®ffice of the Attornep General
State of Texas
DAN MORALES

ATTORNEY GENERAL December 17, 1993
Mr. David U. Flores Opinion No. DM-276
Williamson County Auditor
P.O. Box 506 ) Re: Whether a county's single-employer,
Georgetown, Texas 78627 self-funded medical benefit plan is subject to

certain provisions of the Insurance Code,
and related questions (RQ-508)

Dear Mr. Flores:

- You ask a number of questions relating to the Williamson County's (the "county™)
provides medical coverage to its employees through a single-employer, self-funded
plan.... The [cJounty has purchased stop-loss insurance to reimburse it in the event
claims exceed a certain attachment point.*! In addition, you state that the county is also
*considering contracting with an entity which is more than 50 percent controfled by
employer representatives and which has contracted with a select group of providers to
provide services to contracting employers at preferred rates.”

You begin by asking whether the county’s medical benefit plan is subject to certain
provisions of the Texas Insurance Code and, if so, whether those provisions are
preempted by the federal Employee Retirement Income Security Act, 29 U.S.C.
§§ 1001 - 1461 ("ERISA"). First, we address whether article 1.24C, article 3.51-9, and
article 21.53 of the Insurance Code apply to single-employer, self-funded plans.

Article 1.24C(a) states that the intent of this article is

to assure that adequate health insurance and benefits coverage is
available to the citizens of this state, to assure that adequate health

Hﬁnlxxa!(kw&(bﬂe§lS?lDZ(ﬂmhmﬁﬁngcunuytlpﬂmddcsdﬁﬁndbdnudkalchRIEﬂ:
see also Attorney General Opinion TM-887 (1988) (addressing limits formerly applicable to Local Gov't
Code § 157.002).

We make no comment on your statements that a single employer such as the county “is clearly

not an insurer” and that the county's "purchase of stop-loss insurance . . . does not make its plan subject”
to the Texas Insurance Code provisions regarding group accident and health insurance.
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wexsavaﬂabletoprotectthepubhchealthandsafety and to
ascenmntheconnnumgeﬁ'ectofI-IIVandAlDSonhealthmsuranoe
coverage and health benefits coverage availability and adequacy in
this state for purposes of meeting the public's health coverage needs.

Subsections (c) through (i) of the article require the State Board of Insurance (the
"board") to gather and compile data on the effect of HIV and AIDS on health insurance
coverage, and authorize the board to submit written recommendations for legislation to
resolve problems associated with the impact of HIV and AIDS on the availability health
insurance coverage. In article 1.24C, "health insurance coverage” is defined to mean "any
group policy, contract, or certificate of health insurance or benefits delivered, issued for
delivery, or renewed in this state by an insurance company . . ., a group hospital service
corporation . . ., a health maintenance organization . . ., and any self-insurance trust or
mechanism providing health care benefits.™ Ins. Code art. 1.24C(b)(2) (citation omitted)
(emphasis added).

‘You ask whether the italicized language would include a single-employer, seif-
funded plan such as the county's within the ambit of the article. You suggest that because
the Insurance Code generally applies only to insurance companies, group hospital service
corporations, and health maintenance organizations and that the Department of Insurance's
regulatory authority is gererally limited to these industries, the legislature could not have
imtended for article 1.24C to apply to single-employer, self-funded plans. As will be seen
below, the legislature on a number of occasions has expressly made provisions of the
Insurance Code applicable to self-funded plans. For this reason, and because a single-
employer, self-funded plan is clearly a “mechanism providing health care benefits," we
conclude that article 1.24C applies to smgle-employer seif-finded plans such as the
county's.?

