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Dear Senator Harris: 

You have requested our opinion as to whether the Central Education Agency may, 
under article 4413(29c), section 9A, V.T.C.S., supply certificates of completion to a 
public school in the state whose driver education course does not meet the standards of 
and has not been approved by the Central Education Agency or the Depamnent of Public 
Safety.~ You also ask whether a driving safety course that the State Board of Education 
has approved “c4xditionaUy” or “temporarily prior to September 1,1995. must be finally 
approved at&r September 1,199s. 

Your questions require us to construe the Texas Driver and Tratlic Safety 
Education Act (the “act”), V.T.C.S. article 4413(29c). The act purports to regulate both 
driver training and driving safety courses. See V.T.C.S. art. 4413(29c), 0 2. As you 
arplain, a driver education course teaches a student “how to drive, inchuiing the laws 
applicable to operating a motor vehicle.” See id. 8 3(4). A driving safety course, on the 
other hand, teaches a licensed driver how to be. a better driver. See id. 8 3(6). Under the 
act, the Central Education Agency is authorki to regulate and oversee the system of 
driver education and driving safety schools. Id. 8 4(a). 

Preliinarily, we note that the Central Bducation Agency is equivalent to the 
Texas Education Agency. “A reference in law to the Central Education Agency means the 
Texas Education Agency.” Act of May 27, 1995, 74th Leg., RS., ch. 260, 5 80, 1995 
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Ten. Sess. Law Serv. 2207,2504. Accordingly, we will refer only to the Texas Education 
Agency (the “agency”) throughout the remainder of this opinion. 

Your first question assumes that a driver education course offered in a public 
school does not meet the standards of and has not been approved by the agency or the 
Department of Public Safety. We will begin by considering the law as it relates to your 
6rst question. A “driver education school” is 

an enterprise that maintains a place of business or solicits business in 
this state, that is operated by an individual, association, partnership, 
or corporation for the education and training of persons at a primary 
or branch location in driver education or driver education instructor 
development, and that is not speci6cally exempted by this Act.* 

V.T.C.S. art. 4413(29c). 5 3(18) (footnote added). Section 7(c) of the act exempts from 
all of the act except section 9A, see i&x, several types of driver education courses 
h~cluding a wurse offered by -a school that is otherwise regulated and approved under 
any other state law.“” A public school is regulated and approved under the Education 
Code. See generally Educ. Code tit. 2. 

~whavc~ollrlred~&Qnot,thacforr.conddawbahaarchoolir”w’manaprirethnt . . mamtamaaplwcofhwinwsorao~tsburinco . . ..thatisopaatcdbyaoilMmdwlusodrtion. 
putnenhip, or coQomtioo....” See BL.$x’s LAW DICIIONARY 476.77 (5th cd 1979); WEBSI’ER’S 
Ntrmt NEW COUEOIAIE DCIIONARY 415 (1990). If it is nat, of comse, it & not be px&aUy 

omdwtcdbysaiadivimual,wwclation,parmarhip,or~forthc 
~nodtrpiningofpcrsons,dtbupraaicallyor~~,orbotbtoopaatcm.drivcmotor 
vehiclea and char& a cooaidemtion or toitioo for such celviwa”dofitudthctann~commemlaldrivcr- 
nainingschool.” ~~Msy19,1%7,~~.,RS.,cb.332.~l(a),l%7T~Genlrws7~,794 
(wdlfied at V.T.C.S. att. 4413(29c), 0 l(a)), umended by Act of May 25, 1991, 72d Leg. RS., ch. 835, 
~1.1991Tcx.Ga~Lpwr28.75,2876. Theori@nlactdidnotdefinethctan~‘drivaabca!kmsclwot.” 

In199lLbekgislaturrdelaedtbcwwd”~fronrthphrerc”drivanainingrcbod” 
UbdlmcndcdtbCddhitiOlltOiBClUdC entaprira03oducdogcomwatndrtvar~~,driving, 

tamctor developettt. See Act oft&y 25.19!21,72d Leg., RS.. ch. 835.5 I, 1991 Tcx. Gcn. Laws 
zx75,2876. hl995lhclcgatuc-thnrtutcodcfuw"drivcr-~"~ 
SChOOlSOffCiiOgdliVUOdOWtiOOcGlrra~thOWOff~dlitingd~WUtWS. SeeMof 
May 29,1995,74th Lag.. RS., ch. 1009,~ I, 1995 Tcx &is. Law Serv. 5047.5049 (aalifmd at V.T.C.S. 
art. 4413(29c), 0 3(18)). Otkr changa to tk dctinition made by the 1995 am&matt wue 
nozmhah. Seeid. 

