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Dear Representative Wolens: 

You ask whether the following city council rule of procedure for the City of Dallas violates 
the Texas Gpen Meetings Act, Government Code chapter 55 1: 

Presentations by Members of Council The mayor shall include on an 
agenda any item requested by five city council members or by a majority of 
a city council committee to be brought before the city council. The item must 
be placed on the tirst voting agenda scheduled at least 30 calendar days after 
receipt of request, unless the request is withdrawn by any of the five city 
council members or by a majority of the city council committee, whichever 
applies.’ 

Five city council members constitute one-third of the till city council membership.2 

You further state: 

As applied by the Dallas City Council, this rule has been utilized to 
prohibit placement of an item on the council’s agenda unless request for 
placement has been made by five city council members, or by a majority of 
a city council committee. This rule has been utilized to severely circumscribe 
and restrict what matters of public interest come before the council for 
consideration. 

‘City of Dallas, Texas, City Council Rules of Procedure, Rule 6.2, as adopted 8/l l/93 and amended by 
Resolution Nos. 94-0297,94-2571,94-3328,94-3675,95-1545,95-2450,95-2451,95-2760, 954204, and 96-0713. 

‘Letter from Sam Lindsay, City Attorney, City of Dallas, to The Honorable Dan Moraks, Office of Texas 
Attorney Ciencral (Oct. 1, 1997). See Texas State Directory 475 (38th cd. 1995); Ciq of Dallas, Mayor and City 
Council, (Sept. 6, 1997)<hnp:Nwebster.ci.dallas.tx.usmhnVmay (listing mayor and city 
council members). 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/requests/rq0952.pdf
http://webster.ci.dallas.tx.us/html/mayor_and_city_council.html
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The rule you cite is not the only provision for raising a matter of public interest at a city 
council meeting. The Dallas city chatter provides that 

Special meetings shall be called by the city secretary upon the written 
request of the mayor, the city manager or three members of the council. Any 
such notice shall state the subject to be considered at the special meeting and 
may provide for the taking up of any other matters presented at such 
meeting.3 

The Open Meetings Act (the “‘act”) includes the following provision: 

(a) If, at a meeting of a governmental body, a member of the public or of 
the governmental body inquires about a subject for which notice has not been 
given as tequired by this subchapter, the notice provisions of this subchapter 
do not apply to: 

(1) a statement of specific factual information given in response to 
the inquiry; or 

(2) a recitation of existing policy in response to the inquiry. 

(b) Any deliberation of or decision about the subject of the inquiry shall 
be limited to a proposal to place the subject on the agenda for a subsequent 
meeting.’ 

While this provision does not mandate that the item be placed on the agenda of a &me meeting, 
it does allow an individual member of the governmental body to bring up a subject of public interest 
and to request consideration of it in the future. 

We turn to your question as to the validity under the act of the rule requiring the agreement 
of five council members to place an item on the agenda of a meeting. The City of Dallas, like other 
home-rule cities: has broad discretionary powers to legislate on its own behalf, provided that no 
charter provision or ordinance “shah contain any provision inconsistent with the Constitution of the 
State, or of the general laws enacted by the Legislature of this State.‘* An ordinance of a home-rule 
city that attempts to regulate a subject matter preempted by a state statute is unenforceable to the 

‘Dallas, Tex., CIhartq ch. III, $7 (1993). 

‘Clov’t Code 0 551.042. 

‘Lkdkw Mmhant ‘s & cOacess&naire ‘s Ass ‘II v. City of Dallas, 852 S.W.Zd 489.490-91 (Tex. 1993). 

p. 2673 
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extent it wnflicts with the state statutes Thus, the Dallas City Council may adopt rules of procedure 
for its meetings as long as they are not inwnsistent with the constitution, legislation, or city charter 
provisions.* 

