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Dear Representative Lewis: 

You ask whether the Employees Retirement System of Texas (“ERS”) has correctly 
interpreted section 814.1041 of the Government Code, which provides a temporary service 
retirement option for certain state employees affected by privatization or other reductions in the 
workforce. The ERS is correct in applying section 814.1041(b) only to an employee who is not 
eligible to retire under section 814.104(a) of the Government Code when his or her position is 
eliminated. The ERS rule providing that amember ofthe affected employee class who is not eligible 
to retire without the age and service supplement will receive only the minimum service credit 
necessary to meet eligibility is inconsistent with the statute and is therefore invalid. 

Eligibility for retirement is ordinarily determined according to section 814.104(a) of the 
Government Code, which states, with certain exceptions, that a member with service credit in the 
ERS is eligible to retire and receive a service retirement annuity “if the member is at least 60 years 
old and has 5 years of service credit in the employee class” or “if the sum of the member’s age and 
amount of service credit in the employee class, including months of age and credit, equals the 
number 80.” TEX. GOV’T CODE ANN. 5 814.104(a) (Vernon Supp. 1999). Section 814.1041 
provides for eligibility under different circumstances: 

(a) This section applies only to members of the employee class 
whose positions with the Texas Workforce Commission, the Texas 
Department of Human Services, or the Texas Department of Mental 
Health and Mental Retardation are eliminated as a result of contracts 
with private service providers or other reductions in services provided 
by those agencies and who separate from state service at that time. 

(b) A member described by Subsection (a) is eligible to retire and 
receive a service retirement annuity if the member’s age and service 
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credit, each increased by three years, would meet age and service 
requirements for service retirement under Section 8 14.104(a) at the 
time the member separates from state service as described by 
Subsection (a). The annuity of a person who retires under this 
subsection is computed on the person’s accrued service credit 
increased by three years. (Emphasis added.) 

(c) A member described by Subsection (a) becomes eligible to 
retire and receive a service retirement annuity on the date on which 
the member would have met the age and service requirements for 
service retirement under Section 814.104(a) had the member 
remained employed by the state if, on the date of separation from 
state service, the member’s age and service credit, each increased by 
five years, would meet age and service requirements for service 
retirement under Section 814.104(a). The annuity of a person who 
retires under this subsection is computed on the person’s accrued 
service credit. 

Id. 5 814,1041(a)-(c). These provisions, adopted by the 75th Legislature,’ apply “only to positions 
eliminated by privatization or other reductions in workforce before September 1, 1999.” Id. 5 
814.1041(f). 

Yourquestionrelates to the following interpretations ofsection 814.1041(b) adoptedby ERS 
in implementing this provision: 

1. A member of the affected employee class who is otherwise 
eligible to retire without the addition ofthree years to age and service 
credit will receive no additional years of service credit in computing 
the member’s annuity; 

2. A member of the affected employee class who is not eligible 
to retire without the age and service supplement will receive only the 
minimum service credit necessary to meet eligibility. 

Letter from Honorable Ron Lewis, State Representative, to Honorable Dan Morales, Attorney 
General (Mar. 17, 1998) (on tile with Opinion Committee). You are concerned that these 
interpretations are inconsistent with the statute, the purpose of which, you assert, is to lessen the 
adverse impact of privatization by providing additional benefits to the affected employee class. 
Specifically, you ask whether the ERS has correctly interpreted and applied section 814.1041(b), 
“taking into consideration the legislative history, the written provisions enacted, and the adverse 
impact on the older members of the employee class.” Id. at 2. 

‘Act of May 28, 1991,75th Leg., R.S., ch. 1048,§ 13, 1991 Tex. Gen. Laws 3986,3989. 
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At the outset, we note that we cannot evaluate the impact of the ERS interpretations on older 
members of the employee class. This involves questions of fact, which cannot be addressed in an 
attorney general opinion. Nor can we address your concern that the ERS interpretations may raise 
an issue of age discrimination under the federal Age Discrimination in Employment Act of 1967, 
29U.S.C. $5 621-34 (1994). SeeTex. Att’y Gen. Op. No. DM-154(1992) (summarizingprovisions 
of Age Discrimination in Employment Act of 1967). Whether a particular application of section 
8 14.104 1 (b) as interpreted by ERS is consistent with the federal act involves questions of fact, which 
cannot be resolved in an attorney general opinion. See Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-158 (1992) at 
2-3 (discussing the federal Civil Rights Act of 1964 and stating that opinion process cannot answer 
fact questions relating to federal act). 