Next, you ask whether article 3.51-9 applies to single-employer, self-funded plans.
Article 3.51-9 requires various entities, including “all employer, trustee, or other self-
Junded or self-insured plans or arrangements transacting health insurance or providing
other health coverage or services" to provide "benefits for the necessary care and
treatment of chemical dependency that are not less favorable than for physxcal illness
generally.” Id, art. 3.51-9, § 2A(g) (emphasis added). Although this provision expressly

2You ask us to "confirm that the [clounty is not required to report to the Texas Department of
Insurance with respect o its medical benefit plan." -We assume you are asking about reports required by
the State Board of Insurance (the “board”) pursuant to its authority under article 1.24C. Clearly, article
1.24C authorizes the board to promulgate rules requiring single-empioyer, sclf-funded plans to submit
information. See Ins. Code art. 1.24C(b)(2), (d). We make no comment on the statement that it is your
understanding that the board is not currently requiring single-employer, self-funded plans to report
nf on. _ ,
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_ refers to self-funded plans, you suggest that it may only be designed to apply to muitiple
employer welfare arrangements ("MEWA's") "which, while being a collection of employee
benefit plans, are insurance in the sense that risk is spread over several unrelated entities.”
The italicized language, however, makes clear that this provision applies not only to
insurance plans but also to self-funded plans that provide "other health coverage or
services." Therefore, we conclude that article 3.51-9 applies to single-employer, self-
funded plans such as the county's.

In addition, you ask whether article 21.53, which governs dental care benefits in
certain circumstances, applies to a single-employer, self-funded plan. Article 21.53 applies
to a “health insurance policy" or "employee benefit plan" as defined by section 1,
subsections () and (b). The term "employee benefit plan" means “any plan, fund or
program heretofore or hereafter established or maintained by an employer or by an
employee organization, or by both, to the extent that such plan, fund, or program was
established or is maintained for the purpose of providing for its participants . . . through
the purchase of insurance or otherwise, dental care benefits in the event of accident or
sickness.* The definition of "employee benefit plan” is broad and is clearly not limited to
traditional health insurance plans. We conclude that article 21.53 applies to 2 single-
employer, seif-funded plan such as the county’s to the extent it that it “was established or
umummedforthcpurposeofprov:dmgfornspamupams demalmbeneﬁtsm
the event of accident or sickness."

You also ask whether ERISA preempts article 1.24C, article 3.51-9, and article
21.53 of the Insurance Code. You state that you understand “"that ERISA preempts
[these] provisions . . . as they apply to most single-employer, self-funded plans.*? ' As you
note, however, ERISA does not apply to “governmental plans,* ie., plans established by
governmental entities. See 29 U.S.C. §§ 1002(32) (defining the term "governmental plan”
to include a plan established “for its employees” by “the government of any State or
political subdivision thereof™), 1003(b)(1) ("The provisions of this subchapter shall not
apply to any employee benefit plan if...such plan is a governmental plan®).
Nevertheless, you suggest that ERISA preempts these provisions of the Insurance Code as
they apply to single-employer, seif-finded governmental plans. :

ERISA's preemption provision generally states that an employee benefit plan is not
*an insurance company or other insurer, bank, trust company, or investment company
or...engaged in the business of insurance or banking for purposes of any law of any
State purporting to regulate insurance companies, insurance contracts, banks, trust
companies, or investment companies.”" Jd. § 1144(b). This preemption provision

3We do not consider whether ERISA preempts these provisions as they apply 1o plans other than
those of governmental entities.
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expressly excludes, however, employee benefit plans which are exempt under section
1003(b), which includes governmental plans. See id In short, ERISA exempts
governmentsl plans from its requirements, id. § 1003(b), and expressly provides that it
does not preempt state laws which govern such plans, id. § 1144(b). Therefore, we
conclude that ERISA does not preempt article 1.24C, article 3.51-9, and article 21.53 of
the Insurance Code to the extent they apply to a single-employer, self-funded plan of a
govermnmental entity such as the county.4

Next you ask us to "confirm [your] understanding” that article 3.51-6, section 3A
and article 3.51-14% of the Texas Insurance Code “"which arguably apply to single-
employer, self-funded plans do not require employers to provide certain benefits.”" You
suggest that these provisions "do not require employers to provide certain benefits, but
rather require insurers, MEWA's and other sellers of employee benefit plans to offer to
provide certain coverage, and the employer may or may not elect to provide this coverage
to its employees.”

