Office of the Attorney General

‘ State of Texas
DAN MORALES '

ATTORNEY GENERAL September 15, 1993
 Honorable William R. Ratliff Opinion No. DM-256
Chair
Education Committee Re: Whether an independent school district
Texas State Senate may provide free office space and other items to
P.O. Box 12068 a private, non-profit foundation (RQ-538)

Austin, Texas 78711
Dear Senator Ratliff:

On behalf of an independent school district (which you refer to as "the ISD*), you
ask whether an independent school district may provide free office space and other items
to & private, non-profit foundation. By way of background, you provide the following
information:

Members of the ISD's board of trustees set up a private, non-profit,
tax-exempt education foundation corporation for the purpose of the
financial support of the ISD and its students. The corporation's
board of directors are the members who served on the 1SD's board of
trustees at the time the corporation was founded. The ISD allows
the corporation to use an office in the ISD and provides incidental
items such as phones, copy machines, and electricity. The
corporation reimburses the ISD for such items as long-distance
phone calls and copy paper.

We assume that the independent school district trustees do not receive compensation or
any other remuneration for serving on the board of directors of the foundation.

First, you ask if "an ISD's provision of a free office and incidental items violate][s)
any state or federal statutes." We are not aware of any state or federal statute which
would prohibit an independent schoo! district from providing free office space and office
services to a foundation such as the one you describe.! Generally, the trustees of an
independent school district "have the exclusive power to manage and govern the public
free schools of the district.” Educ. Code § 23.26. Article III, section 52(a) of the Texas
Constitution, however, generally prohibits independent school districts from "grant[ing]
public money or thing of value, in aid of, or t0o" a person or corporation, such as the
foundation you describe.

IWe do not consider whether the legality of relationship you describe is affected by the very
recently enacted school finance reforms. See Acts 1993, 73d Leg., ch. 347.
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In Attorney General Opinion MW-373 (1981), this office considered the
relationship between the University of Texas and the University of Texas Law School
Foundation, "a nonprofit corporation with the purpose of supporting the educational
undertaking of the School of Law of the University of Texas." Attorney General Opinion
MW-373 at 1. The memorandum of understanding between the foundation and the
university stated, in part, that the law school would provide the foundation with office
space, utilities, and telephone service. /d. at 5. This office concluded that the university
had the statutory authority to provide the foundation with these items as "terms and
conditions” attached to its donations under section 65.31(e) of the Education Code which
- provides as follows:

The board is specifically authorized, upon terms and conditions
acceptable to it, to accept and administer gifts, grants, or donations
of any kind, from any source, for the use by the system or any of the
component institutions of the system.

Id. at 2 (quoting Educ. Code § 65.31(¢)); see also id. at 5-6.

This office then considered whether the terms of the memorandum of
understanding would violate article III, section 51, the legislative counterpart of section
52(a). See id. at 8-11. The opinion stated that the constitutional prohibition

requires that a grant by the university to the foundation must serve a
public purpose, appropriate to the function of a university, and that
adequate consideration must flow to the public. . . . In addition, the
university must maintain some controls over the foundation's
activities, to ensure that the public purpose is actually
achieved. . . . If these conditions are met, the grant by the public
entity is not unconstitutional.

Id at9.

As noted above, section 23.26 of the Education Code vests the trustees of an
independent school district with “the exclusive power to manage and govern the public
free schools of the district." Educ. Code § 23.26(b). The trustees of an independent
school district are authorized to "receive bequests and donations or other moneys or funds
coming legally into their hands.” 7d. § 23.26(a); see also id. §§ 20.482 (authorizing board
of trustees to invest gifts made to school district to provide college scholarships), 21.903
(authorizing board of trustees to accept bequests for the benefit of the public schools and
providing that funds may be expended by trustees "for any purpose designated by the
donor so long as that purpose is in keeping with the lawful purposes of the schools for the
benefit of which the donation was made”); Tex. Educ. Agency, 19 T.A.C. §61.192
("[d]onations to a school district shall be used in compliance with statutory provisions.
Donations shall not be used as a substitute for adequate financial support as defined in
§ 61.191 of this title (relating to Fiscal Responsibility)"). In addition, "[a]ll rights and
titles to the school property of the district, whether real or personal, shall be vested in the
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trustees." Educ. Code § 23.26(c). Trustees hold school district property in trust for
school purposes. Texas Antiquities Comm. v. Dallas County Community College Dist.,
554 S.W.2d 924 (Tex. 1977); Love v. City of Dallas, 40 S.W.2d 20 (Tex. 1931); Attorney
General Opinion JM-958 (1988). Thus, the use of school property must serve a school

purpose.

