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Dear Judge Harle: 

On behalf of the Court Reporters Certification Board (the “Board”), you request an opinion 
about the Board’s authority as to the registration ofcourt reporting firms and the enforcement against 
court reporting firms of rules applicable to court reporters. We conclude that the Board has a 
mandatory duty to accept from court reporting firms correctly tilled out applications for registration. 
The Board has no authority under chapter 52 of the Government Code to impose sanctions against 
court reporting firms that fail to comply with rules applicable to court reporters. 

Government Code chapter 52, subchapter A (“the Act”), establishes the Board and authorizes 
it to test applicants for certification as court reporters, impose penalties, and revoke or suspend 
certificates. Burr v. Shannon, 593 S.W.2d 677, 678 (Tex. 1980) (discussing article 2324b of the 
Revised Civil Statutes, the predecessor of chapter 52, Government Code); see TEX. GOV’T CODE 
iiNN. 5 52.013(a) (Vernon 1998). The Texas Supreme Court appoints the Board and has authority 
to “adopt rules consistent with this chapter, including rules governing the certification and conduct 
of official and deputy court reporters and shorthand reporters.” TEX. GOV’T CODE ANN. $5 52.002, 
52.011(a) (Vernon 1998); see TEAXSRULESOF COURT: STATE: TEX. R. STANDARDS/RULES CERT- 
IFICATIONKERTIFIEDSHORTHANDREPORTERS 543 (West 1999) [hereinafter“Standards andRules”]. 
Court reporters are certified by the supreme court after the applicants are tested and approved by the 
Board. TEX. Gov’TCODEANN. 55 52.024(a), 52.025 (Vernon 1998). A person may not engage in 
shorthand reporting unless he or she is certified as a shorthand reporter by the supreme court. Id. 
$ 52.021(b). 

The Board requests an interpretation of subsections 52.021(h) and (i) of the Government 
Code, which were adopted by Senate Bill 646 ofthe 75th Legislature. See Act ofMay 5, 1997,75th 
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Leg., R.S., ch. 122, 5 1, 1997 Tex. Gen. Laws 233. These provisions, relating to court reporting 
firms, state as follows: 

(h) A court reporting firm shall register with the board by 
completing an application in a form adopted by the board. 

(i) Rules applicable to a court reporter are also applicable to a 
court reporting firm. The board may enforce this subsection by 
assessing a reasonable fee against a court reporting firm. 

TEX. GOV’T CODE ANN. 5 52.021(h), (i) (Vernon 1998). 

You ask five questions. We will address the first four together because they all concern 
subsection 52.021(h) of the Government Code: 

1. If a court reporting firm registers with the Board by completing 
an application in a form adopted by the Board, does the Board have 
the authority to approve or not approve the application of the court 
reporting firm, or is the firm merely registering with the Board? 

2. Ifthe Board does have authority to approve or not approve a court 
reporting firm’s application, does the firm have the authority to 
continue to operate if its application is not approved by the Board? 

3. If the Board has authority to not approve a firm’s application, 
what would be the basis for “not approving” an application? The 
Board assumes it would be noncompliance with rules promulgated by 
the Supreme Court of Texas concerning court reporting firms and the 
requirements therein for registration with the Board. 

4. If a court reporting firm’s application is not approved by the 
Board, must the Board provide an opportunity for a hearing if the 
court reporting firm can continue to operate without the Board’s 
application approval? 

Letter from Sid L. Harle, Chairman, Court Reporters Certification Board, to Honorable Dan Morales, 
Attorney General (Mar. 24,199s) (on tile with Opinion Committee) [hereinafter “Request Letter”]. 

Subsection 52.021(h) provides that a court reporting firm “shall register with the board by 
completing an application in a form adopted by the board.” TEX. GOV’T CODE ANN. 5 52.021(h) 
(Vernon 1998). The registration of court reporting firms operates differently from the certification 
of court reporters, and it also serves a different purpose. There are no requirements for registration 
of a court reporting firm, aside from completing the application. In contrast, the Act establishes 
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numerous requirements for certification as a shorthand reporter. See id. $9 52.022 (person seeking 
certificationmust tile an application for examination, accompanied by afee); 52.023 (person seeking 
certification must take and pass examination); 52.024 (Board may refuse to certify to the supreme 
court an applicant convicted of certain criminal offenses). Court reporting is one of many regulated 
professions and occupations that may only be practiced by a person licensed by the state, after the 
person demonstrates the skill, learning, and other qualities necessary to practice in that field. See 
Texas State Bd. of Pub. Accountancy v. F&her, 515 S.W.2d 950, 954 (Tex. Civ. App.-Corpus 
Christi 1974, writ ref d, n.r.e.). The state may “exact the requisite degree of skill and learning in 
professions which affect the public, or at least a substantial portion of the public, such as the practice 
of law, medicine, engineering, dentistry, and many others.” Id. at 954-55. 

