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Dear Mr. Skeen: 

You have requested our opinion as to whether a committee appointed by a commissioners 
court to recommend the selection of an architect is subject to the Open Meetings Act. Under the 
circumstances you describe, we conclude that it is. Section 2254.003 of the Government Code 
provides, in relevant part: 

(a) A governmental entity may not select a provider of 
professional services or a group or association ofproviders or award 
a contract for the services on the basis of competitive bids submitted 
for the contract or for the services, but shall make the selection and 
award: 

(1) on the basis of demonstrated competence and 
qualifications to perform the services; and 

(2) for a fair and reasonable price. 

TEX. GOV’T CODE ANN. 5 2254.003 (Vernon 1999). 

You indicate that, pursuant to section 2254.003, the Commissioners Court of Smith County 
appointed an “Evaluation Committee” composed of the county judge, one commissioner, the county 
auditor, the county purchasing agent, the county engineer, the county director of maintenance, and 
three members of a citizens’ task force. The function of the Committee is to receive written 
information from interested architectural tirms, “evaluate written documents, listen to presentations, 
research previous work history and then rank them as to the most qualified. The recommendation 
presented to the [commissioners] court is not in any form binding [on] the court.” Letter from 
Nancy F. Braswell, Smith County Auditor, to Honorable John Cornyn, Attorney General 2 
(May 4, 1999) (on tile with Opinion Committee) [hereinafter Braswell letter of 5/4/99]. After the 
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court has “determined the ‘most qualified,’ then the same committee would begin negotiations with 
that firm, and then the negotiated price [will] be considered by [the] commissioners court.” Id You 
ask whether the presence of the county judge and one commissioner on the Evaluation Committee 
violates any open meeting requirement. 

The Open Meetings Act, chapter 55 1 ofthe Government Code, defines “governmental body” 
to include, on the state level, “a board, commission, department, committee, or agency within the 
executive or legislative branch of state government that is directed by one or more elected or 
appointed members,” TEX. GOV’T CODE ANN. 8 551.001(3)(A) (Vernon 1994), and on the local 
level, “a county commissioners court in the state,” id. 5 551.001(3)(B), as well as “a deliberative 
body that has rulemaking or quasi-judicial power and that is classified as a department, agency, or 
political subdivision of a county or municipality,” id. $ 55 1.001(3)(D). The Act further defines 
“meeting” as “a deliberation between a quorum of a governmental body, or between a quorum of a 
governmental body and another person, during which public business or public policy over which 
the governmental body has supervision or control is discussed or considered or during which the 
governmental body takes formal action.” Id. $ 551.001(4). Because the Act defines a meeting to 
involve discussion, consideration, or final action on public business or public policy over which the 
governmental body has supervision or control, a governmental body must have the authority to 
supervise or control public business or policy in order to fall within the Act’s scope. See GulfReg’l 
Educ. Television Affiliates v. University ofHouston, 746 S.W.2d 803,809 (Tex. App.-Houston [ 14th 
Dist.] 1988, writ denied). See also Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-331(1985) (citizens advisory panel 
to state agency with no power to supervise or control public business not subject to Open Meetings 
Act); Tex. Att’y Gen. LO-93-064 (public university’s student fee advisory committee that made 
recommendations for consideration by board of regents not subject to Act). 

There are five members of the commissioners court in Smith County-four commissioners 
and the county judge. The Evaluation Committee thus consists of less than a quorum of the 
commissioners court. An entity appointed by a governmental body but containing less than a 
quorum of members of that governmental body may be subject to the Open Meetings Act, either 
because it falls within a definition of the term “governmental body” or as a subcommittee of a 
governmental body. In Attorney General Opinion JC-0053 (1999), we recently said that a pricing 
committee appointed by the Board of Directors of the Texas Public Finance Authority to act on the 
board’s behalf in negotiating a bond sale and executing a bond purchase contract is a state level 
“governmental body” within the meaning of section 551.001(3)(A), subject to the Open Meetings 
Act. And in Letter Opinion No. 97-058, this oftice concluded that a committee ofthe Texas Funeral 
Commission consisting of two Commission members and other individuals and that was delegated 
authority to investigate complaints and supervise investigations exercised and controlled 
public business and was itself a governmental body for purposes of that provision. Tex. Att’y Gen. 
LO-97-058, at 5. On a few occasions, we have concluded that a subcommittee is subject to the Act 
exclusively on the basis of its membership. In Attorney General Opinion H-238 (1974), for 
example, the attorney general said that standing committees of the Harris County Hospital District, 
each composed of three but less than a quorum of the District’s board of managers, were subject to 
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the Open Meetings Act. See also Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-1072 (1989) (subcommittees ofboard 
of trustees of independent school district are subject to Open Meetings Act). 

