
DAN MORALES 
ATTORNEY GENERAL 

@ffice of tlJe morncp &mm1 
dbtate of Gexae 

August 27,1996 

The Honorable Harv9 Hilderbrm 
Chair 
Committee on Human Se&es 
Texas House of Repre- 
P.O. Box 2910 
Austin, Texas 78768-2910 

Dear Rqmscntative Hilderbrm: 

OpinionNo. DIM410 

Re: Whether the tapmnajority require 
mutt in Local Oovermnent Code section 
212.015(c) ia unco~onal and related 
questions (RQ-844) 

You ask about the constitution8iity of Loul chmmalt code section 212.015, a 
xoning statute which governs replatig of a subdivision or part of 8 subdivson ill cer&h 
cucurmmces. It provides as follows: 

(a) In addition to compb with Section 212.0142 a replat 
without vacation of the ptwedhg plat must conform to the 
requiraaents of this section if: 

(l)duriugtheprecedhg5veysM,anyoftbcareatobe 
feplattedwaslinlitedbyaninterinlorpemuaentxoldngclass- 
ihtion to residential use for not more than two residential units 
per lot; or 

(2) any lot in the prading pht was limited by deed 
restrictions to residential use for not more than two reside&l 
units per lot. 



TheHo~~~rableHafwy Hilderbran - Page 2 (DM-410) 

(b) Notice of the heating required under Section 212.014 shall 
be given before the 15th day beEore the date of the hearing by: 

(1) publication in an official newspaper or a newspaper of 
general circulation in the county in which the municipality is 
locate; and 

(2) by written notice. with a copy of Subsection (c) 
attached, forwarded by the municipal authority responsiile fbr 
approving plats to the owners of lots that are in the original 
a&division and that are within 200 feet of the lots to be 
replatted, as indicated on the most recently approved municipal 
tax roll or in the case. of a subdivision within the extmterritorial 
jurisdiction, the moat recently approved county tax roll of the 
property upon which the replat is requested. The written notice 
may be delivered by depositing the notice, property ad&eased 
with postage prepaid, in a post office or postal depository within 
the boundaries of the municiprdii. 

(c) g the ptymsed replat requires a wriamx and is prorested 
tn accmhce wirh this subsectian, the pqused rep& must 
raehe, in a&r to be qqmwd, the t&immtiw wte of at kast 
three&wlhs qf tbe members present of 4% munk.a@ pkmning 
cammission or gowning bcx@, or both.1 For a legal protest, written 
iamwnentsdgnedbytheownasofatleast20pacentoftherreaof 
the lots or land immediately adjoining the area covered by the 
proposed~~tandexrending200fed~tbatrrrra,butwithinthe 
o@inal subdiios must be fled with the municipal planning 
c4xnnkion or governing body, or both, prior to the close of the 
public hearing. 

(d) In computing the percentage of land area under Subsection 
(c), the area of streets and alleys shsll be included. 

(e) Compliance with Subsections (c) and (d) is not required for 
approvalofareplatofpartofapreccdh~gplatiftheareatobe 
replated was designated or resuved for other than single or duplex 
family residential use by notation on the last legally recorded plat or 
m the legally recorded restrictions applicable to the pk. 
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LocaI Gov’t Code 8 212.015 (footnotes added) (emphasis added). In partiadar, you ask 
ahout the constitutionality of the requirement in subsection (c) that a proposed @at 
requiringa- that is protested by adjoining landownas must be approved by the 
atlbmdve vote of at least three-fxrths of the members pment of the municipal planning 
c4xnmission or goveming body. 

Your letter suggests that section 212.015(c) constitutes a taking because ‘[t]he 
hrndle~a~ownamustovercomeinawewhacndghbonprotest-thethree- 
fourths planning commission vote approval requhwnent - is a high one” that precludes 
many landowners from developing their property. It also suggests that there is no 
legitimate purpose for the three-fourths approval requirement and that the requirement is 
aMrary and not reasonably related to the health, sakty, or waltke of the c&ens of 
Texas. We disagree. 