We note that some statutes regulating occupations and professions use the term “registration” 
to mean “license.” See TEX. GOV’T CODE ANN. $ 2001.003(2) (Vernon 1999) (Administrative 
Procedure Act); see also TEX. REV. CIV. STAT. ANN. arts. 327la, $ 2(3) (Vernon Supp. 1999) 
(“registered engineer” is a licensed engineer); 4522’ (licensed nurse “shall be styled a ‘Registered 
Nurse”‘). In the context of Government Code, chapter 52, however, “registration” is not 
synonymous with “licensing.” Court reporting firms are not forbidden to operate without being 
registered, nor are they required to demonstrate skills or qualifications to the Board as a condition 
of registration. The firms are merely to identify themselves to the Board so the Board may enforce 
the applicable regulations against them and their employees who provide court reporting services. 
“To register” has been defined as meaning “[t]o enter oneself or have one’s name recorded in a list 
of people (freq. as a legal requirement), as being of a specified category or having a particular 
eligibility or entitlement.” XIII OXFORD ENGLISH DICTIONARY 514 (2d ed. 1989) (definition 2.d.) 

(examples include to register as unemployed, to register for the draft). In our opinion, “to register” 
as used in subsection 52.021(h) of the Government Code has this meaning. See also TEX. GOV’T 

CODE ANN. 5 305.001 (Vernon 1998) (lobbyists must register with state so that their “identity, 
expenditures, and activities” may be disclosed publicly). 

Accordingly, a court reporting firm does not have to show that it is qualified for registration 
but only needs to complete an application in a form approved by the Board. The Board has no 
authority to establish or evaluate qualifications of a court reporting firm. The Board’s only express 
authority with respect to registration-to approve the form of the applicationdoes not allow it to 
impose substantive qualifications on applicants for registration but merely to elicit enough 
information to identify reporting firms. While the Board may reject an incomplete application and 
require the applicant to complete it before accepting it, it must accept an application in the proper 
form. 

‘House Bill 3155 of the 76th Legislative Session, which adopts the Texas Occupations Code, repeals article 
4522 of the Revised Civil Stahltes and reenacts it without substantive change as section 301.3Slof the Occupations 
Code. Act of May 13, 1999, 76th Leg., R.S., H.B. 3155, 5 1, sec. 301.351 (to be codified at chapter 301, section 
301.351 of the Occupations Code). 
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In answer to your second and fourth questions, we point out that no remedies or penalties 
apply to a firm ifthe Board does not accept its application for registration. A court reporting firm’s 
continued operation is not contingent upon tiling a registration form with the Board. A firm may 
continue to operate even if the Board rejects an application for registration. Because the rejection 
of the application has no impact on the firm, the Board need not provide the firm an opportunity for 
a hearing. 

Your fifth question is as follows: 

5. Under subsection (i), is the Board restricted to imposing a fee 
under this subsection for tiling the application or is the Board entitled 
to apply the sanctions available to it under Chapter 52, Texas Gov’t 
Code, against a court reporting firm that has violated its rules? These 
sanctions, if available, would include injunctive actions against court 
reporting firms that fail to register with the Board and disciplinary 
actions against registrant court reporting firms that violate rules 
promulgated by the Supreme Court [of Texas] for the Board. 

Request Letter at 2. 