But not every body that includes less than a quorum of a governmental body is subject to the 
Act. In Attorney General Opinion H-994, the attorney general found that a fifteen-member 
“Committee to Study the Selection Process of Chief Administrative Officers of the Component 
Institutions of The University of Texas System” was not subject to the Act, even though it 
was appointed by the Chairman of the Board of Regents and itself contained three regents. Tex. 
Att’y Gen. Op. No. H-994 (1977) at 3. The “presence of three Regents on the fifteen-member 
committee” was insufficient to “bring it within the provisions of the Open Meetings Act as a 
committee of the Board.” Id. at 2. Despite the recognized danger that a “board might become the 
rubber stamp of its committees this danger is diminished in the present case by the appointment 
of twelve other members who might represent different viewpoints within the university system.” 
Id. The committee’s purpose, according to its enabling resolution, was “to make an extensive study 
of the selection process and submit its recommendations to the Board of Regents.” Id. The opinion 
concluded that “[tlhis resolution appears to make the Committee an advisory body only, without 
power to supervise or control public business.” Id. Because of “the absence of facts showing that 
the Committee is more than an advisory body,” the attorney general was unable to “say that its 
meetings are required to be open by the Open Meetings Act.” Id. 

The Evaluation Committee, which contains less than a quorum of the commissioners court, 
is not itself a “commissioners court” for purposes of section 551.001(3)(B) of the statute. Nor is it 
obvious that it may properly be classified as “a deliberative body that has rulemaking or quaai- 
judicial power and that is classified as a department, agency, or political subdivision of a county” 
within the meaning of section 55 1.001(3)(D). Thus we consider whether the Evaluation Committee 
is subject to the Open Meetings Act based on its membership, which includes two members of the 
commissioners court. 

In our view, the initial work of the Evaluation Committee falls within the ambit of Attorney 
General Opinion H-994. The Evaluation Committee’s mission is to perform evaluations of 
architectural firm applicants and submit a recommendation in the form of a ranking of the firms to 
the commissioners court. As you indicate, the Committee’s recommendation is not binding in any 
way on the court. Even though two members of the commissioners court are members of the 
Committee, the presence of seven other individuals attests to the likelihood that other viewpoints 
will be considered. In these circumstances, the commissioners court is less likely to “rubber-stamp” 
the Committee’s choice. On the contrary, you indicate that, even if the Committee ranked one firm 
in last place, the court could nevertheless award that firm the contract. The Committee’s initial work 
thus appears to be that of an advisory body only, without power to supervise or control public 
business. 

The negotiation process, however, which begins after the commissioners court has selected 
the “most qualified” firm, raises different concerns. In F'inlun v. City of Dallas, 888 F.Supp. 779 
(N.D. Tex. 1995), city taxpayers and residents sought an injunction against an “Ad Hoc 
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Committee-Downtown Sports Development Project,” appointed by the Mayor of Dallas for the 
purpose of conducting negotiations with the owners of professional basketball and hockey teams 
regarding their proposed move from a city-owned arena. The committee was composed of 
five council members, less than a quorum of the full council of fifteen. As the court found, the group 
comprised “an official committee appointed by the Mayor for the purpose of negotiating behind 
closed doors with third parties, involving millions of dollars of taxpayer money with no public 
input. .” Id. at 785 (footnote omitted). Even though the committee was required by the city 
charter and council rules to comply with the Open Meetings Act, it was necessarily subject to the 
Open Meetings Act’s requirements under “a fair reading of the [Act] itself in light of the strong 
public policy considerations for which the law was created.” Id. The court noted that the 
composition of the committee weighted the work in favor of whatever recommendation it rendered: 
“With the five members of the Committee in favor of a new arena, as well as the Mayor who 
appointed them, only two more votes are needed from the remaining nine City Council members to 
go along with whatever deal the Committee cuts.” Id. at 785-86. The court even found 
“circumstantial evidence that the Committee was designed to circumvent the [Act].” Id. at 786. 

