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Re: Whether a county court at law judge, 
with an unexpired term greater than one 
year, who declared at a county commis- 
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a candidate” for purposes of article XVI, 
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related questions (RQ-820) 

Dear Mr. Newsom: 

You indicate that, at the March 27, 1995, meeting of the Hopkins County 
Commissioners Court, the county court at law judge (the “judge”) stated he was “at that 
moment” a candidate for the judgeship of the Eighth Judicial District Court. You have 
included with your letter a copy of a newspaper article that provides the following account 
of the judge’s remarks at the March 27, 1995. meeting of the Hopkins County 
Commissioners Court: 

It is my pledge to you gent[le]men, as well as the people of 
Delta, Hopkins, Franklin and Rains counties, that upon taking office I 
will do whatever is necessary to promptly and efficiently conduct 
their legal business. . . It’s certainly something I’ve thought about 
for some time, but it was so far away, it seemed ridiculously 
premature. . [After the present district judge amtounced that he 
did not intend to seek re-election], it became clear the only 
reasonable course of business was to announce for the Eighth 
bench. . . 

I’ve worked hard to make the County Court-At-Law a pop&r 
court. . . I believe it will be possible to do the same to the district 
COW-t. 

Bruce Alsobrook, Cable Seeking Eighth District Judge Position, THE NEWS-TELEGFMM, 
(Sulphur Springs), Mar. 27, 1995, at 1, 10. 
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You also state that, at the time of the commissioners court meeting, the unexpired 
term of the judge’s current offtce exceeded one year. With this situation in mind, you ask 
several questions about article XVI, sections 17 and 65 of the Texas Constitution. 

You first ask whether the judge’s declarations at the county commissioners court 
meeting constitute an announcement for purposes of article XVI. section 65. The final 
paragraph of article XVI, section 65 provides as follows: 

[I]f any of the officers named herein [including a county court at law 
judge] shall announce their candidacy, or shall in fact become a 
candidate, in any General, Special or Primary Election, for any office 
of profit or trust under the laws of this State or the United States 
other than the office then held, at any time when the unexpired term 
of the office then held shall exceed one (1) year, such announcement 
or such candidacy shall constitute an automatic resignation of the 
office then held, and the vacancy thereby created shall be filled 
pursuant to law in the same maturer as other vacancies for such office 
are filled. 

To %nnounce” is “‘to deliver news; to make public or oflicial intimation of to 
proclaim . . .* 1 THE OXFORD ENGLISH DICTIONARY 485 (2d ed. 1989). On the 
assumption that the county judge made the statements reported in the newspaper, we 
conclude. as a matter of law, that the county judge has announced his candidacy or has ‘in 
fact become a candidate” for purposes of article XVI, section 65. Consequently, pursuant 
to article XVI, section 65, the county judge has automatically resigned his office. See 
Attorney General Opinions IM-395 (1985) at 4, WW-1253 (1962) at 3. 

Your second question concerns the interrelationship of atticle XVI, section 65 and 
article XVI, section 17 of the Texas Constitution, which provides that “[a]li officers within 
this State shall continue to perform the duties of their offices until their successors shall be 
duly qualified.” The purpose of this provision is to prevent vacancies in office and the 
consequent cessation of the finctions of government. Pluins Common Consol. Sch. Dist. 
No. I v. Hayhrrrst, 122 S.W.Zd 322 (Tex. Civ. App.-Amarillo 1938, no writ). You ask 
whether an officer who, with more than one year remaining in his term of office, 
amtounces his candidacy for another of& and who therefore automatically resigns the 
current office pursuant to article XVI, section 65 remains in office pursuant to article 
XVI, section 17 until a successor is duly qualified. 

Attorney General Opinion WW-1253 (1962) addressed this question and 
concluded that the officer held over under article XVI, section 17. This conclusion was 
followed in Attorney General Opinions C-43 (1963) and H-161 (1973). However, 

p. 2049 
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because of the time that has passed since this office considered the interaction of sections 
17 and 65 of article XVI, we will address your question. 