%ctioo 7(c)(5) ofarticle 4413(29c). V.T.C.S., actuatty prwidcs as follows: 

AdrivcrakationcomxisexemptfromthisAa,cxcqtScction9Aofthis 
Auiritir: 

(5) aachoolthatiaotkrwkragulatedandappn3wdtmderanyothcrrtatc 
law. 

p. 2119 
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Section 9A of the act, the only provision of the act to which a public school is 
subject, provides as follows: 

Tbe agency &all print and supply to licensed and exempt driver 
education schools serially numbered driver education certikates to 
be used for certi& completion of an approved driver education 
wttrse for the purposes of Section 7(a), . . . Article 6687b. 
P.T.C.S.]. The agency by rule shall provide for the design and 
diPtn’butionofthecatificat#,iaamsnaerthattotbegrratesrextent 
possible pmvents the unauthorized reproduction or misuse of tbe 
catifiuttes. 

Article 6687b. V.T.C.S.. provides for the licensing of drivers, chauffeurs, and wmmercial 
operators. Section 7(a) of that article authorizes the Department of Public Safety, see 
V.T.C.S. art. 6687b. 8 l(1) (defining “department”), to license as a class c* driver an 
individual under the age of eighteen if, among other things, the individual “has submitted 
to the Department a driver education certifkte provided for by Section 9A [of the act], 
indicating that the person has completed and passed a driver education course approved 
by the Department under Section 7A [of article 6687b] or by the” agency.5 Even if the 
Department of Public Safety has not approved a public school’s driver education course, 
we wnclude that a student successMy completing such a course is entitled to receive a 
certiScate of completion necemary for obtaining a class C license under V.T.C.S. article 
4413(29c), section 9A. Our conclusion is premised on a determinanon that a public 
school’s driver education course is “approved by” the agency for purposes of section 9A if 
the public school’s course adheres to the curricui~ devised by the agency. 

Section 6(b) of the act rquires the wmmissioner of the agency to establish, by 
rule, the atrriculum and designate the textbooks that must be used in a driver education 
course.6 The act does not otherwise provide for the approval or monitoring of a driver 



Tbe Honorable Chris Harris - Page 4 (DM-386) 

education c~urse.~ A public school is, of wurse, exempt 6om section 6(b). See V.T.C.S. 
art. 4413(29c), $8 3(18). 7(c)(5). 

Section 29902(a) of the Education Code requks the agency to “develop a 
program of organi& instruction in driver education and tratlic safety for public school 
students.“* In our opinion, because the agency is responsible to organize the program of 
instruction in driver education and tratfic safety for public school students, we believe any 
public school that offers a course of instruction pursuant to the agency’s guidelines is 
approved by the agency for purposes of section 9A of the act. The agency must, 
accordingly, supply the cutikates of completion descrii in section 9A to a public 
school offering a driver education course in wmpliance with agency directives. The 
public school need not comply with any other requirements under the act to which private 
driver education courses are subject. Indeed, to require a public school to comply with 
sections of the act other than section 9A simply to receive the certhkates of completion 
wntravenes the act’s express statement that a public school is exempt from all sections but 
section 9A 

With respect to the oversight of a public school’s driver education wurse, the 
1995 amendments to the act actually make little change in the law. Prior to the effective 
date of the 1995 amendments, a public school’s driver education course was wholly 
exempt from the act. Thus, previous law did not require a public school to license its 
driver education course, nor was a public school’s driver education wurse subject to 

7Adriverakcationschool~howva,dUinaliceneebmtkPgcrry. Seeid.@lO. 

‘Seotioo 29.902 becarw &ctivc May 30.1995. See Act of May 27, 1995,74th Leg.. RS.. ch. 
26O.p 866, 1995 Tcx. Se% Law Serv. 2207.2505. The day before section 29.902 kcame dktive, 
May29,1995, the le@slatmc amended hy the ewctmwt of seaate Bii 964, fatioa 21.102 of the 
Education Code. Scr Act of May 29, 1995,74th Leg.. RS., ch. 1009. 8 I, 1995 Ta Scss. Law Sav. 
5047,504748. Wi* qsrd to the authority to ‘dewkp a pmgram of orSanbd inmwxion in driver 
cducationaadtratficsafctyforplblicrbool~”ScnatcBill964rrtaintdruchputborityinthc 
Texas Education A8cncy. See id. at 504748 (ammdiq Educ. Code 0 21.902(a)). 

