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Dear Judge Hartman: 

You request claritlcation of Letter Opinion No. 93-l 10 (1993) in which this office 
addressed, at your request, the relationship between subsections (e) and (t) of section 
52.021 of the Government Code. Specifically. you ask whether rule 166~ of the Texas 
Rules of Civil Procedure and section 52.021(f) of the Government Code conflict, a 
question which you did not raise and this office did not reach in our prior letter ophxion.r 

Section 52.021 of the Government Code provides in pertinent part: 

(e) A person may not assume or use the title or designation 
“court recorder,” “ court reporter,” or “shorthand reporter,” or any 
abbreviation, title, designation, words, letters, sign, card, or device 
tending to indicate that the person is a court reporter or shorthand 
reporter, unless the person is certified as a shorthand reporter by the 
supreme court. Nothing in this subsection shall be construed to 
either sanction or prohibit the use of electronic court recording 
equipment operated by a noncertified court reporter pursuant and 
according to rules adopt4 or approved by the supreme court. 

(t) Except as provided by Section 52.031 and by Section 
20.001, Civil Practice and Remedies Code, all akposiiions con- 
ducted in this slate must be recorded by a cert@ed shorthand 
reporter. 

(g) The board may enforce this section by seeking an injunction 
or by filing a complaint against a person who is not certified by the 
supreme court in the district court of the county in which that person 
resides. Said action for an injunction shall be in addition to any other 

tin the letter opinion, we expressly noted that we did not consider the relationship behveen 
section SZ.OZl(fJ and rule 202 of the Texas Rules of Civil Procedure. See Letter Opinion No. 93-110 
(1993) at 3 n.2. 
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action, proceeding, or remedy authorized by law. The board shall be 
represented by the attorney general and/or the county or district 
attorney of this state, or counsel designated and empowered by the 
board. 

Gov’t Code 5 52.021(e) - (g) (emphasis added). In Letter Gpiion No. 93-l 10, this office 
concluded that subsection (f) refers to depositions upon oral examination. Letter Gpiion 
No. 93-110 at 3. 

As you point out, rule 166~ of the Texas Rules of Civil Procedure, entitled 
“Stipulations Regarding Discovery Procedure,” appears to permit any person to take a 
deposition upon oral examination in certain circumstances. It provides as follows: 

Unless the court orders otherwise, the parties may by written 
agreement (1) provide that &positions mq be taken before any 
person, at any time or place, upon any notice, and in any manner and 
when so taken may be used like other depositions, and (2) modii the 
procedures provided by these rules for other methods of discovery. 
An agreement affecting a deposition upon oral examination is 
enforceable if the agreement is recorded in the deposition transcript. 
Fnphasis added.] 

To the extent that rule 166c permits parties to stipulate that a deposition upon oral 
examination be taken by a person other than a certified shorthand reporter, it conflicts 
with subsection (i) of section 52.021 of the Government Code. When a rule of civil 
procedure promulgated by the Texas Supreme Court conflicts with a statute, the rule must 
yield. Fou v. Charter Oak Fire Ins. Co., 463 S.W.Zd 424 (Tex. 1971); Purokztor 
Armored, Inc. v. Railroad Comm’n, 662 S.W.2d 700, 702-03 n.4 (Tex. App.-Austin 
1983, no writ); Drake v. Muse, Currie & Kohen, 532 S.W.Zd 369, 370 (Tex. Civ. 
App.-Dallas 1975, writ refd n.r.e.); CE. Duke’s Wrecker Serv., Inc. v. Oakley, 526 
S.W.2d 228 (Tex. Civ. App.-Houston [lst Dist.] 1975, writ refd n.r.e.). Thus, to the 
extent that rule 166~ permits parties to stipulate that a deposition upon oral examination 
be taken by a person other than a certified shorthand reporter, it must yield to the 
requirement of subsection (i) of section 52.021 of the Government Code that a deposition 
upon oral examination must be taken by a certified shorthand reporter. Of course, section 
52.03 1 of the Government Code, to which subsection (i) expressly refers, provides for the 
reporting of a deposition upon oral examination by a noncertified shorthand reporter under 
certain circumstances. 

Your letter includes a discussion of the legislative history of rule 166c, and states 
that “[i]t is not clear whether the intent of the commenters or the drafters of Rule 166~ 
was to permit parties to dispense with the statutory requirements regarding the use of a 
court reporter.” We note that rule 166~ was adopted in 1987 and effective 
January 1, 1988. Subsection (f) of section 52.021 of the Government Code, on the other 
hand, was not enacted until 1993. See H.B. 2073, Acts 1993, 73d Leg., ch. 1037, 5 2 (eff. 
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Sept. 1, 1993). Given that rule 166~ was adopted five years before subsection (0, we 
cannot infer any intent on the part of the drafters of rule 166~ to either dispense with or 
avoid a contlict with subsection (f). We also note that subsection (0; on its face, appears 
to have been intended to limit the authority of persons other than certi6ed shorthand 
repotters to take depositions upon oral examination, at least implicitly disapproving rule 
MC. See Gov’t Code (5 22.004(b) (supreme court rules remain in effect until disapproved 
by the kgislature). We are not aware of any legislative history to the contrary,2 and 
therefore must abide by the plain meaning of the statute. If this was not the purpose of 
section (0, it is for the legislature to amend subsection (f) to cla.ri@ that this was not its 
intent.’ 

zInfaqonthirdrradingthcHouscofRcprcgntativcsfailcdtoadaptanamendmenttoHousc 

Bill 2073 that would have substituted a new s&section (f) providing as follows: 

Except aa provided by section 52.031 and by Section 20.001, Cii Practice 
and Rcmcdies code, or by agreemenf ofthe parries, all dcp&ions, except dapo- 
&ions on written questions, conducted in this state most be mcorded by a 
WrtiBed shorthand reporkr. 

HJ. ofTa, 73d Leg., at 2309 (1993) (emphasis added). 

‘Section 22.004(c) of the Govemment Code provides as follows: 

SothatthenrprrmccMlnhasfullrulemaLingpowcrincivilactiongarule 
adopted by the suprcmc court rcpds all conllicting laws and parts of laws 
govcming practice and procedure in civil actions, but substantive law is not 
repealed. At the time the supreme court files a rule, the comt shall file with the 
swrctary of state a list of each article or section of general law or each part of aa 
article or acction of general law that in the court’s judgment is repealed. The list 
has the same weight and effect as a decision of the court. 

You do not ask and we do not consider here whether subsection Q of section 52.021 of the Gwermnent 
Code is merely a procedural law which the supreme court could repeal by rule. 
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SUMMARY 

To the extent that rule 166~ of the Texas Rules of Civil 
Procedure permits parties to stipulate that a deposition upon oral 
examination be taken by a person other than a certikd shorthand 
reporter, it must yield to the requirement of subsection (f) of section 
52.021 of the Government Code that a deposition upon oral 
examination must be taken by a certified shorthand reporter. 

DANE MORALES 
Attorney General of Texas 

JORGE VEGA 
Pii Assistant Attorney General 

DREW T. DURHAM 
Deputy Attorney General for Criminal Justice 
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Special Assistant Attorney General 
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State Solicitor 

SARAH J. SHIRLEY 
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