of constable, and in 
its absence, section 87.041 provides the only authority for tilling a vacancy in that office. As you 
suggest, the word “may” ordinarily confers discretion. This result-that a commissioners court has 
a mandatory duty to fill vacancies in the office ofjustice of the peace, but has discretion to till, or 
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not fill, vacancies in the offtce of constable - seems absurd, and, in our opinion, it calls into 
question the very validity of the use of the “shall/may” dichotomy in the context of tilling vacancies 
in public offices. 

Under the terms of the Code Construction Act, “‘may’ creates discretionary authority or 
grants permission or a power,” while “‘shall’ imposes a duty.” TEX. GOV’T CODE ANN. 5 311.016 
(Vernon 1998). In both cases, however, such constructions apply “unless the context in which the 
word or phrase appears necessarily requires a different construction or unless a different construction 
is expressly provided by statute.” Id. This rule of statutory construction, first enacted into statute 
in 1997, is more or less a codification ofcase law on the distinction between “shall” and “may.” See, 
e.g., Lewis v. Jackxmville Bldg. & Loan Ass’n, 540 S.W.2d 307 (Tex. 1976); Znwood N. 
Homeowners’Ass’n v. Meier, 625 S.W.2d 742 (Tex. Civ. App.-Houston [lst Dist.] 1981, no writ). 
On the other hand, courts have also said that “may” and “shall” are often used interchangeably. See 
Burton v. M&&ire, 3 S.W.2d 576 (Tex. Civ. App.-Beaumont 1927), af’d, 41 S.W.2d 238 (Tex. 
Comm’n App. 1931, judgm’t adopted); Kessler v. Texas Employers Ins. Ass’n, 421 S.W.2d 133 
(Tex. Civ. App.-Eastland 1967, writ ref d, n.r.e.); Smith v. Curtis, 223 S.W.2d 712 (Tex. Civ. 
App.-Dallas 1949, no writ). Whether either term is to be construed as mandatory or directory 
depends upon context. See Chisholm v. Bewley Mills, 287 S.W.2d 943 (Tex. 1956); Thomas v. 
Groebl, 212 S.W.2d 625, 630 (Tex. 1948); Brinkley v. State, 320 S.W.2d 855 (Tex. Crim. App. 
1958); Serno v. Enriquez, 545 S.W.2d 281 (Tex. Civ. App.Xorpus Christi 1976, no writ). 

Article V, section 28, of the Texas Constitution, as we have noted, specifies that “vacancies 
in the office of County Judge and Justices of the Peace shall be filled by the Commissioners Court 
until the next succeeding General Election.” TEX. CONST. art. V, 3 28. While this language could 
be interpreted to require the commissioners court to fill these vacancies, it may just as reasonably 
be construed to mean that, if they are filled, the commissioners court is the proper appointing 
authority and, in addition, that no special election may be held to fill such vacancies. By contrast, 
section 87.041 ofthe Local Government Code, provides that “[tlhe commissioners court. . may fill 
a vacancy in the office of. . . justice of the peace or constable,” but also declares that “[tlhe 
commissioners court shall fill a vacancy by a majority vote of the members of the court who are 
present and voting.” Tnx. LOC. GOV’T CODE ANN. $87.041(a), (b) (Vernon 1999). In our opinion, 
the proper way to harmonize these constitutional and statutory provisions is to conclude that, 
whether “may” or “shall” is used, the commissioners court is not under a mandatory duty to till any 
of the positions in section 87.041. 

We are supported in this conclusion by the absence, in both statute and constitution, of any 
specified consequences resulting from a commissioners court’s failure to exercise its power of 
appointment. Other state courts have consistently held that a statute that does not declare the 
consequences of a failure to comply should be construed as directory rather than mandatory. See, 
e.g., Sullivan v. Credit River Township, 217 N.W.2d 502, 507 (Mime. 1974); State ex rel. Mitchell 
v. Heath, 132 S.W.2d 1001, 1003 (MO. 1939). Not only do both the statute and constitutional 
provision under consideration here fail to specify consequences, there also appears to be no means 
of compelling a commissioners court to exercise its appointing authority. 
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Mandamus will lie to compel a public official to perform a ministerial act. Turner v. Pruitt, 
342 S.W.2d 422,423 (Tex. 1961). We do not believe, however, that the appointment ofthe offtcials 
listed in section 87.041 of the Local Government Code, can be said to be ministerial. As the 
Supreme Court said in Anderson v. City of Seven Points, 806 S.W.2d 791 (Tex. 1991), “[a]n act is 
ministerial when the law clearly spells out the duty to be performed by the official with sufficient 
certainty that nothing is left to the exercise of discretion.” Id. at 793. Both the constitution’s “shall 
be tilled” language and the statute’s “may fill” language obviously do not specify the identities of 
the persons to be appointed. Neither do they indicate a time frame in which the commissioners court 
must make the appointment. Furthermore, both constable and justice of the peace positions require 
certain qualifications. The commissioners court might be unable to find an appointee who meets the 
requisite qualifications. In any case, it might argue that it was not refusing to make the appointment; 
rather, it was merely proceeding cautiously in order to select the best candidate. In short, there is 
simply too great a degree of discretion involved in the matter ofmaking appointments to satisfy the 
exacting standards of mandamus. 