Subsection (a) of section 3A of article 3.51-6 requires various insurers and plans to
*“offer and make available . . . coverage for services and benefits on an expense incurred,
service, or prepaid basis for out-patient expenses that may arise from in vitro fertilization .
procedures” if the policy or plan “otherwise provides pregnancy-related benefits.”
Subsection (b) states that *{a]n offer made under Subsection (2) of this section is subject
to this section.” Subsection (c) provides that a "rejection of an offer to provide coverage
for services or benefits provided by Subsection (a) of this section must be in writing.”

In Attorney General Opinion JM-937 (1988), this office considered whether, under
section 34, in the context of a group policy, the group policyholder or the individual
employee covered under the group policy has the right to reject coverage for in vitro
fertilization. That opinion concluded that section 3A identifies the policyholder as the
eatity to which an offer for coverage for in vitro fertilization must be made. "Nowhere is
it provided that individuals who are merely the beneficiaries under a policy of insurance
issued to their employer have any right to reject such element of the group insurance
coverage.” Attorney General Opinion JM-937 at 5. That reasoning applies with equal
force here. :

Section 3A of article 3.51-6 states that coverage must be offered to "each group
policyholder, contract holder, employer, multiple-employer, union, association, or

4You ask this office to "confirm our understanding that the [clounty is not required to report to
the U.S. Department of Labor.® As noted sbove, governmental plans arc exempt from ERISA's
requirements.

5Although you cite article 3.51-4, it is apparent that you intended to refer to article 3.51-14.
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trustee.” Ins. Code art. 3.51-6, § 3A(a) (emphasis added). It does not require that
coverage be offered directly to an employee. Therefore, we conclude that section 3A
requires & single-employer, self-funded plan to offer coverage for in vitro fertilization
procedures to the employer ¢

Article 3.5-14, which is similar to article 3.51-6, provides as follows:

Each insurer, nonprofit hospital service plan corpora-
tion. .., health maintenance organization...,employer, multiple
employer, union, association, trustee, or other self-funded or self-
insured welfare or benefit plan, program, or arrangement that issues
group health insurance policies, enters into health care service
contracts or plans, or provides for group health benefits, coverage, or
services in this state for hospital, medical, or surgical expenses
incurred as a result of accident or sickness shall aoffer and make
available 1o each group policyholder, contract holder, employer,
multiple employer, union, association, or trustee under a group
policy, contract, plan, program or amrangement that provides
hospital, surgical, and medical benefits, coverage for services and

benefits on an expense-incurred, service or prepaid basis for expenses
incurred for the necessary care, diagnosis, and treatment of serious

mental illnesses.

Id. art. 3.51-14, § 2(a) (emphasis added). As with section 3A of article 3.51-6, this
provision does not require that the offer for coverage of expenses incurred in the
treatment of serious mental illness be made to the employee. Rather, article 3.51-14
requires & single-employer, self-funded plan to offer coverage to the employer.

SAttorney General Opinion TM-937, in describing the salient points of article 3.51-6, stated:

First, coverage for in vitro fertilization procedures is mandated only if the
insurance policy also provides pregnancy-related benefits. Art. 3.51-6, § 3A(a).
Second, coverage in such instances need be made available only to the same
extent that ¢overage is provided for pregnancy-related procedures. Id. § 3A(d).
Mbazﬁlsformvmoferﬁhzzbmpmcedmumaybchmwdwpumwho
mspeaﬁedpm-ansungmadmlmdmons Id. §3A(e).. Thus,ag:wp
policyholder may avoid the requirement to provide cwcragc for in vitro
fertilization procedures by . . . ending all coverage for any pregnancy-related
Attorney General Opinion JM-937 at 4. The opinion also cautioned that the federal Pregnancy
Discrimination Act may limit an employer’s ability to limit pregnancy-related medical benefits. Jd. at 4-5.
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Finally, you also ask whether article 20.12 of the Insurance Code, sections 3.370]
through 3.3705 of title 28 of the Texas Administrative Code, and section 161.091 of the
Health and Safety Code apply to "an employer-controlled entity which has arranged for a
select group of providers at preferred rates to be available to contracting employers.”

