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Dear Dr. smith: 

You ask whether the Texas Board of Health (the “board”) is authorized under the 
Medical Radiologic Technologist Certification Act, V.T.C.S. article 4512m (the “act”), to 
promulgate rules discontimting general certilication of medical radiologic technologists, 
and implementing a system of specialty certitkation for three disciplines. The act governs 
the certitication of medical radiologic technologists. For example, it provides that a 
person must hold a certiticate to perform a radiologic procedure, with certain exceptions. 
V.T.C.S art. 4512m, $2.07. It also requires the board to adopt rules establishing 
minimum standards for issuing certificates. Id. 8 2.05(a)(l). In addition, it creates the 
Medical Radiologic Technologist Advisory Board (the “advisory board”) “as an advisory 
board to the Texas Board ofHealth.” Id. § 2.04(a).’ 

By way of background, you explain that at the present time the Texas Department 
of Health (the “department”) issues two types of certilicates: (1) a general certiticate 
which allows the certiticate holder to perform any and all radiologic procedures, and (2) a 
limited certificate which allows the certi6cate holder to perform radiologic procedures that 

1% act prwtdes that the advkq board “shall rcccmrncad for the wnsidcratioa of the Texas 
Bead of Health roles ‘o implanent standa& adopted m&r this Act.. .” V.T.C.S. art. 4512111, 
8 2.04(d). The act also requires the advisory board to trammad examinations. Id. g 2.04(e). 
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are Iimited to specigc parts of the human body. 2 The advisory board, however, has 
recommended that the board issue rules implementing a new licensing scheme. You give 
us to understand that the medical radiologic technology field is comprised of three 
disciplines: diagnostic radiography, nuclear medicine, and radiation therapy. You state 
that the advisory board 

wishes to recommend rules to the board] to establish a separate 
general certificate for each of the three disciplines or a single general 
certificate with three separate specialty designations. . An 
individual would not be able to perform radiologic procedures in any 
discipline unless he or she held a genera) certithxtion that covered 
that Lpcifk discipline. 

It is your position that the board is not authorized to adopt such rules. 

Generally, an administrative agency can adopt only those rules that are authorized 
by and consistent with its statutory authority. Texas Fire & Car. Co. v. Harris County 
Bail BondBd, 684 S.W.Zd 177, 178 (Tex. App.- Houston [14th Dist.] 1984, writ refd 
n.r.e.). An administrative agency may not adopt rules which impose additional burdens, 
conditions, or restrictions in excess of or inconsistent with those statutory provisions. Id.; 
Ho&wood Calling v. Public Util. Comm’n of Texas, 805 S.W.Zd 618, 620 (Tex. 
App.-Austin 1991, no writ). The determinative factor as to whether an administrative 
agency has e-xceeded its authority is whether the rule is in harmony with the general 
objectives of the statute. Ho&wood Calling, 805 S.W.2d at 620 (citing Gersl v. Oak 
Cl~$Sav. & Loan Ash, 432 S.W.2d 702, 706 (Tex. 1968)). In making this determina- 
tion, one must look not only to the particular provision of the act but to all applicable 
provisions. Id. 

Section 2.03 of the act in part sets forth the following detinitions that are relevant 
to your query: 

(5) “Radiologic procedure” means any procedure or article 
intended for use in the diagnosis of disease or other medical or dental 
conditions in humans (including diagnostic X-rays or nuclear 
medicine procedures) or the cure, mitigation, treatment, or 

ZThe bar& cum111 roles regarding the cutitication of medical radiologic technologists arc set 
for& at title 25 of the Texas Adminimative C&e, chapter 143. The bead currently issues limited 
wrliocates in - cale’Jolics: ‘he skoll, cksl, spine, exue.milies, deml, podiatric, and chiroprsctic. 
See 25 T.A.C. $? 143.2. 
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prevention of disease in humans that achieves its intended purposes 
through the emission of radiiion. 

(8) “Certikation” means an authorization to administer 
radiation to a person for medical purposes. 

(9) “General certigcation” means an authorization to perform 
radiologic procedures authorized by this Act. 

(10) United certification” means an authorization to perform 
radiologic procedures that are limited to specitk parts of the human 
MY. 

(11) “Temporary certification, general or limited,” means an 
authorization to perform radiologic procedures for a limited period, 
not to exceed one year. 

V.T.C.S. art. 4512m, $2.03(5), (8) - (11). 

Section 2.05 of the act sets forth the board’s rukmaking authority. It generally 
authorizes the board to adopt rules necessary to implement the act, V.T.C.S. art. 4512m, 
4 2.05(e), and specifically provides in pertinent part that 

[t]he Texas Board of Health shall establish different classes of 
certikates to include all radiologic procedures used in the course 
and scope of the practice of practitioners licensed in this state. The 
Texas Board of Health may issue general and limited certificates and 
genera) and limited temporary certificates. 

Id. § 2.05(b). 