Vondy v. Commissioners Court of Uvalde County, 620 S.W.2d 104 (Tex. 1981), is one ofthe 
relatively few cases in which a Texas court has upheld a writ of mandamus directed to a 
commissioners court. There, the commissioners had refused to set a salary for a particular constable. 
After reviewing the standard required for mandamus, the Texas Supreme Court concluded that it was 
proper in this case because the constitution specified that “it shall be mandatory upon the 
Commissioners Courts, to compensate all . constables on a salary basis.” Id. at 108 (citing 
TEX. CONST. art. XVI, $61). It seems apparent that “it shall be mandatory” is the kind of language 
that imposes a clear and unmistakable duty. By contrast, “shall be appointed” and “may appoint” 
leave substantial room for discretion. We conclude that, while both the constitutional provision and 
the statute contemplate that the offices listed in section 87.041 of the Local Government Code are 
to be tilled, the commissioners court is not under a mandatory duty to till them within a specified 
period, and, absent unusual circumstances, cannot be compelled to do so. Consequently, Attorney 
General Opinions WW-279 (1957) and V-178 (1947), as well as Letter Opinion 98-037, are 
overruled to the extent inconsistent with the views expressed here. 

We do not mean to imply, however, that unusual circumstances cannever arise. Your second 
question is whether the members of the commissioners court may transgress section 87.013 of the 
Local Government Code by failing to fill the vacancy in the office of constable. Section 87.013 
provides that “an officer may be removed for,” inter alia, “incompetency” or “official misconduct.” 
TEX. Lot. GOV'T CODE ANN. 5 87.013 (Vernon 1999). Incompetency is defined as: 

(A) gross ignorance of official duties; 

(B) gross carelessness in the discharge of those duties; or 

(C) unfitness or inability to promptly and properly discharge official 
duties because of a serious physical or mental defect that did not exist 
at the time of the officer’s election. 
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Id. 5 87.01 l(2). Official misconduct is defined as “intentional, unlawful behavior relating to official 
duties by an officer entrusted with the administration ofjustice or the execution ofthe law. The term 
includes an intentional or corrupt failure, refusal, or neglect of an officer to perform a duty imposed 
on fhe officer by law.” Id. 5 87.01 l(3). A proceeding for removal of a county commissioner is 
initiated by the filing of a sworn petition by a county resident. See id. 5 87.015. The county attorney 
represents the state in a removal proceeding, and removal may be effected only upon a jury trial. 
See id. 5 87.018. 

Because a commissioners court is not under a mandatory duty to fill vacancies, only 
extraordinary circumstances could warrant the removal of one or more commissioners for 
“incompetency” or “official misconduct.” Although we will not speculate on the full panoply of 
circumstances fhat might be sufficient to demonstrate a basis for removal, we mention two 
circumstances that give us pause: If, for example, an incumbent sheriff has died and the resulting 
vacancy has led to a general lack of law enforcement in the county; or, again, if the holdover officer 
has been the subject of numerous complaints of wrongdoing or allegations fhat he is unfit to hold 
the office. In general, however, we believe that such circumstances will be rare and that the evidence 
required to effect removal would have to be substantial. 

Finally, you ask whether the commissioners court, and Falls County, incur greater liability 
by virtue of the court’s failure to appoint a new constable. The commissioners may raise the 
affhmative defense of official immunity to any liability for torts committed by the holdover 
constable. To establish the defense, the commissioners must show that failure to appoint a new 
constable was (1) discretionary; (2) taken in good faith; and (3) within the scope oftheir authority. 
See Fort Bend County v. Heikkila, 921 S.W.2d 395, 398 (Tex. App.-Houston [lst Dist.] 1996, no 
writ). As to possible county liability, the Texas Tort Claims Act specifically does not apply to a 
claim that is based on “the failure of a governmental unit to perform an act that the unit is not 
required by law to perform,” or “a governmental unit’s decision not to perform an act if the law 
leaves fhe performance or nonperformance of the act to the discretion of the governmental unit.” 
TEX. CIV. PRAC. &REM. CODE ANN. $101.056 (Vernon 1997). 

On the other hand, a county has been held liable, under civil rights statutes, for the acts of 
a peace officer on the ground that the commissioners court had control of the hiring and training of 
deputy constables through its power to refuse to pay the deputy constables unless they were properly 
trained. Walsweer v. Harris County, 796 S.W.2d 269, 274-S (Tex. App.-Eastland 1990, writ 
denied), cert. denied, 502 U.S. 866 (1991). Similarly, a commissioners court that was aware ofprior 
torts committed by a holdover constable might conceivably increase its, and the county’s, liability 
by failing to appoint a successor. Again, we will not speculate on the kind of evidence that might 
be necessary to support such a claim. See generally 35 DAVID B. BROOKS, TEXAS PRACTICE: 

COUNTY AND SPECIAL DISTNCT LAW $2.31 (West 1989). 
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SUMMARY 

A commissioners court has no enforceable duty to fill 
a vacancy in the office of constable. Attorney General Opinions 
WW-279 (1957) andV-178 (1947), as well asLetterOpinion98-037, 
are overruled to the extent inconsistent with this opinion. 
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