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Dear Senator Harris:

You ask whether a City of Dallas ordinance regulating establishments that sell
alcoholic beverages is preempted by state law. The City of Dallas ("Dallas” or the "city")
is 8 home-rule city. The Texas Constitution grants such cities all the power of self-
government not expressly denied them by the legislature. Tex. Const. art. X1, § 5; Dallas
Merchant's & Concessionaire’s Ass'n v. City of Dallas, 852 S.W.2d 489, 490-91 (Tex.
1993). The Texas Constitution prohibits a home-rule city, however, from enforcing any
legislation inconsistent with state laws or the state constitution. Tex. Const. art. XI, § 5;
Dallas Merchant's, 852 S.W.2d at 491 (citing City of Brookside Village v. Comeau, 633
S.W.2d 790, 796 (Tex. 1982), cert. denied, 459 U.S. 1087 (1982)). The Texas Supreme
Court has instructed that, in determining whether an ordinance is fatally inconsistent with
state law on the same subject matter, courts must seek to construe the two in a way that
will leave both in effect, if possible. City of Richardson v. Responsible Dog Owners, 794
SW.2d 17, 19 (Tex. 1990). "[T]he mere fact that the legislature has enacted a law
addressing a subject does not mean the complete subject matter is completely preempted.”
Id. Moreover, it is well established that "if the Legislature chooses to preempt a subject
matter usually encompassed by the broad powers of a home-rule city, it must do so with
unmistakable clarity." Dallas Merchant's, 852 S.W.2d at 491 (citing City of Sweetwater
v. Geron, 380 S.W.2d 550, 552 (Tex. 1964)).

The Alcoholic Beverage Code (the "code") contains a preemption provision,
section 109.57,! which provides in pertinent part:

(a) Except as is expressly authorized by this code, a regulation,
charter, or ordinance promulgated by a governmental entity of this

1Section 1.06 of the Alcoholic Beverage Code provides as follows:
Unless otherwise specifically provided by the terms of this code, the
manufacture, sale, distribution, transportation, and possession of alcoholic
beverages shall be governed exclusively by the provisions of this code.

Alco. Bev. Code § 1.06. We do not address this provision.
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state may not impose stricter standards on premises or businesses
required to have a license or permit under this code than are imposed
on similar premises or businesses that are not required to have such a
license or permit.

(b) It is the intent of the legislature that this code shall
exclusively govern the regulation of alcoholic beverages in this state,
and that except as permitted by this code, a governmental entity of
this state may not discriminate against & business holding a license or
permit under this code.

Alco. Bev. Code § 109.57(a), (b). Subsection (d) of section 109.57 sets forth exceptions
to the general preemptive effect of section 109.57, providing in pertinent part:

(d) This section does not affect the authority of a governmental
entity to regulate, in a manner as otherwise permitted by law, the
location of:

(2) an establishment that derives 75 percent or more of the
establishment's gross revenue from the on-premise sale of alcoholic
beverages.

Id §109.57(d) (emphasis added). The specific question before us is whether the
ordinance falls within the exception set forth in section 109.57(d)}(2).

In Dallas Merchant's, the Texas Supreme Court struck down a Dallas ordinance
that dispersed the location of alcohol-related businesses, on the grounds that it was
preempted by section 109.57 of the code. In that opinion, the court stated, "The
Legislature's intent is clearly expressed in section 109.57(b) of the [code]--the regulation
of alcoholic beverages is exclusively governed by the provisions of the [code] unless
otherwise provided. . . . Section 109.57 clearly preempts an ordinance of a home-rule city
that regulates where alcoholic beverages are sold under most circumstances.” 852 S.W.2d
at 491-92 (citation and footnotes omitted). The court also noted that section 109.57(a)
provides that an ordinance may not impose stricter standards on alcohol related businesses
than on non-alcohol related businesses:

For example, under section 109.57(a), an ordinance requiring all
businesses with the same kind of premises to have a fire extinguisher
on their premises would not violate section 109.57(a). On the other
hand, an ordinance requiring an alcohol related business to have two
fire extinguishers and only requir[ing] a non-alcohol related business
with the same kind of premises to have one fire extinguisher would
violate section 109.57(a).
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Id. at 492 n.5; see also Attorney General Opinion DM-229 (1993). The court expressed
no opinion regarding the scope or applicability of section 109.57(d). 852 S.W.2d at 492
n4.

You explain that in the wake of the Texas Supreme Court's decision in Dallas
Merchant's, the city has gone back to the drawing board and has adopted a new ordinance
on this subject. See Dallas, Tex., Ordinance 21,735 (June 23, 1993). The new ordinance
purports to regulate establishments that derive 75 percent or more of their gross revenue
from the sale of alcoholic beverages on the premises. For example, the ordinance defines
one regulated category of establishment, the "beverage store,” as an establishment "for the
retail sale of soft drinks, beer, wine, or liquor that is not to be consumed on the premises
that derives 75 percent or more of its gross revenue on an annual basis from the on-
premise sale of alcoholic beverages, as defined by the [code].” Id. § 5 (amending Dallas,
Tex.,, Code §51-4.211(10)); see also id §26 (amending Dallas, Tex., Code
§ 51A-4.210(bX17)) (similarly defining the term "liquor store”). Apparently, the city's
position is that this ordinance is permitted by section 109.57(d)(2) as a regulation of the
location of "establishment(s] that derive[] 75 percent or more of the[ir] gross revenue
from the on-premise sale of alcoholic beverages." Alco. Bev. Code § 109.57(d)X2)
(emphasis added).

