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Dear Mr. Driscoll: 

Opiion No. DM-333 

Re: Harris County SheritYs authority to call 
up resetve deputy she&H to provide security 
personnel to separate govemmeintd or private 
edtie& and related questions (RQ-750) 

You ,ask whether section 85.004 of the Local Government Code authorizes the 
Harris County Sheriff “to call a reserve deputy [sheriQ into service for the purpose of 
providing security personnel to a separate govemmental or private entity that will pay the 
deputies on an employee or independent contmctor basis.” Elsewhere in your request, 
you chsracterize the contemplated artangement as one where *a resetve deputy sheriff is 
assigned by the SheritT to be employed...as securhy personnel with a sepamte 
govemmentd or private entity,” 

ktion 85.004 gcmrdy empowers a commissioners court to authorize the &tiff 
to appoint reserve deputies and to call them “into service if the sheriff considers it 
nemsary to have additional officers to preserve the peace and enforce the law.” Section 
85.004 in no way alludes to the sheriB’s provision of deputies, resem or otherwise, to 
other public or private entities which will themselves pay the deputies. Clearly, section 
85.004 does not itself provide the authority you ask about-nor, we note, do any of the 
other provisions of law cited in your brief. We answer your first question in the negative.1 

You ask additionally whether the licenstue requiretnents of the Private 
Investigators and Private Security Agencies Act, V.T.C.S. art. 4413(29bb), apply to 
reserve deputies assigned as seauity permute1 to other entities, and also who could be 
held liable for injuries s&bred or inflicted by them while aC$ttg in such capacity. In view 
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of our response to your Srst question-that neither section 85.004 nor any other law you 
have cited authorizes the sheriB’s assignment of reserve deputies to other entities as 
security personnel-we do not think it appropriate to attempt to reach these questions 
here. Since counties and county officers have only such powers as are expressly granted 
by legislation or necessarily to be inferred therefrom, we be&eve that it must be established 
as a threshold matter whether and if so ,under what circumstances the use of reserve 
deputies you ask about is authorized3 

SUMMARY 

!kCth 85.0&f hCd -Ult code, Which &XlUdy 

empowers a commissioners court to authorize the sheriff to 
appointment reserve deputies and to call them “into setvice if the 
sheriff considers it necessary to have additional officers to preserve 
the peace and enforce the law,” does not in itself authorize the Harris 
CountyShaifftocallaresavedeputysheriffintosaviaforthe 
purpose of providint3 securhy personnel to a separate Sovemmental 
or private entity that will pay the deputies on an employee or 
independent contractor basis. 
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