We believe that section 23.26 of the Education Code authorizes the trustees of an
independent school district to accept donations and other gifts from a private foundation,
and to supply the foundation with office space and the use of other school property,
assuming a school purpose is served. The question whether the constitution permits the
trustees to supply the foundation with office space and the use of other school property is
another matter. We have not been provided with sufficient facts to determine whether this
would serve a public purpose, appropriate to the function of an independent school
district,; whether adequate consideration would flow to the public; or whether the trustees
would maintain sufficient controls over the foundation's activities, to ensure that the public
purpose is actually achieved. This determination is one to be made by the board of
trustees in the first instance. See Attorney General Opinion MW-373 at 9.

Next, you ask if "members of the ISD's board of trustees {can] also be members of
the corporation's board." As noted above, we assume that the independent school district
trustees do not receive compensation or any other remuneration for serving on the board
of directors of the foundation. Conflicts of interest on the part of local public officials are
regulated by chapter 171 of the Local Government Code, which preempts common-law
conflicts of interests as applied to local public officials. See Local Govt Code
§ 171.007(a). This chapter applies to trustees of independent school districts, see id.
§ 171.001(1), and generally requires an official who has a "substantial interest in a
business entity,” see id. §171.002, to disclose that interest and to refrain from
participating in actions involving the entity, see id. § 171.004. Section 171.009 provides
as follows:

It shall be lawful for a local public official to serve as a member
of the board of directors of private, nonprofit corporations when
such officials receive no compensation or other remuneration from
the nonprofit corporation or other nonprofit entity.

Because chapter 171 generally preempts common-law conflicts of interest,2 we conclude
that section 171.009 permits an independent school district trustee to serve as a director of

2In Attorney General Opinion JM-1006 (1989) (dated January 12, 1989), this office conchuded
that the common law of conflicts of interest and dual agency prohibited a member of a county
commissioners court from simultaneously serving without compensation on the board of a nonprofit
corporation established 1o treat AIDS patients that had business dealings with the county. At the time,
chapter 171 of the Local Government Code did not include section 171.009. The opinion conciuded that
chapter 171 was inapplicable because the county judge was not compensated for his services, and that the
common law of conflicts of interest therefore continued to apply. See also Attomey General Opinion
H-1309 (1978). The legislature, in enacting section 171.009 in 1989, appears to have overruled this
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the foundation, provided he or she receives no compensation or other remuneration for
doing so.

In addition, we note that the legislature recently enacted an amendment to the
Education Code which specifically governs certain conflicts of interest on the part of
school district trustees. See Acts 1993, 73d Leg., ch. 964, § 2 (eff. June 19, 1993).
Section 23.201 of the Education Code provides as follows:

(8) The board of trustees of a school district may not enter into
a contract with a trustee of the district, the spouse of a trustee, or a
business entity in which a trustee or the spouse of a trustee has a
significant interest until the trustee's current term has expired or until
the trustee has resigned and 8 successor has been chosen to fill the
vacancy . . ..

(b) In this section, the term "business entity® has the meaning
provided by Section 171.001, Local Government Code.

(c) For purposes of this section, a person has a substantial
interest in a business entity if the person has a substantial interest in
the business entity for purposes of Chapter 171, Local Government
Code.

(d) This section prevails over Chapter 171, Local Government
Code, to the extent of any conflict.

This office recently considered this provision and the meaning of the term “significant
interest,” concluding in pertinent part:
the intent of this legislation was to proscribe self-dealing. In

applying section 23.201, one should focus on the extent to which an
individual trustee might benefit from a particular contract.

Attorney General Opinion DM-240 at 5 (1993). Although we find it highly unlikely that
an independent school district trustee who serves on the board of directors of a non-profit
foundation without compensation or any other remuneration has a “significant" interest in
the foundation, such a determination requires the resolution of factual issues and is
therefore beyond the purview of the opinion process. See id. ("Whether a particular set of
circumstances are included within the meaning of 'significant interest' requires the
resolution of factual issues not appropriate to the opinion process.”)

