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P.O.Box 1127 Re: Whether a juvenile court’s authority under Family

Belton, Texas 76513 Code section 51.12(b) to “control the conditions and
terms of detention and detention supervision” super-
sedes the terms of a county contract with a private
corporation regarding the operation of the county
juvenile detention facility

Dear Mr. Miller:

On behalf of Bell County (the “county™), you ask about the relationship between Family Code,
section 51.12(b) — which gives the juvenile court of a county the authority to “control the conditions
and terms of detention and detention supervision” -- and a county contract authorizing a private
corporation to operate the county juvenile detention facility. We conclude that section 51.12(b) is
intended to authorize the juvenile court to control the conditions of the county juvenile facility and
that any contract entered into by the county for the operation of a county juvenile facility is void to
the extent it is inconsistent with section 51.12(b).

Section 51.12 of the Family Code provides in pertinent part as follows:

(b) The proper authorities in each county shall provide a suitable place of
detention for children who are parties to proceedings under this title, but the
Juvenile court shall control the conditions and terms of detention and
detention supervision and shall permit visitation with the child at all
reasonable times;

(c) In each county, the judge of the juvenile court and the members of the
Juvenile board shall personally inspect the detention facilities and any public
or private secure correctional facilities used for post-adjudication confinement
that are located in the county and operated under the authority of the juvenile
board at least annually and shall certify in writing to the authorities
responsible for operating and giving financial support to the facilities and to
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the Texas Juvenile Probation Commission that they are suitable or unsuitable
for the detention of children in accordance with:

(1) the requirements of Subsections (a), (f) and (g); and

(2) minimum professional standards for the detention of children in pre-
adjudication or post-adjudication secure confinement promulgated by the
Texas Juvenile Probation Commission or, at the election of the juvenile
board, the current standards promulgated by the American Correctional
Association.

{d) No child shall be placed in a facility that has not been certified under
Subsection (¢) of this section as suitable for the detention of children. . . .

In addition, we note that section 141.042(a)(4) of the Human Resources Code requires the Texas
Juvenile Probation Commission to adopt reasonable rules that provide minimum standards for juvenile
detention facilities.

The Bell County Juvenile Board (the “juvenile board” ) is governed by section 152.0201 of
the Human Resources Code and is composed of the county judge, the district judges of the county,
the judge of County Court at Law No. 1 and the judge of County Court at Law No. 2. You inform
us that the juvenile board has designated the County Court at Law No. 1 as the juvenile court for the
county. See Fam. Code § 51.04(b) (“In each county, the county’s juvenile board shall designate one
or more district, criminal district, domestic relations, juvenile, or county courts or county courts at
law as the juvenile court . . . .”).

You refer to the contract at issue as a “management agreement.” You state that the
management agreement authorizes the private corporation to operate, maintain and manage the
juvenile detention facility according to standards of the Texas Juvenile Probation Commission, subject
to the approval of the juvenile board. “The corporation is to develop its own written policies,
procedures, and operation manuals concerning operation of the facility ‘and juvenile supervision for
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85 well as on behalf of the Juvenile Board.” This office has opined that a commissioners court is authorized to enter into a
contract with & private eqatity to operate a county juvenile detention facility under the statutory predecessor to Human
Resouroes Code section 62.001(a). See Attorney General Opinion M-843 (1971) at 4; see also Letter Opinion No. 94-088
(1994) at 2-3 (noting that this office has already determined that county may contract with private entity to operate county’s
detention home) (citing other prior attorney general opinions). We note, however, that Human Resources Code, section
142.002(a), upon which you appear to rely, merely authorizes a “juvenile board . . . with the advice and consent of the
commissioners court, [to] employ” personnel necessary to provide “juvenile probation services.” Although the tetm
“Juvenile probation services™ includes “services provided by a juvenile probation department that is related to the operation
of a juvenile detention faciity,” Hum. Res. Code § 142.001(2), section 142.002(a) does not, oa its face, authorize a juvenile
board to contract with a private corporation to operate a juvenile deteation facility. As you note, Human Resources Code
section 152.0007, which requires & juvenile board to “employ personnel to conduct probation services” and to “operate or
supervise juvenile services in the county,” does not apply to the Bell County Juvenile Board. See id. § 152.0201(d).
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which it is responsible’ under the agreement, which policies must comply with legal requirements.”
The private corporation is responsible for “day-to-day management of the facility, staffing, employee
training, program services for juvenile detainees (with the advi[c]e and consent of the Juvenile
Board), and providing security and supervision of the juveniles.” You also state that “[t]he only role
spelled out in the Management Agreement for the designated Juvenile Court is one of inspection.”
Given this background, you ask the following series of questions:

[W1hat is the specific authority of the designated Juveaile Court . . .? If the
required policies of the private corporation are adopted by the Juvenile Board,
is the Juvenile Court empowered by Section 51.12(b) to order different
activities or policies independent of those adopted by the Juvenile Board, so
long as minimum standards are met? Does the Juvenile Court have the
statutory authority to specifically direct all aspects of the day-to-day operation
of the detention facility within the standards established by the Juvenile
Probation Commission, regardless of any agreement between a private
corporation and the Juvenile Board and Commissioners Court? How does
[section 51.12(b)] co-exist with other statutes . . . {given that it seems] the
legistature intended that the Juvenile Board play the primary role in operating
and supervising detention facilities? '

