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The Honorable Jeri Yenne 
Brazoria County Criminal District Attorney 
111 East Locust, Room 408A 
Angleton, Texas 775 15 

Opinion No. JC-0 103 

Re: Juvenile court jurisdiction over a 17-year-old 
who has violated a truancy order of a justice or 
municipal court (RQ-0021) 

Dear Ms. Yenne: 

You have requested our opinion regarding the authority of a juvenile court to conduct 
proceedings against a 17-year-old individual who has violated an order to attend school imposed by 
a justice or municipal court. For the reasons discussed below, we conclude that a juvenile court is 
without jurisdiction to conduct such proceedings. 

Section 25.085(a) of the Education Code provides that “[a] child who is required to attend 
school under this section shall attend school each school day for the entire period the program of 
instruction is provided.” TEX. EDUC. CODE ANN. 5 25.085(a) (V emon 1996). Section25.094 states 
that “a child commits an offense if the child is required to attend school under Section 25.085” 
and fails to do so “for the amount of time specified under section 5 1.03(b)(2), Family Code, and is 
not excused under Section 25.087.” Such an offense “may be prosecuted in a justice court in the 
county in which the child resides or in which the school is located or in a municipal court in the 
municipality in which the child resides or in which the school is located.” Id $ 25.094(b) (Vernon 
Supp. 1999). Ifthe justice or municipal court finds that the child has committed a truancy offense, 
“the court may enter an order that includes one or more of the requirements listed in Section 
54.021(d), Family Code.” Id. $25.094(c) (Vernon 1996). If the court subsequently finds that the 
individual “has violated an order under Subsection (c),” the court is directed to “transfer the 
complaint against the child, together with all pleadings and orders, to ajuvenile court for the county 
in which the child resides,” and the juvenile court is required to “conduct an adjudication hearing 
as provided by Section 54.03, Family Code.” Id. 5 25.094(d). 

In 1997, the legislature increased the age of compulsory school attendance by one year, so 
that section 25.085(b) of the Education Code now provides: 

Unless specifically exempted by Section 25.086, a child who 
is at least six years of age, or who is younger than six years of age 
and has previously been enrolled in first grade, and who has not yet 
reached the child’s 18th birthday shall attend school. 

Id. 5 25.085(b) (Vernon Supp. 1999). 
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Thus, section 25.094(d) now requires, in some instances, the transfer to a juvenile court of 
proceedings against an individual who will have attained his 17th birthday prior to his first 
appearance in juvenile court. The Family Code does not permit this possibility. 

Section 5 1.04(a) of the Family Code provides: 

This title covers the proceedings in all cases involving the 
delinquent conduct or conduct indicating a need for supervision 
engaged in by a person who was a child within the meaning of this 
title at the time he engaged in the conduct, and the juvenile court has 
exclusive original jurisdiction over proceedings under this title. 

A “child” is defined for purposes of the Family Code as a person who is: 

(A) ten years of age or older and under 17 years of age; or 

03 seventeen years of age or older and under 18 years of age who 
is alleged or found to have engaged in delinquent conduct or conduct 
indicating a need for supervision as a result of acts committed before 
becoming 17 years of age. 

TEX. FAM. CODE ANN. 5 51.02(2) (V emon 1996). By increasing the age of compulsory school 
attendance past an individuals 17th birthday, and by neglecting to simultaneously extend juvenile 
court jurisdiction beyond the age of 17, the legislature has created a conflict between the definition 
of “child” under the Family Code-a person under the age of 17-and the meaning of “child” for 
purposes of the Education Code, which at least for some purposes means an individual under the age 
of 18. 

In the usual situation, we might be inclined to attempt to harmonize these two provisions, 
and conclude that, in these limited circumstances, a juvenile court may exercise jurisdiction over an 
individual who has attained his 17th birthday. To do so, however, would require that we impute to 
the legislature an intent to alter a jurisdictional requirement that has remained a constant for a very 
long time. Section 25.094(d) of the Education Code, the provision that requires transfer to a juvenile 
court, was enacted only in 1995, as part of the revision of titles 1 and 2. Act of May 27, 1995,74th 
Leg., R.S., ch. 260, $ 1, 1995 Tex. Gen. Laws 2207, 2294. By contrast, the jurisdictional age 
restrictions ofjuvenile courts have been a feature ofthe law since 1943, when juvenile courts were 
first created. Act of Apr. 21, 1943, 48th Leg., R.S., ch. 204, 1943 Tex. Gen. Laws 313. In our 
opinion, the legislature did not intend to change by such indirect means the jurisdiction of the 
juvenile court. As the court said in McAlpine v. State, 457 S.W.2d 426, 427 (Tex. Civ. 
App.-Houston [lst Dist.] 1970, no writ), the juvenile court is “a statutory court of limited 
jurisdiction.” It “can exercise no jurisdiction other than that conferred on it by the statute by which 
it is established.” Id. at 427. Section 5 1.02 of the Family Code “defines a jurisdictional prerequisite 
for juvenile court proceedings.” In the Matter of J.T., 526 S.W.2d 646 (Tex. Civ. App.-El Paso 
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1975, no writ). “Because the juvenile court is not one of general jurisdiction, its power to act is 
derived exclusively from the statutory grant of authority delineated in the Family Code.” In the 
Matter ofA.S., 875 S.W.2d 402 (Tex. App.Corpus Christi 1994, no writ). 

Nothing in the legislative history of Senate Bill 247, which raised the age of compulsory 
school attendance, indicates that the legislature intended to change the jurisdiction of the juvenile 
court. Nor is it the case that a person who violates the truancy law for the first time after his 17th 
birthday is beyond the law’s authority. Such an individual may still be prosecuted under section 
25.094 ofthe Education Code, and, upon a finding oftruancy by the justice ofthe peace or municipal 
judge, the court may impose any or all of the sanctions provided in section 54.021(d) ofthe Family 
Code, including attendance at preparatory classes for the high school equivalency examination and 
alcohol and drug abuse programs, community service, and suspensionofthe truant’s driver’s license. 
An offense under section 25.094 is a class C misdemeanor. Furthermore, the statute clearly 
contemplates that a person may be prosecuted for truancy as often as once every four weeks. Section 
25.094 indicates that a truancy offense occurs when an individual “fails to attend school for the 
amount of time specified under Section 51,03(b)(2), Family Code,” i.e. “the unexcused voluntary 
absence of a child on 10 or more days or parts of days within a six-month period or three or more 
days or parts of days within a four-week period from school without the consent of his parents.” 

We conclude that a juvenile court is without jurisdiction to conduct an adjudication hearing 
for a person referred as a truant by a justice or municipal court if the conduct that forms the basis for 
the referral occurred after the person attained the age of 17. 
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SUMMARY 

A juvenile court is without jurisdiction to conduct an 
adjudication hearing for a person referred as a truant by a justice or 
municipal court if the conduct that forms the basis for the referral 
occurred after the person attained the age of 17. 
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