Likewise, in the situation you pose, the Evaluation Committee is appointed by the 
commissioners court to conduct negotiations with private parties regarding the expenditure ofpublic 
funds. Unlike the ranking of architectural firms in the initial stage of the process, from which the 
commissioners court is at liberty to select the firm that the Evaluation Committee ranked in last 
place, the result of the negotiating process leaves no room for the commissioners’ input: the court 
must either adopt or reject the contract negotiated by the Evaluation Committee. If the county judge 
and the commissioner who serve on the Committee agree on the terms negotiated, only one more 
vote would be needed from the remaining commissioners to adopt the privately-negotiated terms. 
These circumstances, we believe, render the Committee’s work more than advisory and suggest that 
the commissioners court is more likely to act as a rubber-stamp. 

The information you have supplied indicates that “[i]t would be difficult or impossible for 
the commissioners court to negotiate fees in open court.” See Braswell letter of 5/4/99 supra, at 2. 
Although, contrary to the court in Finlan, we have no reason to believe that the appointment of the 
Evaluation Committee “was designed to circumvent the Act,“neither this office nor any Texas court 
has recognized that the “difficulty” or “impossibility” of conducting business in public is a valid 
reason for exempting a governmental body from the command of the Open Meetings Act. To the 
contrary, the provisions of the Act are to be liberally construed in favor of open government. See 
Cox Enterprises, Inc. Y. Board of Trustees, Austin Zndep. Sch. Dist., 706 S.W.2d 956, 960 (Tex. 
1986); Acker v. Texas Water Comm’n, 790 S.W.2d 299,300 (Tex. 1990). 

Although we have in our analysis considered the two distinct tasks of the Committee, we do 
not believe that the Committee’s work can be effectively bifurcated for purposes of its compliance 
with the Open Meetings Act. It would be anomalous to conclude that an identical group of 
individuals, created by the same appointing power to perform two distinct tasks that nevertheless 
form a coherent whole, is a “governmental body” at one moment but not the next. If one of its 
functions renders it a “governmental body” for purposes of the Open Meetings Act, it must be so 
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in all its endeavors. In our opinion, therefore, under the terms of the order of the Commissioners 
Court of Smith County dated April 12, 1999, appointing an Evaluation Committee, and under the 
terms of the Request for Qualifications dated March 17, 1999, the Evaluation Committee is a 
“governmental body” subject to chapter 551 of the Government Code, the Open Meetings Act. 

You also ask whether the Evaluation Committee would be a “governmental body” under the 
Open Meetings Act if the county judge and commissioner are “removed from the committee.” 
Although the question is close, we believe that the exclusion of those individuals would place the 
Committee more squarely in the category of a strictly “advisory” body, and thus remove it from the 
designation of “governmental body.” The absence of any member of the commissioners court on 
the Evaluation Committee will necessarily require the court to consider afresh the negotiated 
contract, without the risk that two members will have already made up their minds. We therefore 
conclude that, if, under the circumstances you have described, the county judge and commissioner 
are excluded from the Evaluation Committee, the Committee is more clearly identifiable as an 
advisory body only. As was said in Attorney General Opinion H-994, in the absence of facts 
showing that such a reconstituted committee is more than advisory, its meetings are not required to 
be open by the Open Meetings Act. 
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SUMMARY 

An “Evaluation Committee” appointed by the Smith County 
Commissioners Court to recommend the selection of an architect and 
negotiate a contract with the selected firm is, under the facts 
described, a “governmental body” subject to the Open Meetings Act. 
If, however, the county judge and one commissioner are excluded 
from the Committee, it becomes merely an advisory body not subject 
to the Act. 
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