The Texas Open Meetings Act does not cover the details of agenda preparation. “Although 
the drawing up of an agenda is a matter related to a noticed public meeting, it essentially is an 
inkgal part of the actual me&anics and procedures for conducting that meeting and, therefore, aptly 
relegated to local practice and procedure as prescribed by city charters and ordinances.‘* Any 
procedures for agenda preparation adopted by the city council must nonetheless be consistent with 
the act’s requirements that each meeting of a govermnental body be open to the public, subject to 
certain exceptions, and that written noticeto of the “‘date, hour, place, and subject of each meeting” 
be posted prior to the meeting.” Thus, agenda preparation procedures may not involve deliberations 
among a quorum of members of a governmental body except in a public meeting for which notice 
has been posted in accordance with the act. As noted in Attorney General Opinion DM-95 
deliberations among a quorum of members of a govermnental body may be subject to the act even 
if a quorum never gathers in one place at one time, but wmmunicates by telephone or by circulating 
a memorandum.‘* Acconlingly, rules on prep sring an agenda may not involve delibemtions among 
a quorum of members of a governmental body, unless they are conducted in wmpliance with the 
act.13 Moreover, if a member or group of members of a governmental body knowingly conspires to 
circumvent the act by meeting in numbers less than a quorum for the purpose of secret deliberations 
in violation of the act, the person or persons commit a criminal offense. We caution members of 

‘Dallas Merchant ‘s & ConcessioMire ‘s Ass ‘II, 852 S.W.2d at 490-91; see C&v of Sweehvaler v. Germ, 380 
S.W.2d 550,552 (Tex. 1964) (iflegislahue choosu to preempt subject matter usually encompassed by broad powers 
of h-rule city, it must do so with unmistakable clarity). 

‘Seegenerally 56 Ahi. JUR. 20 Municipal Gwporatiom 5 156 (1971). 

‘Hough v. .%mbridge, 278 S&d 288,291 (Fla Disk CX App. 1973); see dw La. Att’y Gut. Ops. Nos. 94-152 
(1994) (WL 379277 (1994)), 90-541(1990) (WL 544987 1990)) (setting agenda is matter of internal procedure to be 
-cd by go” elmnental body). 

The written notice pcstod prior to the meeting is often desaibed as the “age&” because of the practice of 
posting the agenda as the notice or as an appendix to the notice. See Ciry of San Antonio v. Fourth Court ofAppeals, 
820 S.W.Zd 762,761 (Tex. 1991); Attorney General Opinion DM-228 (1993) at 2 n.2. 

“G&t cc-de pp 5s1.002, all. 

%x Attorney General Opiion DM-95 (1992). Attorney General Opinion Mw-32 upheld as not violating 
the act an agenda preparation procedure under which the members of Aii Ckmlrol Board n&tied the wxutive director 
to place a particular item on UK. ageada of a meeting. Attorney General Opinion MW-32 (1979). Prior to its abolition 
in 1991, see Act of July 30, 1991,72d Leg., 1st C.S., ch. 3, 0 1, 1991 Tex. Gen. Laws 4,46, the Air control Board 
consisted of nine members. Act ofMay 24,1967,6Otb kg., R.S., ch. 727.5 3.1967 Tex. Gen. Laws 1941.1942. 

“The Dallas City Council is a gov cmmental body subject to tbe act. See Gov’t Code 0 551.001(3)(C). 
Whetbamyofthe commiti that may place items on the agenda are governmen talbodicsmustbccktemincdma 
casaby-case basis by nrsmining tbei authority in light of the deftitions in tbe act. 
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dm095.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm228.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm095.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/mw/mw032.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/mw/mw032.pdf
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governmental bodies to be aware of this provision when proposing items for inclusion on the agenda 
of a meeting. 

You do not ask us to evahtate any other statute in connection with this rule of procedure nor 
have we found any provision that governs the preparation of the agenda for council meetings of a 
home-rule city. Attorney General Opinions JhI-63 and DM-228, which determine that each member 
of a county wmmiss’ toners court may place items on the agenda, relied on statutes applicable to 
wwties, not cities. Attorney General Opinions DM-228 (1993), JM-63 (1983). 

