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Dear Dr. Smith:

You ask about licensure of hospitals by the Texas Department of Health (“TDH")
under chapter 241 of the Health and Safety Code, the Texas Hospital Licensing Law (the
“act™). Specifically, you ask;

i. Does TDH have authority, under Tex. Health and Safety
Code Ann. § 241.023(c) to issue a license to & hospital for
additional facilities operated as a part of a hospital that are
located apart from the main premises?

2. Does TDH have authority under this statute to define
“premises”™?

Health and Safety Code section 241.023(c), about which you ask provides that
TDH “may issue a [hospital] license only for the premises and person or governmental
unit named in the application.” (Emphasis added.) You suggest that subsection (c)
indicates that the legislature contemplated that a “hospital” licensed under the act must
operate from a single “premises,” and that therefore TDH may not issue a hospital a
license for additional facilities at separate premises.

The term “premises” as used in subsection (c) could refer to multiple as well as
single locations.! It would not necessarily be inconsistent with the section 241.023(c)

I'The term “premises,” as used to mean “a tract of land with the buildings thereon™ is technically
the plural form of the noun “premise.” See WEBSTER'S NINTH NEW COLLEGIATE DICTIONARY 928 (19§3).
However, we are aware of no distinct form of the word consistently used for referring to a plurality of
“premises” as distinct from one “premises.” Thus, under an ordinary reading of subsection (c), section
241.023~which, again, provides that TDH “may issuc a license only for the premises and person or
governmental unit named in the application”—~the term “premises™ could include a plurality of “premises,”
that is, multiple locations, named in an application. Compare the provisions of the Alcoholic Beverage
Code regarding “premises” permitted to sell alcohol, where it is clear that “premises™ refers to a single
location. For example, section 11.06 provides that “jn]o person may use a permit . . . except at the place,
address, premises, or Jocation for which the permit is issued . . . ."
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provisions, or any other statutory provisions, for a license application to name as the
hospital’s “premises” more than one location, and for TDH to license the hospital at such
multiple “premises.” Section 241.022, providing for the license application, does not refer
to “premises,” nor do the act’s definitions of “hospital.”? We do not believe that the
reference to “premises” in subsection (c) precludes TDH from issuing a hospital a license
which includes facilities located apart from the main premises.

We note that the act requires licensure of each “hospital.” See Health & Safety
Code §§241.021 (“A person or governmental unit . . . may not establish, conduct, or
maintain a hospital in this state without a license issued under this chapter.”), .022(c)
(TDH “shall require that each hospital show” indicated information on license
application), .025 (TDH “shall charge each Aospital an annual license fee”) (emphasis
added); see also Attorney General Opinion WW-794 (1960) at 3 (“All hospitals . . . must
be individually licensed.”). It would appear that the concern with the licensure of
additional facilities at separate premises, which you ask about, should be whether the
additional facilities should in fact be considered part of the same “hospital.” Again, neither
the act’s definitions of “hospital” nor its other provisions indicate whether or under what
circumstances separately located facilities should be considered to be part of the same
hospital.

Under these circumstances, we believe that section 241.026(a) of the act, which
grants TDH broad authority to “adopt and enforce rules . . . to further the purposes™ of
the act, empowers TDH to adopt rules further defining “hospital” as the term is used in

?The term “hospital,” under the definition in section 241.003, subsection (6), “includes a general
hospital and a special hospital.” “General Hospital,” under subsection (4), means an establishment that

(A) offers services, facilities, and beds for use for more than 24 hours
for two or more unrelated individuals requiring diagnosis, treatment, or care
for iliness, injury, deformity, abnormality, or pregnancy, and

(B) regularly maintains, at a minimum, clinical Iaboratory services,
diagnostic X-ray services, treatment facilities including surgery or
obstetrical care or both, and other definitive medical or surgical treatment of
similar extent.

“Special Hospital,” under subsection (11) means an establishment that

{A) offers services, facilities, and beds for use for more than 24 hours
for two or more unrelated individuals who are regularly admitted, treated,
and discharged and who require services more intensive than room, board,
personal services, and general nursing care;

(B) has clinical laboratory facilitics, diagnostic X-ray facilities,
treatment facilities or other definitive medical treatment;

{C) has a medical staff in regular attendance; and
(D) maintains records of the clinical work performed for each patient.
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the act for purposes of the requirement that each “hospital” be licensed. We believe that
such rules may make location of facilities with respect to each other a factor in
determining whether the facilities should be considered part of the same hospital for
licensure purposes. Such rules may also define the term “premises” as used in the act.
Any such rules, however, “may not impose additional burdens, conditions or restrictions in
excess of or inconsistent with the statutory provisions.” Kelly v. Industrial Accident Bd.,
358 S.W.2d 874, 876 (Tex. Civ. App.—-Austin 1962, writ ref'd n.r.e.). Also, agency rules
must be “reasonable” See, e.g., Allstate Ins. v. State Bd. of Ins., 401 SW.2d 131 (Tex.
Civ. App.—Austin 1966, writ ref'd n.re.)3

SUMMARY

Under the Texas Hospital Licensing Law, Health and Safety
Code chapter 241, separate hospitals must be separately licensed.
The Department of Health may adopt reasonable rules consistent
with the Hospital Licensing Law which define the term “hospital” for
purposes of the requirement that each hospital be licensed, and may
make the proximity of facilities a factor in determining whether such
facilities should be considered one “hospital.”

Yours very truly, J
D L Wo mies

DAN MORALES
Attorney General of Texas

JORGE VEGA
First Assistant Attorney General

SARAH J. SHIRLEY
Chair, Opinson Committee

Prepared by William Walker
Assistant Attorney General

3You indicate that TDH had proposed rules which (1) provided that a “license shall be issued
only for the . . . premises named in the application,” (2) defined the term “premises™ as “contiguous
buildings at the same location and street address and under common direction,” and (3) declared that a
“license shall not be extended to other focations for inpatient services, outpatient services, or any other
services.” We understand that the proposed rules have now been withdrawn.
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