The “resign to run” paragraph was added to section 65 in November 1958. HI. 
Res. No. 31,55th Leg., R.S., 1957 Tex. Gen. Laws 1641; Amendments to Constitution of 
Texas, 1959 Tex. Gen. Laws I[XXV, XXXVIII. Article XVI, section 65 had been adopted 
in 1954 to extend the terms of certain county officers from two to four years, TEXAS 
LEGISLATIVE COUNCIL, INFORMATION CONCERNING CONSTITUTIONAL ,~~~ENDMENTS TO 
BE CONSIDEREDNOVEMBER 4, Amena?nenr No. 4 - HJ.R. No. 31 1 (1958); see S.J. Res. 
No. 4, 4 12. 53d Leg., R.S., 1953 Tex. Gen. Laws 1164, 1166; Amendments to 
Constitution of Texas. 1955 Tex. Gm. Laws Xxxv, XLIV. The terms were staggered so 
that approximately one-half of the ofiices are regularly filled by election every two years. 
TEXAS LEGI~I,,~TWE COUNCIL, supru, at 1. The increase in term length made it possible 
for county officers to devote almost their entire terms to the duties of office, in contrast to 
the old system of having to run for re-election one year out of every two. Id. at 2 
(arguments for amendment). However, the staggered four-year terms of office made it 
possible for an officer to run for a different office at the general election in the middle of 
his temt, thus defeating the purpose of the 1954 amendment-to pemtit an official to give 
his undivided attention to his office for at least three years. Id. at 1. The legislature 
proposed the “resign to run” provision to correct this result of the 1954 amendment. Id.; 
see uh Attorney General Opinion WW-788 (1960) at 3 (citing press reports). * 

We do not know of any judicial decision that addresses the interaction of sections 
17 and 65 of article XVI. but we are aware of numerous judicial decisions and Attorney 
General Opinions concluding that article XVI, section 17 does not apply in when an 
officer vacates the office pursuant to other constitutional provisions. The Texas Supreme 
Court determined, in Pruitt v. Glen Rose Independent School District No. 1, 84 S.W.Zd 
1004, 1007 (Tex. 1935). that article XVI. section 17 did not apply to an officer who has 
“stepped down” from office by operation of article XVI, section 40, which prohibits, with 
certain specified exceptions, any person from simultaneously holding “more than one civil 
office of emolument.” See also State ex rel. Peden v. Valentine. 198 S.W. 1006, 1007 
(Tex. Civ. App.--Fort Worth 1917, writ refd) (upon acceptance of second, incompatible 
office, first office is ipso facto vacated). In L-owe v. Sfufe, 201 S.W. 986 (I’ex. Grim. App. 
1918), the Texas Court of Criminal Appeals determined that article XVI, section 17 does 
not apply to an officer who is ineligible under article XVI, section 12 of the Texas 
Constitution to hold or exercise an office of profit or trust under this state because he or 
she holds or exercises an office of profit or trust under the United States. Id. at 986; see 

‘Attorney Genera1 Opinion WW-788 stated that another pnpc of the 1958 amendment to 
mticle XVI. section 65 of the constitution was IO reduce lbe duration ofsppointotents. Atmmey General 
Opinion Ww-788 (1960) at 3. 

p. 2050 
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Attorney General Opinion DM-49 (1991); see also Attorney General Opinions TM-1 161 
(1990) (article XVI, section 17 is inapplicable when senate has refused to approve 
governor’s appointment to ofice), lM-423 (1986) (same), O-3343 (1941) (same), M-151 
(1967) at 4 (judge who reaches page of 75, whose “office . . shall become vacant” 
pursuant to article V, section l-a of Texas Constitution does not hold over under article 
XVI, section 17). 