Subsection 52.021(i) provides that “[rlules applicable to acourt reporter are also applicable 
to a court reporting firm” and that “[tlhe board may enforce this subsection by assessing a reasonable 
fee against a court reporting firm.” TEX. GOV’T CODE ANN. 3 52.021(i) (Vernon 1998). The 
sanctions available to the Board under Government Code chapter 52 apply to individual court 
reporters who are certified or required to be certified by the Board, not to court reporting firms. 
Section 52.021(g) of the Government Code authorizes the Board to enforce the certification 
requirement “by seeking an injunction or by filing a complaint against a person who is not certified,” 
id. 5 52.021(g), and section 52.029 authorizes it to “revoke or suspend the shorthand reporter’s 
certification or issue a reprimand to the reporter” for various causes set out in the statute. Id. 
5 52.029. 

Subsection .52.021(i), however, does not require owners of a court reporting firm to be 
certified as court reporters. As introduced, the bill adopting subsection 52.021(i) would have 
prohibited a person from engaging in shorthand reporting as an employee of a court reporting firm 
unless “a person or persons certified as shorthand reporters by the supreme court are partners, 
shareholders, or owners with an individual or aggregate ownership interest of at least 5 1 percent of 
the firm.” Tex. S.B. 646,75th Leg., R.S. (1997) (as introduced); see SEN. JURISPRUDENCE COMM., 

BILL ANALYSIS, Tex. S.B. 646,7Sth Leg., R.S. (1997). The proposed requirement was deleted from 
the bill and replaced by subsection 52.021(i). See Tex. Comm. Substitute S.B. 646,75th Leg., R.S. 
(1997); S.J. OF TEX., 75th Leg., R.S. 1116 (1997). Subsection 52.021(i) does not require owners or 
shareholders of a court reporting firm to be certified court reporters. Accordingly, the Board may 
not use its injunctive or disciplinary power under chapter 52 to enforce rules against a court reporting 
timl. 
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Subsection 52.021(i) does provide that the Board may “enforce this subsection by assessing 

a reasonable fee against a court reporting firm.” TEX. GOV’T CODE ANN. 5 52.021 (i) (Vernon 1998). 
This provision might be read to refer to a fee collected from regulated entities to recover some of the 
costs of regulation or to a fine or penalty to be assessed against a court reporting firm found to have 
violated a rule. We read subsection 52.021(i) as authorizing a fee to recoup costs of administering 
the provisions relating to court reporting firms and not as a penalty. Statutes that impose penalties 
must be sufficiently definite so that those subject to their provisions may know with reasonable 
certainty what they mean and who is liable to punishment for their infraction. See Eubanks v. State, 
203 S.W.2d 339,340-41 (Tex. Civ. App.-Austin 1947, writ ref d). A statute that is penal in nature 
must be strictly construed. See Tenneco Oil Co. v. Padre Drilling Co., Inc., 453 S.W.2d 814 (Tex. 
1970) (statute authorizing recovery of attorney’s fees must be strictly construed). Subsection 
52.021(i) does not put court reporting firms on notice that they might be subject to a fine or penalty 
for violating a rule of the Board, and we may not construe it broadly to provide an enforcement 
mechanism for the Board. The Board may set a reasonable fee to be collected from court reporting 
firms to recover costs of administering the rules applicable to the firms. 

In sum, it is our opinion that the legislature did not provide a method for the Board to enforce 
its rules against a court reporting firm. The Board’s remedy is to seek legislation giving it that 
authority. If the Board seeks enforcement legislation, it may also wish to seek legislative 
clarification ofthe provision that “[rlules applicable to a court reporter are also applicable to a court 
reporting firm.” TEX. GOV’TCODE ANN. 5 52.021(i) (Vernon 1998). Many ofthe rules “applicable 
to a court reporter,” are relevant only to natural persons and cannot be applied to court reporting 
firms. See Standards and Rules, supra, 543-53, $5 I. E. (renewal of certification); III. (examination 
requirements for certification as court reporter); V. (application procedures); VIII. (notification of 
exam results and regrading); IX. (re-application to take exam). Subsection 52.021(i) does not state 
how the rules are to be applied to court reporting firms, but we may look at the legislative history 
of this provision for assistance in understanding it. See TEX. GOV’T CODE ANN. 5 311.023(l)-(3) 
(Vernon 1998) (in construing a statute, courts will consider the object sdught to be attained and the 
legislative history); San Antonio Gen. Drivers, LocalNo. 657 v. Thornton, 299 S.W.2d 911,914-15 
(Tex. 1957) (when statute is ambiguous, court may turn to legislative history). 

