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Dear Representative Telford: 

You ask whether article III, section 52 of the Texas Constitution precludes a school district 
from participating in “Texas Safe Sports Week,” a program sponsored by a private foundation. We 
conclude that article III, section 52 does not preclude a school district from expending school district 
funds or other resources on “Texas Safe Sports Week” activities if the school district board of 
trustees (i) determines that any expenditure in connection with the program serves anecessary school 
district purpose and (ii) places sufficient controls on such expenditures to ensure that the school 
district purpose is carried out. 

With your request, you attach a letter from the Kent Waldrep National Paralysis Foundation 
(the “Foundation”) explaining that the purpose of “Texas Safe Sports Week” is to “provide 
educational materials to school administrations [and] athletic staffs; ” “to create a public awareness 
that there is a risk involved in all life activities” and of “the benefits of athletics in the educational 
setting;” and “to raise funds for research into the prevention and rehabilitation of athletic injury.” 
Letter from Kent Waldrep, President and CEO, Kent Waldrep National Paralysis Foundation, to 
Honorable John Comyn, Attorney General (Apr. 1, 1999) (on file with Opinion Committee). Your 
request letter indicates that the Foundation is particularly concerned about Attorney General Opinion 
JM-431, a 1986 opinion of this office that concludes that article III, section 52 precludes a county 
commissioner from using county funds or personnel to collect funds for the American Red Cross for 
earthquake victims. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-43 1 (1986) at 2-3. It also concludes, however, 
that incidental use of space in the county courthouse for aid collection efforts does not violate article 
III, section 52. See id. at 4. Based on the description of “Texas Safe Sports Week” and your 
reference to Attorney General Opinion JM-43 1, we gather that your primary concern is whether 
school districts may use school district funds and other resources, including personnel and property, 
to raise funds for the Foundation in light of article III, section 52. 

Article III, section 52(a) prohibits the legislature from authorizing any political subdivision 
of the state “to lend its credit or to grant public money or thing of value in aid of, or to any 
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individual, association or corporation whatsoever.” TEX. CONST. art. III, 9 52(a). A similar 
provision in article III, section 51 states that “[tlhe Legislature shall have no power to make any 
grant or authorize the making of any grant of public moneys to any individual, association of 
individuals, municipal or other corporations whatsoever.” Id. 5 51. The purpose of article III, 
sections 5 1 and 52 is the same - to prevent the gratuitous application of public funds to private 
individuals or entities. See Byrd v. City of Dullus, 6 S.W.2d 738, 740 (Tex. 1928); Graves v. 
Morales, 923 S.W.2d 754,757 (Tex. App.-Austin 1996, writ denied). But the constitution does not 
bar a governmental expenditure that benefits a private interest if it is made for the direct 
accomplishment of a legitimate public purpose. See Byrd, 6 S.W.2d at 740. “A transfer of funds 
for a public purpose, with a clear public benefit received in return, does not amount to a lending of 
credit or grant ofpublic funds in violation of article III, sections 5 1 and 52.” Edgewood Indep. Sch. 
Dist. v. Meno, 917 S.W.2d 717,740 (Tex. 1995). 

Attorneys General have long opined that sections 5 1 and 52 do not preclude the state or a 
political subdivision from making an expenditure of public money that benefits a private person or 
entity if the appropriate governing body (i) determines in good faith that the expenditure serves a 
public purpose and (ii) places sufficient controls on the transaction to ensure that the public purpose 
is carriedout. See, e.g., Tex. Att’y Gen. Op. Nos. DM-394 (1996), DM-256 (1993) at 2-3, JM-1146 
(1990), JM-551 (1986) H-966 (1977). In the case of independent school districts, the board of 
trustees must determine that an expenditure serves a valid school district purpose, and must impose 
sufficient controls, subject to judicial review. See Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-256 (1993) at 2-3 
(an independent school district board of trustees must determine in first instance that provision of 
assistance to nonprofit foundation serves a school district purpose under article III, section 52); Tex. 
Att’y Gen. LO-93-93, at 2-3 (an independent school district board oftrustees must determine in first 
instance that the use of school district general funds to award college scholarships to high school 
graduates based on academic ranking serves a school district purpose under article III, section 52). 
In addition, a board of trustees is limited by statute to expending school district funds for “purposes 
necessary in the conduct of the public schools,” TEX. EDUC. CODE ANN. 5 45.105(c) (Vernon Supp. 
1999) (local school funds may be used for “purposes necessary in the conduct of the public schools 
determined by the board of trustees”); Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1265 (1990) at 3 (opining that 
term “necessary” in predecessor to section 45.105(c) of the Education Code “appears to mean 
appropriate or conducive to the conduct of a public school rather than indispensable thereto”), and 
must use school property for school purposes, see Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-256 (1993) at 3. 