The validity of the Dallas ordinance turns upon the meaning of the term "on-
premise sale” in section 109.57(d)(2) of the code. You contend that this term is intended
to allow governmental entities to regulate establishments that derive 75 percent or more or
their gross revenue from the sale of alcoholic beverages for on-premise consumption. The
city, on the other hand, appears to construe this term to allow governmental entities to
regulate establishments that derive 75 percent or more of their gross revenue from the sale
of alcoholic beverages on the premises regardless of the place of consumption.

The relevant language in section 109.57(d)(2) was added by the 70th Legislature in
conference committee. Acts 1987, 70th Leg., ch. 303, § 8 (eff. June 11, 1987). We have
not been able to locate any contemporaneous legislative history. Therefore, we construe
the meaning of the term "on-premise sale" by examining the use of the same or similar
language in the code. The terms "on-premise” and "off-premise” in the code are generally
associated with the site of consumption rather than the site of sale. For example, the term
"off-premise permit" generally refers to a permit to sell aicoholic beverages for off-
premises consumption, and the term "on-premise permit” generally refers to a permit to
sell alcoholic beverages for on-premises consumption. See, e.g., Alco. Bev. Code
§§ 11.49(d), 22.01, 26.01, 71.01, 71.03. In addition, these words are often paired with
the word "consumption.” See, e.g., id. §§ 11.391(a), 11.49(e), 24.01, 26.01, 32.01.

We have found only one other use of the term "on-premise sale” in the code. It
appears in newly enacted section 52.03 relating to package store tasting permits, which
provides as follows:

The commission or the administrator may only issue a package
store tasting permit to a holder of a package store permit. For the
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purposes of this code and any other law of the state or political
subdivision of the state, a package store tasting permit may not be
considered a permit authorizing the sale of alcoholic beverages for
on-premise consumption. Since no charge may be made for a
sample tasted on the premises of a package store, none of a package
store's revenue may be deemed to be revenue from the on-premise
sale of alcoholic beverages.

Acts 1993, 73d Leg., ch. 934, § 49 (enacting Alcoholic Beverage Code, section 52.03)
{emphasis added). The term "on-premise sale” in this provision obviously refers to sale for
on-premise consumption. Although a legislative interpretation contained in an act passed
by a subsequent legislature is not controlling, it may be very significant and is entitled to
substantial weight. Stephens County v. Hefner, 16 S.W.2d 804 (Tex. 1929).2

Based on our examination of the code, we conclude that the term "on-premise
sale” means the sale of alcoholic beverages for on-premise consumption. Because the
term "on-premise sale” in section 109.57(d)}(2) means the sale of alcoholic beverages for
on-premise consumption, rather than the sale of alcoholic beverages on the premises,
section 109.57(d)(2) does not exempt the ordinance from the general preemptive effect of
section 109.57, except to the extent the ordinance regulates the location of establishments
that derive 75 percent or more of their gross revenue from the sale of alcoholic beverages
for on-premise consumption. We express no opinion regarding whether the ordinance
may be expressly permitted by some other provision of the code. See Alco. Bev. Code
§ 109.57(a), (b).

?The city, in a brief submitted to this office, places great emphasis on the fact that legislation was
introduced in the 72d Legislature to amend section 1.04 of the code to define the term "on-premise sale”
as "a sale for on-premise consumption." See C.S.8.B. 3, Acts 1991, 72d Leg., 2d C.S. §4 at 3. The
proposed legislation stated that this amendment was to be “a nonsubstantive change made only to clarify
and reflect the intent of the legislature.” Jd. § 5. Representative Wilson withdrew this language on the
House floor. See Debate on S.B. 3 on the Floor of the Senate, 72d Leg. 1-2 (Aug. 22, 1991) (transcript
available from Senaie Staff Services). We do not believe that this legislative history is dispositive. See
City of Ingleside v. Johnson, 537 S.W.2d 145 (Tex. Civ. App.~1976, no writ) (rejection of an amendment
does not control construction of statute). We have reviewed the transcript of the legislative hearing and it
is not apparent to us that the fact that this proposed amendment to the code was not adopted indicates that
the legislature intended to take a position contrary to the proposed amendment, especially given that the
proposed amendment was intended to be merely a nonsubstantive clarification.
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MMARY

The term “"on-premise sale" in section 109.57(d}2) of the
Alcoholic Beverage Code means the sale of alcoholic beverages for
on-premise consumption, rather than the sale of alcoholic beverages
on the premises. Therefore, section 109.57(d)(2) does not exempt
the City of Dallas ordinance from the general preemptive effect of
section 109.57, except to the extent the ordinance regulates the
location of establishments that derive 75 percent or more of their
gross revenue from the sale of alcoholic beverages for on-premise

consumption.
Very truly yours,
DAN MORALES
Attorney General of Texas
JORGE VEGA
First Assistant Attorney General

DREW T. DURHAM
Deputy Assistant Attorney General for Criminal Justice

WILL PRYOR
Special Counsel

RENEA HICKS
State Solicitor

SARAH J. SHIRLEY
Chair, Opinion Committee

Prepared by Mary R. Crouter
Assistant Attorney General
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