First, while the three-fourths approval requirement may make it more &Iicult for a 
landowner to obtain a replat, it dots not foreclose the possiiity of a rcplat. Futthamore, 
provisions requiring a supemutjority in the event of adjoining landowners’ protest to 
=h?Jwges=a common feature of state zoning laws’ and courts lwe conclude4 
that such provisions are constitutional. Specifically. courts have held that these provisions 
do not impamissiiIy delegate legislative author@ and that they serve a kgitimate 
purpose-protection of the interests of adjoining lz4ndowners. In responw to the 
contend011 that a statute with a similar supermajority qkcment violated the constitution 

J&egeRd~RoeLnTlvL At4DmoN. &5RlchN LAwmnmlNo~4.34(36d.1986);aA 
EUOENE lbicQmm, THE LAW OP MumclPAL c!oiuoMlloNs, 05 25.244. .245. .24a (36 (d 1986); 101 
C.J.S. zmhg 90 114.122 (1958). 

*Ilw rtptutory prakamw to SC&R 212.015 prwidal that if tma~y plump d dpining 
lwdoww6prolerded.3pmpowtupktlbcawrinalrppwrldslxty-sixwdtwothirdcpenuItdewh 
tdownm was uqoimd 6x qirinal. AU of April 13. 1981.67th Lt& RS.. ch 67. f ‘(“Kz), 1981 
Tex. &a laws 149, 150. A sate app&tc UJult wwludcdtJ3stthir-pmvirion- 

lfwh P&f&g convn‘n. 786 s.w.2d 563,565 mx. App.-Fm wolth 1990, no writ). unlike tbc 
rcbcmc;ltirawinMlR~,rhcameat~vhichbtrbeenfodllitdrad~docI~~ 

Gainmvilk, 355 SoAd 1172,1173 (Fla 1977); 7hqer v. Ci(v of Qninqv, 264 NH26 689.690 (Mass. 
1910); &udberg v. Cd@ of lkbxtou, 182 NP.26 142.146 @Il. 1962); Koppd Y. CYly ofFaInmy, 371 P.2d 
113,115-16 (ICan. 1962h A’-hpetiu Co. Y. Pcdfns, 39 N.W.26 25,27 (Mich. 1949); Famer 
v. Meeker, 163 A.26 729.733 (?i.J. Sup. Cl. 1960); see oh Prince Gragc’s Cmnfy v. MrBridc, 302 
A.2d 620.623-24 (?dd. 1973). 
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by improperly delegating legislative authority, denying equal protection of the laws, and 
infdnging upon the people’s right to elect legislator one ofiquoteds court stated, 

The%? Con!diMio~ attacks are founded in a misconception of 
the nature of the protestants’ power. Rather than being legislative, it 
is merely an exercise of the inherent right of the people to petition 
their government . . . . 

The statute does not prevent the governing body from amendiig 
its ordinance. It merely requires a percentage of vote greater than 
the usual majority where a proper protest has been filed. That the 
nnmicip&y should exercise extra diligence when it is making 
important changes in the property rights of citizens who object is 
obvious, and the Legislature has rightly exercised its discretion in 
predetermining the precise degree of extra diligence those citizens 
will be guaranteed. This is in conformity with recognized legislative 
POW-= 

Fmer v. Meek, 163 k2d 729, 733 (NJ. Sup. Ct. 1960) (citations omitted). Relying 
on this and other hoMings, the Supreme Court of Florida speciticagy rejected the 
wntention that a supermajority statute was arbitraty and unreasonable and not reasonably 
related to public health, safety, or welfare. See Hope v. C!& of Gainesville, 355 So.Zd 
1172.1174 (Fla. 1977) (“It is clear that the purpose of a provision requiring a greater than 
za vote for a change of the Tning +ssification upon-the Sling of protests is to 

measure of added protectron agamst unwanted or rll-consrdered change upon 
thoae property owners who would be most affected by it.“) (citing Fmmer v. Meeker, 163 
k2d 729).6 

For the reasons stated in these cases, we conclude that the section 212.015(c) 
aupennajority requirunent is not unwnstitutional on its fbce. Of cause. a particular 
planning commission decision disapproving a replat pumuant to section 212.015(c) may 
constitute a taking. The determination whether a particular plan&g commission decision 
disappmving a replat wnstitutes a taking involves questions of fact and is therrf0t-e 
beyond the purview of an attorney general opinion. 