Article 20.12 of the Insurance Code prohibits group hospital service corporations
subject to chapter 20 from engaging in certain activities. Article 20.01, which describes
the corporations which are subject to chapter 20, provides that

[alny seven (7) or more persons, a majority of whom are
superintendents of hospitals or physicians or surgeons licensed by the
State Board of Medical Examiners, upon application to the Secretary
of State of the State of Texas for a corporate charter may be
incorporated for the purpose of establishing . . . a nonprofit hospital
service plan, whereby hospital care may be provided by said
corporation through an established hospital . . . .

The entity which you describe is subject to article 20.12 of the Insurance Code only if it is
comprised of seven or more persons, the majority of whom are hospital superintendents,
physicians or surgeons, incorporated for the purpose of providing hospital care at a

Sections 3.3701 through 3.3705 of title 28 of the Texas Administrative Code apply
to preferred provider plans. Section 3.3701 expressly provides that *[t]he sections of this
subchapter do not apply to nor do they sanction any plan arranged or provided for by any
provider, employer, union, third-party entity, or any person or entity other than an insurer
suthorized to engage in the business of health insurance in this state® 28 T.AC.
§3.3701. Therefore, an entity is subject to these regulations only if it is an insurer
authorized to engage in the business of health insurance in Texas.

Section 161.091 of the Health and Safety Code was recently amended by the 73rd
Legislature to prohibit *[a] person® from “intentionally or knowingly offer{ing] to pay or
agree[ing] to accept any remuneration directly or indirectly, overtly or covertly, in cash or
in kind, to or from any person, firm, association of persons, partnership, or corporation for
securing or soliciting patients or patronage for or from a person licensed, certified, or
registered by a state health care regulatory agency." Health & Safety Code § 161.091(a),
as amended by Acts 1993, 73d Leg., ch. 573, § 5.01, at 2171 and ch. 706, § 1, at 2772,
The term "person” in section 161.091 of the Health and Safety Code includes a
"corporation, organization, government or governmental subdivision or agency, business
trust, estate, trust, partnership, association, and any other legal entity." Attorney General
Opinion DM-138 (1992) at 1 n.1 (citing Gov't Code § 311.005(2)). Subsection (f) of
section 161.091 of the Health and Safety Code provides that it does not apply to a variety
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of entities, including governmental entities, which reimburse, provide, offer to provide, or
administer medical benefits under a health benefits plan for which it is the payor.
Therefore, if the entity you describe is a governmentel entity which reimburses, provides,
offers to provide, or administers medical benefits under a health benefits plan for which it
is the payor, it is not subject to section 161.091.

SUMMARY

Article 1.24C, article 3.51-9, and article 21.53 of the Insurance
Code apply to single-employer, self-funded plans. These provisions
are not preempted by the federal Employee Retirement Income
Security Act, 29 U.S.C. §§ 1001 - 1461, ("ERISA") as they apply to
*governmental plans” as defined by title 29, section 1002(32) of the
United States Code.

Under article 3.51-6, section 3A of the Insurance Code, a single-
employer, self-funded plan must make the offer of coverage for in
vitro fertilization procedures to the employer. Article 3.51-14
requires a single-employer, self-funded plan to offer coverage of
expenses incurred in the treatment of serious mental jllness to the
employer.

An entity is subject to article 20.12 of the Insurance Code only if
it is comprised of seven or more persons, the majority of whom are
hospital superintendents, physicians or surgeons, incorporated for the
purpose of providing hospital care at a hospital. An entity is subject
to sections 3.3701 through 3.3705 of title 28 of the Texas
Administrative Code only if it is an insurer authorized to engage in
the business of health insurance in Texas. A governmental entity
which reimburses, provides, offers to provide, or administers medical
benefits under a health benefits plan for which it is the payor is not
subject to section 161.091 of the Health and Safety Code.
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