Although the cases and prior opinions of this office suggest that article XVI. 
section 17 generally does not apply to vacancies created by operation of the constitution, 
we believe that article XVI, section 65 may be distinguished from the authorities cited. 
Attorney General Opinion WW-1253, in reaching its conclusion that article XVI, section 
17. applied to officers who automatically resigned, stated that “an officer whose 
resignation has been effected but whose successor has not been appointed retains the 
position as a ‘de jure’ officer.” Attorney General Opinion WW-1253 (1962) at 3. This 
conclusion was based on the following authorities: Jones v. Cig ofJe#erson, 1 S.W. 903 
(Tcx. 1886), Plains Common Consolidated School District No. I v. Hayhurst, 122 
S.W.Zd 322 (Tex. Civ. App:-Amarillo 1938, no writ), Keen v. Featherston, 69 S.W. 983 
(‘kx. Civ. App. 1902, writ refd), and Attorney General Opiions V-760, O-855 (1939) 
and O-761 (1939). Except for Attorney General Opinion V-766, which recites the 
purposes of article XVI, section 17, these authorities state that an officer whose 
resignation has been tendered to the proper authority and accepted continues in office until 
his successor is appointed and qualifies. See Jones v. City ofJefferson, 1 S.W. at 905; 
Plai,rc Common Consol. Sch. Dist. No. 1 v. Hayhurst, 122 S.W.2d at 326. Anomey 
General Opinion H-161, addressing the automatic resignation of a justice of the peace 
under article XVI, section 65, states as follows in regard to article XVI, section 17: 

The recognized purpose of this provision is to insure against 
vacancies in office and a consequent cessation of the functions of 
government. Section 17 provides for o!Scers to hold over in the 
perfortnance of the duties of office, even after resignation until a 
successor has been elected or appointed and has qualified. The 
officer who has resigned retains his position, in spite of his 
resignation, as a de jure officer. 

Attorney General Opinion H-I 6 I (I 973) at 2, 

Article XVI, section 65, pertains to the “automatic resignation” of officers, and 
Attorney General Opinions WW-1253 and H-161 construe this provision consistently with 
the well-established rule about resignations: that an officer holds over until his 
replacement is appointed and qualifies, even atIer his resignation is tendered and accepted. 
We believe the prior opinions of our office correctly relied on the express language of 
article XVI, section 65, and correctly concluded that persons who automatically resign an 
office pursuant to that provision still hold over in office until a successor is appointed and 
qualifies. 

p. 2051 
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Other constitutional provisions creating vacancies use different, and often stronger, 
language than section 65. Article XVI, section 40, does not refer to a resignation, but 
states that “[n]o person shall hold or exercise at the same time, more than one civil office 
of emolument,” Article XVI, section 12, states that persons holding or exercising certain 
federal offices shall not “be eligible” for offices of profit or tNSt under this state. Article 
XVI, section 14 states that offtcers who do not reside with the appropriate jurisdiction 
“shall vacate the office so held.” Article V, section l-a provides that when a judge reaches 
the age of 75, his “office . . shall become vacant.” None of these constitutional provision 
incorporate the concept of resignation or the body of law related to that term. 

As commentators have noted, the policy served by the “resign to run” provision, to 
limit the time during which a county officer may campaign for other office, does not apply 
to all officeholders in the state. “If it is thought generally that officeholders should forfeit 
their positions when they amtounce for other officers, the provision should apply to 
members of the legislature and statewide elected officials as well as those named in this 
section.” GEORGE D. BRADEN, THE CONSTITUTION OF TIE STATE OF TEXAS: AN 
ANNOTATED AND COMPARATIVE hWLYSIs 813 (1977); ,see genera& elements v. 
Fashing, 457.U.S. 957, 970 (1982). The limited application of the automatic resignation 
requirement suggests that it may be less weighty than other, more generally applicable, 
constitutional provisions. Moreover, the policy underlying section 65 will still be 
effectuated when the officer’s replacement is appointed and qualities. Under the 
circumstances, we believe we should give great weight to the public policy encompassed 
in article XVI, section 17-the preservation of the orderly processes of government. See 
Ex parre Sanders, 215 S.W.Zd 325 (Tex. 1948). Accordingly, an officer who 
automatically resigns an office pursuant to article XVI, section 65 will hold over in office 
pursuant to article XVI, section 17 until a successor is appointed and qualifies. We aflirm 
the conclusions of Attorney General Opinions WW-1253, C-43, H-161, and opinions 
relying on them. 