Your query requires us to construe the language in section 51.12(b) that gives the juvenile
court of a county the authority to “control the conditions and terms of detention and detention
supervision.” With your query, you enclose a letter brief written on behalf of the county by a private
attorney expressing the view that this language in section 51.12(b) merely authorizes the juvenile
court to control the terms and conditions of detention of the particular juveniles coming before the
court, but that it gives the juvenile court no general supervisory authority over the juvenile detention
facility: “[T]he extent of the Juvenile Court’s authority is limited to those juveniles directly under the
Court’s jurisdiction, and only then to the extent necessary to insure that the facility to which these
specific juveniles are entrusted is operated in accordance with law.” A letter from the Texas Juvenile
Probation Commission, however, rejects this narrow interpretation of the language and insists that
section 51.12(b) gives juvenile courts control over the conditions and terms of detention and that to
exercise this authority juvenile courts “must have some ability to influence operations of the facility.”

We believe that the Texas Juvenile Probation Commission has the better of the two positions.
The relevant language in section 51.12 was enacted in 1973 when the legislature adopted title 3 of
the Family Code.? As the following commentary explains, when title 3 was adopted, juveniles were
often detained in county jails controlled by the county sheriff. 'When understood in this context, it
is apparent that the intent of language at issue was to transfer supervisory authority for the detention

2Gee Act of May 25, 1973, 63d Leg., R.S., ch. 544, § 1, 1973 Tex. Gen. Laws 1460, 1465-66.
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of juveniles from the sheriff, the official responsible for supervising and controlling county jails, to
the juvenile court:

Subsection (b), like prior Texas law, Tex. Rev. Civ. Stat. Ann. art. 2338-1,
§ 17, places the responsibility on local authorities to provide the space needed
for the detention of children. The proper authorities in each county clearly
includes the commissioners court; however, if the detention facility is in the
county jail the proper authorities would also include the sheriff. The juvenile
court control of “the conditions and terms of detention and detention
supervision” is new to Texas law. The concept, however, is an old principle
i juvenile proceedings: The juvenile court judge is the ultimate authority for
the entire juvenile process and he, not the sheriff, should control the
conditions of detention and detention supervision. Subsection (b), therefore,
supersedes the general rule of Tex. Rev. Civ. Stat. Ann. art. 5116 that “the
- Sheriff shall exercise a supervision and control over the jail,” to the extent that
a county jail is used as a place of detention for children. . . .

Robert O. Dawson, Delinguent Children and Children in Need of Supervision: Draftman’s Com-
ments to Title 3 of the Texas Family Code, 5 TEX. TECH. L. REV. 509, 530-31 (1974).

In enacting the language at issue in 1973, the legislature clearly intended to vest juvenile
courts with authority over county facilities used to detain juveniles. It is now the case that juveniles
across the state are housed in juvenile detention facilities rather than county jails.* As the same
commentator wrote in 1990, “When Title 3 was enacted in 1973, many children in pretrial detention
status were detained in county jails. Today, no children are detained in county jails but are instead
detained in local or regional detention facilities. That makes some of the provisions of subsection (b)

‘relating to county jails obsolete.” Dawson, supra note 3, at 1776. While the original impetus for this
language in section 51.12(b) may no longer exist, we have no basis to conclude that the language has
been impliedly repealed. '

First, we note that although the above-quoted commentary suggests that the sole purpose of
the language regarding juvenile court control of “the conditions and terms of detention and detention
supervision” was to give juvenile courts authority over the conditions of the detention of juveniles
in county jails, section 51.12(b) vests juvenile courts with this authority without regard to whether
a particular facility is operated by the sheriff or the commissioners court. This suggests legislative
intent to vest juvenile courts with authority over the conditions of detention in all county facilities
used to detain juveniles. The legislature last revisited section 51.12 in 1995, amending subsections
(a) and (c), but did not see fit to amend subsection (b).*

*Robert O. Dawson, Title 3. Delinguent Children and Children in Need of Supervision, 21 Tex. TecH. L. REV.
1747, 1776 (1990).

4See Act of May 27, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 262, § 12, 1995 Tex. Gen. Laws 2517, 2523,
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We also note that the authority granted to the juvenile court in subsection (b) is not
inconsistent with the requirement in subsection (c) that “the judge of the juvenile court and the
members of the juvenile board shall personally inspect the detention facilities” and certify their
suitability for the detention of children. The duty of the juvenile court and the juvenile board annually
to inspect and certify to a facility’s compliance with statutory requirements and minimum standards
selected by the juvenile board does not preclude the juvenile court from exercising authority over
conditions and terms of juvenile detention 365 days of the year. Furthermore, the express inclusion
of the judge of juvenile court in inspection in subsection (c), which dates from 1975, indicates that
the legislature intended to ensure that the juvenile court judge participate in the inspection of juvenile
detention facilities even if the judge is not a member of the juvenile board.® In the many times the
legislature has amended subsection (c) since 1975, it has left this express and separate reference to
the juvenile court unaltered.”