A case styled Hansbro v. Neiderhofer, 83 S.W.2d 685 (Tex. Civ. App.-Beaumont 1935, no 
writ), which Attorney General Gpinion DM-228 relied upon, can also be distinguished The wurt 
held that a county judge, as presiding officer of the commissioners court, ‘has no discretion in 
receiving motions offered in the regular discharge of the court’s business, and submitting said 
motions to a vote of the members of the court for their decision.“” Thus, the county judge was 
subject to a writ of mandamus where he refused to rewgnixe a motion duly proposed and seconded 
at a commissioners court meeting. Hansbro indicates that a single member of the commissioners 
court may raise a subject before the court by proposing a motion. That right can only be 
implemented under present law if the individual member may place subjects on the agenda posted 
as notice of a commissioners court meeting. Thus, the result in Hunsbro is consistent with our 
wnclusions in Attorney General Opinions JM-63 and DM-228, that individual members of the 
commissioners court may place items on the agenda. However, the rule of procedure stated in 
Hansbro does not wntrol the city council of a home-rule city. If this case is based on statutes 
applicable only to the commissioners court, it does not apply to the governing body of a city. If it 
is based on a common-law rule of meeting procedure, a home-rule city may change the rule by 
exercise of its legislative power. IJ Accordingly, Hansbro does not prevent the city council of a 
home-rule city t?om adopting reasonable mles of procedure for its meetings. 

You state that the Dallas rule “has been utilii to severely circumscribe and restrict what 
mat&s of public interest wme before the wuncil for consideration,” but you do not identify any city 
charter provision or wnstitutional provision that may limit the city council’s authority to adopt this 
rule. In Attorney General Opinion H-188, this office determined that the Open Meetings Act does 
not authorixe the public to choose the items to be discussed or to discuss subjects on the agenda The 
opinion stated as follows: 

So long as the requirements of. . . [the Open Meetings Act] are met and 
the right of citizens to apply to their government for redress of grievance by 

“Hansbm v. Neiderhofw, 83 S.W.Zd 685 (Tex. Civ. App.-Beaumont 1935, no writ). 

“See Attomey t3ene-d Opinion JM-1087 (1989) (h ome-rule city may ovcrcomc ccmmon-law do&k of 
inwmpatiiiIity for city offims by chatter provision). 
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http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/jm0063.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/jm0063.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm228.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm228.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm228.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/jm0063.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h0188.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/jm/jm1087.pdf
http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/dm/dm228.pdf
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“petition, addms or remonstranw’*16 is not abridged. . ., it is our opinion that 
a Commissioners Court need not provide a public forum for every citizen 
wishing to express an opinion on a matter. 

Attorney General Opinion H-188 (1973) (footnote added).” We find no basis for concluding that 
the city council rule in question is invalid for being inwnsistent with the wnstitution, general laws, 
or city charter provisions. 

We cannot determine in the opinion process whether the rule you inquire about is a 
reasonable exercise of the city council’s power to establish its rules of procedure. In addressing the 
reasonableness of this rule, however, we believe it is appropriate to consider it together with other 
procedures for placing items on the agenda of a meeting. The reasonableness of the city’s rules of 
procedure is in the first instance a matter for the discretion of the city council, subject to judicial 
review for abuse of discretion. 

‘qex. Comt. art. I.5 27. 

“The legislature has stated in section 22.043 of the Local Gov-ent Code, that “~]etitions and 
remonstrancea may be pnsented to the governing body of the municipality and must be. in witing.” While section 
22.043 expressly &ies to type A gcneml-law cities, other Local Gov anmeat Code provisions make it applicable to 
tpe B and type C general-law cities. l%i.s provision illwhwes a method other than inclu.sion on the agenda of a city 
council meeting whereby matters of public interest may be presented to members of the city council. 

p. 2676 

http://intranet1.oag.state.tx.us/opinions/h/h0188.pdf
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SUMMARY 

A rule of Dallas City Council on preparing the agenda of a city council 
meeting requires five members (onethird) of the city council or a majority 
of a city council wmmittee to request the mayor to include an item on the 
agenda of a meeting. The City of Dallas, as a home-rule city, is author&d 
to adopt reasonable rules of procedure for its meetings as long as they are 
not inconsistent with the wnstitution, statutes, or city charter provisions. 
We see no basis for tinding the rule invalid under the Open Meetings Act or 
inwnsistent with the wnstitution, general laws, or city charter provisions. 
Whether a particular rule is reasonable cannot be determined in the opinion 
process. It is a matter for the discretion of the city council, subject to 
judicial review for abuse of discretion. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

JORGE VEGA 
Fii Assistant Attorney General 

SARAH J. SHIRLEY 
Chair, Opiion Committee 

Prepared by Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General 
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