Your third question asks whether the commissioners court may appoint the judge 
who has resigned pursuant to article XVI, section 65 of the constitution to the now-vacant 
office of county court at law judge--the same post from which the judge has resigned. 
This office concluded in Attorney General Opinion WW-788 that an officer who 
automatically resigns his offtce pursuant to article XVI, section 65 of the Texas 
Constitution is ineligible for appointment to fill the vacancy created in his office. Attorney 
General Opinion WW-788 (1960) at 8 (summary); see ulso Attorney General Opinion 
WW-1253 (1962) at 3-4. We believe this conclusion is sound, and we a&n it here. 

We need not answer your fourth and fifth questions, which assume that the officer 
does not hold over after his automatic resignation. See generuh) Attorney General 
Opinion H- 16 1. Your sixth and seventh questions focus on the procedure the county must 
use to fill the vacancy created by the judge’s candidacy. Article XVI, section 65 of the 
Texas Constitution states, “[T]he vacancy. shall be filled pursuant to law in the same 
manner as other vacancies for such offtce are tilled.” Section 25.0009(a) of the 
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Government Code requires the county commissioners court to appoint an individual to fill 
a vacancy in the offtce of judge of a statutory county court. “The appointee holds offtce 
until the next general election and until the successor is elected and has qualified.” Gov’t 
Code 0 25.0009(b). 

Nothing in section 25.0009, nor in any other statute of which we are aware, 
specifies a particular time period within which the commissioners court must appoint a 
new judge. Moreover, we are unaware of any statute specifically prescribing procedures a 
wmmissioners court must use to appoint an individual to the office of county wurt at law 
judge. Under the Gpen Meetings Act, Gov’t Code ch. 55 1, the commissioners court may 
deliberate the appointment in a closed meeting, although the commissioners must vote on 
the appointment in a meeting open to the public. See Gov’t Code 55 551.074(a)(l), .102. 

SUMMARY 

Under the facts presented, the county court at law judge of 
Hopkins County has announced his candidacy or has “in fact become 
a candidate” as a matter of law for purposes of article XVI, section 
65 of the Texas Constitution. Thus, pursuant to article XVI, section 
65, the county judge has automatically resigned his office. However, 
he continues to hold over in his office under XVI, section 17 of the 
Texas Constitution, until his successor is appointed and qualifies for 
office. Attorney General Opinions WW-1253 (1962), C-43 (1963), 
and H-I 61 ( 1973) are affirmed on this issue. 

Attorney General Opinion WW-788 (1960). which concluded 
that an officer who automatically resigns his office pursuant to article 
XVI, section 65 of the Texas Constitution is ineligible for 
appointment to till the vacancy created in his office, is affirmed. 

Sectjon 25.0009(a) of the Government Code rquires the county 
commissioners wmt to appoint an individual to fill a vacancy in the 
offtce of judge of a statutory county wurt. Nothing in section 
25.0009, nor in any other statute of which we are aware, specifies a 
particular time period within which the wmmissioners court must 
appoint a new judge; nor does any statute specifically prescribe the 
procedure a commissioners court must use to appoint an individual 
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to the office of county court at law judge. The commissioners court 
must, of course, comply with the Open Meetings Act, Gov’t Code 
ch. 55 1, in appointing the new county court at law judge. 

DAN MORALES 
Attorney General of Texas 

JORGE VEGA 
First Assistant Attorney General 

SARAH J. SHIRLEY 
Chair, Opinion Committee 

Prepared by Susan L. Garrison 
Assistant Attorney General 
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