In response to your request, the ERS confirms your description of its interpretation of section 
814.1041(b). ERS further states: 

We believe that Tex. Gov’t Code Ann. $814.1041(b) does not apply 
at all to employees who are otherwise eligible to retire at the time of 
the privatization. In addition, if an employee does become eligible 
for retirement by virtue of the 3 + 3 feature, the employee’s annuity 
is calculated by increasing the employee’s service credit only by the 
amount needed for the employee to become eligible to retire. 

Letter Brief from William S. Nail, Deputy Executive Director & General Counsel, ERS, to 
Sarah J. Shirley, Office of the Attorney General (May 11,1998) (on tile with Opinion Committee). 
The ERS rule implementing section 814.1041 of the Government Code incorporates these 
interpretations: 

(c) To be eligible for benefits under 4 814.1041(b) or 3 
8 14.1041(c), the member’s age and service at the time of separation 

must not otherwise qualify the member for service retirement 
benefits. . Service creditable under 5 814.1041(b) for age and 
service shall be in equal increments not to exceed the maximum of 
three years of service and three years of age. For a member retiring 
under the provisions of 8 814.104(a), only the amount of age or 
service credit needed for eligibility shall be added. 

34 TEX. ADMIN. CODE 5 73.41(c) (1998). 

We first consider whether section 814.1041(b) applies only to persons who would be 
ineligible to retire without the increase in age and service credit it provides. In addressing your 
questions, we begin with the relevant language of section 814,1041(b): 

(b) A member described by Subsection (a) is eligible to retire and 
receive a service retirement annuity ifthe member’s age and service 
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credit, each increased by three years, would meet age and service 
requirements for service retirement under Section 814.104(a) at the 
time the member separates from state service as described by 
Subsection (a). (Emphasis added.) 

TEX. GOV’T CODE ANN. 5 814.1041(b) (Vernon Supp. 1999). 

We believe that the legislative history of this bill supports the ERS construction of section 
814.1041(b) as to the class of employees it benefits. See id. 5 311.023(3) (Vernon 1998) (in 
construing a statute, a court may consider legislative history, among other matters). This provision 
was adopted by Senate Bill 1102 of the 75th Legislature,’ which made various changes in the statutes 
governing the ERS. The bill analysis on Senate Bill 1102 prepared for the House Pensions and 
Investments Committee describes this provision as follows: 

Adds a new section 8 14.1041 to provide service retirement option for 
employees of . [certain state agencies] whose positions are 
eliminated as a result of privatization. 

Two options are provided. One allows members whose positions are 
eliminated to retire upon separation if adding 3 years of age and 3 
years of service credit makes them eligible for retirement 
[Discussion of second option (5 814.1041(c))].’ 

The Fiscal Note to Senate Bill 1102 states: 

Among the changes that will have an actuarial impact are . earlier 
retirement eligibility for certain employees of the Texas Workforce 
Commission, the Texas Department of Mental Health and Mental 
Retardation and the Texas Department of Human Services ! 

Section 814.1041(b) provides earlier retirement eligibility for persons whose positions were 
eliminated. Earlier retirement eligibility is not meaningful for persons already eligible to retire-the 
time for early retirement has already passed. It can apply only to persons who are ineligible to retire 
without the increments in years of age and service credits allowed by section 8 14.1041(b). Moreover, 

2A~t of May 28, 1997,7Sth Leg., RX, ch. 1048,s 13.1997 Tex. Gen. Laws 3986.3989 

‘HOUSE PENSlONS & ltWESTMENTS COMM., BILL ANALYSIS, Comm. Substitute S.B. 1102, 75th Leg., R.S. 
(1997). 

‘FISCAL NOTE, Tex. S.B. 1102,75th Leg., R.S. (1997) 
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neither the bill analysis nor the fiscal note suggests that the enactment will affect the benefits of 
persons eligible to retire under existing law. Accordingly, ERS has, in our opinion, correctly 
determined that section 8 14.1041(b) does not apply to employees who are otherwise eligible to retire 
without the addition of three years to age and service credit. 

We address the second ERS interpretation that you question: that a member of the affected 
employee class who is not eligible to retire without the age and service supplements will receive only 
the minimum service credit necessary to meet eligibility. We conclude that the ERS interpretation 
is incorrect, because it is contrary to the plain language of the statute. 