YOU .a& whether section 212.015(c) lacks auEcient standa& to guide the 
planning commission in voting on a proposed repbit. Your letter suggests that planning 
connnkion members might decide to deny a proposed replat for personal or political 

s&e, cg., lhmper v. Clly of Qeincy, 264 N.E.M at 690; l.fredberg Y. City of W&zton, 182 
N.E.M at 146. 

6% a&o Hope v. C@v of Gdnentlllc. 355 S0.2d 1173-14; i%nqh?r Y. Quiqv, 264 N.E.Zd at 
690-91; Famwr Y. Meeker, 163 A.Zd at 733 (supnnaj~tity provisiOnS held mt to violate Equal Pmtcction 
twJJw* 
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masons. We do not believe that this possiiity makes the section 212.015(c) 
mpamajody requknd unwnadtutional on its &cc. First, this possibiity is not unique 
to protested replat proposals, and could arise in the contaxt of a platting or unprotested 
tepMng decision. Second, chapta 212 is not devoid of standards. Local Govemmeut 
Code section 212.010 sets forth ataudards for approving plats. These standards apply 
equally to approvals of proposed replats. See Local Gov’t Code 6 212.001(2) YPlat 
includes a replat.“). Of course, a partiadar decision to deny a protested rcplat proposal 
maY& ttnmaowble or arbii. but the dctemtbmtion whether a particubu decision is 
unreasonable or arbitrary involves questions of fact and is therefore beyond the putview of 
an attom ‘general opinion.’ 

In response to your query whether a planning commission should he required to 
provide a writtm tinal datennination outlining the specific reasons for the denial of a 
protested replat apptication, we note that section 212.009(e), see i@a note 8, requires the 
municipal authority responsible for approving plats to certify the reasons for an action 
taken on an application on the request of the owner. A landowner who neglects to make 
3UCharequestwaivesanyckimthathewasdeniedprocedunrldueprocess~rthe 
decision-nmking body failed to disclose the infommtion oh considered in making its 
de&ion. Wimdwn Lumber Co. v. City of College S&lion, 752 S.W.2d 744, 748 (Rx. 
App.-Houston [lst Dist.] 1988. no writ). 

FWly, you also ask whether procedures adopted by certain municipalities conflict 
with the timelines for platting set forth in section 212.009 of the Local Government 
Code.* Your letter states that “~]oveming bodies are skirting this requirement by 

‘racfJLXthJl@JWhlg wauldmlwadty~-pc~bypopltt~in 
&uyingaprqmsedwaingchaogo6oe6adDcarnrilyetalea~ddeaiaIdrukolltinduepfocea3. 
sl?eckmbri~..Ltd. v. Ci~OfNater~, 881 F.2d l5m,1579(lllb cir. 1989)(ciIingcases). 

sth212.009 pmvida in p3id pin: 
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allow Dmoerlv owners to file the rq&. Their internal processes only pamit 
landowners to i&v to fik by only allowing the use of a ‘prelimiwy’ plat, while not 
allowing the applicant to tile a ‘6nal’ plat.” (Emphasis in original.) We agree that the 
timelines set forth in section 212.009 apply to proposed replats. See Lccal Gov’t Code 
§212.001(2) (“‘Plat’ includes a replat.“).s The determination whether any spcciiic 
municipal procedures conflict with section 212.009 would require the resolution of factual 
questions, as would the detcrrnination whether a particular municipality’s practices have 
caused a delay in acting upon a proposed replat that amounts to a taking. Neither issue 
can be deiinitkely resolved in an attorney general opinion.10 
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SUMMARY 

The supermajority requirement in Local Govanment Code 
section 212.015(c) is not unconstitutio~I on its face. 

DAN MORALES 
Attom General of Texas 

JORGE VEGA 
Fii Assisulnt Attom General 

SARAH J. SHJRLEY 
Clmir, Opiion Committee 

PiepardbyMaqRCrouta 
hktant Attorney General 


