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Dear Mr. Smith: 

You ask whether a county commissioner may be paid by the county for driving an ambulance 
for the county emergency medical services (“EMS”) department. We conclude that Local 
Government Code section 8 1.002 precludes a county commissioner from receiving such payments. 

You provide the following facts: Drivers for the county EMS department, including the 
commissioner at issue, arepaid on a “run-by-run” basis. They receive $10.00 for an “in-county run” 
and $40.00 for an “out-of-county run,” and they are also covered by the county’s workers’ com- 
pensation program. We understand from your letters that the EMS department is a department of 
the county, rather than a separate political entity such as an emergency services district. See, e.g., 
TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. ch. 776 (Vernon 1992 & Supp. 1999) (providing for emergency 
services districts in counties with populations less than 125,000). The county’s EMS director is 
hired by the commissioners court. The EMS director supervises the EMS department personnel, 
including the ambulance drivers. The commissioners court sets the salary of the EMS director and 
the EMS department budget. EMS drivers are paid from funds allocated to the EMS department in 
the county budget. Based on the information you have provided, we assume that drivers for the 
county EMS department are paid by the county with county funds. 

Although your letter’s description ofthe legal status of ambulance drivers’ relationship with 
the county is somewhat ambiguous, baaed on the information you have provided we believe that the 
relationship comes closest to an employment contract. While you describe the commissioner as a 
volunteer EMS driver, you also inform us that the drivers are paid by the county and supervised by 
the county EMS director. Generally, a volunteer is a person who serves with no promise of 
remuneration. See Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-409 (1996) at 5-6. That is not the case here. In 
addition, we note that a person is an employee, rather than an independent contractor, ifthe employer 
has the right to control details of the work. Seegenerally Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-525 (1986) 
at 4-5. Based on your statements that the work of the EMS drivers is supervised by the EMS 
director, it appears that the work of ambulance drivers is controlled by the county and that they are 
employees rather than independent contractors. 
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You ask whether the commissioner is precluded from being compensated by the county as 
an EMS driver by the oath of oftice set forth in section 81.002 of the Local Government Code, which 
provides in pertinent part: 

(a) Before undertaking the duties of the county judge or a county 
commissioner, a person must take the official oath and swear in 
writing that the person will not be interested, directly or indirectly, in 
a contract with or claim against the county except: 

(1) a contract or claim expressly authorized by law; or 

(2) a warrant issued to the judge or commissioner as a fee of 
office. 

TEX. LOC. GOV’T CODE ANN. 5 81.002 (Vernon 1988). Section 81.002 states a strict rule against 
conflicts ofinterest. It has been partially repealed by Local Government Code chapter 171, see infru, 
but prior to the partial repeal, it barred county commissioners from having any interest, no matter 
how small, in a contract with the county. See Tex. Att’y Gen. Op. No. H-624 (1975) (county barred 
from contracting with a farmers’ cooperative in which one commissioner owned a share). This oath 
of office has been construed to extend to employment contracts and thus precludes a commissioners 
court from employing its own members. See Starr County v. Guerru, 297 S.W.2d 379, 380 (Tex. 
Civ. Ape.-San Antonio 1956, no writ). 

Chapter 171 now permits a commissioners court to enter into a contract in which a 
commissioner is interested if the contract falls within the ambit of that chapter. As this office has 
explained 

chapter 171 and section 81.002 may be correctly harmonized by 
reading chapter 171 to authorize a county to enter into contracts or 
take actions in which a member of the commissioners court is 
pecuniarily interested to the same extent that other local 
governmental bodies may take such actions. Thus, if a county 
commissioner or county judge has a substantial interest in a business 
entity that will be subject to a vote or decision by the commissioners 
court, he must file the affidavit required by section 171.004 and 
abstain from participation in a matter if “action on the matter will 
have a special economic effect on the business entity that 
is distinguishable from the effect on the public.” Local Gov’t Code 
5 171.004. Ifhis interest in a business entity is less than a substantial 
interest, the interested member of the commissioners court may 
participate in an action affecting the business entity. Chapter 171 
creates an exception in the oath required by section 81.002 to the 
extent that it permits a county judge or county commissioner to have 
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a direct or indirect interest in a contract with or claim against the 
county. 

Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-279 (1993) at 4. 

Again, the oath of office provision precludes a commissioners court from employing its own 
members because a county employee is “interested, directly or indirectly, in a contract with or claim 
against the county.” TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. $ 81.02(a) (Vernon 1988); Starr County, 297 
S. W.2d at 380. Based on the information you have provided, it appears that ambulance drivers, who 
are employed by the county and paid with county funds, have an interest in a contract or claim 
against the county. 