Inregardtotheagencyauthoridtodaviscadriverdwation-brpahlicwhoolb%udw& 
ScnatcBii964diwlycordlicfswithSaatcBiil. Gaimuy,wbcrroBe&ofthclegirlrturehrr 
~~le~tothesameMtutc,“thclate6airldacofewcnnwt pttmils.” wt 
Cuk 8 311.025(b); see o&o 82 C.J.S. Statutes 5 9. ti 25 (1953) (Uatiq that during session lcgirlptivc 
body’mayQ~nd,Eoruiderandrsonsida,rccdtcnu”itsmemknthinkpropcr~”onlythe 
6nalmsultwiUkrc8ard&asthcthingdonc”). Inthiscasqhowver,SaateBitll@kitlypaovidgto 
thewnuary. Scction8lofthcbiiprovidaasfollowr: ~Actprevaibowanyw~Actoftk 
74tbLcgirkturc,RcgularScsEion,1995,thatuncaborrrpcalsapmviriondTitlclor5Education 
code,tegads6ofthemla~datcaof wactmw~tmlwstheothercosltlistingAct~provider 
cuhcmiw.” Act ofMay 27,1995,74lh Leg., RS.. ch. 260.0 81.1995 Ta .%ss. Law Serv. 2207.2504. 
siisenaleBii964dwaaotcxprrPdyRlpcncdcscwIeBi1,th amcdmamtotheaubuwo3of 
aatioo 21.102 (now &on 29.902) of tk Education Code in Senate Bii 1 pva% cj: Act & 
May29.1995, 74th Le& RS., ch. 426, 0 33(c), 1995 Tex. Sess. Law Serv. 3084. 3096 @ro~id@ 
arplicittythatpmvidwsdthatnatuteprevPilovaanyrevidonsmdebyScnMcBilll);MoC 
May 10.1995.74lb kg., RS., ch. 141,# 4.1995 Tea. Se.% Law SUV. 989,990 (ramC). 

p. 2121 
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monitoring by the agency. Relevant to the issue you raise, the only substantive change the 
amendments to the act e&ted is the requirement, in newly enacted section 9A, V.T.C.S. 
article 4413(29c), that the agency supply to “lkcnsed and exempt driver education 
schools” driver education ccrtitlcates. The 1995 amendments further require an applicant 
for a class C driver’s license to present the certi6cate of completion to the Department of 
Public Sdety.9 

We turn now to your second question: whether the wmmissioner of education 
(the “wmmissione?) must, afk September 1, 1995, finally approve a driving safety 
course that the wmmLssiottes approved “wnditionall~ or Yemporaril~ prior to 
September 1. 1995. &e V.T.C.S. art. 4413(29c). §3(16) (defining “approved driving 
safety wurse”). Article 4413(29c), section 13(a-I), V.T.C.S., requires the commissioner 
to approve the application of a driving safety school if the school meets certain criteria.~O 

ptiortothewwnwnt ofthl995~a&mhatdy54X@pwple 
ha[q~tothmtificataofw~l~onfor~ralcty~. Thiseasy 
-ha9madeadliogthaeb7edcmaforapria,withcmttakiegthe-. 
atltooeomnma 

HouseRcsw1chOrg..BiiAwlysk,S5.964,74thLc~. 116(1995). Webdkvewcmsyinferthstthc 
kgjdatadmirattoptevent-wholladmtwtttpktaiattPgprovcddriwcdwmioa- 
thmugbalicenrtdororanpdrivcrcducatwrcboo]~obtrininga~cuedEompletioqwhich 
mntldatabletkindividwltoapplyforadxivdsliwnse. Ourwnclwionheredownottuukmiwtbat 
kgidakde6ire. 

1% Seventy-fourth Le&latm added s&section (a-l) to tick 4413(29c), section 13. 
V.T.C.S. See Aa ofMay 29, 1995, 74th Lq., RS.. ch 1009, 0 15, 1995 Tcx. Scss. hw Serv. 5047, 
5052 (aditkd at V.T.C.S. art. Ul3(29c), 8 13(&l)). The Seventy-fimlh Lc@atum ako amended 
a&ion 13(a) to apply only to driver cducaho schwk. &e id. (mdifial at V.T.C.S. art. Ul3(29c), 
0 13(a)). Prior to Scptmbm I, 1995, the act providal tbr tk wmmissionu to approve both types of 
dtivar miaiag whools under scotion 13(a). See Act ofMay 25. 1991,726 Leg, RS.. ch 835. 0 I. 1991 
Tu. &u Laws 2875, 2879-80 (wdi6aJ at V.T.C.S. art. Ul3(29c), p 13(a)), amended by AU of 
May 29.1995.74tb Leg., RS., ch 1009.§ IS. 1995 Ta Set& Law Sav. 5047.5052. Tk amdrmts 

p. 2122 
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Upon approd the driving safety school receives a license from the wmmissionex See 
V.T.C.S. art. 4413(29c), Q 13(d)(l); d Act of May 30. 1993, 73d Leg., RS., ch. 954, 
0 5, 1993 Tar. Gen. Laws 4071.4073 (codi6ed at V.T.C.S. art. 4413(29c), Q 13(d)(l)), 
umenukdby Act of May 29, 1995.74th Leg.. RS., ch. 1009, 5 15, 1995 Tar. Sess. Law 
Serv. 5047. 5055. A license may not exceed one year in term. V.T.C.S. art. 4413(29c). 
5 WX2). 