The legislative history of section 52.021(i) shows that the legislature intended the rules 
defining unprofessional conduct to apply to court reporting firms. See Standards and Rules, supra, 
547, 5 IV. B. The bill analysis for Senate Bill 646 states that the purpose of the bill was to require 
court reporting firms to comply with the standards of conduct and professionalism applicable to 
certified courtreporters. TEX. SEN. JURIsPRUDENCECOMM.,BILLANALYSIS,Tex. Comm. Substitute 
S.B. 646,75th Leg., R.S. (1997). Witnesses in the committee hearing on Senate Bill 646 spoke of 
the bill as subjecting the court reporting firms to rules on ethical standards and professional conduct 
applicable to court reporters. See Hearings on Tex. Comm. Substitute S.B. 646 Before the Sen. 
Jurisprudence Comm., 75th Leg., R.S. (Apr. 14, 1997) (tape recording available from Senate Staff 
Services Office) (statements by Senator Brown, David B. Jackson of United American Reporting 
Services, and Ginny McCluskey, President of Texas Court Reporters Association). See also 
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Hearings on Tex. S.B. 647 Before the Sen. Jurisprudence Comm., 75th Leg., R.S. (Apr. 14, 1997) 
(tape recording available from Senate Staff Services Office) (testimony of Ginny McCluskey). 

Section 52.021(i) ofthe Government Code could be read as subjecting court reporting firms 
to the standards and rules on unprofessional conduct set out in section IV. B. of the Standards and 
Rules. While this body of rules does not expressly refer to court reporting firms, many of the rules 
can be applied to such firms. For instance, “unprofessional conduct” is defined to include 
“advertising or representing falsely the qualifications of a certified shorthand reporter” and “failing 
to charge all parties or their attorneys to an action the same price for an original transcript or 
statement of facts.” Standards and Rules, supra, 547, 8 IV. B. (5), (6). These rules on advertising 
and charges are relevant to the conduct of a court reporting firm. Another rule would prevent a court 
reporting firm from “giving directly or indirectly, benefitting from or being employed as a result of 
any gift, incentive, reward, or anything of value to attorneys, clients, or their representatives or 
agents,” except for the nominal items described in the rule. Zd. 5 IV. B. (12). Some of the rules 
appear to address only the conduct of the individual court reporter. Id. 4 IV. B. (2) (prohibition on 
producing an inaccurate transcript or statement of facts), (11) (prohibition on going off the record 
during a deposition absent agreement of the parties or their attorneys). These rules, however, might 
be construed to prohibit a firm from requiring the court reporter to violate the rule. 

The Texas Supreme Court could exercise its rule-making authority consistent with due 
process to identify the rules applicable to court reporting firms. See TEX. GOV’T CODE ANN. 

5 52.002 (Vernon 1998) (supreme court may adopt rules consistent with this chapter). In addition, 
as we have already stated, the Board could seek legislative clarification of section 52.021(i) of the 
Government Code in its entirety. Individual court reporters, including court reporters employed by 
a court reporting firm, remain subject to the provisions of the statute and the rules governing the 
conduct of court reporters. The Board has authority to impose sanctions on individual court 
reporters for failing to comply with these provisions. 
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SUMMARY 

Subsection 52.021(h) of the Government Code, which 
requires court reporting firms to register with the Court Reporters 
Certification Board by completing an application in a form adopted 
by the Board, does not authorize the Board to establish or evaluate 
qualifications of a court reporting firm. A court reporting firm needs 
only to complete an application in a form approved by the Board to 
register pursuant to subsection 52.021(h). 

The legislature intended subsection 52.021(i) of the Govem- 
ment Code, which provides that rules applicable to a court reporter 
are also applicable to a court reporting firm, to subject court reporting 
firms to rules on unprofessional conduct set out in section IV. B. of 
the “Standards and Rules for Certification of Certified Shorthand 
Reporters.” See Standards and Rules, supra, 547,§ IV. B. However, 
the legislature did not authorize the Board to impose sanctions on 
court reporting firms that fail to comply with the rules. 

Individual court reporters, including court reporters employed 
by a court reporting firm, are subject to the provisions of the statute 
and rules governing the conduct of court reporters. The Board has 
authority to impose sanctions on the court reporters for violating 
these provisions. 
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