We do not believe that chapter 171 repeals the oath of office provision in the circumstances 
you describe. Chapter 171 governs public officers interests in “real property,” which is not relevant 
here, and “business entities.” See TEX. Lot. GOV’T CODE ANN. 5 171.004 (Vernon Supp. 1999) 
(requiring local public official to tile affidavit and abstain from any vote affecting business entity 
or real property in which official has “a substantial interest”). Local Government Code section 
17 1 .001(2) defines the term “business entity” to mean “a sole proprietorship, partnership, firm, 
corporation, holding company, joint-stock company, receivership, trust, or any other entity 
recognized by law.” Id. (Vernon 1988). As this office has previously stated, the phrase “other 
entity recognized by law” in section 171.001(2) “should be read to refer to private entities organized 
in a form authorized or recognized by the legislature to carry out purposes similar to the purposes” 
of the listed entities. Tex. Att’y Gen. Op. No. N-852 (1988) at 4. While this office has concluded 
that an attorney’s law practice, a sole proprietorship, falls within this definition, see Tex. Att’y Gen. 
LO-94-055, at 4, it has never extended this definition to include a person who is not acting in the 
capacity of a business or as an independent contractor. The commissioner, in his capacity as 
ambulance driver for the county EMS department, is clearly not operating as a business entity, nor, 
you inform us, is he acting as an independent contractor. The county, like other political 
subdivisions, is not itself a business entity within the meaning of chapter 171. See Tex. Att’y Gen. 
Op. Nos. DM-267 (1993) (city not “business entity” within meaning of Local Government Code 
chapter 171), JM-852 (1988) (state university not “business entity” within meaning of Local 
Government Code chapter 171). Again, based on the information you have provided, it appears that 
an ambulance driver is a county employee. We do not believe that chapter 171 is intended to permit 
employment contracts between members of a governing body and the political subdivision they 
govern.’ 

In sum, section 81.002 precludes a county commissioner from having an employment 
relationship with the county. Chapter 171 does not repeal the oath of office provision with respect 
to employment relationships with the county. We are not aware of any other statutory provision that 

‘But see 35 DAVID B. BROOKS, COUNTY AND SPECIAL DISTRICT LAW $ 18.37 (Texas Practice 1989) 
(suggestingthatdefinitionofbusinessentity”includes“anindividua1 selling property orcontracting inhis ownname”). 
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would repeal the section 81.002 in the circumstances at issue here.2 For this reason, we believe that 
the county commissioner’s oath of office precludes the commissioner from receiving the payments 
you describe. 

You also ask whether the commissioner can avoid the effect of section 81.002 by recusing 
himself from any vote affecting the county EMS department. He cannot. The section 8 1.002 oath 
of office incorporates the strict common-law prohibition against conflicts of interest. See Bexar 
County Y. Wentworth, 378 S.W.2d 126 (Tex. Civ. App.-San Antonio 1964, writ ref d n.r.e.). Under 
the common law, a public officer cannot avoid a conflict of interest by recusing himself. Delta Elec. 
Constr. Co. v. CityofSanAntonio,437 S.W,2d602,608-09(Tex. Civ. App.-SanAntonio 1969,writ 
ref d n.r.e.). Given that the statutory oath of office incorporates the common law, we conclude that 
a public officer cannot avoid a conflict of interest under section 8 1.02 by recusing himself. 

Given our conclusion that Local Government Code section 8 1.002 precludes the arrangement 
you describe, we need not address whether the arrangement violates the doctrine of common-law 
incompatibility prohibition against self-employment. Nor do we address whether workers’ 
compensation coverage alone would create an interest in a contract or claim against the county in 
violation of section 81.002. See generally TEX. LAB. CODE ANN. 5 504.012(a) (Vernon 1996) 
(authorizing political subdivision to provide workers’ compensation for volunteer emergency 
medical personnel). 

lFor a discussion of other enactments that repeal section 8 1.002 by implication, see Tex. Att’y Gen. Op. No 
DM-279 (1993) at 6. 
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SUMMARY 

Local Government Code section 8 1.002 precludes a county 
commissioner from receiving payments from the county for driving 
an ambulance for the county emergency medical services department. 

Yo s ve truly, 
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JOkN CORNYN 
Attorney General of Texas 
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First Assistant Attorney General 
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