Section 814.1041(b) provides that certain employees are eligible to retire “if the member’s 
age and service credit, each increased by three years, would meet age and service requirements for 
service retirement under Section 814.104(a) at the time the member separates from state service as 
described by Subsection (a).” The statute plainly states that the age and service credit are each to be 
“increased by three years,” not merely by the minimum amount of age or service credit needed for 
eligibility. In addition, “[tlhe annuity of a person who retires under this subsection is computed on 
the person’s accrued service credit increased by three years.” Id. § 8 14.1041(b) (Vernon Supp. 1999) 
(emphasis added). 

The bill analysis to Senate Bill 1102 also states that the option provided by section 
814.1041(b) 

allows members whose positions are eliminated to retire upon 
separation zfadding 3 years of age and 3 years of service credit makes 
them eligible for retirement with theadditionalservice credit counting 
for purposes of computing an annuity.5 

Both section 814.1041(b) and its description in the bill analysis plainly state that three years 
are to be added to age and service credit ofpersons affected by that provision and that the three years 
of additional service credit will count for purposes of computing an annuity. ERS points out that this 
construction magnifies the differences between persons who benefit from section 814,1041(b) and 
persons who are eligible to retire aside from that provision. For example, a person who needs only 
one month of service to be eligible to retire would receive an additional two years and eleven months 
of service in calculating his or her annuity, while a person terminated due to privatization one month 
after becoming eligible for retirement would not receive any additional service credit. While we 
acknowledge this difficulty with section 814.1041(b), we cannot disregard its literal meaning. 

The ERS has submitted a letter from the primary sponsors of Senate Bill 1102 stating that “it 
was the intent that the annuity of a person retiring under Section 814.1041(b) be computed by 
increasing a person’s service credit only by the amount needed by that person to become eligible 

%4OUSEPENSlONS & ,N"ESTMENTSCOMM.,B~LLANALYSIS,CO~~.S~~~~~~~~~ S.B.l102,75tb Leg.,R.S. 
(1997). 
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for retirement.” Letter from Senator Ken Armbrister & Representative Barry Telford, to 
Ms. Sheila W. Beckett, Executive Director, ERS, (July 15,1997) (on file with Opinion Committee). 
In interpreting statutes, the courts “seek to effectuate the ‘collective’ intent or purpose of the 
legislators who enacted the legislation.” Boykin V. State, 818 S.W.2d 782, 785 (Tex. Crim. App. 
1991) (en bane) (citation omitted). To accomplish this, it necessarily focuses its attention on the 
literal text of the statute. Id.; Tex. Att’y Gen. LO-95-085, at 7, n 4. “[Tlhe intent of an individual 
legislator, even a statute’s principal author, is not legislative history controlling the construction to 
be given a statute.” General Chem. Corp. v. De La Lastra, 852 S.W.2d 916, 923 (Tex. 1993). 
Accordingly, post-enactment statements by legislators are not evidence of legislative intent. Regional 
RailReorganization Act Cases, 419 U.S. 102,132 (1974); Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-321 (1995) 
at 1-2, n. 1. 

The provision of the ERS rule limiting to less than three years the additional years of age and 
service credit granted under section 814.1041(b) is inconsistent with the statute and therefore invalid. 
Sharp v. House oflloyd, Inc. 815 S.W.2d245,247-48 (Tex. 1991) (comptrollercouldnotpromulgate 
rule that was contrary to the plain language of the statute). 
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SUMMARY 

Section 814.1041 of the Government Code provides a temporary 
service retirement option under the Employees Retirement System of 
Texas for employees of certain state agencies whose positions are 
eliminated because of privatization or other reductions in workforce. 
Section 814.1041(b) provides that an employee is eligible to retire and 
receive a service retirement annuity if the member’s age and service 
credit, each increased by three years, would meet the requirements of 
section 8 14.104(a) of the Government Code, the general provision for 
retirement. Section 814.1041(b) applies only to an employee who is 
not eligible to retire under section 8 14.104(a) ofthe Government Code 
when his or her position is eliminated. 

The service annuity of a person who retires under section 
814.1041(b) is computed on the person’s accrued service credit 
increased by three years. The ERS rule providing that a member of the 
affected employee class who is not eligible to retire without the age 
and service supplement will receive only the minimum service credit 
necessary to meet eligibility is inconsistent with the statute and is 
therefore invalid. 

Yo s very truly,. 

4~c L - 
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JO$N CORbYN 
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