Finally, we note that since 1973 the role of juvenile boards in the administration of the county-
level juvenile justice system has been significantly expanded across the state.® In addition, today, as
a general rule, the juvenile court judge must be a member of the juvenile board.” It may be.the case
that the legislature has failed to amend subsection (b) to delete the juvenile court’s separate statutory
authority to control the county juvenile detention facility because it views this authority as fully
consistent with the juvenile court’s role as a member of the juvenile board. While the separate
statutory grants of authority with respect to juvenile detention facilities in Family Code section 51.12,

3See ActofMay 19,1975, 64th Leg R S., ch 693, § 10, 1975 Tex. Gen. Laws 2152, 2155. As originally enacted
in 1973, this provision delegated the duty of inspection to “the juvenile board, or if there is none, the judge of the juvenile
court.” Actof May 25, 1973,63d Leg., R.S., ch 544, § I, 1973 Tex. Gen. Laws 1460, 1466.

6See Robert O. Dawson, Title 3. Delinguers Children and Children in Need of Supervision, 8 TEX. TEciL. L. REV.
119, 134 (1976) (“Subsection 51.12(c) wes amended at the recommendation of the Family Law Council to provide that the
Judge of the juvenile court should be included among those persons who have responsibility to inspect the detention facilities
and certify their adequacy. In some counties of the state, for some reason, the judge of the juvenile court appears not to be
& member of the juvenile board. It is important to include the juvenile court judge as a member of the inspection team as
he is the judicial official who would normally have the most detailed knowledge of the condition and problems in the
detention facility.”).

"See Act of May 20, 1985, 69th Leg , R S., ch 293, § 1, 1985 Tex Gen. Laws 1345, 1345-46; Act of May 1, 1987,
70thLeg., R.S., ch 149, § 31, 1987 Tex. Gen. Laws 707, 1303; Act of May 27, 1995, 74ﬂ1Leg. RS., ch 262, § 12, 1995
Tex. Gen. Laws 2517, 2523.

$See Act of May 3, 1983, 68&111:5, RS, ch 59, §§ 1-8, 1983 Tex. Gen. Laws 289, 289-92 (establishing juvenile
board in each county where none exists).

SSee Himm. Res. Code ch. 152, subch. B, § 152.0032 (including judge of any statutory court designated as a juvenile
court on juvenile board) (pursuant to Hum. Res. Code § 152.0031, this provision does not apply to counties served by
juvenile board created under Hum. Res. Code ch. 152, subchs. C or D); see also id. ¢h. 152 subchs. C, § 152.0051
{composition of juvenile board in county with family district court), D (provisions establishing and specifying composition
of juvenile boards in specific counties).
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subsections (b) and (c) (and other statutes'?) may be “unwieldy and unmanageable” in Bell County,
it is for the legislature, not this office, to assess whether the authority granted to juvenile courts in
subsection (b) is outdated or universally unworkable and to amend the statute if necessary.

In sum, section 51.12(b) vests the juvenile court with authority over the county juvenile
detention facility separate and apart from the authority of the juvenile board and commissioners court.
A county is not authorized to enter into a contract that conflicts with state law. A county contract
with a private corporation regarding the operation of a juvenile detention facility is void to the extent
it conflicts with section 51.12(b)."

SUMMARY

Family Code section 51.12(b) vests a county juvenile court with authority
over county juvenile detention facilities separate and apart from the authority
of the juvenile board and commissioners court. A county contract with a
private corporation regarding the operation of a juvenile detention facility is
void to the extent it conflicts with section 51.12(b).

Yours very truly, Z
! 5“_. MON 5

DAN MORALES
Attorney General of Texas

JORGE VEGA
First Assistant Attomey General

SARAH J. SHIRLEY
Chair, Opinion Committee

Prepé.red by Mary R. Crouter
Assistant Attorney General

19See, e.g., Hum. Res. Code chs. 62 (authorizing counties to establish detention homes for juveniles), 142, 152
(statutes governing juvenile boards). As noted sbove, some of these provisions do not apply to the Bell County Juvenile
Board, see Hum. Res. Code § 152.0201(d); see also supra note 1. We do not specifically address their relationship to
Family Code section 51.12(b).

'We bave not been provided with a copy of the management agreement at issue and acoept the your
characterizations of it as true. This office generally refrains from construing contracts in attorney general opinions. See, e.g.,
Attorney General Opinions DM-383](1996) at 2 (interpretation of contract not appropriate function for opinion process),
[DM-192](1992) at 10 (“This office, in the exercise of its authority to issue egal opinions, does not coastrue contracts.”),
[IM-697|(1987) at 6 (“review of contracts is not an sppropriate function for the opinion process”™). Therefore, even if you
had provided us with a copy, we would not be able to definitively resolve whether the management agreement couflicts with
section 51.12(b) in whole or in part.
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