Accordingly, we conclude that article III, section 52 does not preclude a school district from 
expending school district funds and other resources on “Texas Safe Sports Week” activities if the 
school district board of trustees (i) determines that any expenditure in connection with the program 
serves a necessary school district purpose and (ii) places sufficient controls on such expenditures to 
ensure that the school district purpose is carried out. We caution, however, that judicial and attorney 
general opinions construe article III, section 52 to preclude political subdivisions from making 
unconditional gifts or donations to private entities - expenditures which, by definition, lack 
sufficient controls to ensure that an authorized public purpose is achieved. See, e.g., Kordus v. City 
of Garland, 561 S.W.2d 260 (Tex. Civ. App.-Tyler 1978, writ refd n.r.e.) (holding that taxpayer 



The Honorable Barry B. Telford - Page 3 (X-0113) 

had standing to bring action against city to enjoin it from making donations to private corporation 
in violation of article III, section 52) (citing Tex. Att’y Gen. Op. No. H-397 (1974)); Tex. Atty Gen. 
Op. Nos. JM-43 1(1986) (county may not donate mnds or personnel to raise funds for American Red 
Cross for earthquake victims); MW-329 (1981) (concluding that because a county not authorized 
to provide assistance to the disabled and therefore could not contract for such services, a contribution 
to anonprofit organization organized to provide such assistance wouldviolate article III, section 52); 
H-l 189 (1978) (unconditional grant of funds by county to private day care would constitute a 
donation of public funds in violation of article III, section 52); H-397 (1974) (county may not pay 
dues to chamber of commerce); M-661 (1970) (county may not offer grant ofpublic funds to private 
religious charitable institutions); Tex. Att’y Gen. LO-96-035, at 2 (because article III, section 52 
prohibits “outright gifts and donations to private entities,” county may not donate county tax funds 
to nonprofit industrial development organization).’ This construction is of long-standing. See, e.g., 
Tex. Att’y Gen. Op. Nos. O-7197 (1946) (countymaynot donatecountyfunds to the building within 
that county ofaprivately-chartered cooperative hospital); O-5563 (1943) (county may not contribute 
to private charitable institutions, including homes for the elderly and homes for impoverished 
children); O-l001 (1939) (county may not contribute public funds to Tuberculosis Association, 
American National Red Cross or to any other private charitable organization). Thus, article III, 
section 52 prohibits school districts from donating school district funds or other resources to the 
Foundation. But a school district may expend school district funds or other resources in connection 
with the fund raising activities of the Foundation if the board of trustees (i) determines that the 
activities serve anecessary school district purpose, such as student education or instruction, and (ii) 
imposes sufficient controls to ensure that the school district purpose is achieved. 

‘See also Tex. Att’y Gen. LO-96-035, at 2 n.1 (noting that while some attorney general opinions have 
concluded that certain types of “donations” are permissible under article III, section 52, use of the term “donation” in 
connection with those expendihrres is a misnomer given that the opinions require those expenditures to serve a public 
purpose and to include sufficient controls to ensure public purpose is achieved). 
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SUMMARY 

Article III, section 52 of the Texas Constitution does not 
preclude a school district from expending school district funds or 
other resources on “Texas Safe Sports Week” activities if the school 
district board of trustees (i) determines that any expenditure in 
connection with the program serves a necessary school district 
purpose and (ii) places sufficient controls on such expenditures to 
ensure that the school district purpose is carried out. 
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