Section 13(f) authorizes the commissioner to revoke a driving safety 8chool’8 
iicutse or impose reasonable conditions on the license.. The wmmissioner also may 
revoke or make wnditional any license if the commissioner has reason to believe the 
licwsee violated the act or any rule adopted pursuant to the act. V.T.C.S. art. 4413(29c). 
8 13(f)(2). We find no explicit authority for a temporary license. 

Prior to September 1,1995, the act required a driving safety school to submit to 
the commissioner an initial license fee of $1,700 plus $850 for each branch location. See 
Act of Uay 30, 1993, 73d Leg., RS., ch. 954, 5 5, 1993 Tar. Gen. Laws 4071, 4072 
(cod&d at V.T.C.S. art. 4413(29c), Q 13(b)(l)(A)), mergded by Act of May 29, 1995, 
74th Leg., RS.. ch. 1009.~ IS.1995 Tex. Sess. Law Serv. 5047.5054. We do not iind 
inthe~cthitacistedpriortoSeptemba1,1995,~yrequiranmt~afwaccompMy 
an application for approval of a driving safety course. 

The Sevmty-fourth Legislature amended article 4413(29c), section 13(b)(l)(G), to 
require a nonrefbndable fw of $9,000 to accompany an “application for approval of a 
driving safety wurse that has not been evshted by the State Board of Education.” See 
Act of May 29, 1995.74th Leg., RS.. ch. 1009, 4 15, 1995 Tar. Sess. Law &IV. 5047, 
5054. Notwithstanding this section, a driving safety wurse that. the agency approved 
prior to September 1, 1995, need not be reapproved, “and no fee is owed in relation to 
approval of the course unless the fee became due before” September 1,199s. Id. 5 32(b), 
at 5065. 

As we understand your question, you are uncertain as to wheth~ a licensee upon 
whom the wmmissioner of education imposed w&ions prior to September 1, 1995, 
must again apply for a license and submit the $9,000 application fee to regain permanent 
liwnsure status after September 1,1995. We note that tbe wmmissioner may impose 
wnditions only on a driving safety school. See V.T.C.S. art. 4413(29c). 6 13(f). Gn the 
0th~ hand, the $9.000 application fee is to accompany an application for “approval of a 
driving safety course.” Id. 5 13(b)(l)(G) (emphasis addedj. Conseqttently~ we tind 
nothing on the face of the act that requires a driving saf* school holding a licen.% dthK 
conditional or unconditional, to pay the application fee under section 13(b)(l)(G) unless 
the school desires to change the driving safety course it offers. 

p. 2123 
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Moreov~, we do not believe that a driving safety school upon whose license the 
wnunissioner has imposed wndhions must reapply for a license. Article 4413(29c), 
section 13(t) provides the wmmissioner with a choice: either the wmmissioner may 
revoke the license of a driving safety school, or the wnunissioner may impose conditions 
upon the ticense. Unless a driving safety school’s license is revoked its license rem&s in 
e-&t, and the driving safety school need not apply for a new license. 

SUMMARY 

Any public school offering the program of otganimd instruction 
in drive education and tra5c safety that the Texas Education 
Agency has adopted purmant to section 29902(a) of the Education 
Code is offering an “approved driver education course” for purposes 
of V.T.C.S. attide 4413(29c), section 9A. The Texas Education 
Agency must, in accordance with article 4413(29c), section 94 
supply such a public school with “serially nmbered driver education 
certiticates to be used for certif& completion” of the course. 

Nothing in article 4413(29c), V.T.C.S., requires a licensed 
driving safety school. upon which license the wmmissioner of 
education has imposed wnditiom purmant to article. 4413(29c), 
section 13(f), to pay an application f# under section 13@)(I)(G) 
unless the school desires to change the driving ssfety course it offers. 
Additionally, a licensed driving s&y school, upon which license the 
wmmissioner has imposed wnditions, need not apply for a new 
liwnse. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

JORGE VEGA 
Pii Assistant Attorney General 

SARAH J. SHIRLEY 
Cbair,Opiion c0tinc.e 

Prepared by Kytnberly K. Oltrogge 
hsistant Attorney General 
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