You suggest that the board is not authorized to adopt rules to implement specialty 
certiiicates in lieu of general certificates because the legislature has not expressly provided 
that it may do so. You contend that “the legislature has generally expressly stated in a 
licensing statute when the legislature wishes to allow or require specialty designations or 
specialty certiticates,” citing the now-repealed Licensed Professional Counselor Act, 
V.T.C.S. art. 4512g, 8 13 (repealed by Acts 1993. 73d Leg., ch. 581, 5 20 (eff. Sept. 1, 
1993)), and the Texas Medical Physics Practice Act, V.T.C.S., art. 451211, 3 13. “Since 
the legislature did not specify specialties in the [act], one may conclude that the legislature 
did not intend to require specialties under the [act], other than the limited certitlcation.” 
You also suggest that the board is not authorized to establish specialty certificates because 
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this would, in et&t, establish a new category of “limited certification” which is not 
provided for by section 2.03(10), the section in the act detining this term. See supra. 

We disagree with your analysis and conclusion for the following reasons. 
Although the legislature has only defined general and limited certitication, we believe that 
the first sentence of section 2.05(b) must be read broadly to authorize the board to 
establish a variety of classes of certificates, especially when read in conjunction with the 
succeedmg sentence which provides that the board is authorized to issue general and 
limited certiticates and temporary certiticates. If the board were confhted to issuing 
general and limited certiticates, the first sentence of section 2.05(b) would be wholly 
redundant and therefore meaningless. See Chevron Corp. v. Redmon, 745 S.W.2d 314, 
3 16 (Tex. 1987) (m statutory construction, one should give effect to all words of a statute 
and not treat any statutory language as surplusage if pos~ible).~ 

This construction of section 2.05(b) is also supported by an examination of the act 
as a whole. Section 2.05(a)(l) provides that the board shall adopt rules establishing 
“minimum standards for ksuing, renewing, suspending, and revoking certiticates issued 
under [the act].” In addition, section 2.04(d) provides that the “advisory board shall 
recommend for the consideration of the Texas Board of Health rules to implement 
standards adopted under [the act] and shag recognize existing standards that apply to the 
scope of practice for both general and limited certifications.” Furthermore, section 2.02 of 
the act states that its purpose is “to protect the health and safety of the people of this state 
from the harmful effects of excessive radiation used for medical purposes by establishing 
minimm~ standards for the certitication of medical radiologic technologists.” These 
provisions give the board broad power to promulgate standards for certitication, and the 
authority to consider both practice standards and public health and safety in doing so. We 
believe that promulgating rules implementing specialty certitication would be consistent 
with this authority and the general purpose of the act. 

%e previsions of Smatc Bill 32 ending ‘he Medical Radiologic Tecbnok@sI Culi6cation Aa 
we~.akkdtoSeaateBill1439byaflooramcadmtnt on third reading in the house. H.J. of Tex., 7Otb 
Le.& at 3949 (1987). Senate Bill 1439 was enaaed as chapter 1096. See Acts 1987,7Oth Lq., ch. lO%, 
at 3717. A Senate commiaee on Health and Hwnan Services bill analysis of Senate Bill 32 desxii 
seaion 2.05(b) as follmvs: 

Senate Cmmn. on Health and Human Sewices, Bill Analysis, S.B. 32,701h Leg. (1987) (emphasis added). 
Uscdtbctam’iacluding”suggeasthatthclegislaNcdidmtintcndtocontincthebosrdtoissuing 
general and limited cauficatca and general and liiled temporaly eerlilicam. 
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We add two further notes in conclusion. Fii although we conclude above that 
the board is authorized to adopt rules establishing speciaky certification in lieu of general 
or limited certification, we do not believe that the act requires the board to do so. The 
board’s current rules providing for general and limited certification are clearly authorized 
by and consistent with its statutory authority. Furthermore, although your concern that a 
specialty certification scheme “would [wreak] havoc in the profession and among current 
certificate holders and their employers” is not a legal reason for refraining from adopting 
the rules, it is certainly a policy consideration that the board may take into account in 
deciding whether or not to adopt them. 

Second, you state that the advisory board’s recommendation to establish the 
specialty certification scheme sterns from 

its concern over the lack of training or education individuals may 
have. Generally, individuals are trained or educated in one, but not 
eJl, of the disciplines. However, the general certification allows an 
individual educated in one area to practice in all three areas. 

We note that there are several ways in which the board might address this concern. For 
example, it is clear that the act authorizes the board to adopt rules requiring that every 
certificate applicant be trained and examined in all three disciplines of ihe field of 
radiology.4 

‘See V.T.C.S. art. 4512m. 8 2.05(a)(l) (requiring the board to adopt standa& for issuing 
catitiuM)), (a)(2) (reqoiring the bomd to adopt nllcs establishing minimum standards for approving the 
auriada and programs to train individuals to perform mdiologic procedures), (a)(3) (requiring the boatd 
to adcgt roles establishing minimum standa& for approving the instmctors who teach approved cunicula 
and programs), (d) (authorizing the board to cslablii @IeIincs, including continuing education 
repuinmuts for medical radiologic technologists, and to pre.pa~ and conduct an examination for 
cutiiicate applicants). 
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SUMMARY 

The Texas Board of Health is authorized under the Medical 
Radiologic Technologist Certification Act, article 4512m, V.T.C.S., 
to promulgate rules implementing a system of specialty certification 
in diagnostic radiography, nuclear medicine, and radiation therapy. 
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