Although an independent school district trustee is no longer prohibited by common
law from serving as a director of a private, non-profit corporation which has business

{footnote continued)
opinion, at least with respect to local public officials’' service on the boards of private, mon-profit
corporations. See Acts 1989, 71st Leg., ch. 475, § 2, at 1648 (efl. Aug. 28, 1989).
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dealings with the school district if he or she does s0 without compensation or any other
remuneration, see supra note 2, we caution that section 171.009 of the Local Government
Code does not necessarily insulate the trustee from the possible legal consequences of a
conflict of interest which might arise with respect to a particular matter in which the
interests of the independent school district and the foundation are at odds. In particular,
as the result of such a situation, a8 trustee, in his or her capacity as director of the
foundation, could become the subject of a civil suit for breach of his or her fiduciary duty
to the private, non-profit corporation. See Blocker v. State, 718 S.W.2d 409, 415 (Tex.
App.—Houston [1st Dist.] 1986 no writ) (holding that directors of non-profit corporation
breached their fiduciary duty). Therefore, a trustee would be well-advised to avoid
engaging in conduct which might give rise to such a cause of action.

Finally, you ask if "an ISD's provision [] of free office [space] and incidental items
violate[s]" either an order entered by the federal district court in United States v. Texas,
Civ. A No. 5281 (ED. Tex.), or Texas Education Agency ("TEA") requirements
resulting from that order. United States v. Texas was filed on March 6, 1970. In late
1970, the federal district court found that the policies and practices of TEA had frequently
encouraged or resulted in the continuation of the vestiges of racially segregated education
in Texas. United States v. Texas, 321 F. Supp. 1043, 1057 (E.D. Tex. 1970), aff’d, 447
F.2d 441 (5th Cir. 1971), cert. denied, 404 U.S. 1206 (1972). Thereafter, an order was
issued encompassing student assignments and transfers, and district boundaries. In
addition, orders were included regarding students, faculty, staff, transportation,
extracurricular activities, and facilities. See United States v. Texas, 447 F.2d 441 (5th Cir.
1971). These orders required TEA to take numerous actions to facilitate and encourage
desegregation. TEA was prohibited, for example, from permitting school extracurricular
activities which would result in segregation or discrimination. See id. at 445-46. TEA
was ordered to suspend the accreditation of school districts operating extracurricular
activities in a discriminatory manner and to reduce their funding. See id. at 446. Since
1970, numerous additional orders have been issued in the action. See gemerally United
States v. Texas, 628 F. Supp. 304, 306-07 (E.D. Tex. 1985).

Given the extensive scope of these orders and the very minimal facts you have
provided, this office is unable to determine whether the relationship between the
independent school district and the foundation violates any of the court's orders. The
independent school district's concemns with respect to compliance with the orders in
United States v. Texas would be more appropriately directed to the TEA in the first

mstance.
SUMMARY

Section 23.26 of the Education Code authorizes the board of
trustees of an independent school district to accept donations and
other gifts from a private foundation, and to supply the foundation
with office space and the use of other school property, assuming a
school purpose is served. The question whether article III, section
52(a) of the Texas Constitution prohibits the board from supplying
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the foundation with office space and the use of other school property
depends upon whether this would serve a public purpose, appropriate
to the function of an independent school district; whether adequate
consideration would flow to the public; and, whether the board
would maintain sufficient controls over the foundation's activities, to
ensure that the public purpose is actually achieved.

Section 171.009 of the Local Government Code permits the
trustee of an independent school district to serve as a director of a
private, non-profit corporation which does business with the school
district, provided he or she receives no compensation or other
remuneration for doing so. The determination whether section
23.201 of the Education Code prohibits the board of trustees of an
independent school district from entering into a contract with a
business entity for which a trustee serves on its board of directors
without compensation or any other remuneration requires the
resolution of factual issues and is therefore beyond the purview of

the opinion process.
Vety truly yours,
b% MO"*
DAN MORALES
Attorney General of Texas
WILL PRYOR
First Assistant Attorney General
MARY KELLER
Deputy Attorney General for Litigation
RENEA HICKS
. State Solicitor

MADELEINE B. JOHNSON
Chair, Opinion Committee

Prepared by Mary R. Crouter
Assistant Attorney General
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