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Dear Dr. Levy: 

You ask us to reconsider the conclusion reached by this office in Attorney General Opinion 
DM-425 (1996). In that opinion, the Texas Department ofHealth listed eleven procedures and asked 
whether the procedures could be performed by a therapeutic optometrist. As you know, the Texas 
Optometry Act forbids a therapeutic optometrist to perform surgery. See Act of May 20,1999,76th 
Leg., R.S., H.B. 1051, 5 1 (to be codified at TEX. REV. Crv. STAT. ANN. art. 4552-1.02(7)). Since 
the term “surgery” was not defined by the Optometry Act at the time the opinion was issued, the 
opinion relied on the ordinary definition of surgery to conclude that a therapeutic optometrist could 
perform a listed procedure if the procedure was not a “cutting operation.” The opinion concluded 
further that whether any of the procedures involved a cutting operation was a question of fact. 

This year the Seventy-sixth Legislature amended the Texas Optometry Act to include a 
definition of “surgery:” 

“Surgery”means any procedure using instruments, including, 
lasers, scalpels, or needles, in which human tissue is cut, burned, 
vaporized, or otherwise altered by any mechanical means, laser, or 
ionizing radiation. The term includes procedures using instruments 
that require closure by suturing, clamping, or another device. The 
term does not include a noninvasive procedure to remove a superficial 
foreign body in the conjunctiva, eyelid, or cornea1 epithelium that has 
not perforated the Bowman’s membrane. 

Act of May 20, 1999,76th Leg., R.S., H.B. 105 1, 9 1 (to be codified at TEX. REV. CIV. STAT. ANN. 
art. 4552.1.02(11)). 

When a term is clearly defined by an applicable statute, we need not look to the ordinary 
definition of the term or any other definition. Because the Optometry Act now defines “surgery,” 
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the statutory definition controls for purposes of determining what procedures constitute “surgery.” 
Attorney General Opinion DM-425 is therefore superseded by statute to the extent it defines 
“surgery” according to the term’s ordinary meaning. Whether any of the eleven procedures listed 
in the original opinion request is “surgery” under the statutory definition remains a question of fact. 

SUMMARY 

The Texas Optometry Act, Texas Revised Civil Statutes 
article 4552-1.02, forbids a therapeutic optometrist to perform 
surgery. As amended by the Seventy-sixth Legislature, the Act 
expressly defines “surgery.” Attorney General Opinion DM-425 
(1996) defined “surgery” under the Act according to the term’s 
ordinary meaning. To the extent it defined “surgery” according to the 
term’s ordinary meaning, Attorney General Opinion DM-425 is 
superseded by statute. 
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